icon

Sú tu na Modrom koníku ľudia, ktorí nie sú bohatí?

25. aug 2022

Divná téma, viem, chcem sa len spýtať.
Za poslednú dobu (2-3 mesiace) som si tu všimla, že vždy keď sa niekde riešia finančné možnosti niekoho, tak som až ohromená tým ako "bohatí" ľudia tu sú. To naozaj pomaly každá tu má manžela, čo zarába 3000 v čistom a dva dvojizbáky, ktoré prenajíma?
Je toto naozaj "bežné" a ja len žijem v nejakej bubline?
Necítim potrebu závidieť ženám, ktoré sa majú dobre. Pýtam sa však čo robím zle. Mám 29 rokov, hypotéku na krku s manželom ale teda 3000 v čistom zarobíme ledva dokopy dvaja. Nehovoriac o tom, že by sme mali nejaké nehnuteľnosti nazvyš.

petulda333
25. aug 2022

@annamalaga moj je taky,ze chce pre nas urobit vsetko co sa da,aby sme sa mali dobre. Netrapi ho,co sa tam deje,aj ked o tom vie. Robi tam jeho krstny syn. No je smutne,ze po 9r a fakt dobrej prace,ho teraz ohovaraju kde sa da
@melanta
@tianna asi tak nejak. Smutne. Clovek ani nema chut sa posuvat dalej

19mmm71
25. aug 2022

autor neber to tak tragicky,polovica pribehov je vymyslena,pätina prispievatelov je pod 15 rokov,v diskusiach si prču zo života robia adolescenti-kazda druha diskusia je uplne na hlavu a samozrejme ano nimna.Ver ludom okolo seba a realite nie niečomu čo je virtualna bublina

klarissa25
25. aug 2022

@katarinka89 ôk, môže byt..to bude asi tým ze takéto diskusie nepozerám, lebo otázky typu kolmo dat ma svadbu, na birnovku a podobne, no o o to záleží od konkrétnej osoby a jej príjmu, každý má iný a každý si môže dovoliť niečo iné

heleninamama
25. aug 2022

Hlavne, mladý človek sa nemôže porovnávať s niekým, kto pracuje vyše 20 - 25 rokov. A rozdielne je aj zázemie. Ty nechápeš, že sú aj bohatí ľudia, pre mňa je nepochopiteľné, že žena s deťmi nemá kam ísť, lebo obaja rodičia sú porozvádzaní, deti majú viac a s rôznymi partnermi, žijú v podnájmoch, nepracujú, sú zadĺžení... Takýto človek sa nemôže porovnávať s niekým, kto skončí školu, dostane byt/hotovosť, lebo z toho akurát dostane depku. Ja osobne som sa sťahovala viackrát, kým som skončila tam, kde som. Začínala som v jednoizbáku na sídlisku a dnes máme velkometrážny byt v hodnote niekoľkostotisíc v novostavbe v centre mesta. Je za tým kus roboty, šetrenie, odvaha a chuť riskovať a investovať do nehnuteľností. Zároveň poznám aj ľudí, čo bývajú stále v tom byte, kde začínali pred 20rokmi a čakajú, že nehnuteľnosti raz pôjdu s cenou dole. A tým, že sme nikdy nemali úver na byte, kde bývame, sme si mohli vziať úver na iný byt, ktorý sa prenajímal a splatil sám. A zároveň zdvojnásobil trhovú cenu. A takto dookola. Plus zdedila som pozemky - časť sa predala,peniaze investovali a časť mám stále ako rezervu, keby niečo. Za toto vďačím ešte pradedovi, ktorý drel v Amerike a posielal domov peniaze, za ktoré prababka skupovala pôdu. A tomu, pre mňa šťastiu, že deti u nás v rodine nebolo tak veľa ako inde (bežne vtedy bývalo v rodine aj 6), takže majetky sa u nás nedrobili. Niekto zas toto môže považovať za smutné, lebo pre mnohé ženy sú tu deti, a hlavne veľa detí, najdôležitejším majetkom.
A ako bonus, ktorý človek tiež veľmi neovplyvní, je intelekt. Niekto je bystrý, iný robí hlúposť za hlúposťou. A to tiež ovplyvní kvalitu života. Máme to vo vzdialenejšej rodine. Začínal ako ja, aj vzdelanie dostal, a dnes žije z mesiaca na mesiac a nadáva na zlú dobu. Pričom o peniaze sa pripravil sám svojimi rozhodnutiami.

annamalaga
25. aug 2022

@petulda333 dnes ak sa nemýlim , už tu bola téma o zdedených bytoch, nepíše to jedna a tá istá autorka? Ja už neviem.

