icon

Stand up - vulgárne výrazy. Je toto zábava?

4. mar 2023

Ahojte.
Pozrela som si počas choroby rôzne podcasty,stand up-y,no trošku som sa prekvapená.
Mám rada humor,nie prvoplánový. Veľa ľudí vie ten humor "robiť".
Čo ma však prekvapilo a šokovalo,prečo toľko vulgarizmov a čo horšie,čím väčší vulgarizmus,tým väčší smiech publika.
Akoby chýbala slovná zásoba tým komikom.
A pritom sú mnohí dobrí,ten vulgarizmus tam nie je vôbec nutný.
Potom sú silení komici,kt.zase ani ten vulgarizmus nepomôže.
Všetko má byť vtipné,hoci mnohé témy teda vtipné nie sú.
Akoby chýbala ľuďom nejaká kontrolka,haló...si už trápny,tudy cesta nevede. Skús sa potrápiť,keď už som zaplatila za vstupenku.
Príde mi to u mnohých ako krčmové reči dennodennych štamgastov,za kt.si niekto zaplatí.
To kde sme sa ako spoločnosť dostali?

Strana
z2
gejb
4. mar 2023

Ja som bola raz a tiez mi to prišlo silene. Preto uz nechodím ...idem radšej do divadla na komédiu...

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
oli18
4. mar 2023

Ked som videla Simonu u Petra Marcina, tiez sa mi zdal jej prejav trapny. Hovorila zo zivota, mierne to okorenila , mne to vtipne neprislo. Spominam na scenky Labusa a Keisera , Piška, Skrucaneho, Nogu, Stana Radiča, alebo Miroslava Donutila. Lenze to su (boli) vystudovani herci. Clovek sa nevedel prestat smiat. Ale tito samozvani komici? Nic pre mna.

diewcatqoo
4. mar 2023

Mna keby chceli utyrat, tak ma posadia na vystupenie Silnych reci... stacilo mi par videi, aby som si povedala, ze toto je jedna z tych veci, na ktorych by som sa nikdy nechcela zucastnit a nechapem ludi, ktori si za to este zaplatia. Neviem si pomoct, ale slovensky stand up mi pride tak strasne trapny a sileny, ze je to az na zaplakanie. Robit humor tak, aby bol naozaj zabavny a pritom mal uroven, je sakra tazke. Napr. pan Lasica je dokaz, ze to slo aj bez vulgarizmov. Skoda, ze na slovensku je tolko osob, ktore si o sebe myslia, ze humor robit vedia a pritom je to estrada trapnosti....

zorkahorka
4. mar 2023

Presne tak! Bez vulgarizmov to vie akurat tak soko. Simona je dobra, ale mohla by trochu skludnit hormon s tymi vulgarizmami

birika
4. mar 2023

tiez som bola raz a kvoli vulgarizmom som po prestavke odisla aj som im povedala, preco odchadzam - pocas prestavky a nie verejne

stanulienkat
4. mar 2023

Tiež nemám rada stand-up komédie. Ani sa mi to nezdá vtipné, avšak je to určené pre svojho cieľového poslucháča a diváka, takže ak to niekto nemá rad, nerozumiem tomu, prečo by sa mal trápiť a nasilu to počúvať. Ma to svojho diváka, ktorý to počúvať chce a tak to má byť. Každý si vyberá podľa svojho gusta. Na druhej strane tu niekto spomina Nogu, Piska, Skrucaneho. No na nich by sme sa dnes tiez uz nezasmiali. Vtedy to bolo mozno vtipne, lebo nic ine nebolo. To je uz len spomienkovy optimizmus. Na Anderovi z Kosic sa tiez volekedy dochodcovia smiali a bola to jedna trapna katastrofa. Takze dnes si moze vybrat kazdy podla seba. Ked viem, ze nemam rada vulgarizmy, tak sa nebudem trepat na Stand up.

maris5
4. mar 2023

Tak ako Farma, Rodinne pripady, Modre z neba ma svoju cielovu skupinu divakov aj stand up ma svoju, a ty nou nie si. Ak by nemali divakov, tak by to nerobili.

dadis
4. mar 2023

Ja mam stand-upy rada. Vulgarizmy sa tam obcas hodia, nemyslim si, ze ich pouzivaju prvoplanovo. Tak vyzera sucasna rec. Niektori vulgarizmy nepouzivaju..taky Misko Szatmary Pozeram rozne vystupenia, nielen sk a cz. Myslim si, ze aj tie sk maju uroven. Ak ich nemas rada, nijako sa s nimi nemusis vo svojom zivote stretavat. Naco tato diskusia? Zalozim diskusiu o tom, ako ma nebavi balet ci opera?

