Staré časy vs. nové časy
Co si myslite o tomto porovnavani. Bezne sa vsade objavuju videa a fotografie z cias pred 89 rokom a pod tym su komentare v style. To boli casy, krasna doba, ludia boli stastni, nie ako teraz. Mne osobne to dost vadi a uz mi to lezie na nervy. Preco potom neperu v potoku aj dnes. Budu to ospevovat a tak pojdu zapnut pracku. Budu ospevovat umakartovu panelakovu kupelnu ale to ze cez to bolo citit cigarety a este aj prdnutie od suseda a vsetky pachy na to uz zabudli. To ich robilo stastnymi. Niekedy mam pocit ze jedina chapem tomu ze kazdy sa na fotke smeje lebo ho fotili nie pre to ze je stastny. Este aj auta budu vyspevovat ake boli super. Ziadna klima, posilovac, bezpecnostne systemy..
Aky mate na to nazor vy? Je to nasa historia ale nerozumiem preco sa ludia nedokazu tesit z toho co mame teraz. Je super vidiet v obchode 2 babky ako ospevuju casy minule a stoja pri preplnenych regaloch s plnymi kosikmi. V casoch minulych by o takom obchode iba snivali.
@ahhola vyjadroval som sa k tomu, že Nemci sa vyrovnali so svojou minulosťou. Ty sa bojíš Turkov a Moslimov. A ja si myslím, že Nemci nie sú v takom stave v akom boli pred druhou svetovou vojnou, a preto tam extrémizmus nehrozí. Aj Turkom tam žijúcim vyhovuje sloboda krajiny v ktorej žijú, neviem čo je ten Chemnitz. Nevidím, žeby sa tu chystalo k nepokojom. Samotné Turecko je sekularizovaná krajina a nie sú to žiadni islamskí fanatici typu Taliban. Okrem toho demokracia v krajinách je silno zakorenená v inštitúciách, nedá sa len tak prevziať moc, pokým nemáš zmanipulované zložky krajiny. A toto nie je vlákno pre riešenie politiky Muslimov v EU. Keď chceš napíš mi, ale tu to ďalej rozoberať nechcem. Beztak už veľa politiky, len chcem zareagovať, aby sme nepodliehali strachu.
@slovakboy mylis sa, nemci sa nikdy nevyrovnali so svojou minulostou a extremizmus je v niektorych castiacj dost vyrazny...neonacisti , neviem ci teraz, ale pred par rokmi boli v parlamente niektorych krajinach
@kvetinka75 vlastne byvanie za socializmu malo pramalo ludi...porovnavat pojem dezolat s tym, ze vtedy sa za nazor vrazdilo, zatvaralo, umieralo v uranovych baniach...nielen za nazor sa pykalo, dokonca aj za to, ze tvoji predkovia boli majetni a vsetko si zarobili vlastnoj snahou...porovnavas neporovnatelne
Neviem v akom socializme si zila...aj v ba sa krstilo potajomky aj bimovky sa robili potajomky
@zmrzlinka2021 fakt? Preto aj naši opalenejsi spoluuobcania museli pracovat?
@silvia2013 nepracovali nikdy...opierali sa o lopaty
@erikavesela ale pracovali. A teraz sa neopieraju o lopaty ostatní?
@erikavesela to budú vždy niekde extrémisti aj v Nemecku. Je tam demokracia a sloboda slova. Ale ako národ a ich elity sa vyrovnali s minulostou. Osobne sa mi viac krát s ľútosťou ospravedlňovali za to čo porobili. A nie všetci. Poznám aj takých čo skrývajú svoj obdiv starej rýši. Ale nemôžeš hodnotiť národ len podla jednotlivcov ale podľa toho ako sa javí ako celok.
Jedna vec bola na starych časoch dobrá: že ženy šli do dôchodku v 55 ťke. Mohli sa starať o vnúčatá aj svojich rodičov a štát nemusel robiť starobince. Možno sú aj iné adekvátne riešenia ale zatiaľ som tu nič lepšie nevidel. Jasne že je to drahé riešenie. Ale v tomto som sociálny demokrat.
vola sa to “ ostalgia “ nieco ako nostalgia na dobu ktoru clovek nezazil ale zazili napr. rodicia… ze sa nam zda ze to malo caro … ale suhlasim s prvym komentarom .. ludia si pamataju len to dobre .. to je ako ked sa s niekym rozides koli dlhodobym problemom ale zrazu mas pocit ze Ti chyba a na nic zle si nevies spomenut a vsetko dobre si prikraslujes.. alebo ked uz roky nemas male babo, chces ho lebo je zlate a vonia a chyba Ti to .. ale to kolko to stoji prace, odriekania a obetovania svojho casu si uz proste nepamatas :D
@slovakboy V 55-ke isli tie, ktore mali 2 deti, bolo to odstupnovane poctom deti.
@slovakboy isli do dochodku skoro, lebo boli potomkovia, dnes nie su...
@slovakboy ja sim zila 10 rokov v mnichove, ver mi...je to tak ako pisem...
@erikavesela nechce sa mi veriť ale keď si tam žila a tak to vidíš tak tam potom buble pod pokrievkou polievka. Prečo ale vždy vyhrala voľby Merkelová?
@slovakboy opytaj sa to ich...dnes ti sami povedia, ze bola neschopna a nevideli to...
@slovakboy opravim ta,domovy dochodcov nie su vymysel po 89tom. Ano isli skor,lenze bol aj nizsi vek dozitia. Takze neporovnavaj jablka s hruskami.
