icon

Sú tu na Modrom koníku ľudia, ktorí nie sú bohatí?

25. aug 2022

Divná téma, viem, chcem sa len spýtať.
Za poslednú dobu (2-3 mesiace) som si tu všimla, že vždy keď sa niekde riešia finančné možnosti niekoho, tak som až ohromená tým ako "bohatí" ľudia tu sú. To naozaj pomaly každá tu má manžela, čo zarába 3000 v čistom a dva dvojizbáky, ktoré prenajíma?
Je toto naozaj "bežné" a ja len žijem v nejakej bubline?
Necítim potrebu závidieť ženám, ktoré sa majú dobre. Pýtam sa však čo robím zle. Mám 29 rokov, hypotéku na krku s manželom ale teda 3000 v čistom zarobíme ledva dokopy dvaja. Nehovoriac o tom, že by sme mali nejaké nehnuteľnosti nazvyš.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
radanna11
25. aug 2022

@tenerifka
No ani mne sa nezdá ,že mat len tak tri byty je priemer🙈my s mužom zarábame naozaj slušne ale keďže sme mladí tak mame jeden byt kúpený na hypotéku. Pri cenách bytov 100 000€ a viac za priemerne dvojizbaciky neviem ako si mladá rodina len tak kúpi tri take byty aj keby mali príjem dokopy 5000mesacne a 3000€ by mesačne odkladali, čo obe vieme že sa bavíme len teoreticky lebo to nemá nikto tak, tak aj tak by len na jeden taký byt odkladali v priemere štyri roky , ako by asi tak prišli rovno k trom?

petulda333
25. aug 2022

@melanta uplne s tebou suhlasim. No tu obcas padnu take nazory,ze sa mi toci hlava

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
andrejka1974
25. aug 2022

Ako vy dvaja zarobíte ledva 3000 čo by som ja za to dala my s mužom dokopy ak máme 2000 tak to sme na tom už veľmi dobre sú ľudia čo musia vyžiť s oveľa nižších prijmov a zvládajú to a zasa toľko bohatých nie je skôr tých chudobnejších dá sa vyžiť zo všetkého keď musis

liljana
25. aug 2022

To co tu niekto pise, nemusi byt vzdy pravda. Never vsetkemu na socialnych sietiach. Skor sa da poznat to, ze ked niekto v prispevkoch do inych kope, tvari sa nadradene, ci posobi arogantne, ze nie je stastny a prisiel si tu odreagovat vlastnu frustraciu zo svojho zivota. A ani 100 vlastnych bytov nikomu nepredlzi zivot, ani nezaruci stastie, ci zdravie.

petulda333
25. aug 2022

@neanonymna zrejme to mysli tak,ze sa neboji ist do obchodu a ci bude mat dost na nakup,dost ak sa nahodou nieco vyskytne atd. Ludia co ziju od vyplaty k vyplate,to maju proste tazsie

melanta
25. aug 2022

@neanonymna a kde píšem, že sa mám lepšie ako moji známi, ktorí žijú od výplaty do výplaty? Také niečo nepíšem nikde. Ja totiž primárne nesledujem to, či sa mám lepšie ako iní. Píšem, že ja sa mám dobre. Neporovnávam sa.

annamalaga
25. aug 2022

Ja sa stále len pýtam, načo komu je dobre to vedieť? Načo.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
neanonymna
Autor odpoveď zmazal
melanta
25. aug 2022

@petulda333 vieš čo, ja nemám problém napísať, že sa mám dobre. Veď sa mám dobre preto, že som si to vypracovala. Ale mám aj pokoru, lebo som vyrastala v chudobe, viem aké to je, že napríklad nebolo stále čerstvé ovocie. Ale sú ľudia a že ich je dosť, ktorí považujú za chudáka každého, kto nemá dosť peňazí. Nuž ak je niekto debil, môže sedieť aj vo Ferrari, furt bude debil. Len v lepšom aute.

melanta
25. aug 2022

@neanonymna toto nebudem komentovať, lebo už tu týchto diskusií pár bolo a škoda mojej energie s tým bojovať.

