icon

Štát chce šetriť na energiách: Zatvoria školy v piatky, komu hrozí práca z domu

22. sep 2022

A oni si sami lietajú v lietadlách, majú platy o akých sa nam nesníva. Vymýšľajú jednu kravinu za druhou. A šetriť majú obyčajný ľudia. Vas to vôbec neštve? Môžete si dovoliť nechať deti doma? S kym budú? Mužovi idu v praci zrušiť mikrovlnku a chladničku atď. Akože celý rok sa nešetri pozyva sa pápež nakupuju sa testy na covid potom zase vakciny a teraz nekurte, neumyvajte sa a ani do školy Vám decka nepustime.

ckocka
22. sep 2022

@abbey1 Pretože ty vieš že všetko navrhované je na nič a neušetrí. Z toho logicky vyplýva že poznáš lepšie spôsoby.

abbey1
22. sep 2022

@ckocka
@kate211 Ja som niekde napísala, že treba šetriť?
Ale vidím, že niekto bude ďalej veriť vláde, ktorá ho tu dva roky ťahala za nos. No nech sa páči. Ak niekto má záujem, vie si k téme niečo prečítať, vypočuť a potom si urobiť pre seba nejaký obraz.

jana_eyre_2
22. sep 2022

Ja naopak nevidím problém v tom že sa o tom diskutuje denne.. podľa mňa o takýchto témach sa diskutovať má, rozširuje to povedomie v spoločnosti o problémoch ktoré preberajú vo vlade a môžu sa nas v budúcnosti týkať.. keď to aj nie je ešte schválené, neznamená že to tak nebude.. kto o týchto témach diskutovať nechce predsa naozaj nemusí.. a nevadí mi ani ak ich zakladá anonym.. premna je tu každý anonym kto nemá priamo fotku a meno, ktoré ani nemusí byť pravdivé..

O tom sú diskusie, o výmene názorov, pokiaľ sa nestavajú agresívnymi sú žiadúce.. ak sa agresívnymi stávajú, majú byť uzemnene..

O tomto nápade si myslím svoje a to je to, že sa jedným dňom moc neušetrí, pretože v pondelok sa bud bude musieť vykurit miestnosť na novo, čím stupnu náklady, alebo sa bude musieť temperovat a to potom prečo tam nemôžu sedieť aj deti? Zase sa to hádže na jednotlivé domácnosti.. nelogické..

Ale.diskutovat treba, slušne a vecne vždy o všetkom.. je vďaka tomu možné že niektorí ľudia budú vidieť veci jasnejšie a podľa toho sa budú môcť rozhodovať vo voľbách, ktoré znova ovplyvnia celú spoločnosť.. a tak treba diskutovať o každom probléme ktorý ako spoločnost máme, lebo ich máme velmi, veľmi, veľmi veľa v poslednom čase..

ckocka
22. sep 2022

@abbey1 Aha, takže ty hovoríš že šetriť nemusíme, energie máme dosť pre domácnosti, priemysel i infraštuktúru. V tom prípade je ale predsa vláda šikovná že to zariadila, nie?

abbey1
22. sep 2022

@ckocka Toto je asi zbytočná debata, však? Opäť sme späť, a vkladate do úst slová a myšlienky, ktoré človek vôbec nevyslovi.
Ruku na srdce, ty si úprimne myslíš, že zatvorené školy v piatok niečo vyriešia?

zafir01
22. sep 2022

@solange7 počkať.. S tou mikrovlnkou.. Ako ono to znie smiešne, ale žiaľ, aj z môjho okolia už počúvam takéto sťažnosti. Kamoskin muž sa donedávna sprchoval vždy po robote v ich sprchach. Teraz sa síce môže osprchovať, ale vodu neohrievaju, takže tečie im len studená. Idú sa na to sťažovať. Množstvo firiem aj v našom okolí sa schyľuje k rôznym absurdným šetreniam... Pričom donedávna sa tu všetkým plytvalo.

