Sú ešte ľudia, ktorí nachádzajú krásu mimo materializmu?
Sú vôbec ešte ľudia, ktorí vidia zmysel a krásu života mimo materializmu? Stačí im málo, žiadne zbytočné hmotné veci, statky. Upriamujú pozornosť na emocie, vzťahy, súlad s prirodou, a pod. Tí, čo neriešia dizajn bytu, domu....ale venujú sa vzťahom s blízkymi, citovej, vzťahovej rovine. Tí, čo chápu, že život je krátky a do hrobu si nevezmeme nič, ale pokojná duša je to naj. Nielen pred smrťou ale po celý život. Či som len naivná, mimo mainstream?
Áno je ich dosť
Je rozdiel ‘chciet a byt spokojny s tym co mas’ a ‘chciet a trpiet pre to’
Keby ludstvo nechcelo, zijeme dnes este v jaskyni. Ale zasa dnesok je uz chorobne chcenie. Klud na dusi mozes mat, aj ked nechces zit v jaskyni
@autor , To že sa to nestretáva s pochopením okolia je žiaľ pravda ... Od ostatných kolegýň býva dosť šikanovaná/urazana a ponižovaná či už za svoje názory a životný štýl alebo za otvorene priznanie svojej viery a žitia života dla kresťanských hodnôt... Vďaka svojim hodnotám a usporiadaniu života si z toho však nič nerobí a je úplne nad vecou. Je smutné, že nakoľko si s ňou výborne rozumiem a zdieľam podobné hodnoty (napr tiež nemám televízor - najskôr keď mi povedala že ona nemá mi to prišlo zvláštne, keď sme sa s mužom presťahovali Tv sme nechali na starej adrese a je nám bez nej super 🙂) a kolegyne ma tiež začínajú ponižovať a ,,robiť mi zle" .. snažím sa byť takisto nad vecou, mne to však tak dobre nejde. Žiaľ aj takí sú ľudia
Autorka,či sa ti to páči,alebo nie,materializmus umožňuje ľuďstvu pokrok.Vdaka materializmu a pokroku môžeš ty písať tento filozoficko- alibistický príspevok a tvoje dieta môže byť vyznamenane.
A práve kvôli tomu,že život je krátky a nikto si nič do hrobu nezoberie nie je jedno,ako ktorý človek život prežije.A ja žijem život tak,že keby som aj teraz zomierala tak by som mohla povedať,že to bol fajn život.Aj s materiálnymi vecami,aj s dobrými vzťahmi a s pokojom na dusi
No napr ja, nevidim velky zmysel v materialnych veciach, teda nie tak, ze musim mat velke auto, velky dom a neviem co, aby som bola vnutorne happy.
@reanda prečo by mala byť extrémistka a ísť žiť do lesa ako opica? Asi si nepochopila pointu príspevku
@doriiis sa pozri aký má ten "pokrok" dopad na životné prostredie. Naozaj úžasný pokrok 😀
Autorka, zdielam s tebou rovnaky nazor... Ohladom materializmu.. Napis mi. Staci bodku. Dakujem.
@dominikamacakova ona pise o tom, ze by chcela tak zit.. ale asi si necitala vsetky prispevky, ako je tu bezne zvykom.. a asi si nepochopila pointu ty, ked ludi, co tak ziju, prirovnavas k opiciam.. sa potom asi radis medzi tych, na ktorych si autorka stazuje, ze ju nedokazu pochopit
@dominikamacakova ...sa netvar,že tebe ten pokrok nevyhovuje
@doriiis keď vidím kam to smeruje tak nie...
@dominikamacakova ....a kam to smeruje?
@doriiis aj by som ti napísala, ale nechcem byť neslušná 😀 Veď pozri si nejaké dokumenty o rybolove, odevnom priemysle, priemyselnom poľnohospodárstve. Zaujímaj sa aký má dopad cestovanie, nakupovanie atď atď a možno sa ti otvoria oči.
@dominikamacakova ....aha,takže ty nejes ryby,nenosis rifle a nejes avokádo?
Tvoje deti chodia hole a bose?
Snažím sa o to.