tianna
25. aug 2022

@melanta ono podľa mňa najväčšia nespravodlivosť je u nižšie vzdelaných ľudí to že sa nemôžu s platom pohnúť nech sa akokoľvek snažia.. u muža vo firme (automobilka) je to tak že ako pracovník vo výrobe môže získať navýšenie triedy čo je v podstate smiešna suma, cca okolo 60-80€ v čistom a aj to na tie vyššie sa čaká 2-3 roky.. keď sa dostane na pre seba najvyššiu môže sa aj rozdrapit či na hlavu postaviť viac mu plat nenavysia.. a to podľa mňa nie je fér. Muž tam robí pomaly 10 rokov je na svojom vrchole a má tam už toho seriózne plné zuby. Mladší oveľa menej zdatní kolegovia dostávajú triedy čo nevedia ani polku toho čo on len preto že oni nie sú na tom svojom pasovom maxime. Už aj on hovorí že snaha nemá význam pretože ocenenia sa už nedocka.. teda jedine postupne absolútna rekvalifikácia a zmena roboty. Mne to osobne príde choré aby šikovný dlhoročný zamestnanec sa dostal na maximum za pár rokov a nemal sa kam pohnúť. Samozrejme nie každý má cieľ xy tisíc mesačne, ale v súčasnej dobe z toho čo tam zarobia sa nedá anilen slušne vyžiť, najmä v BA. A čudujem sa aj firme lebo takto stráca skúsených a šikovných zamestnancov lebo skôr či neskôr každý kto nechce živoriť odtiaľ doslova utečie 😑

petulda333
25. aug 2022

@melanta a preco by si sa mala hanbit?! Nemas dovod. My sa tiez mame dobre,ovela lepsie nez pred 4r. Vdaka muzovi a jeho sikovnosti. A tiez nezabudame nato ako sme vyrastali a ako zili

annamalaga
25. aug 2022

Ešte stále mi autorka nepovedala, pýtam sa poslednýkrát, načo jej to je? Žiadna odpoved?

hylary
25. aug 2022

Je tu jedna nemenovaná čo je akzdy druhý týždeň na dovolenke, každý druhý deň fotí Vilu s bazénom a keby jej neikto len náznakom napísal že načo to robí že sa tu chvali tak napíše že to sem dáva pre inšpiráciu 🤣 a pritom sa len chváli lebo od dobroty a z nudy už nevie čo so sebou

petulda333
25. aug 2022

@tianna to mas uplnu pravdu. Muz robil v nabytku 9r. Presiel vsetkymi poziciami,zo zaciatku mu plat aj stupal. No posledne 2-3r pribudali povinnosti a plat stal. Zarabal o 200 viac nez soferi,kto len rozviezli tovar. Muz mal na starosti komplet vsetko a velku zodpovednost a este aj jazdil ak trebalo. Radsej odisiel. Odkedy tam nerobi,sa tam vystriedalo asi 20ludi a maju dost problemov. A to ja nepochopim,ze si neudrzia dobreho zamestnanca,radsej vystriedaju blbcov

annamalaga
25. aug 2022

@melanta závidia ti, že sa máš dobre. To na Slovensku všeobecne je známe. Nič viac.

melanta
25. aug 2022

@evamarek77 podľa mňa my ako spoločnosť si vážime profesie ako zdravotníci, učitelia, policajti. Ale žiaľ, financuje ich niekto, kto má priority inde.
@tianna toto je žiaľ problém veľkých firiem, v ktorých pracujú nižšie kvalifikovaní ľudia. Si robotník, tak mukluj a mukluj 10 rokov za rovnaké prachy. Smutné, jasné že muž je potom frustrovaný, čo by nebol, veď to je na slučku. Ja som zástanca toho, aby štát do podnikania nezasahoval príliš. Ale toto čo ty píšeš, je jedna z vecí, kde by mal fungovať aj zásah nejakej vyššej moci. Lebo v podstate v mnohých fabrikách možno hovoriť až o otroctve.

gemerka17
25. aug 2022

Ono ludia na MK sú rôzny, viď vyborny príklad tuto @evamarek77 - spája si rôzne témy a názory s iným človekom, len aby mohla byť zaujíma a niečo do diskusie prispieť. Fantazmagorie fungujú u nej na 100 % a je presný príklad toho, že internet zvladne všetko.