@slovakboy domovy dochodcov tu boli uz davno, aj v davnej minulosti boli starobince, kde dozivali ti, o ktorych sa nemal kto postarat. To, ze v minulosti odchadzali zeny do dochodku vo veku 65 az 68 rokov (podla toho kolko deti vychovali) umoznovalo, ze sa po dochde do dochodku dokazali postarat o svojich prestarlych rodicov. Dnes su zeny zamestnane do 62 rokov, a o tych prestarlych rodicov sa niekto postarat musi, takze potreba DSS vyrazne stupla, ale nie je to novy vymysel.
@viestta mas tam preklep, asi myslela patdesiatnicky v dochodku.
@simsalabim jasne, malo tam byt 55 az 58
@slovakboy Voľby vyhrala vždy Merkelová preto, lebo mala najviac skúsenosti s politikou a vedela vyjednávať a aj urobiť kompromisy. Ale nikto neurobí všetko len dobre a na 100%, však terajšia vláda u nás je tu tretí rok a už majú koľko nesprávnych rozhodnutí za sebou, keby vládli toľko čo Merkelová tak neviem či by už SR aj existovala.
Pred 89-tym stat v rade na maso dve hodiny bola "mila prilezitost porozpravat sa s ostatnymi", dnes cakat 10 minut v supermarkete je pre tych istych ludi problem, ktory si prinajlepsom odnesie predavacka, ktora za nic nemoze. Inymi slovami, im nechybaju kazdodenne peripetie socializmu, to je len psychologicky mostik k tomu, co im ozaj chyba - vsetci sa mali rovnako zle a uplny luzer bol na socialnej urovni spolu s doktorom. Dnes si treba miesto v spolocenskej hierarchii vybojovat a treba nieco robit, aby sme sa mali dobre. Toto im v skutocnosti vadi.
@akiana @petronelag keď hovoríš o spoločenskom postavení, spomínam si ešte na takú vec akou boli predavačky, predavači, nakupcovia zasobovači, skladníci a všetci ktorí mali prístup k prerozdeľovaniu spotrebného tovaru. Mal som spolužiaka, ktorý sa veľmi dobre učil a jeho mama bola učiteľka na našej škole. Keď sa rozhodovalo kam pôjde po škole naša triedna očakávame že pôjde na gymnázium. Nie. On pôjde za mäsiara na učňovku. Moja mama boja tiež učiteľka a keď sa na to spýtala jeho mamy prečo nedá chlapca študovať tak tá jej povedala: a to ma byt taký chudák inzinier ako ten tvoj? Mäsiari si najviac zarobia. Mala na mysli úplatky. Další príklad zo školy bola žiačka ktorú učila moja mama. Učila sa zle ani násobilku nevedela. Neskôr mam prišla do zelovocu a tam robila za pultom tá jej žiačka. Mama tiež zelovocárka jej vybavila lukratívnu prácu. A vysmiala sa mame, že pozrite sa ako sa mam a počítať viem. A ozaj na papieri vtedy spočítavali ceny jedna radosť. To len aby mladi vedeli ako rýchlo sa mení spoločenská dôležitosť človeka. Stále je to ten ktorý ma viac zdrojov k dispozícii či už finančných materiálnych alebo ľudských (známosti služby). A jedno či to bol socializmus alebo kapitalizmus.
Riaditeľ výrobného podniku ktory vyrábal nejaké diely do strojov bol nič oproti predavačke lukratívneho tovaru. Spomeňte si na Covid ako rýchlo narástol status predavačov. Stačil chvíľkovým nedostatok tovaru. A za socíku to bolo skoro furt.
@janage lenže si musel ostat xy rokov v tom jrd pracovat , upisal si že tam ostaneš makať a ked ti nesadlo niečo o tie potahovačky
píšeš že kupili stálo sa cez noc v rade, mala si 3 typy obyvačkovej steny nič viac a tie pôžičky v takom rozsahu že vyšiel dom nedostal každý , to nebolo že idem a dostanem, idem a môžno dostanem
nedostal pôžičku každý aj roh nedostal každý , aj roh dovolenku aj ked každému strhavali nešiel každý , niekto nešiel uplne nikde, niekto len tu do šturova a niekto do permonu do mramarou do tatier a niekto pekne k moru a to zadarmo roh dovolenku si si predplatit v známkach každý mesiac
a nulová akontácia na kupu spotrebičov ale čohoklvek máš predsa aj teraz len si môžeš počkať , že nič nepreplatíš
@petronelag zamenila u šmelinárov , len potom nechápem prečo policia nahanala šmelinarov a riešila ludi čo ich kupovali ked ich pristihli
ano dostala si bony ked si mala diety ,plebs si kupoval u šmelinarov čo sa mali královsky a teraz sa maju mega kralovsky
ani len tie sprosté bony ta nenechali normálne kupit
@slovakboy presne, mali sme v tej dobe mäsiara aj skladníka:D aj Ing... A dobre píšeš
@kvetinka75 ked to tak popisuješ ja by som si zistila kto bol čo bol v tvojej rodine, ak ty si nemala niekoho v štb tak to by bol exemplárny zázrak
bud ste mali niekoho v strane alebo štb alebo si to len skreslene pamätáš že to bolo ok a rodičia ta držali v bubline alebo proste troliš
neexistuje proste to čo píšeš časť proste nie kolký si ročník ak si bola malé dieta mohla si to vnimat inak
@silvia2013 nepracovali, tolerovali sa A, a dostávali ešte viac ako teraz , väčšina zametali ulice čiže ako tak prebehol 4 ulice a mal veget , tolko k ich pracovaniu
kto chcel normálne pracovat tak pracoval z ich radov ako teraz,

@mateson o com konkretne si mam nieco mysliet?