radanna11
25. aug 2022

@tenerifka chápem ak si to myslela takto a s hypotékami vykryté a tak. Ale že by mal niekto tri byty v hotovosti a našetrené toľko peňazí ,že dva roky prežije bez príjmu,lebo aj take tu niekedy čítam, tak to naozaj nieje štandard. A treba asi aj naozaj brat do úvahy ,že nemusí byt vždy všetko pravda ako sa ľudia na internete prezentujú

prunee
25. aug 2022

To co je pre teba vela, je pre ineho malo a naopak. Pre teba znamena "bohaty" 3 tis a 2 byty. Ano, zijes v bubline a mas zlu statistiku. Vsimas si tu skor tych, co "maju" podla teba viac ako ty. Citaj lepsie, a zistis, ze to "pomaly kazda..." tak vobec nie je.

chiara_elle
Autor odpoveď zmazal
tenerifka
25. aug 2022

@hylary zavist je sviña, kazdy si sem moze dat, co sa mu zachce, ak to splña podmienky fora

melanta
25. aug 2022

@liljana sociálne siete, no tie vedia byť nebezpečené. Moja dobrá kamarátka posledné 3 roky rieši liposukcie, taký zákrok, onaký zákrok. Lebo veď na IG influencerky vyzerajú ako bábiky. Nevysvetlíš jej, že s dobrou apkou aj ja budem vyzerať ako 20 ročná miss a nebude mi vidno 2 drbáky z čokolády a celulitídu. Ona je presvedčená, že tak bezchybne ozaj vyzerajú a úplne šalie z toho. Je to nebezpečný fenomén.

petulda333
25. aug 2022

@annamalaga tu temu som nepostrehla. No tiez mavam pocit,ze to pisu tie iste. Vzdy v jeden den aj 3 podobne temy

melanta
25. aug 2022

@annamalaga ešte je tu aj téma, kde autorka býva v podnájme, ale jej 27 ročný priateľ by mal mať vlastné bývanie, lebo veď muži sa majú starať o to, kde bude žena bývať. 😀

tenerifka
25. aug 2022

@radanna11 ano, ale velakrat nejde ani o to, ze ludia zarobia malo, ale o financnu negramotnost. Aj clovek, ktory zarobi 1500, ak nieco predtym nasetril, moze si kupit dalsi byt, splacat ho a prenajimat. Je to vsetko otazkou planovania, uvedomenia, uskromnenia sa na nejaky cas. Len vela ludom toto chyba, a nezmeni sa to

melanta
25. aug 2022

@petulda333 tá diskusia sa volá, že čo si myslíte o ľuďoch, ktorí dostali byt od rodičov. Na hlavu.

tianna
25. aug 2022

@petulda333 áno.. jedinú výhodu to má že konečne riešime všetkých lekárov so staršími deťmi lebo muž to už nerieši a paragrafy využíva na maximum.. aj keď samozrejme kiež by sme žiadne radšej využívať nemuseli.. 😑

domculik
25. aug 2022

Ahoj, aj 3000 v cistom dohromady je podla mna na slovenske pomery dost luxus, aspon ked sa pozeram tak priemerne okolo. Ale aj ja som to postrehla, ze fiha, kolko tu len na Koniku mame bohatych ludi. Ono obcas asi len ti sa pochvalia...

cubo2
25. aug 2022

@klarissa25 mozem potvrdit, aj ja som tu uz zahliadol take diskusie. Nadpis je vacsinou taky, ze kolko penazi potrebuje trojclenna rodina, ci staci 1000 mesacne na vyzitie a podobne. Ja sice nechapem, naco sa toto niekto pyta, ale flame sa tam strhne slusny a ano, mnohe nicky sa tam chvastaju, ake maju vysoke prijmy..
PS1: Ano, 3000 mesacne cisteho je na Slovensku excelentny prijem.
PS2: Skutocne bohaty je ten, komu pasivne prijmy vynesu viac, ako su jeho zivotne naklady. Ludia, ktori zarobia 3000 ako zamestnanci pracujuci pre niekoho, sa volaju stredna trieda.

klarissa25
25. aug 2022

@cubo2 uz ako píšem, každopádne nepochopím týmto otázkach...sú rodiny ktoré výžiju aj z 500e mesacne a niekomu nestačí ani 1500...

solange7
25. aug 2022

Mas manzela, byvanie, a ledva 3000 zarobite dokopy. Ak pod vyrazom ledva 3000 nemyslis ze mate dokopy 1500,sa mate podla mna dobre. Navyse nikdy nevies ake prilezitosti sa vam v zivote naskytnu.

tenerifka
25. aug 2022

@radanna11 ja ked som bola mlada, 21-rocna zaba, a zacala som pracovat, moj prvy zamer bol, niekolko mesiacov setrit a nasetrit financnu rezervu, par mesiacov som si nekupovala nove rifle, topanky, neboli restauracie....mala som v sebe taky impulz, ze treba mat nieco bokom, pre nepredvidatelne situacie. Nasledne som vzdy nieco odkladala, skratka neboli kazdy mesiac nakupy v Rakusku, ale mozno kazde 3 mesiace, zila som tak, ze mi nic nechybalo, ale z vyplaty som vzdy nieco odlozila. NIKDY som nebola na ucte na nule, nespala by som. To musi mat mozno clovek dane v sebe

zara0201
25. aug 2022

Je to zbytočné riešiť...ale ak ťa možno niečím utešiť, tak poznám tu babu čo sa z času na čas prezentuje svojím mužom, že koľko zarobí a tak...a pritom viem, že je skladník s cca 700 eurami. Takže papier aj net znesú všetko. Ale je to jedno,netreba to riešiť.

