Staré časy vs. nové časy
Co si myslite o tomto porovnavani. Bezne sa vsade objavuju videa a fotografie z cias pred 89 rokom a pod tym su komentare v style. To boli casy, krasna doba, ludia boli stastni, nie ako teraz. Mne osobne to dost vadi a uz mi to lezie na nervy. Preco potom neperu v potoku aj dnes. Budu to ospevovat a tak pojdu zapnut pracku. Budu ospevovat umakartovu panelakovu kupelnu ale to ze cez to bolo citit cigarety a este aj prdnutie od suseda a vsetky pachy na to uz zabudli. To ich robilo stastnymi. Niekedy mam pocit ze jedina chapem tomu ze kazdy sa na fotke smeje lebo ho fotili nie pre to ze je stastny. Este aj auta budu vyspevovat ake boli super. Ziadna klima, posilovac, bezpecnostne systemy..
Aky mate na to nazor vy? Je to nasa historia ale nerozumiem preco sa ludia nedokazu tesit z toho co mame teraz. Je super vidiet v obchode 2 babky ako ospevuju casy minule a stoja pri preplnenych regaloch s plnymi kosikmi. V casoch minulych by o takom obchode iba snivali.
@erikavesela my sme teda v strachu nezili a ani sme ziadne dotazniky nevyplnovali. Normalne som zila. Nikto mi nehovoril co kedy komu nemam hovorit alebo nehovorit.
@kvetinka75 No, niekto zil v strachu a niekto nie. Stacilo mat blby rodokmen a nepomohli by ti ani same jednotky. Viem o com pisem.
@dskjhfdlkdjhl podobne je to aj teraz. Ja neobhajujem tu dobu. Ale kazda ma nieco. Teraz staci ze nemas prijem nesplacas byvanie a mas sakra velky problem. Aj teraz sa staci narodit v rodine kde nemas peniaze a mas to tazke.
@kvetinka75 ja neobhajujem ziadnu dobu, len mi pripada nevhodne, ak niekto pise, ze vtedy bolo v podstate vsetko bezproblemove, ked nebolo. Mozno si mala stastie, ze vasa rodina nebola nicim zaujimava, alebo si mala mozno rodicov v strane, ale bolo mnoho rodin, ktore boli pre byvaly rezim priam neprijatelne. A dalo by sa pisat napr. o nemoznosti vycestovat a podobne dalsie veci, ale je to zbytocne, niektori ludia mozu citat, aj tak im to nepomoze.
@kvetinka75 v tej minulej dobe stacilo mat zly kadrovy profil, ten nemusel byt ani tvoj, stacilo, ze mal zly kadrovy profil niekto z tretieho kolena a ani k tomu byvaniu si sa nedostala, pretoze kadrovy profil ta diskvalifikoval aj z poradovnika na druzstevny byt v miestnej fabrike, o statnom si nemohol ani snivat. Mohol si si akurat svojpomocne postavit dom v zaprdenej dedine na zahrade u starej mamy, ak vobec...
@kvetinka75 vyplnali ich vsetky deti s ucitelmi...ze si nepamatas je ine...vyplnali sa...vidis, aj ja som urobila na 100% prijimacky a nezobrali ma a vies preco?...lebo otec nebol vlastnikom cervenej knizky
Ano...bol tu teror
@kvetinka75 Ja mam spoluziaka zo ZS, ktory mal extremne blby kadrovy profil, mohol ist jedine na ucnovku. Nastastie, my sme rocnik, ktory maturoval v 1990, takze mu v podstate vzali "len" 4 roky a aktualne je z neho svetovo uznavany vedec. Keby neprisla revolucia, tak by bol niekde za pasom. A takych pripadov bolo viac. Ja som mala stastie, ze na gymnazium brali s cistymi jednotkami bez prijimaciek, takze ma vlastne nemohli az tak ucinne zlikvidovat a po maturite tu uz socializmus nebol.
Keď už je dnes to výročie 🤷 .
@dskjhfdlkdjhl a vidíš , tento tu má kadrový profil na prezidenta .
@mateson aky bol vyber, taka bola volba.
@dskjhfdlkdjhl to platí dnes či to platilo vždy?
@mateson to bolo k tej volbe prezidenta, ale plati to asi vzdy.
@dskjhfdlkdjhl aha. A to ako mu išla Zuzana gratulovať ešte pred vyhlásením výsledkov, tá jej podpora tohoto človeka , na to aké máš vysvetlenie?
@mateson A preco chces vysvetlenie odo mna? Pytaj sa Zuzany😉 Ja som len napisala, ze volit mozes len z toho, co je v ponuke. Darmo by si chcela volit niekoho, kto ani nekandiduje. Ja tu volbu neobhajujem, ani nic podobne, len konstatujem, aka bola situacia.
