Spojka na aute
Ahojte, chcem sá opýtať či škodí spojke, či sa páli, keď je stlačná. Napr. stojim na semaforoch mám zaradenú 1ku a držím spojku cely čas čo stojim na červenej
@lilope ty este stale nechapes, ze sa tu zacalo hovorit o PALENI spojky. Palenie z trenia vznika len ak nie je spojkovy pedal spravne stlaceny, ked je niekde v mechanizme chyba a spojkove kotuce nie su od seba dostatocne oddialene a tru sa o seba, teda vznika teplo a zbytocne sa opotrebuvaju. Opotrebenie spojkoveho loziska je ina kapusta ako spalena spojka.
@panelacikova no veď ale teraz si uviedla, že keď sa zakecá so spolujazdcom, tak mu trvá sa rozbehnúť. Ale to aj tebe by trvalo keby si sa zakecala a nesledovala, že už sa môžeš pohnúť a ešte by sa mohlo stať že sa zľakneš, že zdržiavaš alebo ti stŕpne noha tým dlhým stláčaním a ešte ti to aj skape. Ale tak hádam na tescovej križovatke, kde sa čaká na zelenú aj vyše minúty, nestojíš celý čas na spojke? 🙆♀️ A taktiež nechápem prečo by niekto zaťahoval ručnú brzdu na tejto križovatke, veď nie je v kopci.. jedine že by si pritom čítal noviny. 😃 Veď mám vyradené, šup stlačím spojku a takmer súčasne zaradím rýchlosť, to je sekunda.
@viestta a vy ostatné nechápete, že ja som o pálení spojky nikdy hovoriť nezačala, ale držím sa témy. Odpovedala som, že sa tým spojka ničí. Panelacikova sa pýtala ako sa tým môže ničiť, že ina necíti žiadny zápach. Ja som poslala články prečo a ako sa ničí, keď na nej stojí so zaradenou rýchlosťou. Ja nemôžem za to, že ste tu začali svoju tému o pálení spojky. To som naozaj nikde nenapísala ani netvrdila. Nemôžem za to, že si idete svoje a absolútne nehľadíte na to, o čom píšem.
@autorka státie na spojke so zaradenou rýchlosťou (aby ste ma zase nechytali za slovíčka, lebo zrejme len tan bez rýchlosti by na nej nestála) spojke škodí. Bodka.
Áno, pri stlačenej spojke sa opotrebuváva ložisko a všetky pružné časti, spojka sa má iba stláčať, nie držať stlačená.
Ale o pálení nemôže byť reč
Tak ja mam cerstvo za sebou autoskolu. Ucili nas dat do neutralu a nestat na spojke pocas cervenej
Ja mam sice vodicak len od 2009 ale ucili ma stáť na neutrale. Ked mi odišla spojka , bolo mi povedané, ze jej najviac škodí, ked ideš na spojke, teda, ze ju mas dlho vytlacenu napr pri brzdeni , teda tá pálka v servise ma naučila, vytlacit spojku a neutrál stále ci na semaforoch alebo prudsom brzdeni . Taky nazor ma viacero mechanikov u nás, ale nehadam sa ak je to inak, lebo ja osobne sa nevyznam
Neviem, či to škodí alebo nie, ale ešte mi dostatočne nepráši natoľko, že by som na červenej držala spojku a brzdu. Mám sa rada a neznášam kŕč v lýtku a ďalšia vec, nebudem svietiť brzdovými svetlami autu za mnou. To by malo byť na pokutu.
@lilope áno, stojím. roky rokúce. a auto funguje. spojke v živote nič nebolo. a to teda že mám najazdené.... 🙂 a čo sa týka vykecávania, OK, bez neho je to minimálne tých 6 sekúnd. niektorí sa rozbiehajú ako retardovaní... kým vôbec spracuje ich mozog signál, že už je zelená a než ten signál prejde do nôh a ruky, čudovala by si sa, koľko to trvá. mnohým...
@lilope Nebudem sa vyjadrovať k problematike, nie som odborník. Ale asi 3x som si čítala túto tvoju vetu a snažila som sa ju pochopiť, ale márne: "Okrem toho stáť tak dlho na pedáli a striehnuť na červenú, radšej treba sledovať premávku aj počas státia." Akože keď niekto stojí na spojke, tak nemôže sledovať premávku? Ako si to myslela, prosím ťa?

@viestta keš stlačí spojku, až potom môže zaradiť rýchlosť. Síce autorka píše, že má zaradenú rýchlosť... vtedy sa zrejme ničia.... Ja zaradenú rýchlosť nemám na semaforke. nohy na podlahe