icon

Som Róm a nikto nám nechce predať pozemok

ribar
28. mar 2022

Cavte mám taký problém tak veľmi ma to trápi a neviem prečo je to takto vo svete nastavené som róm a už asi len z toho jedného slová to poniektoré ani nedočítate som slušný pracujúci nemám žiadne úvery ani nič podobné pracujem v ČR keďže na Slovensku práca pre Rómov je skoro žiadna a to najme na východe pracujem 16-20hodin dene a snažím sa si kúpiť pozemok v okrese kde býva moja rodina lenže aj keď mám peniaze nikto mi kvôli tomuto že som róm nechce predať pritom mám manželku ktorá je tiež pracujuca a dcérku ktorá chodí do školy takže finančné sme na to dobré a môžme si dovolí kúpit nejaký pozemok lenže keď si ideme vybaviť pohovor telefonicky tak to začína dobré a ešte keď poviem že zaplatím hnet keďže sme už zúfalí tak sú radi no keď nás uvida ako keby im. Oči vypadli už výhovorky že sa to nedá lebo to je lesný pozemok atď ja viem že sú rómovia ktorý nepracujú kradnú atď ale taký ľudia su aj medzi bielymi tak neviem prečo robia taký rozdiel to vážne sa nám nepodarí si zabezpečiť rodinné územie kvôli farbe

lenkasarka
29. mar 2022

@vanda323 zaujíma má či podľa teba to že nás volaš biely nie je rasizmus. Ja vás čierny nevolám.

vanda323
29. mar 2022

@lenkasarka Lebo sa potom chytajme za slovíčka...
Nie nepríde mi to rasistické tak ako tebe oslovenie cigán...
Pozri ja sa nechcem naťahovať...vyjadrila som svoj názor tak ako aj ty...ja ten tvoj rešpektujem....

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
bruneta880
29. mar 2022

@slavkajurko ja len k tým "nad ľudským možnostiam" pracovať 16-20 hodín denne ,ja som pracovala 17 hodinové zmeny a raz za dva týždne sme mali každý 18,5 hodinovú, podotýkam celý deň na nohách a bola som rada, že som rada keď som stíhala ...takže áno človek dokáže tak dlho naozaj makať.

lenkasarka
29. mar 2022

@vanda323 no presne tak nie je všetko rasizmus a o tom to celé je.

dusankomoj
29. mar 2022

@vanda323 si zlaté dievča a v iných príspevkoch máš správne názory,ale veľmi sa mýliš v tom,ze cigáni by dokázali žiť spolu na vymedzenom priestore. Väčšina z nich nepozná čo znamená zabezpečiť budúcnosť a postarať sa o seba. Prečo v lete dajú radiátory do zberu a o pár mesiacov nariekajú,že majú zimu? Prečo keď majú peniaze,tak chodia nakupovať vo veľkom taxíkmi a o pár dní sa sťažujú,že deti sú hladné? Keď sa niekomu stane nešťastie a zhorí mu dom,alebo ho vezme povodeň tak sa človek otrasie a začne odznova sám. Čo spravia cigáni? Automaticky očakávajú,ze sa o nich postará spoločnosť,lebo veď oni majú deti, a v chatrči im zhoreli tisíce eur a majú práva! Pretože u ciganov je to tak,ze oni majú IBA práva,ale ŽIADNE povinnosti. A taký jedinci,ktorý nechcú žiť takto,to majú o to ťažšie,že nezapadajú do svojho etnika a nezapadajú ani do väčšiny obyvateľstva.

lenkasarka
29. mar 2022

@zazvorka87 svoje prízemné tliachaniny si nechaj. Na Vandu žiadnu vinu nehadzem,ani nerypem ja s ňou diskutujem to je pre teba neznámy pojem. Poprípade si svoju frustráciu zo svojho života opäť vylej v statuse,ktorý následne vymazes. Lebo my všetky sme zle, hrozné, s rohami a chvostom, len ty si vrtuľník

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
lenkasarka
29. mar 2022

@zazvorka87 škoda, že tebe chyba

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
vanda323
29. mar 2022

@dusankomoj Vieš ale mne presne ide o tých Rómov kt. Sa snažia začleniť do spoločnosti a majú to ťažké...nechcem plakať nad tým aké tažke to mal môj muž,ja ....pretože som ozaj vďačná Bohu za všetko čo mám...
Myslíš že ja som sa v osadách nesnažila šíriť osvetu?
Tiež mi není jedno ako žijú moji ľudia...
Ale je to veľmi ťažké, ak si raz naučený žiť takto od detstva a roky rokúce ,proste od generácie cez generáciu sa tak v osadách žije tak je to beh na dlhú trať...
Mne je len veľmi ľúto, že aj ty kt. Sa chcú prispôsobiť to majú ťažké a často krát sú odmietnutý...

