icon

Sú všetky sestričky členmi Slovenskej komory sestier?

tiriel
15. jan 2010

Slovenska komora sestier a pôrodných asistentiek. Chcem sa opýtať sestričiek, či ste všetky členkami, alebo iba registrované ? a či pravidelne platíte členské poplatky a poplatky za aktualizáciu registra ?

ja som skončila SZŠ v 2002 a ako som sa hned zamestnala,tak na mna zautočila veduca registra v našom okrese, teda jedna pani sestrička,ktora to mala na zodpovednosti a nelutostivo ma donutila zaregistrovať sa aj napriek tomu,že som ešte nemala absolvensku prax . vynadala mi v telefone,že ma uda,že robím bez praxe a že musim byť registrovana. tak som hned pekne zo svojho prveho platu utekala zaplatiť okolo 2000sk zapisne + členske . za nejaky čas mi zavolala opäť pani sestrička a zas sa na mne vybujačila,ako som si dovolila byť členkou,ked nemám prax a doslova ma vyšvala z práce na obvode,že tam robím bez prave a tak som musela odísť v 2003 do Ciech urobiť si absolvensku prax . V 2005 ,ked som už opät robila na SK aj s praxou , mi znama vybavila tu registračnu kartičku a certifikát a zaplatila som druhý krat členske na rok 2005. Odvtedy sa po komore zem zlahla,teda aj predtým bola zlahnutá.

Nik ma nikdy nepýtal členske, ani len poštou mi neprišla poukážka,žiadne info o komore,žiadne výhody len chaoz v mediach. a tu zrazu včera ŠEK so sumou 19€ za členske na rok 2010 a vzadu dopísane,že členstvo je dobrovolne,vystupiť sa da kedykolvek ale ---- treba uhradiť všetky členstvá dozadu -------- tak sa pýtam,je toto normálne? a je to povinné? máte to uradene? da sa prosti tomu nejak odvolať,postaviť sa tomu? ako nemám najmenšie tušenie kolko je členske ,ale cca tých 500sk každy rok, a to teda nemám chuť teraz cely jeden rodičovsky prispevok dať do komory aby ma boli schopný odhlasiť.

najde sa niekto,kto sa v tom vyzná? možno nejaka aktívna členka?

denisocka
29. jún 2010

Ja som pozastavena,tak nic neposlem.aj tak ziadne nemam

justina
29. jún 2010

Baby, čo neviete, napíšte na komoru,tej babe, čo ju máte uvedenú ako koordinátorku svojho kraja v tom papieri, čo vám prišiel. Denisočka,doteraz sa stále hovorilo, že ak nesplníš podmienky, dajú vedieť zamestnávateľovi a ten ťa môže vyhodiť.Tak bol každý kľudný, že prečo by to ten zamestnávateľ robil...a teraz, v tom papieri, píšu, že ti zrušia registráciu a teda nebudeš môcť robiť sestru! Dobré, nie?! 😠
Ale ako hovorím, na to, aby ťa vôbec mohli hodnotiť, musíš mať odpracovaných minulých 5 rokov a zároveň byť nanovo registrovaná podľa zákona z r. 2004. Takže žiadne plašenie.
Zistite si to presne.
Veronika, v tom papier ito máš všetko(čo ak si na md atd). Ja som totiež čítala 3x a ešte som písala tej koordinátorke mail.
Ozaj, stránka bude fungovať až od 6.7., teraz sa tam prihlásiť nedá. (skúšala som)

denisocka
29. jún 2010

Tak pojdem robit do Tesca. Toto je uz smutne

justina
29. jún 2010

Denisočka, túto vetu som už po obdržaní papiera počula viackrát, aj z vlastných úst 😉 ale máš pravdu. Akoby to bolo nejaké strašne lukratívne povolanie. V spoločnosti prestížne, zárobkové, a pritom jenoduché bez nejakých hroziacich pohrôm.
Človek to robí rád, teda aspoň ja, ale tieto podmienky a stále sa zvyšujúce nároky mi už lezú krkom. Nároky sa zvyšujú (na nás) ale nejaké poskytovanie lepších prac.podmienok(nám) som si teda nevšimla...

denisocka
29. jún 2010

@justina ano,ja som robila v 2002 za min.mzdu 5tis , 2004 za 8tis ceskych na NCH, od 2005 zas min.mzda okolo 7200 a to som cestovala furt 50km dokopy tam nazad. Teraz som mala v najnovsej robote 9500max! A zodpovednost,jedna noha v base, v kolonke zdr.sestra a pritom som si ani muskularku nemala do koho pichnut. Tak nelepsie dakde pri pase?

