icon

Sú tu na Modrom koníku ľudia, ktorí nie sú bohatí?

25. aug 2022

Divná téma, viem, chcem sa len spýtať.
Za poslednú dobu (2-3 mesiace) som si tu všimla, že vždy keď sa niekde riešia finančné možnosti niekoho, tak som až ohromená tým ako "bohatí" ľudia tu sú. To naozaj pomaly každá tu má manžela, čo zarába 3000 v čistom a dva dvojizbáky, ktoré prenajíma?
Je toto naozaj "bežné" a ja len žijem v nejakej bubline?
Necítim potrebu závidieť ženám, ktoré sa majú dobre. Pýtam sa však čo robím zle. Mám 29 rokov, hypotéku na krku s manželom ale teda 3000 v čistom zarobíme ledva dokopy dvaja. Nehovoriac o tom, že by sme mali nejaké nehnuteľnosti nazvyš.

kiwi3
25. aug 2022

inak autorka, zaroven sa tu riesi napriklad takato tema... https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/ako-vyzit-zo-420-eur/?page=3&scrollto=first takze nie vsetci, je tu cele spektrum ludi. a este som chcela napisat, ze to vlastne chapem, ze to niekto riesi, niekedy je to fakt neprijemne, ked sa ludia chvalia, kolko zarobia a ako si ziju. ale chce to vyspeleho cloveka, ktory uz ma jasne stanovene hodnoty, aby sa nezacal sam seba spytovat, kde spravil v zivote chybu... fakt prachy nie su vsetko. raz sa mi to inak stalo aj osobne, vedla nas si v restauracii sadla rodina, vsetci vyslovene vykrikovali, ako bolo na sri lanke, na maldivach, hentam, onam... naobjednavali vsetko mozne... obidvom nam to s parnerom bolo vyslovene neprijemne a urychlene sme odisli

gemerka17
25. aug 2022

@evamarek77 ty si doteraz nedospela a to máš už deti. Neocakavam, že sa tak stane. Nič si z toho nerob, všetci to berieme, že sú aj takí ľudia medzi nami. Znova si predviedla svoj bravúrny výkon. Nič si neporadila, vyliezol z teba typický odpadovy komentár. Hlavne, že si sa zapojila. Svoj denný limit zbytočných príspevkou si už splnila.

liv1
25. aug 2022

@kimchi ako to myslis ako by sme na to reagovali? Co by sme mohli robit? 🤷‍♀️ Nic. To iste, ako nasi predkovia. Vramci restitucie sice nieco potom povracali, ale az dalsej generacii.. je to zlozite velmi. Stat moze vsetko.

amelia89
25. aug 2022

Tu vstupuje tolko premennych ze až.
Vek,zazemie, ci nehnutelnosti podedili atď.

My sme s muzom tesne po 30 mame VS vzdelanie, ano muz je IT a ma vysoky plat ale setrime ako sialeni lebo sme si platili sami svadbu,sami 20% na hypoteku, sami zariadenie do celeho bytu, sami auto atď.

A ano muz zaraba vela ale to ze pri dnesnych cenach bytov (300 000€ za byt vo velkom meste je uz dneska uplny standart) mame uplne vysoku hypoteku,vysoke naklady, 2 deti male ktore potrebuju nonstop nieco. Sme na to sami.

Tak ako ja som asi debil ale ked sme skoncili skoly a zacali pracovat a setrit a za 5 rokov sa vzali mali velku svadbu byt a auto tak mi povedzte kde robim chybu ze este stale nemame nehnutelnosti ktore by nam zarabali a miliony na ucte😳😂

proste je ine ked dostanes po rodicoch byt,alebo po babke,potom sa lahko vezme hypo na dalsi byt. alebo ked ti rodicia daju auto, alebo prispeju na byvanie alebo zaplatia svadbu.

