icon

Strácam vieru v Boha

malav
13. okt 2022

Ahojte. Na zaciatok by som chcela poprosit ateistov a neveriacich, aby sa k tejto teme nevyjadrovali najlepsie vobec (ano viem, ze kazdy ma narok na svoj nazor, ale toto je citliva tema) otazky mam na vas veriacich, tak prosim skuste mi odpisat len vy, k veci a bez hadok medzi veriacimi a neveriacimi.

Chodim do kostola v nedele a sviatky, snazim sa zit tak, aby som nikomu neublizovala, prikladny krestan ani zdaleka nie som, ale snazim sa. Ale coraz viac, ked sledujem tento svet, stracam vieru a nechapem vela veci. Chore male deticky, utrpenie ludi, proste sa mi nejako zda, ze uz je vela toho zleho. Chcem verit tomu, ze Boh ma s kazdym plan, ze mu treba doverovat, aj ked to v tom danom momente nechapeme, ale uz sa mi to nedari.
Zacinam pochybovat.
Stalo sa to aj niektorym z vas? Co ste robili?
Stale viac si volako zacinam pripustat nazor, ze Boh sice svet stvoril, ale dalej uz do jeho diania nezasahuje. Vela by to vysvetlovalo. Ale chcela by som mat taku tu pravu vieru, silnu a nepochybovat...

natalala
14. okt 2022

@fem ani sa mi nechcelo tvoj siahodlhy prispevok docitat, nedaval my zmysel hned od zaciatku. Ja mam okolo seba veriacich aj neveriacich ludi, ale to kolko odsudzovania a kazania je zo strany veriacich je az absurdne, kedze sa pasujete za tych “dobrych”. Sama by som na potrat nesla, lebo som v takej rodinnej aj financnej situacii, ze by som nemusela (iba ak by bol plod poskodeny) je to kazdeho pravo si vybrat bez toho aby ho nejaka sekta sudila a vyhrazala sa peklom a podobnymi absurditami. Nech sa kazdy stara o seba a zije svoj zivot podla seba. Cirkev vo svete uz rozsirila tolko nenavisti, ze aj keby ten vas boh existoval, tak by vas za to asi velmi nepochvalil.

fem
14. okt 2022

@natalala

to nie je kazanie,bud nie co moralne alebo nemoralne, ci je to právne dovolene, to nemeni, ze to ostava moralne neprijatelne a nemozeme z toho robit moralny skutok. Dnesny problem je ten , ze ludia by nezvladali ani debaty aj nekrestanov , minulych desatroci 20. st, povazovali by to za kazanie.

Je to problem doby , ze vnimas kazanie, lebo niekto ti hovori, ze hodnota ludskeho zivota je vseobecne dana, nema co robit s tou alebo onou zenou , Katkou, Jankou nic.

To nema nic spolocne s nejakymi skupinami, dnes by ludia nezniesli ziaden nazor aj mimo krestanstva, ktory hovori o moralke alebo o vseobecnych hodnotach bez ohladu na Janky , Katky a pod. Moje , moje.

To, co hovoris su streotypy o Cirkvi, opat nepoznas argumenty ani nekrestanov, len replikujes precedene zvulgarizovane reci politikov, agresivnej ironie, ktori chytaju body a rozsievaju nenavist v spolocnosti.

Mat moralny postoj , nie je nenavist. Mat moznost diskusie bez vysmechu tmaveho obocia nie je nenavist je demokraticke pravo. Vstupovat do civilizacnych a kulturnych a vedeckych diskusii. Nie je zalezitost krestanov ale vsetkych, ale argumentami nie vysmechom a nie stereotypmi a ani zvulgarizovanym politickym jazykom ale odborne a moralne.
aj vzhladom k zodpovednosti buducej generacie.

fem
14. okt 2022

@natalala zmysel mojho prispevku,
nielen veriaci sa celu historiu vyjadruju k potratom ale neveriaci ich odmietaju takisto

aby si nezuzoval potraty na krestansky postoj, je to zalezitost a bola celu historiu aj humanizmu aj nekrestanskeho postoja a nazoru,

vznikli o tom kopy materialov studii a diskusii verejnych, vedeckych, akademickyh a kulturnych. Ako demokraticke pravo cloveka uvazovat moralne o hodnote ludskeho zivota.
Aby si to zbytocne nezuzovala na nejake zle krestanstvo.

