icon

Sme rozmaznaný národ?

janinah
26. apr 2020

Dobrý deń.
Rozmýšľam,či vôbec toto písať,ale musím.Nemá to byť útok,povyšovanie niekoho ani napádanie,má to byť zamyslenie,možno apel- výzva niečo zmeniť v našom konaní a myslení.V našom meste sa ide šetriť,večer okolo 20tej nezasvietili niekde pouličné svetlá a už názor v skupinke,že sa nebudú cítiť bezpečne,ak pôjdu psov venčiť.OK,názor byť môže aj diskutovať sa o tom dá,ale toto je len začiatok.Ekonomika ide dolu v celej EU,v celom svete,ľudia prídu o svoj životný štandard a komfort.Ak trochu sledujete správy v angl. alebo máte príbuzných vo svete ,tak viete,že my si tu môžeme tlieskať a smiať sa od ucha k uchu,ako dobre sa tu máme.Ľudia hladujú,aj tam,kde doteraz to bolo celkom dobre /Kolumbia,Kuba, Venezuela.../,ľudia zomierajú a telá sú po uliacich,nemajú prácu ani peniaze.Číslo hladujúcich má stúpnuť z 160 na 230 milionov....Viem,my poniektorí tiež stratíme prácu a peňazí bude pomenej,ale nik tu nezomrie od hladu,na to dám krk.Najvyšší čas zmeniť myslenie Slovákov aj Europanov,zvykať si na šetrenie,rešpektovanie opatrení bez frflania,naučiť sa pokore,istej poslušnosti,skromnosti,prispôsobiť sa horším časom,prestať byť rozmaznaní /výstižnejšie slovo mi nenapadlo/.A treba ísť aj ďalej- pomôcť,komu treba,ak si to môžem dovoliť ,či finančne,či prebytkom zo záhrady,či maličkosťou .Nečakajme ,čo urobí a ako sa postará vláda.Sme ľudia a nie sme na planéte sami.

danielahamar
26. apr 2020

@natuska87 to bude tým, že mu neviem prísť na meno😬😉 nehadzem do jedného vreca

natuska87
26. apr 2020

@loginexistuje Tak, tak...Slovák Slovákovi najvačším nepriateľom...

eliska13
26. apr 2020

@xckaret tiež som jedna z nich😀keď moje pubertálne dieťa si vsimne, že rizoto je zvláštne a má pravdu, lebo už nemám ryžu z Rakúska.To nie je o rozmaznaní, ale tiež tam nakupujem kvôli cenám, výberu, kvalite.

natuska87
26. apr 2020

@danielahamar Všetci Slováci žijúci v pohraničných územiach , nakupujú tam, kde je to pre nich výhodné...BA v Rakúsku, niektorí na Ukrajine, iní v Poľsku.

eva112014
26. apr 2020

@natuska87 Ty o kom píšeš? O ktorej krajine?

xckaret
26. apr 2020

@natuska87 ja som v prvom rade myslela na uskromnenie a pokoku v terajsej situacii....

xckaret
26. apr 2020

@xckaret sory mi

halienka
26. apr 2020

Možno sme národ frfľošov ale určite nie rozmaznancov ( až na horných 10 000, 80% národa žila a žije pod priemernou mzdou). Aj podľa ekonómov nepokoje a vzbury z úpadku životného štandartu hrozí omnoho viac v tzv, bohatých krajinách, slováci sú prispôsobiví, až moc niekedy. Frfľať si pofrflú ale to je tak všetko, nakoniec sa aj tak vždy prispôsobia.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
nini1010
26. apr 2020

Ja som celkovo zdesena co sme my za narod zlych,drzych,sebestrednych,zavistlivych,nevrazivych ludi.Nezavdacis sa nikomu ani keby si im rit sipovou ruzou vytrel a to co sa deje na socialnych sietach voci polit.stranam...ten slovnik,utoky,opovrhovanie....Verchol nekultury.Zveri,naozaj len divoke zveri su ludia a to tie zveri urazam.Hanbim sa za nas.