A k tým energiam autorke
A to hovorím všeobecne.. Áno plytvali sme. Tony jedla v kontajneroch, ba vianoce vysvietene celé ulice ako griswoldovci, z diskusii o hygiene, napíše každá druhá, že sa sprchuju 2 krát denne plus minimálne raz týždenne kúpeľ vo vani, fotky milionpat darčekov pod stromčekom, vyhrievané bazény v októbri ...
Nehovorím, že my žijeme v jaskyni. No som doma na rd. Telku zapnem občas večer na hodinku, keď mám chuť na film. Inak je vypnutá. Zbierame kazdu kvapku dažďovej vody, a dovolím si povedať, že sa snažím žiť v čo najväčšej miere, ako sa dá, ekonomický aj ekologicky (nedá sa všetko spolu na 100%) treba hľadať aj kompromisy.
A potom vidím, ako nie len štát, ale aj štátna správa, obce, inštitúcie plytvaju. A ešte počuť z rádia návrhy "znížte spotrebu o 15%, zastropujeme vám platby"
Kde uch mam už znížiť? Mam prestať deťom piect a variť?, alebo ide zima, vypnem chladničku, a potraviny dám na terasu? 😂🙈.
Školy boli dosť obmedzené počas covid. Deti sa učili doma, kúpili sme im notebooky, museli sme dat rýchlejší net , pravidelne sme tlačili tonu papierov zo školy.
A teraz opäť (aj keď je to len návrh)....
Pričom sa peniaze frlaju v štáte ozaj na teraz menej potrebné veci.
Mbe to už príde, tak, že štát sa zbavuje zodpovednosti. Koľko rodičov bude teraz (ak zo schvália). Ostávať v piatky doma z prace, koli menším deťom.
Keď budeme takto pri každom probléme obzerať deti o vzdelanie, tak nám tu vyrastá pomerne zvlastna generácia. Ale budú mať hodnoty, zodpovednosť, úroveň vzdelania. Akí z nich budú politici?
Mne sa zdá, že tu sa bud schovávajú hlavy do piesku, uteká, alebo sa povie : a ved nejako bolo, nejako bude. Potom sú tu ešte dva extrémy. Jedna skupina šíri paniku, a druhá zas verí, že dobre bude.
Zväčša bývam pragmatická, no v posledných dňoch sa to aj na mňa zosypalo, a začína ma napĺňať hnev.

kate211
22. sep 2022

@abbey1 Dobre, tak nie setrit. Interpretuj si to ako chces. Aky by si navrhovala postup? Nesetrit teda? Neries, ci ja verim vlade. Neodbiehaj od temy. Proste som len nadobudla z teba pocit, ze si schopna ten zaklad riesenia problemu (setrit/nesetrit/iny postup) aspon strucne laicky vysvetlit. Precitat si asi vieme, ale ako mnoho odvetvi a mnoho ludi, rado dostava tipy (s kratkym vysvetlenim) roznych textov/napadov/studii.

autor
22. sep 2022

@abbey1 Ľudia sa ešte nepoučili a kľudne si nechajú srať na hlavu. Zaujímavé že stale ti istí ...Ti ktorí im zožrali covid, ukrajinu a vlastne všetko čo im naša vláda prednesie.

liljana
22. sep 2022

Epidemia covidu a vojna Ukrajine sa dotyka asi vsetkych krajin na svete. Ich obyvatelstvo asi tiez zerie vsetko, co im ich vlada naserviruje ... Vsetci su blbe traktory, len ty si mudra helikoptera. 🙂 A pre istotu radsej anonymne.

ckocka
22. sep 2022

@abbey1 Som zmätená, ak sa ohradíš že si nikdy nepovedala že treba šetriť a ja to zopakujem, tak ti vkladám do úst niečo čo si nikdy nepovedala?