cafelatte
4. mar 2023

Tiež mi prídu trápne tie vulgarizmy ale aj celé silene, naučené.. ze sa tým niekto vôbec zivy

panelacikova
4. mar 2023

autorka - súhlasím. síce som na takom niečom v živote nebola, stačí mi, keď prepínam TV a zachytím pár "chutných" viet, som fakt znechutená :(
@stanulienkat no práve, smutné je, že väčšina dnešnej mládeže /predovšetkým mládeže/ sa dokáže zasmiať asi už len na takýchto debilkoch, ktorí svoju neschopnosť zabaviť zakrývajú vulgarizmami.
@diewcatqoo áno, presne. škoda, že v súčasnosti nemáme takého "Lasicu", ten nemá obdobu. nájde sa pár inteligentných či už moderátorov rádií alebo aj zabávačov, ale bohužiaľ, ubúda ich. čím viac trápnosti a nadávok, tým sú viac súčasní top... ja tomu teda vôbec nerozumiem.
@dadis samotný druh humoru - stand up je v pohode. ale mnohí to nedokážu bez toho, aby tam nadávali. ja znesiem všeličo, ale vzhľadom k výchove súčasných mladých ľudí to považujem za veľmi nevhodné, aby takíto ľudia vystupovali napríklad v TV. teda neviem, od koľkých rokov sú povolené vystúpenia, že tam človek ide osobne? ale ak od menej než 18, tak je to potom naozaj dosť nevhodné. predsa len, dospelý si vyselektuje, čo ešte áno, čo nie. ale deti to môže výrazne ovplyvniť. samozrejme, nevyhneme sa tomu. vulgarizmov a nadávok je plný internet. mne je však smutno z tejto doby.

dadis
4. mar 2023

@panelacikova My doma TV nemame a moje pubertalne deti to vobec ani nezaujima. A neviem o tom, ze by hufne dostavali v TV miesto, ich platformou su kluby, streamingove sluzby, socialne siete. Inak ich cielovka je ovela vyssia nez teenageri 😀🙄.

svokrinjazykmonika
4. mar 2023

Tiež to neznášam. Zopár komikov je fakt dobrých, nemusia ani nadávať, poprípade iba sem tam ujde nejaké slovíčko ale potom sú aj takí, že just na silu, každé druhé slovo nadávka. To je hnus.

panelacikova
4. mar 2023

@dadis nie, nepíšem, že húfne majú priestor. píšem, že sa mi stalo, že keď som prepínala kanály, bola tam ukážka alebo možno priamo tá relácia, fakt neviem. no a stačilo to počúvať minútu a mala som dosť. ako píšem, je plný internet iných rôznych hlúpostí a vulgarizmov, čiže deti sa s niečím takým stretnú tak či tak... ale pokladám to fakt za smutné. sama spomínaš, že ich cieľovkou sú aj sociálne siete. čiže možno ani nevieš, že tvoje deti to zaujíma 🙂

katariinam
4. mar 2023

ja tie stand upy tiez neviem pozerat 🤣 pre mna to nieje vtipne, skor trapne.

aurora33
4. mar 2023

Aj mne to príde také nasilu silené a trápne, akokeby sa niekde vytratil inteligentný humor. Aj keď vidím v Tv reklamu na slovenské relácie, tak mi trapne za tých hercov. Či už Horná dolná alebo Hranica.

basska_b
4. mar 2023

My sme mali na podnikovej akcii toho Szatmaryho, jemu za nasimi chrbtami bezal casovac, ze ma rozpravat 30 minut, tak povedal daco o sebe, daco o sexe, no bolo to take silené...to si uz s muzom radsej pozrieme nejakych ceskych komikov, scenky, Lábus, Liška, Lukáš Pavlásek... tym to ide tak od srdca. Asi nie sme narod komikov. Vyznieva to ako krcmove reci. V piatej cenovej na kopaniciach sa viac narehocem, ked tych chlapov pocuvam, ako na Simone 🤦‍♀️

mikadooo
4. mar 2023

Však a načo to teda pozeráš? Veď prepni kanál, to je taký problém? Mne sa 95% programu či videí zdajú totálne kraviny a to tam ani nemusia byť vulgarizmy, tak proste telku / tie videá nepozerám. Neviem čo to má so spoločnosťou. Myslíš si, že pred 20 rokmi vulgarizmy neexistovali, že bola len "inteligentná" zábava? Vypočuj si niektoré staré piesne a LA rici pici juch juch...