0silvia0
26. apr 2020

@janinah pre kazdeho znamena rozmaznanost cloveka nieco ine. Ten, co ide na dovolenku raz za 5 rokov aj to v najvacsej skromnosti si mysli o tom, co ide 2x k moru a 2x na lyzovacku za rok, ze je rozmaznany. Clovek, co zije od vyplaty k vyplate a je rad, ze nehladuje a obcas nieco kupi v sekaci povazuje za rozmaznanost riesit eko bio stravu, outfitiky, znacky handier, vystajlovane pribytky, vystajlovane mamicky a deticky nahodene v ladiacich kreaciach pofotenych a prezentujucich sa na socialnych sietach ktovie z akeho dovodu...
Vsetko je relativne. Aj nase pocity zo skromnosti. Ten, kto zije skromne a nemoze vyskakovat, byva casto obvineny z neschopnosti, lenivosti, neambicioznosti. Ten, ktory si svoje peniaze vie zarobit a chce si ich patricne uzit, je casto obvineny z povrchnosti, z marnivosti a povyseneckosti...
Vsetko je to o ludoch, nie o narode... Jeden rad pomoze aj z mala, iny moze a nepomoze z dovodu, ked sa viem postarat ja, postaraj sa aj ty.

queen_mary
26. apr 2020

@eva112014 alebo kolko sa tych, co mali ist do zdravotnictva rozkladlo. Ako v polnohospodarske a podobne

matapo
26. apr 2020

...ja si myslim ze Slovaci su z tohto pohladu celkom skromni, vedia sa uskromnit, vedia zit z mala, vedia sa prisposobit, posluchnut,...to ze si porepcu to nevadi v konecnom dosledku robia co sa od nich ocakava. Zapadny svet je omnoho viac rozmaznany, nezijem na SK a to co vidim okolo seba, ten obrovsky materializmus, boj za svoje prava,...v bohatsich krajinach, kde peniaze nie su problem a ani strach o buducnost je prisposobenie a uskromnenie dost nezelane a nejde to tu ☹ Slovaci sa musia tahat vpred nie vzad, aby mohli dostojne zit a uzivat si zivot a nemuseli sa bat o buducnost a obracat v rukach kazde euro, samozrejma to sa nemusi vylucovat so skromnostou, dobroprajnostou, ochotou pomoct....

anita1978
Odpoveď bola odstránená
natuska87
26. apr 2020

@eva112014 A Vy?
My, tu preberáme Slovensko...

pribinak
26. apr 2020

@eliska13 tie deti za to že sú v domove nemôžu. A nie všetky domovy majú sponzorov. Záleží aké deti sú umiestnené v domove. Ver tomu že pre postihnuté dieťa vyzbierať peniaze na kočík je niečo neuveriteľne.

eva112014
26. apr 2020

@natuska87 Reaguješ na môj príspevok. Nemám pocit, že si čítala na aký príspevok som písala tú odpoveď.
Ale veď v pohode.
Píšeš o Slovensku? Primitívni ľudia sú hrozbou, ktorí nepoznajú 4 svetové strany, neveria v pandémiu .., a čo ešte všetko píšeš....
Títo ľudia sú hrozbou podľa teba?
Takíto ľudia sú vo vláde? Títo ľudia riadia štát?
Vo vláde veľmi veria na pandémiu, neboj sa. A pokyny idú zhora.

natuska87
26. apr 2020

@eva112014 primitív, ktorý sa neprispôsobí, lebo do všetkého ťahá politiku, v pandémii je hrozbou!Choroba je choroba, treba poslúchnuť odborníkov....Ešteže by vláda na pandémiu neverila!!! To by tu bolo.A štát sme my, všetci, nielen vláda! Ja verím, že /aj ked nie je asi podľa Vašich predstáv/, naša vláda urobí všetko preto, aby sme ju porazili...V tejto dobe je mi voľné, kto je vo vláde, len nech robí!A ľahké to nemajú...

eva112014
26. apr 2020

@0silvia0 Nuž, národ tvoria ľudia. A ver, že existuje "mentalita" národa.

eva112014
26. apr 2020

@natuska87 Teraz to nemá ľahké ani jedna krajina. Tu bude ekonomický dopad na danú krajinu dôležitá. A toto pocíti ľud tej danej krajiny.
My volíme ľudí, ktorí nás budú zastupovať vo vláde. A to je všetko. My môžme jediné ísť do ulíc štrajkovať potom.
V Rumunsku je najhoršie zdravotníctvo vraj v EÚ. A čuduj sa svetu, máme s nimi rovnaké opatrenia. Prečo asi? Natuska 87 je to pravda. Prekvapilo ma to. Že toto nie je asi podľa mojej predstavy. Tak toto nie!
Nie každému stačí :" je mi jedno kto tam je, len nech robí!" To ani voliť ísť nemusím. Či?