ribar
autor
29. mar 2022

@ivetta1234 nie manželka je polovicanka takže je taká biela len ja som taký tmavší slušne oblečený veď zarábam aj ona aj ja a všetko potrebné máme zase nerozhadzujeme peniaze

ribar
autor
29. mar 2022

@heleninamama ja ich k ničomu nenutim veď keď vidím nejaký inzerát tak tam zavolám a všetko po telefóne prebieha v poriadku až. Keď sa stretneme a vidia že som róm minulý týždeň manželka bola sama pozrieť pozemok trošku ďalej od nás a hnet jej povedali že áno že keď ma peniaze alebo aj na splátky jej chceli spraviť pričom máme. Peniaze ale chceli jej aj na splátky spraviť tak ma zavolala aby som prišiel pretože som to nestíhal bol som odnes malú do škôlky a ona z práce tam bola skôr som prišiel a hnet že ten predajca si neželá Rómov a basta a to bolo koniec už sa snami nebavil ...dobré sme taký národ nebudem tu obhajovať Rómov sme aký sme ale nemáme svoju krajinu aby sme v nej mohli žiť normálny život bez predsudkov zase nechcem aby moje deti vyrastali tak ako ostatné viem že nikdy nebudem patriť medzi vami ale to ani nechcem som zo svojov rodinou hrdý za to kto sme len chcem žiť normálny slušný život neznáme že keď som róm tak som hlučný chuligán mám skončenú školu s maturitou pretože to som chcel pracujem 15 rokov v jednej firme kde má deno dene ohovárajú ale už som si na to zvykol chcem len dcérke nechať po mne strechu nad hlavou aby mala keď sa obydeme aby nemusela vyrastať tak väčšia kopa Rómov na osadách

ribar
autor
29. mar 2022

@liljana viem že sú taký ale ja taký niesom ja sa takémuto stranim som veľmi kľudný ešte s nikým som sa nehádal nepotrebujem to ja len chcem svoj vlastný dom s manželkou a dcérou nenosím ani žiadne drahé zlato neisom na také veci zvedaví ja si skladám euro k euru aby som mohol keď bude treba aj priplatim za to aby som dali pozemok nepotrebujem ho ani pri ceste medzi sisedstvom keď nás nechcú stačí. Mi aj na konci dediny alebo niekto hore len aby som už bol sám

ribar
autor
29. mar 2022

@tenerifka máš v niečom pravdu ale prešiel som si tým skočil som školu a hľadal som si prácu nikdy mi neplatili tak ako bielim vždy som bol vinimkou a drel som oveľa viac ako oni nemohol som si žiaden sen za také peniaze splniť tak som musel ísť do sveta a tam stále somov zaobchádzali ako z handrou ale nevzdal som s pokračoval som ďalej neodišiel som z tej práce a som tam do teraz aj keď mi nadávajú ohováraju vybudoval som si tam miesto za ktoré mi dobre platia

ribar
autor
29. mar 2022

@lenkasarka áno boli a ako vieš že to boli rómovia pretože všade kde sa niečo stane v novinách v televízii bude napísané traja rómovia zbily ukradli ale keby to spravil bieli tak by sa o nich nepísala traja bieli zbily ukradli toto je chýba že všade to dávajú najavo

ribar
autor
29. mar 2022

Prosím nehadajte sa tu

ribar
autor
29. mar 2022

@bruneta880 áno a pracujem ako zvárač a v lete na dva mesiace chodievam do švajčiarska aby som tam zarobil ešte viac a tam pracujem aby som zabezpečil rodinu

tenerifka
29. mar 2022

@ribar ak pracujes v CR, preco sa tam neodstahujete? Bohuzial, jednotlivec trpi za cele etnikum, ludia su obozretni, a nemaju cas rozmyslat a riesit, ze mozno ty si z tych prisposobivych. Pozri sa napr., ako su vsade vo svete ruski obcania za zlych, odkedy zacala vojna, pritom za vojnu vobec nemozu a tak ako vsetci si zelaju mier.
Neviem, co ti poradit, snad len skusat dalej, ved ak chce majitel predat pozemok, nemusi ho zaujimat, ako a kto tam bude byvat, vezme prachy a cau

ribar
autor
29. mar 2022

@tenerifka žena tam nechce bývať jej sa páči tu na Slovensku ....no moja mama mala taký problém kúpila dom v okrese ako ten predajca jej sám predával potreboval rýchlo peniaze tak jej predal ona zaplatila všetko dobré prebehlo až keď sa v sesetstve nedozvedeli že aha ten dom kúpila rómska rodina spísali na nich petíciu a museli dom vrátiť a pán ktorý jej dom predal všetky peniaze prehral tak sa dohodli že jej to bude splácať

eeffka
29. mar 2022

@ribar tvoja mama nemusela nic ak predaj prebehol legalne.
Co sa tyka predaja, na vychode je kopec obci konciacich na ....... ovce, kdekolvek kupis pozemok ci dom za slusny peniaz. Ceny zbili spoluobcania

ribar
autor
29. mar 2022

@eeffka no ja som z okresu Bardejova a tu veľmi na Rómov idú

mandarinka555
29. mar 2022

@ribar To je čo za blbosť ? Ak dom kúpila, tak bol jej a s jej majetkom môže nakladať len ona sama. Žiadne petície by ju nedonútili niečo vrátiť, tak zase si netreba vymýšľať, ale uviesť veci na pravú mieru....z toho mi nejako vychádza, že by tam s vami žila aj mama, keďže dom "musela akože vrátiť".