katulienkax
22. sep 2022

@liljana toto nie je docasna zalezitost, si myslis ze na rok bude toho plynu dost? ved to kludne moze byt na 5 a viac rokov. Vsimli ste si zeby niekde skoncila vojna vo svete do roka? Afganistan - 20 rokov, Vietnam - 11 rokov, Juhoslavia - viak ako 10 rokov, Irak, Syria atd atd. To akoze nas budu teraz kazdu zimu terorizovat nejakymi opatreniami? To vazne im chceme zozrat?

abbey1
22. sep 2022

@ckocka Prosím, skús skludniť emócie a pozrieť si, že naše príspevky, môj i tvoj, boli odoslané v tej istej minúte, čiže som reagovala ešte na tvoj predchádzajuci komentár. Hovorím teraz o šetrení a vkladaní slov do úst.

katulienkax
22. sep 2022

a ja tieto opatrenia proti vzdelaniu deti uz zacinam brat dost osobne. OK bol covid, tak sme to uz nejak chapali, ale toto uz je vrchol, mama mi vravela ze kurili uhli a casto sedeli v skolach v kabatoch ale nikdy neboli uholne dlhsie ako 2 tyzdne a to kvoli tomu ze ziadne online neexistovalo a bola snaha deti dat hned do vyucivacieho procesu. Teraz vdaka tomu online zrazu im pride vhod ze vsetko hodia na rodicov ...
A ani pocas tych uholnych sa rodicia detom extra nevenovali co sa tyka skoly
A este jedna vec vtedy bola ina - zeny takmer vobec nepracovali, mal byt kto s detmi doma. Ale rodiny vyzili vcelku z vyplaty otcov. Teraz je to tak ze ked vypadne jeden prijem, rodina je dost v prdeli. Zeny v domacnosti sa starali o pracu na poli, chovali zver, takze o jedlo bolo postarane

liljana
22. sep 2022

@katulienkax Plyn je otazka ze treba hladat uspory a prestat vyrabat el.energiu z ruskeho plynu. Priklonit sa k jadru, vode a vetru. Zrusit blbe elektroauta, na ktore aj tak nemame dost energie. Staty co tazia plyn, nemali kapacity na lng a transportne tankery, musia ich vybudovat. Putin vie velmi dobre, ze ak EU prezije tuto zimu, tak postupne opatrenia nabehnu. Ale nejde to za pol roka sa odklonit od ruskeho plynu a nemat nahradne riesenie.
Zivot sa skalda z dobrych a zlych dni. od 2009 od hypotekarnej krizy to bolo 14 neskutocne dorbych rokov. Ked teraz pridu 1-2 horsie roky, tak vsetci rozmaznani dostatkom sa z toho idu pototo. Proste to lepsia a horsia doba patri k zivotu, nech sa ludia hadzu o zem, kolko chcu.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
elfi1
22. sep 2022

@elizabet173 90% diskusii na MK nic neriesi

dreamss
Odpoveď bola odstránená
liljana
22. sep 2022

Na Slovensku si uz kazdy myslel, ze kupi byt, zarobi na nom o 2 roky 100%. 100 tis eur. Postavia na uver dva domy, kupia 4 auta, 5 psov,... Treba pristat zase na zemi. Zivot na dlh dosiel do takych vysin, ze to uz dalej nejde.

katulienkax
22. sep 2022

@dreamss a leto co preboha to nemyslis vazne
a pri tych 35 C v budovach skol sa da sustredit na ucenie a pisomky? Po veceroch riesit ucenie na dalsi den, namiesto toho aby deti naberali vitamin D a konecne nesedeli nad knihami?
A tie 3 mesiace budu deti akoze cumiet do mobilov lebo v zime takmer niet co robit? A v lete ked su prazdniny si myslis ze deti nic nerobia? Tie moje su co sa da v taboroch a v zime by kde boli, ved sa zamyslite a co pracujuci rodicia

ckocka
22. sep 2022

@abbey1 Dobre, tak si to ujasnime. Musíme alebo nemusíme šetriť?

ckocka
22. sep 2022

@elfi1 Ale zase je tu sranda.

