Slušnosť - vyžadujem tak veľa?
Ahojte baby,
zdá sa mi alebo slušnosť sa poslednú dobu už nenosí? Ja fungujem na 3 základné princípy slušnosti:
1. Ak niekomu niečo chceš povedať, niekde prídeš POZDRAV SA
2. Ak sa k niekomu chceš prihovoriť OSLOV HO hoc len pani, pán, slečna
3. Ak si si s niekým nepotykala netykaj mu len preto, že si staršia
niekedy, keď toto vyžadujem od druhých, či už mladých alebo aj dôchodcov v rôznych situáciách tak na mňa pozerajú s prepáčením ako na debila, pritom nemám pocit, žeby som veľa chcela len elementárnu slušnosť. Ako to vnímate vy? Alebo kľudne napíšte názor, či naozaj vyžadujem s tými 3 princípmi naozaj tak veľa od druhých.
Je to rovnako. A ťažko sa potom dieťa vychováva k slušnosti keď nevidí príklad aj okolo seba od iných než od rodiny
@bluka2 písala som niekde, že pozdrav ako Dobrý deň + krstné meno mi vadí? A nehovorím, že toto sa mi tu páči ale jednoducho keď som tu tak to rešpektujem keď som v Anglicku sa správam inak, to isté aj v Taliansku sa so šéfom od prvého dňa zdravíme Ciao alebo dokonca aj na Erazme učiteľovi nikto to tam neriešil ale na druhej strane ak v Rusku by som povedala Привет tak asi so mnou vyrazia dvere.
A ja na SK som neštudovala ale z rodiny veľa ľudí aj z mojich kolegov, známych, kamarátov a niečo iné hovorili na vzťah učiteľ+žiak, že skôr je taký konzervatívnejší ale určite to závisí aj od konkrétnej univerzity a vyučujúceho.
v podstate s tvojimi bodmi suhlasim, aj kedja by som vykanie zrusila. vykanie minepride, ze ma daco spolocne so slusnostou
@moonlight1210 tam kde ma na úradoch poznajú vedia jak sa správať a kde ma nepoznaju tak sa naučia 😆😆😆
jak ja neznášam to slovo slušnosť ako bolo za slušné slovensko a bol to jeden falošný podvod
Ja pridam este jednu. Ak nemas co pekne povedat, tak radsej nehovor nic.
Neviem, asi pochadzam z inej planety, ale mne sa paci ked si s ludmi tykame. Slusnost, to ano, ale vykat si s rovesnikmi? Ono, da sa tykat aj slusne podla mna..
To je tolko reci okolo toho.
Najprv to vsetko zrusme, hura.
A potom beztak zavedieme tie iste formy (len najskor inak vyjadrovane), lebo nutnost odlisit urovne vyjadrenia ucty ostane vzdy.
Ale ten pocit, ze sme “pokrokovi”.
Ach.
Ahoj, milá autorka,
neviem, ako Ťa mám osloviť, keďže píšeš, ako anonym, čomu vzhľadom k téme Tvojho príspevku nie veľmi rozumiem.
Na Tvojom príspevku má zarazilo toto: "...keď toto vyžadujem od druhých, či už mladých alebo aj dôchodcov...". Čiže napríklad niekto k Tebe príde a niečo chce bez pozdravu, oslovenia, poprosenia... a Ty ho začneš "vychovávať" a upozorňovať? A vieš o tom, že to tiež nie je slušné? Dokonca sa hovorí, že väčšieho faux pas sa dopustí ten, čo upozorní na faux pas niekoho iného, než priamo ten vinník.
Druhych neriesim. Snazim sa vzdy byt slusny tak ako som bol vychovany.
Nedostatky ktore sa tykaju vystupovania ci elementarne zasady slusneho vystupovania u druhych je mimo moje kompetencie. Kazdy bol vychovany inak, je skor smutne, ze mnohym ludom chybaju tieto zaklady.