ribar
autor
29. mar 2022

@mandarinka555 je to pravda asi som si to nevymislel keď
..nie mama už má vlastný dom kúpila si inde pozemok a postavila dom tam už býva 8 rokov

spadnutaslivka
30. mar 2022

@ribar skúste hľadať pozemok tam, kde sú slušní rómovia. Tam nebude toľko strachu zo zníženia cien pozemkov a domov.

karolinakr
30. mar 2022

Jeho a ty si aj celkom podareny, prvy krat vidim, ze niekto nevykrikuje a neutoči.Moja teta mala na dedine suseda, ale to bolo za komunistov a on bol možno jediny rom v dedine a normalne vychadzali Co sa toho zvarača tyka, v Norsku su velmi dobre plateni zvarači, tam si neskúšal? Inak to si dobre povedal, ze romovia nemaju vlastny stat, kde by mali svoje zakony.Tam by vam nikto nič nehovoril, ako by ste si spravili, tak by ste mali...

dankovicova
30. mar 2022

treba hľadať ďalej. ono ja poznám rómov, ktorý sú super no napríklad mám suseda, na ktorom výbušnú povahu moc cítiť. róm, ktorý pracoval vo švajčiarsku a myslí si, že nad neho proste niet a dáva to teda celej ulici dosť pocítiť

keiko33
30. mar 2022

Chápem ťa, ale to že si ty slušný, ten predávajúci nevie. Som rodená Bardejovčanka a s rómami som až takú zlú osobnú skúsenosť nemala, keďže na Vinbargu ich veľa nebolo. Ale bývala suseda pracuje v škole na Poštárke a tie skúsenosti čo ona má, tak to je ťažko počúvať, ako tam ľudia žijú. No a v Bardejove, keď počujete rómovia, tak si ľudia proste predstavia Poštárku, Lenartov, či Zborov. Momentálne bývam v SĽ. V lete sme kúpili dom na ulici, kde denno denne, mi okolo domu prejde množstvo Rómov, keďže je tam skratka do osady. Jediný problém, čo s nimi máme, je že aj keď ma každý na ulici smetnú nádobu, tak len malé množstvo ju použije, denne za nimi zbieram odpadky, aj keď to nieje až taký exstrém. Aspoň, že už sa zálohuje. Ale keď som v predzáhradke, tak 50% sa mi pekne pozdraví, niektorí sa aj prihovoria. Ale aj vidím, že sú zvyknutí všetko dostávať zadarmo. Jeden dokonca povedal mužovi, že je rasista, lebo mu niečo nechcel dať zadarmo, a pítal za to peniaze. Ale o chvíľu išiel okolo ďalší a ten za to nemal problém zaplatiť. Proste sú aj slušní a tí trpia za tých neprispôsobivých. Ako už tu bolo spomínané, treba hľadať tam, kde už slušní rómovia žijú. Aj vám by sa lepšie žilo, medzi svojimi slušnými. Nieje predsa príjemné žiť niekde, kde vás nechcú, kde na vás krivo pozerajú. Aj sám vidíš, ako na teba pozerajú v práci a určite nechceš, aby to denno denne prežívala tvoja rodina. Takže si nemyslím, že zatajovanie cez realitku je riešením. Veď vidíš, ako to dopadlo s tvojou matkou. Bude ťažšie nájsť, ale držím palce, nedaj sa odradiť.

katrinka8
30. mar 2022
katrinka8
30. mar 2022

@keiko33 - ale to je také alibistické, "nútiť" tých ľudí, aby sa odčleňovali od majority len preto, že sú Rómovia - keď sú slušní. Takto sa to nikdy nevyrieši, nikdy nezapadnú medzi majoritu a potom tí neprispôsobiví nebudú mať žiadnu snahu sa stať prispôsobivými, lebo uvidia len to, že aj keď sa snažíš, si len Róm, nikto Ťa nechce... To majú svojim deťom ukazovať, že sa musia uťahovať kdesi mimo, hoci sú slušní, pracujúci, vzdelaní, len preto, že sú Rómovia, a nemôžu bývať tam, kde sa im páči len preto, že "ich tam nechcú a krivo na nich pozerajú" len preto, že sú Rómovia?
Už len kvôli tým deťom treba bojovať, aby videli, že majú šancu mať dobrý život a byť akceptovaní, dosiahnuť čokoľvek, čo chcú a že slušnou prácou a slušným životom môžu žiť dobrý život.