Inak neviem fakt neviem ako je mozne aby mal 30tnik vsetko nadobudnute sam a este aj 3 byty. To by naozaj museli zarabat aspon 15000€ alebo ja uz fakt neviem.
Alebo robime chybu my? 😂

autor
25. aug 2022

@amelia89 Tento príspevok mi spravil takú radosť. ❤ Pýtam sa presne to isté. 😂

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
hylary
25. aug 2022

@tenerifka a predvádzať sa a vychvalovat je úbohé 👏👌👍

kimchi
25. aug 2022

@liv1 veď práve, lebo tiež som už čítala o tom, čo si napísala a tak som stále premýšľala nad tým, čo budú robiť ľudia čo vlastnia viac nehnuteľností, čo naozaj dreli aby si ich získali alebo boli šikovní...a tiež nad sebou, či má význam investovať s úmyslom dať to potom deťom keď to možno aj tak raz vezmú..no neviem mám v tom dilemu momentálne

hylary
25. aug 2022

@tenerifka čo jej mám akože závidieť? Že je Tupá jak poleno a ze bez bohatého muža by nemala ani 1% z tých veci??? Sama sa nepricinila o nič.. mala len šťastie v živote že si našla boháča.. a aj to tie peniaze dvakrát pochybujem že sú zárobene poctivo.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
petulda333
25. aug 2022

@gemerka17 nemam pocit,zeby pisala hluposti. Trafila sa presne. Je jasne,ze narazala na teba,ale ano. Takym sa lahko pise. Tiez mame kamosa kt nam tvrdil,ze v zivote by sa neuviazal hypotekou na 30r. No ano,jemu sa lahko povie ked mu pozemok kupili rodicia a dom financuju tiez. Takze tak

kimchi
25. aug 2022

@hylary sorry že do toho vstupujem, ale podľa mňa sa tenerifka nepredvádza a nevychvaluje, naopak mne pomohla si pár vecí uvedomiť čo mi predtým nedošlo, lebo som sa nikdy nezaoberala investovaním..je to len jej čistá dobrá vôľa, že sa s nami delí o svoje skúsenosti, ani nevieš koľkým ženám to môže pomôcť a to si neuvedomuješ číslo žien, ktoré to čítajú a neprispievajú

hylary
25. aug 2022

@kimchi ja som nepísala že ona sa predvádza.. ja som myslela osobu o ktorej som písala predtým.. že sa tu akzdy deň vychvaľuje domom a dovolenkami a tenerifka reagovala že závisť je sviňa a ja som napísala že predvádzať sa je ubohe

kimchi
25. aug 2022

@hylary ah prepáč, zle som pochopila

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mell27
25. aug 2022

Ja mám práveže pocit, že sa často rieši nedostatok financií... Rady ako prežiť z minima ... Ale keď si pritom, tak ja si myslím, že bohatá som 😃 ale nie po materiálnej ani finančnej stránke 😊

h2
25. aug 2022

@hylary Ale no tak, zas neurážaj. Tupá jak poleno isto nebude, keď si tak múdro vybrala manžela. Tiež si mohla byť taká múdra, nemusela ťa teraz žrať závisť. 🤷🏻‍♀️

gemerka17
25. aug 2022

@evamarek77 som si istá, že je to naopak, že ťa neuveriteľné štve, že mladá inteligentná baba dokáže brknut na tu tvoju citlivú strunku a tvoje ego padlo na úroveň morského dna. Oznámim ti jednu vec, mňa nemožno uraziť ani vytočiť, lebo mne to za to nestojí. To možno pochopíš, keď na to dozrejes. Ja ťa svojim spôsobom ľutujem, po všetkých vyvreskuješ ako sup s cieľom uraziť, každého chces hodnotiť, posudzovať a mať na 100 % svoju pravdu. Takto sa prezentuješ na internete. V reálnom živote to nebude iné. Tie tvoje vymyslene hodnotiace pribehy o ostatnych životoch, tiež nie su v poriadku. Mala by si sa nad sebou vážne zamyslieť a nebyť tak zatrpknuta. Ešte máš pred sebou roky, tak nech ich nestravis v hneve a bliakanim na každého koho stretneš.

liv1
25. aug 2022

@kimchi je to dilema. Ale nerobit nic tiez asi nie je dobre. Ak teda mas tu moznost. A dalsia moznost je investovat v zahranici. Nejako to riziko diverzifikovat.