Je to humanizmus a vzdy bol , nielen krestansky .

janasim
14. okt 2022

@777januska777 prosim ta ktory film myslis,vyhodilo mi viacero

natalala
14. okt 2022

@fem a kto teda urcuje, co je moralne a co nemoralne (ty, cirkec, ci kto)? Ty hovoris, ze je nemoralne ist na potrat, ja hovorim ze urcite to nie je super vec, ale nemali by sa zeny, kt taketo rozhodnutie spravia lyncovat, odsudzovat a povazovat za nemoralne. Spominas demokraticke pravo, ale iba v intenciach, kt. vyhovuju tebe a to je uplne absurdne. Je podla teba moralne odsudzovat napr homosexualov alebo transsexualov a aj zneuzivanie deti knazmi je moralne, ci ako?

777januska777
14. okt 2022

@janasim ono je to seriál ( neviem preco som napisala film), ale je to fakt dokonaly serial, je tam velmi vela veci fiktivnych, ale takych, ze mozu byt pravdive na tu dobu a na to co o apostoloch vieme, taky "realny" serial: https://www.csfd.cz/film/859569-the-chosen/preh...

janasim
14. okt 2022

@777januska777 dakujem velmi pekne,je to aspon s titulkami?

elisebah91
14. okt 2022

@malav je normálne pochybovať, je normálne byť ,,na púšti,, vo viere, je normálne byť dole...je to znak toho že rozmýšľaš, vnímaš a rasties. Skús sa zamerať na druhú stranu, na malé zázraky každý deň, že slnko vyšlo, že je ak teplo, že si zdravá, že máš rodinu, že môžeš ísť do kostola, že máš prácu a príjem, že si stále môžeš kúpiť chlieb a dačo naviac, že si stretla usmievavú babku, že to šofér dal prednosť, že si ty niekoho povzbudila ....nepoznám ťa, ale z toho tvojho ,,snažím sa,, my vychádza jedno, si na dobrej ceste. Lebo Boh nepozerá až tak na výsledky. Ale skôr na to snaženie sa, ísť a kráčať a hľadať Ho i keď som na dne, i keď som zranená, i keď som na svojej osobnej pusti a v pustatine. On tam je tiez a si pre neho povzbudením keď vstávaš z blata, zo sebaľútosti, z popola...si Mu drahá a milá jeho srdcu. Tisne si ťa bližšie do srdca lebo vidí, že to malo zmysel, malo zmysel za teba zomrieť a tak ti dať večnosť. I keď si teraz v tme, nevieš, repces a padas... snažíš sa a preto to má zmysel, lebo sa snažia, nestojis...hybes sa ..lebo
Iz 43 A teraz, takto hovorí Hospodin, tvoj stvoriteľ, Jákob, tvoj tvorca, Izrael: Neboj sa, veď som ťa vykúpil. Zavolal som ťa po mene, ty si môj. 2 Keď budeš prechádzať cez vody, budem s tebou, a keď cez rieky, nezaplavia ťa. Keď pôjdeš cez oheň, nepopáliš sa a plameň ťa nespáli. 3 Veď ja som Hospodin, tvoj Boh, Svätý Izraela, tvoj spasiteľ. Dal som Egypt ako výkupné za teba, Kúš a Sábu namiesto teba. 4 Pretože si v mojich očiach vzácny, drahý, milujem ťa, ľudí dám namiesto teba a národy za tvoj život. 5 Neboj sa, veď som s tebou, tvoje potomstvo privediem od východu, zhromaždím ťa od západu. 6 Severu poviem: Vydaj! A juhu: Nedrž! Priveď mojich synov zďaleka a moje dcéry od končín zeme, 7 všetkých, čo nosia moje meno, ktorých som stvoril na svoju slávu, utvoril a urobil.

cinza
14. okt 2022

@malav Keď budeš hľadať Boha celým svojím srdcom, ceľou svojou mysľou, stretneš sa s ním. Necháš sa ním viesť. Rozprávaj sa s ním. Tam, kde je tma, zúfalstvo, strach, ty pôjdeš s pokojom, bez strachu. Uvedomíš si Jeho lásku, s ktorou sa o Teba stará. A túto možnosť má KAŽDÝ jeden človek na tejto planéte. Ak je tu násilie, strach, hlad, zúfalstvo, tak je to IBA preto, lebo ľudia sú voči jeho láske ľahostajní, alebo ňou dokonca pohŕdajú. V Písme stojí, že Svetlo svieti na každého človeka. Aspoň raz za život sa toto Svetlo každému ukáže. Potom už je na slobodnej vôli každého, čo urobí. Nikoho neľutuj, ani Ty sa nikdy neľutuj. Všetci sme Bohom milovaní. Máme dôvod iba na radosť 🙂 Tak do toho!!!

cinza
14. okt 2022

@natalala "čo je na tom, zabíjať deti???!!! čo tam ponich??? veď nevedia rozprávať!!! Treba súcitiť s tými, ktorí tak urobia...." toto bola irónia na to, čo si tu napísala. Verím, že aj to, čo si tu napísala Ty, je jedna veľká a nemiestna irónia. Jedna vec je, že Boh dokáže všetko odpustiť, druhá vec je, že tu niekto obhajuje PRÁVO na vraždu...

