icon

Sú tu na Modrom koníku ľudia, ktorí nie sú bohatí?

25. aug 2022

Divná téma, viem, chcem sa len spýtať.
Za poslednú dobu (2-3 mesiace) som si tu všimla, že vždy keď sa niekde riešia finančné možnosti niekoho, tak som až ohromená tým ako "bohatí" ľudia tu sú. To naozaj pomaly každá tu má manžela, čo zarába 3000 v čistom a dva dvojizbáky, ktoré prenajíma?
Je toto naozaj "bežné" a ja len žijem v nejakej bubline?
Necítim potrebu závidieť ženám, ktoré sa majú dobre. Pýtam sa však čo robím zle. Mám 29 rokov, hypotéku na krku s manželom ale teda 3000 v čistom zarobíme ledva dokopy dvaja. Nehovoriac o tom, že by sme mali nejaké nehnuteľnosti nazvyš.

autor
25. aug 2022

@cicikmicik S týmto sme aj my mali problém. Keď malá nastúpila do škôlky nekupovala som jej "drahé topánky", lebo jej extréme rýchlo rástla noha. Mala tenisky z Deichmannu, lebo jej jedna veľkosť vydržala mesiac a niečo. A chodila domoc zronená, že sa jej deti smejú.

petulda333
25. aug 2022

@cicikmicik nemala,tu je jej vyjadrenie a cez link si vies precitat diskusie
https://www.modrykonik.sk/blogs/?query=Ivkazba

cicikmicik
25. aug 2022

No chápeš to??? Deti v škôlke , veď keby mala aj od Vietnamca , v škôlke to nemajú čo ešte deti rozoberať ..

nevenka
25. aug 2022

@kiwi3 nooo, prerabame stary dom, tak o tych zarobkoch remeselnikov veru daco viem 🙃

saxana000
25. aug 2022

@cicikmicik ale odkial to tie deti maju?k nam do skolky chodi dievcatko co ma 6 surodencov.je viediet ze oblecenie nie je najmodernejsie ale vzdy je v cistom vyzehlenom vlasky ucesane krasne kresli slusne sa pozdravi za mojou malou zdaleka uteka chyti ju za ruku maminka sa pekne prihovori.naopak dievcatko vyznackovane ide ako teliatko uz v ruke mobil po ceste zo skolky a mamicka radsej kukne tiez do telefonu aby ta nemusela vo dverach pozdravit.z toho je cloveku smutno.vychovavaju si vlastne klony a potom sa cuduju ked im za 2-3 roky prerastu cez hlavu a placu kde spravili chybu lebo si nimi nevedia dat rady...

cicikmicik
25. aug 2022

@petulda333 jasné môžem sa mýliť , len sa mi zdalo že mala syna Romanka ,

drahomirrra
25. aug 2022

A čo sa týka bohatstva, nuž, autorka, nič nie je čiernobiele. V prvom rade nie každý má rovnaké zázemie a drvivá väčšina tých "bohatých" to zázemie mala, aj keď tu budú vypisovať, ako začínali v garzónke. Áno, ale v roku 1989. Iná doba, úplne iné situácie týkajúce sa nehnuteľností.

Pozemky po rodičoch, starkých, zdedené byty, domy, chaty.. Alebo byt kúpený v r. 1991 v starom meste, ktorý mal vtedy (oproti dnešku) hodnotu bagateľ. Veľa ľudí dostalo služobné byty kade tade, najmä generácia mojich rodičov (mám 31). Následne po rokoch predali, mali zábezpeku na hypo a poďho nakupovať a "investovať". Môj sused tak ako policajt dostal byt v Starom Meste v Bratislave, ten predal a kúpil pred pár rokmi rovno dva, z ktorých sa už dobre prenajíma a "investuje". Ani korunu na to nemusel zarobiť. Len byť v správnom roku, čase na správnom mieste. ďalší známy tak dostal byt v PB, potom ho predali, prerobili rodičovský dom... To sú tí "mám nehnuteľnosť bez hypotéky a úveru", lebo som bol šikovný a snaživý. Áno.