dadis
4. mar 2023

@basska_b Ved Lukas Pavlasek je stand-up komik 😆😆

tykat
4. mar 2023

Ja som si minule pocas cesty v aute vypocula nejaky tyzdenny podcast, zopar muzov a jedna baba, netusim ako sa to vola ale preberaju aktualne temy z tyzdna.
Pripadalo mi to ako krcmove reci dospelych pubertakov. Neskutocne trapne. Nadhodia temu a zosmiesnuju. Nezasmiala som sa ani raz aj ked oni sa rehotali na svojich vtipoch. A cudujem sa tej babe, ze sa rehoce s nimi.

annm81
4. mar 2023

@diewcatqoo Ja mám pocit, že to nie je len o slovenskom stand-up. Rovnako trápne je to aj inde vo svete. Napr. Lasica sa vulgárnejším pojmom nevyhnutne nevyhýbal. Občas tiež použil tvrdší výraz a publikum to rozosmialo, ale jeho humor na tom nestál. Nadávky sú nornálna súčasť slovnej zásoby ale treba mať cit pre to, kedy ich použiť. Najmä ich ponechať ako niečo výnimočné na dokreslenie výnimočne "na hovno" situácie.

lyci
4. mar 2023

ja to nemozem pozerat, lebo vsetci standupisti rozpravaju takym divnym stylom alebo narecim alebo co to je. najskor som myslela, ze predstieraju, ze su retardovani, ale ani ti tak nehovoria (nemyslim to v zlom, len v ich reci casto pocut taku odlisnost). skor podobne rozpravaju jednoduchsi ludia hrajuci sa na dolezitych alebo neviem k comu to prirovnat

namornicka
4. mar 2023

Aka krajina, take publikum, taky stand up. Slovac sa na tom proste zabava, je to ohromna “sranda”. Tak isto je akoze v ramci “srandy” ked maju chlapi na zeny oplzle reci, ked to zene nepride vtipne tak akoze nema zmysel pre humor. Niekto by povedal, ze tam zacina obtazovanie, iny to nazve zabava. Trochu som odbocila od temy, ale vidim tam paralely 😀

hedviga2
4. mar 2023

Dnes je plná vulgarizmov aj činohra v divadlách. Je to nechutne a odrádza ma to chodit a učit pubertalnych vnukov kultúre. Hoc to počuju všade, ale cielene kupovať listky a platiť za humusné slova ma ako babku prestalo baviť

slavomira236
4. mar 2023

Za mna len ti z minulej ery boli top ako mensik bohdalka a podobne...teraz rake veci v telke ani nikde nesledujem

dadis
4. mar 2023

@namornicka Ach, ano, take publikum 🙄..jasne..len urazajme ostatnych...ja si na takom humore idem a co? Som primitivna? Mozno. Je to vec vkusu. Ja nepozeram Mama na prenajom , Bez servitky alebo Farmu. Boze ludia, ved to je showbiz, nikto vas nenuti do prijimat. Nezaujima ma to a bodka. Niekoho to zaujima? Ok. Budem ho preto urazat? Ja pozeram vacsinou zahranicne stand-upy mimochodom, tak mna si neurazila. Ale aj ti slovenski komici su niektori dobri.

namornicka
4. mar 2023

@dadis a koho som vlastne urazila ked teba (ako pises) nie? Nejako sa v tvojom prispevku stracam.

lauricka
4. mar 2023

tak asi najpocetnejsia skupina obyvatelov su priemerni ludia, ktori sami sa tak vyjadruju a strasne ich to bavi, tak pre nich to robia. Nesledujem to. Ale vulgarizmy su in, ved odraz spolocnosti. Bohuzial, aj medzi detmi, kedze su to deti takych ludi. Pre niekoho bezny slovnik.

dadis
4. mar 2023

@namornicka To sa necudujem

muchotrafka298
4. mar 2023

Ten humor je na mna dost sileny, ale stand-up nie je improvizacia. Vela ludi si mysli, ze to su proste len take vtipne veci, co niekoho napadnu. Ale nie je to tak, je tam na to tvrda priprava, dokonca v USA existuju skoly pre stand-up komikov. U nas su niektori, ktori su pre mna "too much" napriklad Ladizove "Temne kecy". Szatmary mi pride este taky z nich najmenej vulgarny, ale u neho je zas problem v tom, ze je to stale o tom istom, ze tie vtipy clovek uz pocul tisickrat. Ked pocujem Simonu, tak ta je tak silena, ze mam pocit, ze ju rozpuci ako chce byt silou mocou vtipna a ked uz nevie co, tak proste zacne nadavat.

Strana
z2