K téme teraz: tém tu je dosť ohľadom financii, ale v drvivej väčšine sa pýtajú ako ušetriť, nevychadza mi na výdavky, ľudia sa boja zdražovania, rieši sa či si môžu dovoliť ísť na dovolenku, kde vybavia rýchlu pôžičku a podobne. Sú tu aj lepšie situovaný ľudia, ale milionárov tu nestretnes.

autor
25. aug 2022

@annamalaga Nerozumiem tvojmu naliehaniu, nakoľko som napísala, že ma to zaujíma a veľmi pekvapuje, nič viac. Necítim potrebu závidieť nikomu. Osobne by som povedala, že sa s partnerom máme dobre. Chcela som len vedieť či žijem v bubline alebo je to naozaj štandard..

annamalaga
25. aug 2022

@petulda333 žiaľ, chlap tvoj mal potenciál , využil ho a čo sa deje v jeho bývalej firme ho trápiť nemusí.

melanta
25. aug 2022

@petulda333 toto je slovenská mentalita podľa mňa. Radšej budem striedať ludí každý rok alebo aj častejšie, ako jednému dobrému zaplatiť viac a mať istotu, že tam mám dobrého čloevka.

tianna
25. aug 2022

@petulda333 presne tak.. môj muž má len o cca 250€ viac ako bezdetná kolegyňa s o 2 triedy nižšou tarifou.. a to teda máme 3 deti teda tých 200€ mu má robiť len daňový bonus.. pritom on robí ešte aj za ňu často lebo baba útla, štíhla a samozrejme za pásom nevládze.. celé zle..

katarinka89
25. aug 2022

@klarissa25 ja som si to vsimla tiez- napr.pri teme birmovka sa riesilo kolko penazi dat ako ujo a teta a bolo tu preferovane teda cca 50-100, pripadne v diskusiach o jednorazovom prispevku sa mnohe vytahovali ze su nan neni odkazane....bolo tu toho dost ....
Neviem teda akeho kona mas ty ale autorka postrehla spravne ...

tianna
25. aug 2022

@melanta áno, úplne súhlasím..

liljana
25. aug 2022

Pohroma socialnych sieti je, ze predtym spokojni ludia sa zacinaju porovnavat a zavidiet, aj ked boli predtym so svojim zivotom spokojni. Nastajlovane fotky domov, dovoleniek, deti,... A beru vsetko, co tam kto napise ako pravdu a slovo bozie. 🙂 Prenasaju potom svoju frustraciu do svojich rodin.

annamalaga
25. aug 2022

A ja nerozumiem, načo takáto téma, nech sa šikovne baby pochvália, niekoho motivujú, aby si hľadal lepšie zamestnanie , poprípade poradia, neni natom žiadne chvalenkarstvo. Mne osobne tu veľmi chyba ivkazba, tá tu fakt vedela dobre poradiť.

tenerifka
25. aug 2022

@radanna11 ta situacia s bytmi je teraz naozaj zla, ale tu v teme sa prepoklada, ze zakladatelka pise o niekom, kto mal tie byty uz pred niekolkymi rokmi. Ak napriklad clovek zarobi tych 3000,nasetri nieco dopredu, a namiesto toho, aby ich kazdy mesiac rozflakal, investuje do kupy bytu, splaca hypoteku, prenajme ho, a ten prenajom mu tu hypoteku vlastne plati. Jasne, ze nie kazdemu tu hypoteku daju, ale ak tento dotycny uz pred rokmi myslel dopredu, postaral sa, aby tych 3000 mal, tak aj tie nasledne veci idu jednoduchsie.