natalala
14. okt 2022

@cinza netreba s nimi sucitit, ale netreba ich ani sudit. Ci to vam kaze ten vas boh sudit a odsudzovat inych ludi za ich ciny?

titiap
14. okt 2022

Stalo sa mi to uz velmi davno, v podstate od zakladnej skoly. Bola som vychovavana v katolickej viere, ze existuje vsemohuci, vsadepritomny, milosrdny Boh a je hriech o nom pochybovat. A popri tom som videla zlo na svete, a hlavne vela zla pachaneho veriacimi ludmi, kedze som zila v tej komunite. Citala som Bibliu, kde mi hromada veci nedavala zmysel. Napriklad pribeh o potope, kde ten "milosrdny" Boh riesi problem zabitim vsetkeho tvorstva. Dalej - egyptske rany, kde "milosrdny a vsemohuci" Boh tresta Egyptanov za rozhodnutie ich faraona, napriklad zabije kazde prvorodene dieta v Egypte - pozdravujem pani Zaborsku ;). A aj cely Novy zakon - na to, aby "vsemohuci" Boh odpustil ludom hriechy, potreboval zoslat na zem svojho syna (ktory bol ale zaroven on sam) a potom nechal, nech ho zabiju (ci vlastne bola to v podstate samovrazda?) a az potom odpustil. Proste taketo nelogicke veci ma priviedli k tomu, ze som zacala nad Bibliou kriticky rozmyslat. Snazila som sa najst v tom texte a v celej katolickej viere logiku. Nakoniec som dosla k zaveru, ze Boh neexistuje, teda aspon nie v takej podobe ako ho opisuju abrahamovske nabozenstva. Tieto nabozenske texty boli napisane velmi obmedzenymi a krutymi ludmi za ucelom kontroly a utlacania inych, ci uz inych nabozenstiev, zien atd. Preto je v poriadku o cirkevnych dogmach pochybovat, citat Bibliu a vsimat si spravanie a mentalitu biblickeho Boha. A potom uz len sa riadit logikou a svojim usudkom, ci taketo spravanie prinalezi vsemohucej, vsadepritomnej a milosrdnej bytosti. Vela stastia v hladani pravdy 🙂

nevenka
14. okt 2022

@natalala ako jej chces pomoct? Tym, ze spochybnis jej vieru. Pomoze jej to? V com? K potratom vseobecne sa moze vyjadrovat kazdy. Preco nie. Aj k viere, pokial sa bavime o vseobecnej rovine, preco by nie? Autorka pekne poprosila, ze hlada radu od veriacich, tak...? Toto je uplne ina situacia, nie diskusia pre diskusiu, ale pre to, ze ona hlada podporu a pomoc. Ako neveriaci clovek moze podporit veriaceho?

lenkike
14. okt 2022

@miriam11 takže ak niekto v tomto živote trpí, je to následok jeho zlého správania v minulom živote? Narodím sa napr do rodiny, kde otec je násilník a tyran a niekto mi povie, že trpím, pretože v minulom živote som nežila správne. V minulom živote, ktorý si vôbec nepamätám a nemôžem ho nijak ovplyvniť...tak takúto "spravodlivosť" by som fakt nechcela 😬

lenkike
14. okt 2022

@malav ahoj, chcela by som ťa povzbudiť, ale nemám veľmi čas písať, tak ti aspoň preposlem moju reakciu na inú diskusiu, kde sa riešila podobná otázka:
....poznám viacero ľudí (aj v blízkom okolí), ktorých smrť vlastného dieťaťa neobrala o vieru, naopak, taký ťažký osud vieru vyskúša a často prehĺbi, stane sa opravdivejsou. Ľahko by nám bolo Boha chváliť a ďakovať Mu, keby sme stále zažívali len dobré veci, ale tá viera by asi nebola taká úprimná...a k zamysleniu, že Boh určite nemôže chcieť potraty, samozrejme že ich nechce, rovnako ako nechce žiadne utrpenie pre ľudí, vojny, choroby, hlad, zabíjanie...tak prečo je utrpenie vo svete, prečo to Boh dopustí? Pretože dal každému človeku úžasný dar slobodnej vôle a to nám dáva možnosť rozhodnúť sa aj zle a ubližovať tak sebe aj iným (napríklad rozhodnúť sa sadnúť opitý za volant). Boha všetko toto, čím si navzájom ubližujeme, veľmi bolí, ale nie je to dôvod na to, aby nám vzal našu slobodnú vôľu... pretože z pohľadu večnosti je aj to, že prídem o život cudzím zavinením, úplne zanedbateľné, Boh sa stará o to, aby sme mohli prežívať hlavne šťastnú večnosť, to je neporovnateľne dôležitejšie, ako šťastný život tu na Zemi. A okrem toho, náš pohľad na svet je veľmi okliestený, nevidíme širšie súvislosti, ako Boh. On chce to najlepšie pre každého, aj pre masového vraha. Celá táto téma je na dlhú debatu, ale hlavne musí človek naozaj chcieť pochopiť, prečo je to tak, pýtať sa Boha tieto otázky a očakávať vysvetlenie, ak to odstavím tým, že Boh nemôže existovať, keď sa také zlo deje, tak už ťažko presvedčiť takého človeka. Ja sa absolútne nestotožňujem s názorom, že viera je barlička, ktorá mi pomáha prežiť/prijať to ťažké, viera v Boha je to najdôležitejšie, čo mám a ďakujem za tento dar ❤️

