Som závislá na nakupovaní

maruniakovaeva
29. apr 2022

Ahojte, od veľmi mladéhoho veku som bola závislá na nakupovaní, pár rokov bol pokoj a teraz sa to zase vrátilo. Viete mi niekto poradiť ako s tým bojovať.
Nie je to tak, že by som nakupovala každý deň, ale keď mám tu potrebu niečo kúpiť, neviem sa kontrolovať beriem všetko, akože naozaj všetko rad radom, bez rozmýšľania či majú moju veľkosť alebo nie proste to musím mať. A najhoršie je, že tie veci vôbec nenosím, pretože keď niekam idem tak som po týchto dvoch rokoch tak "znudena", že idem všade v teplákoch, rifliach alebo mikine. Mal s týmto niekto skúsenosť, z ktorej sa dostal??

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinah
29. apr 2022

Máš na toto peniaze? ako píše
@viestta je to choroba,akurát ja by ťa nasmerovala na psychiatriu,je to dg.aj psycholog ťa tam pošle.

melanta
29. apr 2022

Aj ja mávam chvíle, kedy idem nakupovať a miniem ozaj dosť peňazí. Ale teda jednak na to mám, jednak to potom aj reálne nosím a hlavne, kupujem to, čo mi je dobré, nie že bez rozmýšľania aj iné veľkosti. Toto, čo ty píšeš, je choroba ako píšu dámy vyššie, smer psychiater. Nie je to žiadna hanba, aj duša a hlava môže byť chorá.

maruniakovaeva
autor
29. apr 2022

@janinah práveže sa nezameriavam na drahé veci, všetko je to cenovo dostupné. Tým, že už mám za sebou pár rokov, presne viem kde, kedy a čo nakupovať. Drahé veci pre mňa nemajú zmysel, a hlavne sa mi nepáči dnešná móda.

maruniakovaeva
autor
29. apr 2022

A nedá mi na to psychiater nejaké lieky? Lebo žiadne nechcem, skôr by som bola za nejakú terapiu alebo niečo také

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
thereisabear
29. apr 2022

A ekológia ťa nezaujíma? Videla si nejaké dokumenty o tom, ako sa vyrába oblečenie, čo je fast fashion a kde končia tie tony vyhodených handier? To nerýpem, ale mne to napr. pomáha si viac rozmyslieť, čo si kúpim, aj keď teda závislá som nikdy nebola.

maruniakovaeva
autor
29. apr 2022

@thereisabear tie veci sa budú vyrábať tak či tak, pokiaľ sa polovica ženskej populácie nerozhodne, že to nebude kupovať. Ale veľmi veľa nakupujem v sekáčoch a nikdy nič nevyhadzujem. Vždy sa snažím po nejakom čase tie nevyužité veci niekomu darovať. Viem, že to svet nezachráni, ale to ani to keby som prestala nakupovať. Ale skúsim si o tom viac prečítať možno ma to zaujme a budem mať ďalší dôvod prestať s tým.

0silvia0
29. apr 2022

@maruniakovaeva nelatkova zavislost... skus odbornika.

anjelicek26
29. apr 2022

Ja som shopohollik tiez,nakupujem snad denne😏Ale rozpocet to unesie,deti a ja nosime,nie je to,ze to lezi a Len zabera miesto v satniku. Len toho maju proste vela😅😅 Lebo ked najdeme pre malu peknu bundu,Tak Ju kupim a nerozmyslam nad tym,ze Ma na vesiaku dalsich desat ruzovych v tej istej velkosti 😂😂Psycholog je fajn napad,ked to nemas pod kontrolou.. porozpravat sa,terapie.. ja Si vravim,ze terapie Mi netreba,dobre viem,preco som taka - nasi na tom neboli finance dobre a cele detstvo a pubertu som chodila poobliekana ako idiot,veci podarovane,podedene,nemoderne,lebo pre moju mamu zbytocne kupovat nove. Hanbila som sa roky ako pes,Ako vyzeram a akonahle to islo zacala pracovat,aby som to zmenila...a ostalo mi to..

maruniakovaeva
autor
29. apr 2022

@anjelicek26 No môj problém je, že ja mám to nakupovanie ako terapiu. Čokoľvek má trápi- spravím si radosť niečím. Len zisťujem, že asi potrebujem na túto moju "terapiu" nejakú novú, ktorá mi s tým pomôže. Nijako ma to moje nakupovanie neobmedzuje len ma potom mrzí, že mi to stojí v skrini tak to niekomu darujem a potom zase len niečo kupujem.

anjelicek26
29. apr 2022

@maruniakovaeva Tak pekne nove veci cloveka vzdy potesia, Ale zasa Aby to v skrini stali,kym to darujes dalej je fakt zbytocne vyhadzovanie penazi. Ja si vravim,ze esteze mame styri deti a je co komu kupovat😂😂😅

moonlight1210
29. apr 2022

@maruniakovaeva mozno by ti aj pomohlo, keby si sa nastavila na to, ze vec, co kupis, musi splnat stanovene kriteria. Inak nie je dost dobra, nie je ťa hodna, nezasluzi si tvoju pozornost.
A kriteria nastav na kvalitu, tvar, farbu,… jedine o cene si povedz, ze na nej nezalezi.