Tie, čo píšu o investovaní. Hej 😀 Na investovanie musí byť zákonite kapitál, takže zase len "zbytočné" peniaze, ktoré odniekiaľ mám. Čo pri dnešných cenách a zárobkoch musí byť kusisko šťastia, alebo zas len peniaze, ku ktorým som sa nejako dostal. A najmä, to je typ pasívneho príjmu, ktorý je nastabilný a nestály, obrovský risk. Na to každý nemá gule.

Potom sú tu tie vysokopríjmové baby. Tých je pomenej. Niekedy ozaj šikovné, múdre. Manažérky, podnikateľky, alebo len šikovnice vo vlastnej profesii. A Niekedy je to proste len dobrá (najmä štátna) profesia (často po známosti) typu sudkyňa, prokurátorka, advokátka, nejaký generálny štátny radca, kde aj najmenšia tabuľka je 2500 Eur. A s pár príplatkami za služby a hento a toto majú 4000 Eur.

Dnešný pár, čo mal zázemie typu rodičia v 3i, žiadne špeci majetky, tým pádom nemôžu ani bývať u rodičov a šetriť, lebo nie je kde sa vezmú, môžu akurát zobrať úver na zábezpeku Hypo (lebo našetriť 20% z hodnoty bytu/domu, tak to 30 ročný človek nemá šancu, obzvlášť ako študoval VŠ) , následne Hypo, a potom mať vlastný malý bytík, domček etc...A makať do zodratia, aby tú hypo vyrovnali a aj normálne žili. A takým tu môžu baby čo majú 40+ vypisovať, aby investovali a boli šikovní a bla a bla a bla.

A potom sme tu my, ostatné baby, čo majú priemerné, alebo trošku nadpriemerné platy, žijeme normálne, môžeme si dovoliť čo chceme, aj dovolenku, ale žiadne špeciálne pasívne príjmy nemáme, máme vlastný byt/dom, jeden, v ktorom žijeme. Neinvestujeme, lebo sa bojíme takého risku, nemáme ďalší byt na prenajímanie, lebo na neho nemáme peniaze. Ale máme možno malý pozemček, ktorý peniažky zhodnocuje. A nás je tu prevažná väčšina. Klasická stredná trieda, ktorá ťahá a živí tento štát.

petulda333
25. aug 2022

@cicikmicik moze byt,to neviem. Len som citala tie diskusie okolo nej

petulda333
25. aug 2022

@saxana000 zeby od rodicov? Aj tu vidno ako sa niektore vedia vyvysovat a urazat. Urcite to robia aj pred detmi. Nedavno som mala zazitok v restike. Sedeli sme vonku v oplotenom ihrisku. Casnicky tam chodili kazdych 5min. Je tam animatorka kt zabava deti. Zrazu krik. Otecko zacal vrieskat na tu animatorku,hnusne nadavky. Chcel ucet a povedal jej,nech ide po casnicku. Ona,ze nemoze,ma na starosti deti a nech pocka,ze casnicka pride alebo nech ide k baru-15m dalej. A tak spustil,ze on je PAN a zakaznik a on nebude doliezat za nejakou hlupou casnickou,ze to je chore a su ubohe a tupe. A asi 5x aky je on paaan. A bol tam s detmi okolo 10r. A pritom casnicka pri nom bola 2min pred vystupom. Dalsi zazitok spred 7r. Kamoska co robila v zlatnictve umyvala sklenene dvere. Okolo siel otec so synom a vravi mu,ze ked sa nebude ucit,tak bude umyvat dvere. Ona sa zdvihla a mu vravi,ze keby vedel kolko ona zarobi,tak tie dvere vylize.
Takze tie deti to maju len od rodicov.

drahomirrra
25. aug 2022

@eva112014 Ja som nepovedala, že to nie je v poriadku. Zdá sa mi to zbytočné vyrypovanie, to je celé.