lenkike
14. okt 2022

@malav tu je celá diskusia, aj tam viac žien reagovalo na to, čo pre nich znamená viera, môžeš skúsiť pozrieť, možno ťa niečo z toho povzbudí
https://www.modrykonik.sk/blog/wudz/message/
niekedy-si-tak-v-duchu-hresim-prcic-co-qly775/
Nie je zlé pochybovať, je zlé nedať Bohu šancu, takže ak pochybujes, hľadaj, možno práve toto je spôsob, ako ťa chce Boh priviesť bližšie k sebe 😉

roja01
14. okt 2022

@titiap, ano mas pravdu, ze v Biblii je mnoho nepochopitelnych textov a pasaze s krutymi cinmi. Nerozmyslala si, ze skor nad konanim Boha sa treba zamysliet nad tym, kto ju pisal a za akym ucelom? A ze ludia pri moci pridali k skutocnemu uceniu Bozich vyslancov mnoho primesi, aby mohli prosty lud lahsie ovladat? Boh nevymyslel nabozenstva, tie vymysleli ludia. Neposielal Prorokov, aby rozdelovali ludi na nabozenske skupiny, ale aby ludi spajali a ucili ich laske. Boh je laska.

777januska777
14. okt 2022

@janasim áno 👍 aj ako aplikácia sa to dá stiahnuť do telefónu a potom pozerať.

drahomirrra
14. okt 2022

@natalala Prosim ta pekne, na zaciatku autorka prosila, aby neveriace neprispievali. Ty prides a trollis celu temu. Ja neviem - naco?

natalala
14. okt 2022

@drahomirrra neviem naco na mna vasa katolicka uderka reaguje 🤷🏼‍♀️

drahomirrra
14. okt 2022

@natalala Aká Katolícka úderka?

Normálne je to spam a trolling, rozsievanie nenávisti, čo tu predvádzaš, polovica báb, čo tu prispeli veriace nie sú. Ale nikto nepíše týmto nenávistným, trápnym štýlom.

nikolka1986
14. okt 2022

Nemôže zasahovať, dal nám slobodnú vôľu. Boh nie je džin, čo ti bude plniť priania.

natalala
14. okt 2022

@drahomirrra prosim?! Akym nenavistnym stylom, to si od teba vyprosim, ja som teda posledny clovek, ktory by siril nenavist, asi citas nejake ine komentare, alebo mas problem s citanim s porozumenim. Ja mam prpblem s ludmi, ktori zrejme nemaju vysporiadany vlastny zivot, ked musia riesit a odsudzovat inych zato ako ziju a je mi jedno ci su veriaci alebo neveriaci. Zial z mojej skusenosti to odsudzovanie a hodnotenie prichadza vacsinou prave zo strany niektorych veriacih, kt sa nevedia vysporiadat s tym, ze niekto nechce a nezije podla ich predstav.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
ivana11155
14. okt 2022

@vanda323 krásne si to napísala, klobúk dolu fakt 👏

stanulienkat
14. okt 2022

Možno nestrácaš vieru, len si začala používať hlavu a otvorili sa Ti oči nad všetkým tým zlom, čo cirkev zasieva s vymyslenym a prekrutenym pribehom na ovladanie ludi.

lasoli
14. okt 2022

@salamistka inak aj mna od mala desi nekonecno a vecny zivot,neviem si to nekonecno predstavit.A hl nekonecne zit,to je pre mna nieken nepredstavitelne ale aj nudne,to skor radsej par x sa narodit

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
stanulienkat
14. okt 2022

@zoro9836 ja so sebou veeelmi dobre zijem.😁 A som menej hriesna a pokrytecka ako 80% tzv veriacich.😉