Žila som v socializme, nič dobre na ňom nevidím, teraz sa máme OVEĽA lepšie! Toto, že ľudia teraz visia na mobiloch, to je o niečom úplne inom
@kvetinka75 ty si mohla vhodiť do kostola lebo si bola z robotníckej triedy. Moju mamu chceli vyhodiť kvôli tomu zo školy. Keď prestala odoberať denník Pravda o mesiac ju zahlásili riaditeľovi skoly a musela odoberať nejaký z vtedy denni. Dezoláti sú ti ktorí presadzujú návrat Ruska a starych časov. Urážajú sa za pomenovanie ale nerobí im problém nadávať gayom do buzerantov a pravici do hnusných liberálov. Ale nik vas za to neprenasleduje a nevyhadzuje z roboty. Neporovnavaj demokraciu s totalitou. Samozrejme sa vtedy dalo žiť normálne. Resp. normalizačne. Skúsila si vtedy niečo kritické povedať proti vláde? Dovolila by si si vtedy napísať na verejne médium že prezidentka je …? Už by si bola v base. A to doslova. A tvoja rodina by mala problémy do tretej generácie. Ľudia mali autocenzúru a vedeli čo si v žiadnom prípade nesmú dovoliť povedať. A tak sa dalo žiť šťastne a spokojne. Hoci s vedomím že na západe sa žije aj slobodne a bohatšie. Bezdomovci tu neboli ale v podnikoch bolo plno zamestnancov ktorí doslova nič nerobili. Ešte pred 10 rokmi som to videl aj v Bielorusku. Ľudia čo nič nerobia ale sú zamestnaní. Štát sa postaral o ľudí ktorí by boli teraz bez domova. Áno to si myslím že bolo dobré, hoci by nás to niečo stálo. Sú veci ktoré by som z tej doby prevzal. Ale nikdy by som nechcel návrat fašizmu a socializmu. Sú veci ktoré by som z tejto spoločnosti odstránil. Ako úžerníkov alebo zlodejov bytov ktorí dokážu cez exekútorov pripraviť človeka o krásny byt kvôli dlhu 2.000€. Stačí že im podpise povolenie na nakladanie s nehnuteľnosťou na katastri oni za neho zaplatia dlh a pripravia o byt. Preto viem pochopiť ľudí ktorí spomínajú na staré dobre časy ale neviem pochopiť ich naivitu že si myslia že to ide bez obetí.
@mateson take prikraslene zivotopisy si ludia MUSELI pisat, ked sa chceli zaradit do normalneho zivota. Naockovalj nam, ze v 68 prisla bratska pomoc. Velke hovno!!!! Prisli nas oslobodit od nas samych a od pokroku, ktory by sme bez bolsevika mali. Mali by sme tu bez rusa druhe Svajciarsko. Pavel bol najlepsia volba v tejto dobe ( nevravim, ze nemohol mat za usami). A Zuza vyjadrila podporu nasmu skutocnemu bratskemu narodu. Nie ruskemu teroristovi. Len na Sk maju ludia tak nadrbane v hlave, ze ked ich napadne cudzi stat, tak sklopia usi a podakuju. Vid dezole, co chodia na proruske demonstracie.
@stanulienkat jo, on sklopil uši a poděkoval. A Zuza nevyjadrila podporu českému národu ,ale Petrovi Pavlovi.
@mateson 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Dufam, ze to aspon neboli...
@stanulienkat tebe vôbec nie je blbé napísať , že Pavel bol najlepšia voľba... neskutočné. Tady sa na x riadkov nadáva na komunistov ale Pavel bol najlepšia voľba.
@mateson kto bol vo volbach prijatelnejsi? Presne sa vymedzil proti ruskej agresii, co je v dnesnej dobe mimoriadne dolezite, aj co sa tyka smerovania politiky statu. My tu mame s komunistami vacsie sracky. Staci sudruh Fico. My mame najmenej co sudit. Samy komunista a fasista vo vlade.
A Zuza je len jedna-som na nu hrda.😉🙂
@stanulienkat vymedzil sa proti agresii, pretože si to žiada doba. Tak ako ju v 68 schvaľoval, pretože si to žiadala doba. Nič viac , nič menej. Tak ako to vyhovuje.
@stanulienkat mimochodom, normálne žiť sa vtedy dalo aj bez takého životopisu. Státisíce ľudí žili normálny život v rámci tej doby, bez toho aby písali do životopisu takéto servilné žvásty.
@mateson Tak vyber na prezidenta bol dost slaby a ludia si vybrali tohto. Co chces s tym robit? Obzvlast na MK😉

@viestta A pripomeniem, že v Ruskej štátnej TV odvisielali dokument o 1968 mom v CSR a predstavili to tam ako bratskú pomoc proti fašizmu. Teraz je 33 rokov po rozpade ZSSR. Spočítajte si, ktorý rok mali Nemci na kalendároch 33 rokov po skončení druhej svetovej vojny, a ako sa oni vysporiadali so svojou minulosťou. O holokauste sa tam učia deti a študenti najviac z celého sveta. V Rusku naopak sa vracajú k spomienkam na Stalina a sám Putin sa vyjadril, že útok na pamiatku Stalina je útokom na Rusko.