gemerka17
25. aug 2022

@petulda333 lenže, to neboli moje vety, čo sa týka obsahovo o čom tu trieska. Moje príspevky sú presne a k veci a rozhodne mam pochopenie pre rôzne životné situácie. To túto táto, žena si spája 2 na 3.

petulda333
25. aug 2022

@gemerka17 no nemam pocit,zeby si ty k veci pisala. Tiez tu splietas. A ju som si vsimla viackrat,nemam pocit,zeby robila to o com pises

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
gemerka17
25. aug 2022

@evamarek77 zbytočné si si sama spojila vyhlásenia ostatných a moje meno. Uplne to bolo od veci, ale tak u teba sa to čakať dá, kedze laiky su asi tvoj život. Teši ma, že sa tešíš, že máš toľko laikov na začiatku veľkej diskusie a ti prajem do budúcnosti ešte veľa takýchto pekných chvíľ, keď ti to urobilo toľko radosti.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
tenerifka
25. aug 2022

@hylary no bola sikovna, ze si nasla bohaca, ak by bola tupa jak poleno (ako ty pises), asi by ju nechcel

ropucha6
25. aug 2022

Z 3K mat vlastnu nehnutelnost a dva byty na prenajimanie? To asi nie 🙂 resp mozno ked nejak byt zdedili, pripadne lacnejsie v minulosti kupili. Inak zalezi aj kde byvas, v BA to nie je ziadna horibilna suma, Ak ma clovek hypo, leasing pripadne dalsie vydavky. Tiez evidujem zopar nikov, ktore asi nemaju materialne problem, ale nepovedala by som, ze je to vacsina rozhodne.

lucilaines
25. aug 2022

Ono je to vsetko o uhle pohladu. Momentalne mame celkovy prijem do rodiny asi tak tych 3 tisic, mame dve male deti. Takze by som povedala taky povedzme priemer a teda asi podobne ako tuto autorka. A predsa by sa mohlo zdat z tvojho uhlq pohladu, ze sme ti”bohati”. Pretoze ano, napriklad mame tie dva byty navyse. Chodime na dovolenky aj viackrat do roka, chodime k moru, dokonca raz za par rokov aj na iny kontinent. Ako? Byty sme kupili na hypo este kym sme deti nemali, lebo smepredvidali, mali sme stabilnu pracu a miesto setrenia sme to vyriesili takto rstev casoch 100%nych hypotek. Dnes z nich nemame ziaden zisk, prenajom nam pokryje hypo, takze sme na nule ale peniaze mame investovane v bytoch. Okrem toho setrime, mame ucet na cestovanie napriklad a hned ide cast mzdy tam kazdy mesiac, ked sa ucet naplni ideme na vylet. Setrit mame z coho, pretoze mame len jedno priemerne auto, nefajcime, nekupujeme znackove veci, ale napriklad ja vela kupujem second hand. Mam telefon, ktory je stary ma hadam 5 rokov a stale funguje, mam maly pausal za 10€ mesacne a pod. Zije sa nam fajn, nemusime sa obmedzovat, ale nepovszujem sa za bohatu hoci podla autorkinych kriterii by sa to tak navonok mozno mohlo zdat a pritom prijem do rodiny mame rovnaky. Len je na kazdom, ako tie peniaze vyuzije.

tenerifka
25. aug 2022

@kimchi tu neislo o mña, ale o inu babu, ja som sem nikdy nedala fotku domu a na poriadnej dovolenke som nebola 3 roky

barborachors
25. aug 2022

@liv1 presne, toho sa aj ja obavam… ze opat pride k znarodnovaniu a este sa bojim ze tu nahnaju ludi z rozvojovych krajin ako lacnu pracovnu silu… kto zil mimo Svk alebo cestuje, vie o com hovorim.. takze my, co nieco malo mame a co sme si vydreli, aby sme dostali nehnutelnost na hypo, tak je mozne, ze nam to vezmu, ako v 50-tych rokoch.. niekedy je naozaj lepsie nic nemat asi ☹️