Podľa mňa chcieť pekne bývať, kúpiť si co.potrebujeme , chceme a zároveň sa nám to páči je prirodzené. Pre mňa ohananie sa tým ako je niekto taky materialista je len pretvárka. Výhovorka. Dokonca pri niektorých mi to príde ako porucha. To ze dieťaťu nekúpim iPhone, airmax tenisky a pod nerobí zo mňa nematerialneho človeka = iba toho so zdravým rozumom. To ze dieťaťu kúpim v sekaci vysmatlane topánky, hra sa s konáriky a kamienkami a naháňa meavceky mi príde na dnešnú dobu zaostale. Všetko primerane. Potrebujeme mobil, oblečenie, hračky atď = kúpime si. Ja sa necítim ako materializmus, na druhwj stranu nie som lesná víla. Aj keď žiješ sebestačny život, neznámena to ze ta niekto neoznaci za materialistu :D predsa budeš mat byvanie, nábytok, spotrebiče a niekomu to rpide veľa:D dokonca budeš.mat záhradu, pripadne zvieratá :D ak teda nechceš bývať na strome a zbierať korienky.
Prirovnanie k mobilu? Podľa teba je vlastnenie mobilu materializmus? V dnešnej dobe je to ale komunikačný prostriedok nie nejaký "starok". Asi poštové holuby nechceš používať. Doba je iná. Komunikácia je iná. Treba byť trošku otvorený a nie vidieť problém všade. V dnešnej dobe pre tínedžera byť bez mobilu je ostara = lebo škola, lebo kamaráti... neda sa s ním spojiť, on sa nestojí ak nebýva na skok od kamošov. Veci do školy nemá. Aj keď v PC sa to dá tiež riešiť ale ...to je tiež vec materiálna.
Za mňa materialista ma úplne inú charakteristiku ako ten "co ma.mobil"
Ja si myslim, ze mam takto nastavene hodnoty-zamerane na vztahy a rodinu, ale zial momentalne prezivam obdobie, kedy si manzel po rokoch spoluzitia nasiel niekoho ineho a to boli...ked najblizsi clovek, s ktorym si to vsetko budovala, ta takto zrani. Takze ake hodnoty, ked aj nablizsi su si schopni takto ublizit.
@doriiis ryby ani mäso nejem. Ostatné sa snažím redukovať. Samozrejme nejde všetko naraz a nejde všetko na 100%
@doriiis odporúčam napríklad dokument " Seaspiraci". Možno aj ty prestaneš jesť
@dominikamacakova ....videla som a ryby nejem odjakživa.Mna nemusíš poučovať.😂
@doriiis tak super
@dominikamacakova ....napriek tomu si myslím,že pokrok je nevyhnutný.
autorka...mobil nemá a je vyznamenaný.
čo s tým má mobil... má 13 r. - to je zš...tam je to úplne bežné že deti sú vyznamenané.
@danniiee8 my tv máme, muž nepozerá vôbec. Ja len minimalne prirodop.dokumenty. Vôbec ma to neťahá k tv.
@doriiis prečo ideš do extremu? V r. 1950 ľudia nechodili bosí, holí, áno, nejedli morské ryby a ani avokádo a nechýbalo im to. Nechýba to ani mne.Ako ani banány, ktoré nemajú so skutočnými bananmi nič spoločné. Nekupujem už nejaký ten rok. Ani 3/4 tovaru v obchodoch a nie. Nechýba mi to.
Autorka.....a čo ma toto všetko spoločne s materializmom? Podľa tvojho opisu som potom ešte väčší nematerialista ako ty,lebo nekupujem napr.ani vložky a avivaz a paradajky 😂
Toto nemá s materializmom nič spoločné.
Ano, takych ludi s dusevnym nastavenim je vela a vsetci si v dospelom veku uvedomuju zmysel zivota a premyslaju aj nad tym, co bude potom a snazia sa zit lepsie.
A v 1950 nejedli ryby? WTF? To je aká sprostosť prosím ta

no.. kto sa boji, nech nechodi do lesa 😀 system ma len taku moc, aku mu pripises.. sama mas vacsiu.. len spolahnut sa na to - to treba mat viac odvahy, ako iba vzdat sa materialneho pohodlia