@h2 takže podľa teba je slušné ako som písala už v inom komenári keď niekto z balkóna keď si otočená chrbtom začne len tak na teba kričať a tykať ti? Alebo začne niekto cez celú ulicu, chodbu na teba kričať so slovami hej, ty? halooo? Alebo keď ti niekto povie, prečo niekto starší by sa ti mal pozdraviť/odzdraviť? A je ešte množstvo iných príkladov, ktoré sa mi nechce rozpisovať. Čo sa týka oslovenia pre mňa je podstatné aj oslovenie pretože aj žiaci v škole sa učia, ak prídu za učiteľkou, že dobrý deň pani učiteľka, prepáčte na dnes som sa nepripravil, alebo mám pre vás ospravedlnenku atd. alebo v nemocnici alebo ambulancii si myslím, že je normálne povedať, dobrý deň pán doktor alebo v obchode ak niečo neviem nájsť poviem dobrý deň prosím VÁS(oslovenie) máte náhodou z týchto topánok veľkosť 28? .... A ja nikoho nepoúčam, nech sa ľudia správajú medzi sebou ako chcú ak chcú si tykať nech si tykajú, ak sa nechcú zdraviť nech sa nezdravia ale ja mám nejaké morálne pravidlá a úroveň, ktorú ak niekto musí dodržiavať pri komunikácii so mnou a ako som si všimla tak nie som jediná, podľa ktorej začína to "upadať" a aj iný si všímajú, že pozdrav v obchode alebo v čakárni, čo by malo byť samozrejmé niektorí berú ako niečo divné alebo poďakovať, na úrade a pošte ak pre niekoho urobí úradník nejakú službu (donesie balík, poradí s tlačivami...) minule na pošte keď mi pani podala balík a ja som jej poďakovala, povedala dovidenia a popriala pekný zvyšok dňa ostala úplne zaskočená, že to jej už dlho nikto nepovedal. To isté aj v taxíku keď som poďakovala za cestu, dovidenia a popriala pekný zvyšok služby ostal úplne zaskočený.
@ravenman presne to vystihol so slovami, "tam kde ma poznajú vedia ako sa správať tam kde nie sa naučia".
@maris5 asi si veľmi nepochopila zmysel témy neriešim obsah konverzácie len začiatok a koniec. Už aj v inom komentári som sa vyjadrila, že mne až tak nevadí ak je niekto drzí alebo aký má prejav poprípade názor a to tu ani riešiť nechcem kedy je vhodné niečo povedať navyše a kedy nie ale nemám pocit, že pozdrav a oslovenie by malo byť niečo navyše v bežnej komunikácii na ulici, úradoch, obchode, na pošte, v nemocnici, v škole, v banke....
@stanulienkat presne tak. Vela starsich ludi si mysli, ze tym, ze su starsi si mozu dovolit hocico povedat hocikomu, a uzivat si "rokmi" ziskanu uctu. Skoda, ze nevedia pochopit, ze s vekom prichadza aj pokora, a mudrost, nie vsak u kazdeho
@aivlis18 myslím, najmä tykanie medzi cudzími ľuďmi a aj čo sa týka rovesníkov niekde je to slušné niekde nie a to tiež do istého veku spravidla sa to využíva automaticky v škole u mladých študentov pretože na externom tiež viac-menej si vykajú. Ak v ambulancii je sestrička 19r teste po škole a možno aj ty nezačneš jej tykať alebo doktorka okolo 27 a aj ty máš 27 tak tiež tykať jej nebudeš predpokladám, alebo v banke úradníčka alebo čašníčka má 17 aj ty, neobjednáš si jedlo so slovami "Ahoj, dones nám 2 kávy." Rovnako keď sa stretne skupina ľudí okolo 50-60 tiež hneď si nebudú tykať lebo sú rovesníci. A ako už bolo tiež spomínané v komentároch sú krajiny kde je to normálne, kde aj deti v MŠ, ZŠ tykajú aj učiteľom ale každá krajina má svoje vlastné pravidlá a to, že niekde je normálne tykať neznamená, že je to na celom svete. Ja sa nevyjadrujem, či mne to príde divné alebo nie pre vraha môže byť divné, že nemôže len tak zabíjať a spoločnosť sa ho nepýta, čo si o tom myslí. Sú stanovené pravidlá, kde je vhodné tykať aj vykať a to by sa podľa mňa malo dodržiavať.
@h2 A zabudla som dodať, niekedy ani poučovať nemusím stačí povedať ráznym tónom a tým "správnym" pohľadom "Dobrý deň, aj Vám prajem" a drvivá väčšina ľudí sa hneď pozdraví väčšinou zahanbeným tónom ale dôjde im to a tej menšine to 2x zopakujem keby náhodou boli nahluchlí a nepočuli 1x, že som sa im pozdravila 😂
@pimpa12 ja napriek tomu, že nie som predavačka dosť často vidím od zákazníkov také správanie a niekedy sa len čudujem, že niektoré majú naozaj nervy zo zlata. Alebo raz v jednom hoteli jeden pán vyšiel z izby a zakričal na upratovačku hej ty, dones nám čisté uteráky. A len som kukala, či sa mi to snívala...
ja by som ho poslal do pi....
Ja mám prácu predavačky veľmi rada, vážim si ju a nemenila by som, ľudia vedia byť ale hrozne nepríjemní. Na druhej strane mám ale aj veľa kolegýň ktoré sú zase nepríjemné na zákazníkov. Ako vedúca som to s nimi často riešila. Mnoho z nich má ale ťažké životy a veľa toho za sebou a inak to už asi ani nevedia, neviem
ja som taký že keď je niekto ku mne nepríjemný tak mu ani nezdravím a je mi úplne jedno či je to neslušné
kto ako ku mne tak i ja k nemu

@bluka2 haha, vidím, že labák 🙂 prírodovedci sú proste inak stavaní ❤ 😂