cicikmicik
25. aug 2022

@petulda333
@saxana000 áno pravda od rodičov ...a je to smutné , moje dieťa teda chodí vo veciach aj drahých značkových aj veci z pepca ale ...nepozna hodnotu veci , nepoviem jej pred odchom do škôlky že to je Hilfiger to bolo drahé...ona nemá potuchy a veľa krát si vyberie veci práve v pepcu

valeria_h
25. aug 2022

Reči, že "mala si sa lepšie učiť" sú takmer na dennom poriadku. Myslím, že tieto ženy sú úplne mimo. Predstav si, že ich slová vezmeme vážne a budeme mať 400 000 doktorov, 300 000 právnikov, 300 000 zdravotníkov....však by sa tu ani všetci nezamestnali. A kto by robil tie ďalšie práce?
Minule som tu písala niečo v tom zmysle, že si treba vážiť každú prácu, že aj ten doktor jazdí autom a to auto musel niekto vyrobiť. Ozvala sa nejaká ukrivdená doktorka, že píšem hlúposti a že ako to môžem porovnávať. No jednoducho. Potrebujeme sa navzájom, nikto nie je viac a nikto nie je menej. Nič si z toho nerob a k tým platom...niekto má, niekto nemá a niekto klame že má, internet znesie veľa.

petulda333
25. aug 2022

@cicikmicik my to iste. A nastastie ani zo skolky si take nic nedoniesol a to ma spoluziakov,co maju bohatsich rodicov. Ako preberali veci,ze adidas a tak. Ale nic viac nevedia

zuzulka558
25. aug 2022

@petulda333 ako casnicka som mala cest s takymi ze kolko oni maju penazi tie debaty medzi nimi a zienky pri nich spokojne 🤣 po par hodinach uz promile bolo som sa aj dozvedela ake bokovky a za co atd maju 🤣🤣🤣🤣🤣

petulda333
25. aug 2022

@zuzulka558 aj ja som si vypocula dost. Zazitok toto 🤣

zuzulka558
25. aug 2022

@petulda333 perfektny no nie 🤣 ludia na vyšších miestach, manzelky upravené, deti veci nastajlovane a potom zistíš ako funguju a ak to manzelky vedia im to vyhovuje hlavne peniaze atd , no na grc

cicikmicik
25. aug 2022

@petulda333 no vidíš naša si doniesla a vôbec to nechápala práve preto že to vôbec nepreberame doma..ja by som sa od hanby prepadla,že ako som ju vychovala, keby sa niekomu posmieva za veci ,že má staré alebo.lacne

liv1
25. aug 2022

@saxana000 pochop to. Kazdy da to co moze. Nikto sa nepredbieha, to evidentne tym trpis len a len ty. Aku drahu ma tasku dieta na 1. stupni? Omg ved tie deti nemaju tucha (vsetky alebo skoro vsetky), kolko ta taska stoji 😅. Ludia co na to maju, maju v pazi ostatnych. Daju co chcu, kupia co chcu a maju v pazi co daju ci nedaju ostatni 🙄. Panecku ja mam vo svojom okoli ludi o krorych by sa tu beznemu slovakovi snivalo, ani jeden, ani jeden jediny sa v nicom nepredbieha. Musis zmenit nieco sama v sebe, lebo neustalym riesenim druhych ludi budes ty ta nestastna, co nema, nemoze. A aj na dieta to potom prenesies

petulda333
25. aug 2022

@zuzulka558 vies co,boli sme pred 3r na svadbe. Za vedlajsim stolom sedeli poslanci nasho mesta a tak. Proste smotanka. A po polnoci jak prasata z chlieva. Najviac ozrati,spinavi a vulgarni 🤮

petulda333
25. aug 2022

@cicikmicik och,to je hrozne. Ja som bola rada,ze u syna nic take nebolo.

zuzulka558
25. aug 2022

@petulda333 ja som tak zazila finančnikov,IT aj panov z atómky atd na akciach,, finančníci asi uplny spodok spoločnosti, zenske dogrcane po polnoci, jedna v tom aj zaspala a rano ako panicka v tom istom prisla z izby len sa asi umyla 🤣🤣🤣🤣 ked to tu citam asi napisem knihu ked som bola slobodna a casnicka

ropucha6
25. aug 2022

@petulda333 to pisala v tom case, ze nema na oblecenie? Nestiham tu vsetko sledovat 🙂 akoze ja ju evidujem, viem, ze maju viac deti, ale neprislo mi, ze by nejak zivorili. Mozno bola vtedy na materskej a proste sa len spytala, ci nema niekto darovat.