Ked potom taku vec objavis, prinesie ti pocit ovela vacsieho uspokojenia a satisfakcie. Pretoze si ju dlho hladala, perfektne sa ti hodi, ma u teba presne vopred urcene miesto v domacnosti, ci v satniku. Dokonale zapadne.

Takze aj v sekacoch hladaj iba tie najlepsie kusky (daju sa objavit a byvaju to klenoty.)

Skus zacat tym, ze prekopes satnik, urcis si svoj styl (ktory by mal ladit s tym, kam sa chces v zivote pohnut - jedno s druhym ta to inspiruje sa snazit ten sen nasledovat). Vyhadzes teda vsetky veci, co sa k tomu nehodia.
A mozes zas nakupovat (juchu!), ale tentoraz precizne. Len taku vec, co naozaj chces a potrebujes, aby presne do toho satnika zapasovala. Ladila so zvyskom a stylom.
Budes sa zase tulat obchodmi, pozerat veci a ano, stane sa, ze odides z obchodu s prazdnymi rukami.
Tiez som bola taky shopaholik, a tie prve razy bez nakupu boli proste divne. Ale povedala som si, ze kym dana vec nesplni moje kriteria, nekupim ju.
Mam na viac. A som opravnena si dopriat len to, co ja uznam za najlepsie. Neberiem hocico. Nie som ta, pre ktoru je cokolvek dobre.
(Ono, takato zavislost je aj o sebavedomi a neistote. Ked o sebe zacnes inak zmyslat, veci sa zacnu menit.)
Takze po tych prvych razoch, ked som odisla bez nicoho, citila som sa cudne. Postupne som si zvykla.
A teraz beriem naozaj len to, co viem, ze so zvyskom mojich veci sa pekne ukaze.

No a zavislost som pretransformovala do ladenia satnika a zhanania tych najlepsich kuskov. Nemusia byt drahe, ale musia byt bezchybne usite, z dobrej latky, tej spravnej farby, velkosti, strihu.
A je to obrovska spokojnost az blazenost, ked najdem presne taku (vysnivanu) vec.

janetinka27
29. apr 2022

@maruniakovaeva taketo nakupovanie moze byt pre ten kratky pocit uspokojenia. obycajne sa to tyka apatickych ludi, ktori potrebuju vzrusenie. robia to aj ludia, ktori napriklad kradnu v obchode, hocico. nechcu nikoho poskodit, nejde o vzrusenie z kradeze, je im jedno,co ukradnu,ale potrebuju ten kratky pocit uspokojenia.
nemusi to byt tvoj pripad, ale je to urcity psychologicky stav, ktory sa takto moze prejavovat. nepozorujes u seba napriklad nejaky psychicky utlm? lebo pises o znudeni. moze byt aj toto pricina.

savanna
29. apr 2022

Ach, ja som uplne presny opak. Stokrat si rozmyslim, ci si nieco kupim a od korony uz vlastne ani nic nekupujem. Neviem, cim to je, jednak ma rodicia vychovali mozno az k prilisnej skromnosti, jednak som si dost zobrala k srdcu dokumentarne filmy, ktore som videla o fast fashion, jednak som asi aj rodeny minimalista a uspokojuju ma skor intelektualne veci.
Ja som asi v tomto trochu extrem, ale je mi velmi luto, ked vidim, kolko zeny nakupuju handier a potom sa toho zbavuju len preto, aby mohli nakupit dalsie.
To, co ty hovoris, ze by sa musela zmenit polka populacie, nie je celkom pravda. Kazdy by mal zacat od seba. Keby sa napriklad nevyvijali vobec ziadne iniciativy na zachranu klimy, mozno uz by planeta ani neexistovala.
Asi si tymi nakupmi zaplnas nejake prazdne miesto vo svojej dusi. To lieky nevyriesia. Skus sa zamysliet nad tym, co je to prazdne miesto a ako inak by si ho mohla dokazat zaplnit. Mozno aj s pomocou psychologa.

tncka
29. apr 2022

@maruniakovaeva ja tiez nakupujem ako besna ale iba veci ktore su mi dobre a ktore vyuzijem. A kedze na to mam,neriesim. Ale tiez som asi neni uplne "cista"😅

maruniakovaeva
autor
11. máj 2022

No nakupujem aj preto, že som to nikdy nemala a chcem si to dopriať a toto je jediné čo si doprajem. Ja nechodím na výlety, nepijem, nekupujem v podstate nič, takže si dovolím míňať peniaze na takéto veci. Ale mám novú taktiku, zablokovala som všetky stránky s oblečením 😄, nakupovať chodí výhradne priateľ a mám na každý týždeň denne ciele, aby som tie veci využívala. Napr. Tento týždeň je farebný, takže dnes je žltá, tak musím mať na sebe niečo žlté a zvyšok, ktorí som tento týždeň nemala. A keď sa v tom nebudem cítiť dobre ide všetko preč a viem, že už si nič na ten štýl nekúpim. Snáď to aspoň trochu pomôže. A psychológ povedal, že je to v poriadku ak som s tým ja v poriadku, že mam toho hromady. Ževraj každý má nejakú závislosť a veľakrát sú to bežné veci, ktoré mu nepripadajú ani tak, že je na nich vôbec závislí napr. Káva, alebo niečo také. A pokiaľ na to mám a nerobí mi to nejakú šarapatu v živote tak je to v poriadku.