viestta
22. sep 2022

@katulienkax a ako by si riešila nedostatok? Nakreslis si elektrinu a plyn? Kde nič nie je ani čert neberie. Je faktom, že je energetická kríza. Príčiny sú mimo dosah akejkoľvek vlády v Europe. Je faktom, že ju tu potravinová kríza, príčiny sú mimo dosah akejkoľvek vlády. Keď je raz niečoho nedostatok, tak žiadna vláda to vyrobit nedokáže aj keby neviem.ako.chcela. Takže nejak sa to musí riešiť. Skus napísať ako to majú riešiť keď nie apelom na obyvateľov na šetrenie a reštrikciami.spotreby?
Pretoze ani zastropovanie cien, ani dotácie nie sú riešením. Je to len záplata. Ale nedostatok to nevyrieši. A áno, je pravdepodobne, že energetická, surovinova a potravinová kríza tak skoro neskončí. Treba tomu faktu prispôsobiť svoje priority a požiadavky.

viestta
22. sep 2022

@mamula20 tebe je to jedno. Mne nie.

abbey1
22. sep 2022

@ckocka Ujasnime si to? Chceš len rýpať, alebo ťa tá téma zaujíma a chceš počuť i názory iných odborníkov.
A či ty máš šetriť, to ja neviem. Ja na kúrení a jedle určite šetriť nebudem a rovnako si nemyslím, že má štát šetriť na deťoch zatvorením škôl v piatok a opätovnim prenesením zodpovednosti za vzdelanie na rodičov v domácom prostredí. A to píšem ako človek ktorý domáce vzdelávanie podporuje.

katulienkax
22. sep 2022

@abbey1 ved to ved to, ja sa tiez detom pomerne dost venujem co sa tyka vzdelania ale online vzdelavanie je hodenie vyucovacieho procesu na rodica, pretoze vacsina deti z tej hodiny nema nic, nie su to dospeli ludia, ktori chapu ze ok robime homeoffice, ale uprimne aj kopec dospelych to flaka
na homeoffice, napriklad vsetky tu co kvakame na MK 😉

jana_eyre_2
22. sep 2022

@dreamss lenže takto by ušetrili len školy/škôlky.. na tri mesiace zavrieť by znamenalo mať tri mesiace doma deti. Kto bude s nimi? Budú samé? Alebo majú zavrieť aj zamestnávatelia na tri mesiace? Ľudom bude bežať plat? Z čoho budú platiť zvýšené náklady keďže budú doma s deťmi? Ktoré profesie budú môcť byť doma a ktoré si to nebudú moct dovoliť? To je naozaj veľmi, veľmi šialené riešenie, ktoré nevyrieši nič..

viestta
22. sep 2022

@katulienkax ty si kde vycucala, že v časoch uholnych prázdnin ženy nepracovali? Vtedy pracovala každá. Tie co nepracovali, tak boli na materskej. Žena v domácnosti bola vzácnosť.

katulienkax
22. sep 2022

@viestta nemas pravdu, hovorim o generacii matiek ktore by mali teraz 100 rokov, vtedy drviva vacsina zien do klasickej roboty nechodila, ale to neznamena ze nerobili nic, mali hospodarstvo, zvierata, cize robili kolo domu a deti sa kolo nich nejak vyhrali. ale nechodili do klasickej roboty. Aspon tak to mali zeny na dedinach. V mestach tam robilo viac zien ale tiez nie vela

viestta
22. sep 2022

@katulienkax vieš kedy boli uholne prazdniny? V sedemdesiatych rokoch, v časoch keď sa rodili Husakove deti a zaviedla sa dvojročná materská pre zamestnané matky aby sa zvýšila pôrodnosť. Tie ženy, ktoré mali vtedy školopovinné deti majú dnes po sedemdesiatke a ich deti sú okolo päťdesiatky.

lily405
22. sep 2022

@eva112014 veď toto, ale problem je že my bežní ľudia sa nebudeme mať kam schovať