petulda333
25. aug 2022

@ropucha6 februar 2020 dakovala ,ze jej darovali veci a jej to pomohlo. V tom istom roku sa zapojila do diskusii o dovolenkach,ale kedy tam boli netusim.

saxana000
25. aug 2022

@liv1 ja praveze vobec neriesim a ty si asi nepochopila o com pisem.o tej mamone ktora zavladla o tom predbiehani sa a vyvysovani.a je smutne ze toto sa deje uz v skolke.keby to tak bolo ze kupili sme neriesime ale ver mi ze 6 rocne deti uz vedia sikanovat stylom ja mam a ty nie.to je na tom to smutne a vedu ich k tomu presne tito rodicia.

karolinakr
25. aug 2022

@cicikmicik ona tuším prišla oňho a potom to už ďalej neskúšala..

derdia
25. aug 2022

@petulda333 ja uz neviem uz je ta fotka prec.

petulda333
25. aug 2022

@zuzulka558 aj ja by som vedela napisat. Skoda sa nepodelit 😀

ecko80
25. aug 2022

@petulda333 Samozrejme, ze od rodicov. Moj brat je robotník (a napisem rovno, ma svoj "profesny" slovnik). Zazil situaciu, ze nieco s partiou kopali a okolo isla mamička s dietatom. A hovorí dietatu to klasicke "Keď sa budes zle ucit, budes takto kopat s lopatou". Brat jej na to pohotovo splechol: "Tak niekto pracuje s lopatou a niekto s pi..." Rychlo pratala prec. Neschvalujem, ale narazila na niekoho, kto si nenechá. Aky pozicaj, taky vrat.

cocolino234
25. aug 2022

@valeria_h s týmto úplne súhlasím len žiaľ viem si predstaviť aj pocit tej doktorky. Ono keď ľudia riešia túto tému a príde na frázu “veď bez tej predavačky by si si ani rožok“ nekúpil a teda, že táto fráza je obľúbená, tak sa vyzdvihujú len tieto jednoduchšie zamestnania. Ale keď niekto na poste upratovačky, predavačky, čašníčky a pod. začne nadávať na ľudí s vyšším postom, len malé zrnko ľudí, ak vôbec niekto sa ozve a povie, že môže byť tej doktorke/manažérke vďačná, lebo bez nej by si ani neprdla.

Ale keď sa vyzdvihujú lekári, hasiči, manažéri, ktorí riadia obchody a obchody zamestnávajú predavačky, tak sa tam ľudia s jednoduchším zamestnaním hneď nahrnú a vyzdvihujú, že bez nich by si bol nič. A preto si viem predstaviť, že ostatní ľudia cítia krivdu. Ja som za rovnocennosť v zamestnaniach ale všetci vieme, že takú predavačku, ktorej sa stačí naučiť pracovať s pokladňou nemôžeme porovnávať s doktorkou, ktorá polovicu života študovala a makala, aby sa tam dostala. Je rozdiel povedať, že všetky zamestnania sú si rovnocenné a je rozdiel povedať, že predavačka musela vynaložiť rovnaké úsilie ako doktor.

Ty si povedala, že aj ten doktor musí chodiť autom a presne o tom hovorím, ja by som povedala, že aj ten mechanik si musí zájsť k doktorovi a tým by som vyjadrila, že sa potrebujeme navzájom. Vždy ľudí napadne vyzdvihovať tie jednoduchšie zamestnania, lebo ich niekto musí robiť a príde to ľuďom nejaké prevratné ale prevratné je podľa mňa práve to, že sa niekto niekde rozhodol pracovať a vymakal sa na to a nie, že niekto nemá čo jesť tak musí pracovať tam, kde ho vezmú - takýchto ľudí vyzdvihujeme a vzhľadom na to, že rovnocennosť tu nikdy nebude, tak chápem, že iní cítia krivdu.

petulda333
25. aug 2022

@ecko80 ved dobre povedal,aj ked pred detmi neuznavam take vyjadrenia. No uz mi lezu na nervy tie hnusne reci