Sú pre vás veci naozaj len veci?
Dievcata zamyslam sa nad takou otazkou. Uz velakrat som sa stretla s nazorom, ze ved co to je len vec, deti pokazia, rozbiju, vymeni sa, kupi nove.
Tak isto aj pri aute niekto povie, ked sa stane nehoda: ved to je spotrebny tovar, vec..
Viem ze zivot a zdravie su najdolezitejsie.. ale fakt tieto vsetky drahe veci pre niektorych z vas, hlavne teda auto a pod. su pre vas len spotrebny tovar?
Fakt ak sa vam nieco take stane a budete nuteni byt teraz napr bez auta, alebo inej drahej veci, fakt si toto poviete a len tak kupite nove???
Lebo pre mna je to teda draha vec, na ktoru keby ju rozbijem ja, tak by som sa na to takto nepozerala.
Ano to ze som zdrava a ziva je najdolezitejsie, ale teda urcite by som ani nad rozbitym autom nemavla rukou, ze ved co, to su len plechy, spotrebny tovar…
Zalezi od situacie. Ak by som mala novy drahy kostym od Diora a niekto druhy alebo aj ja sama ho zaspinim od niecoho, co nejde vycistit, tak si asi aj poplacem kvoli tomu. Je to sice “len” vec, ale niekto sa namakal na tom, aby bola vyrobena latka a usity kostym, a ja (alebo niekto druhy) som sa namakala aby som si ho mohla dovolit kupit.
Ak mi ale zhori dom a v nom aj ten drahy kostym, tak mi to bude u prdele, hlavne ze sa nikomu nic nestane a trapit ma bude strecha nad hlavou, nie blby kostym.
Za kostym si mozes dosadit lubovolnu inu vec.
Potom je tu specialna kategoria veci, ktore nemaju financnu hodnotu, ale specialnu emocionalnu, tam by ma sakra bolelo, keby o tie veci pridem.
A neznasam, ak sa niekto chova k veciam vyslovene lajdacky, ze nedava pozor, znici na jedno pouzitie hoci by vec mohla sluzit dlho, strati, atd. Samozrejme stane sa kazdemu, ale nie ze je to bezne a je to dotycnemu jedno. Vadi mi to aj u deti, ktore sa ani nesnazia davat si pozor na veci.
No u nas auto už sa kazilo tak sa kúpilo nové to sme brali ze musíme,,, hračky keď si zničia náročky tak bohužiaľ majú smolu novú nekúpim majú si to vážiť ak sa im pokazí a nemôžu za to tak kúpim druhu ak bola obľúbená,, čo sa doma pokazí sa vie opraviť mam muža majstra na všetko,,, deti sa neboja ak sa niečo stane a nemôžu za to, prídu povedať
@daniela2202 kapitalizmus bol na svete skor ako sa ku nam zas po 40 rokoch vratil
Netreba sa upinat na veci,ale to neznamena,ze si ich nemame vazit. Vazim si vsetko,co mam nielen drahsie veci,ale aj tie obycajne a lacne. Naschval ich nenicim,davam pozor a to by malo platit aj pri hrackach. Ucit od mala deti,ze si treba vazit co mam a starat sa o to a nie nicit. Ale ak sa uz stane nehoda a nieco sa pokazi,zlomi,nedajboze nehoda na aute,tak samozrejme,ze by ma to zamrzelo,ale je to naozaj len vec,ktora sa da nahradit alebo byt bez nej. Ak budes mat nehodu na aute,ver tomu,ze to posledne,co ta bude trapit,bude rozbite auto. V takej chvili si budes vazit hlavne svoj zivot a budes dakovat,ze si obisla len s rozbitymi plechmi na aute. To,ze si vdacna za zivot pri nehode,neznamena,ze si nevazis auto.
ano premna su to len veci..prave preto nakupujem s ROZUMOM...
Áno , všetko sú to iba veci . Na auto mam havarijnú , takze v prípade nehody , neostanem bez auta. Samozrejme od mala deťom vštepujem , že veci si treba vážiť a neničiť naschval . Ale napríklad dôrazne prízvukujem, keď idu deti do tábora alebo ŠvP , že keď si náhodou niečo zničia , alebo stratia, nech si kvôli tomu nekazia cely týždeň , že to sa stáva .
Pozri,skoro kazdy tu uz mal aspon nejaky obuch,tukanec,alebo pokazil nieco drahsie. A? Spomenies si na to akurat tak pri takejto diskusii. Tvoj zivot to obvykle ovplyvni tak kratko,tak malo,ze z pohladu rokov je to fakt uplne nepodstatna vec. Su veci,ktore nahradis. A veci,ktore nenahradis. Spotrebby tovar je pre mna v kategorii 1,aj ked urcite to zamrzi. Ale neobesim sa kvoli tomu,obrazne povedane.
Veci sú veci, ale to neznamená, že si ich nebudeme vážiť .. chcem, aby daná vec čo najdlhšie a najlepšie poslúžila, chcem, aby moje auto bolo čisté a neotlčené ...

Ja to tak mám. Keby sa jedná napr o to auto, tak ma to samozrejme mrzí, lebo to stálo peniaze ktoré som musela zarobiť a nové by som asi len tak z fleku nemala. Ale nie je to tak, že by som z toho išla do kolien a nejak extra to prežívala. Je to len vec, ktorá sa dá nahradiť, sú dôležitejšie veci v živote. Čo sa týka takých menších veci, tak samozrejme si ich tiež vážim ale aj keď napríklad dieťa niečo rozbije nechtiac, čo ho mám za to vytrestať? Veď každému sa občas stane že niečo pokazimr, rozbijeme a nedávame si za to facky. Proste sa kúpi nové, čo iné spravíš