0silvia0
26. apr 2020

@eva112014 ano, mentalita naroda je jedna vec, ale su ludia, ktory ziju v danom narode, ale nestotoznuju sa s mentalitou naroda, cize s akymsi zaskatulkovanim naroda. A napriek tomu sa musia viezt s mentalitou naroda, lebo nejaky dojem dany narod robi...

eva112014
26. apr 2020

@0silvia0 👍

anonym0001
26. apr 2020

@janinah sme ufrflani a najviac pindaju ti, čo so Slovenska nevytiahli päty a onanuju pri správach.

krisbar
26. apr 2020

Podla mna nie sme rozmaznani, sme malo vdacni...
- za to za sme sa narodili do krajiny, kde nikto nezomiera na hlad
- za to ze sme sa nenarodili do socialne vyluceneho prostredia, z ktoreho dostat sa von je velmi tazke
- za to, ze mame fungujuci zdravotny system
- za to, ze mame slobodu cestovat a volit v demokratickom rezime
- za to, ze ak sa nam zda jedlo drahe, zijeme v klimatickom pasme, kde si ho vieme vypestovat, alebo dochovat
- za to, ze nasa krajina stale nie je zamorena chemiou a mame prirodu v blizkosti obydli
- za to ze sme narod, ktori sa vie zomknut ked treba
- za to, ze sme narod s obrovskym kulturnym, historickym dedicstvom, kde rodina je silnym atributom spolocnosti.
- za to ze sme narod plny kvalitnych ludi - vedcov, krajcirok, farmarov, predavaciek, lekarov, ucitelov...

A ja som za toto vsetko a este viac vdacna. Preto nepocitujem hnev, zavist, nenavist , zlobu, zast. Som vdacna. Kazdy den.
Aj za to svetlo spustene neskor....
Vzdy je to len o pohlade na svet. A ten moj je plny vdacnosti.

aniele
26. apr 2020

@krisbar Krásne povedané.

eva112014
26. apr 2020
eva112014
26. apr 2020

Ako vidíte, toto mi ešte kamarátka poslala vo februári. Hmm 🤔

extempore
26. apr 2020

Nie národ, my sme rozmaznaní ako celá západná civilizácia. Lepší výraz je ale rozprdení, lepšie to vystihuje. Ľudia strácajú ušľachtilosť, v kurze nie je vzdelanie, ale len peniaze a fyzická krása. Ludia si mýlia slobodu a demokraciu s anarchiou. Množstvo vzťahov krachuje lebo nie su postavené na správnych hodnotách - stačí len čítať tu témy a chce sa mi 🤮🤮🤮🤮. Ľahkovážny prístup k budovaniu rodiny, nezodpovednosť - vela žien najprv otehotnie a potom vyplakávajú, že nemajú peniaze... detto očkovanie - par rokov dozadu by si žiadna mater nedovolila hádať sa s lekárom o tom, že neda zaočkovať dieťa. Lebo už sme zabudli na časy, ked cele generácie detí vymienali na rôzne detské choroby, ktore dnes ľahko zvládame vdaka očkovaniu. Myslim si, že tato korona pandemia je ešte veľmi mierna na to, aby si ludia uvedomili, že sa treba zmeniť. Čítam teraz knihu Alberta Camusa - Mor a poviem vám, že to je iná káva. Keby nam tu udrel mor tak by veru nebol čas a chuť robit si selfíčka na instagram...

martinastaj
26. apr 2020

Súhlasím s prispevkom, akoby ste mi písali z duše, ľudia sa len sťažujú sú nespokojní a je mi do plaču, keď počujem frflať človeka, že ako je teraz ťažko a nevie ako bude a za to všetko môže vláda a bla bla a v záhradnom centre nechá 60 eur za kvety, prestala som už čítať negatívne príspevky, lebo ma to strašne ubíja, viem, že niektorí to majú v momentálnej situácii ťažké, ale mám pocit, že najviac sa sťažujú tí, čo nemajú dôvod .

natuska87
27. apr 2020

@eva112014 A čo teraz? Je tam vláda regulérne zvolená? Je! Čo teraz, pani Eva?