cicikmicik
Autor odpoveď zmazal
doriiis
25. aug 2022

Ja sa citim bohato.Dve zdrave deti,strecha nad hlavou,mame co jest stale,praca.Ale ked pre statistiku uvediem.Rodinny dom bez hypo,prijem spolocne cca 2200,dve auta,zelezna rezerva.Ja som spokojna.

nely1704
25. aug 2022

My sme s manželom v Tvojom veku a nemáme 3000 eur ani z ďaleka. Mame menej ale nebudeme si hľadať brigády po vikendoch ani zase študovať ( obaja VŠ ) sme proste spokojní s tým, čo máme. Nechcem, aby manžel robil 12 hodín denne a možno raz v roku mal čas na rodinnú dovolenku..nam staci ist do restiky prilezitostne a mame z toho zazitok...chodime na vylety ale nepotrebujeme drahy hotel.......dcera ma tolko hraciek aby sa s nimi stihala hrat a vsetko oblecenie ktoré jej kúpim znosi. Používam jeden krém očnú linku , špirálu, kúpim si drahu voňavku, ktorú mam pol roka.
Pre nás je priorita že máme čo jesť, máme zaplatenú hypo a sme zdraví plus spolocne strávený čas.

cicikmicik
25. aug 2022

Ja sa baby necítim napr vobec bohato😅 mám dom , auta ,tesne po 30 , moje deti majú do 6rokov a majú vlastné nehnuteľnosti , nasetrene peniaze na účtoch , máme finančné rezervy ..aj žijeme , výlety,atď...a viete čo ?? Necítim sa bohatá, práveže som jak chudobná príbuzná ,niektorých mojich kamarátiek😄ale ja som spokojná,som zdravá,šťastná aj milovaná...a nie 3000e tiež nemam🙈

melanta
25. aug 2022

@tenerifka presne tak, keď som začala pracovať, šetrila som, každú korunu som premyslela, čo s ňou, chcela som mať na účte nejakú sumu nasporenú. Dnes kopec mladých rieši najnovší iphone, buď na neho minú celé 2 výplaty alebo si ho kúpia na splátky. Oblečenie tiež nemôžu mať hocijaké. Každý deň niekde s kamošmi na kávičke a potom majú 25 rokov, na účte nulu a čudujú sa.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
radanna11
25. aug 2022

@cicikmicik tvoje deti majú nehnuteľnosti ?

liv1
25. aug 2022

S tymi bytmi ti to vysvetlim jednoducho. Za casu ked este neboli nehnutelnosti tak velmi drahe, bolo pomerne jednoduche kupit byt na hypoteku. A prenajat ho. Najomnca ti splati splatku, niekedy mozes malicko doplacat a niekedy naopak, mozes na tom par eur aj mesacne zarobit. Niekomu vdaka prijmu dali aj 100% hypoteku, alebo stacilo par tisic plus hypo 80%. Ked chces zobrat dalsi byt, a mas priznany prijem z predosleho bytu, lahsie ti daju dalsiu hypoteku. Takto napr. sme my kupili byt pred 10 rokmi jednoizbovy v ba za 64 tisic, splacaju ho najomnici, dnes ma hodnotu 140… cize zase ma nehnutelmost vacsiu hodnotu a dokonca tu novu nemusis zatazit, mozes opat zatazit tu prvu iba, lebo ma vacsiu hodnotu a opat kupis novy byt a prenajimas. Takto mas bud na dochodok, alebo pre seti nieco na zaciatok. A pokojne aj aj.
Byt bohaty je velmi relativny pojem. Ja sa citim byt bohata vdaka rodine ktoru mam a hlavne, nesmierne vdacna.
Realne “bohaty” je podla mna len ten clovek, ktory aj keby prisiel o pracu moze do konca zivota spokojne v hojnosti zit aj bez toho prijmu… ze proste je tak zabezpeceny cez pasivny prijem, alebo aj vdaka nehnutelnostiam ci inym investiciam. Teraz vo svete je ale situacia tak zlozita, ze sa pokojne moze stat, ze majetky budu konfiskovat v prospech vyssej veci. Cele zle. Daj vediet ked to precitas, prispevok potom vymazem, lebo az tak verejne tieto financne veci nerada pisem.

kimchi
25. aug 2022

@liv1 , ,,Teraz vo svete je ale situacia tak zlozita, ze sa pokojne moze stat, ze majetky budu konfiskovat v prospech vyssej veci." - ako by ste na to reagovali? Naozaj ma to úprimne zaujíma