justina
29. jún 2010

Tak teraz je ten plat (ale na oddelení v trojsmenke) už lepší. Ale tiež nič, po čo by ľudia pásli 🙂
Ambulantné sestry, alebo v rôznych domovoch veru majú stále skoro ten miminálny plat.

denisocka
29. jún 2010

@justina boh vie co bude o 3roky ak pojdem do roboty.mozno dovtedy aj polepsovne zrusia a fakt pojdem za pas

leniciatko
30. jún 2010

@justina dnes máme sedenia s našou koordinátorkou v našej nemocnici, tak som zvedavá, čo nám povie,aké báchorky. Ozaj, a to ste si prečítali, že bude si pýtať 10€ zato, že jej povieme ako dlho pracujeme, aké máme školy,kolko kreditov? Ja to mám moc jednoduché- 14rokov, szš a až dva kredity tak za toto 10€ fakt nepotrebuje odo mňa... 😀

justina
30. jún 2010

leniciatko, tak ako dopadlo sedenie?
Mmch, si na tom presne ako ja, 14 rokov, a ja teda mám tri kredity, ale zas som ich stratila 🙂 Bohužiaľ, teraz už ich budeme musieť zbierať... 🤐
Ano, presne za toto si budú pýtať ten manipulačný poplatok 😎

denisocka
30. jún 2010

a ked som na MD tak sa to nezapočítava do "práce" ? ja mam teda odrobene od 7/2002 - 5/2007 kedy som šla na "zaslužili odpočinok" ... medzitým som začala Bc. ale mam ukončeny len 1ročník

charllota
30. jún 2010

ahojte

tak aj mne to prislo 😠 😠 😠 len ja uz 4 roky nepracujem ako sestricka a teraz som v zahranici,tak mi mamina po telefone hovorila ,ze nieco podobne mi prislo,viete mi vysvetlit co s tym? lebo ona mi len tak informacne,velmi vela je tam toho napisane 😠 😠 😠 ,skusala som sa prihlasit na tu ich stranku,nefunguje to 😠 a ked sa prihlasim tak potom co?
asi budem musiet zavolat niekomu kto to ma na starost,dakujem za odpoved

denisocka
30. jún 2010

@charllota ak si v zahraniči,tak komunikuj mailom. v kontaktoch najdeš niekolko kompetentných,ja som napísala hromadne všetkým 😀 ale moc sa im to nepáčilo

catarinka0
30. jún 2010

Aka zaujimava diskusia sa tu rozbehla. Myslim ze skoro vsetky sestry si z tohto v soku. Neporiadok tam maju, ale zial maju na to tvsetko zakony, ktore sa daju prestudovat na stranke komory. Bude ma moc zaujimat co sa bude robit ked viac ako polovica sestier pracujucich na sk nenazbiera kredity, to akoze vsetky prepustia? man by len zaujimalo ktore sestry sa tak moc nudia a nic ine nerobi alen behaju po seminaroch. V zakone je dane, kedy zacina plynit 5 rocny cyklus, kde a za akych podmienok ziskavate kredity , o s vami ked ich za 5 rokov neziskate. Vidim ze na urade pre ontrolu a dohlad zdravotnej starostlivosti s amoooc nudia, kedze momentalne bud riesit nas sestry.

denisocka
30. jún 2010

no ja som sa stretla s pár sestrami,čo to bweru važne - semináre,kredity ...ale su to zväčšia sestry čo maju už nejaku tu prax a rozbehuju ADOSky , takže asi tak

justina
30. jún 2010

Catarinka, áno, je to v zákone, sú to nové poriadky podľa nejakej dohody na nejakom (alebo viacerých) európskych či celosvetových kongresoch, takže môžeme tak akurát zraziť opätky. Vlastne to má súvis aj s VŠ vzdelávaním sestier, s používaním oše procesu, sesterských diagnóz, zavedením manažmentu kvality v nemocniciach atdatd...proste budeme úúúplne na úrovni EÚ (až na tie platy a na to, že stále budeš ako sestra robiť všetko, od ho.ien až po paiere, pretože to nebude mať kto iný urobiť. Asi ťažko budeš mať v každej službe poruke dve sanitárky, ktoré budú umývať a prebaľovať, jednu asistentku, ktorá bude chystať infúzie, pichať subkutánky, preväzovať rany...a ty ako sestra (Bc., Mgr., ) si budeš len robiť papiere a budeš sa venovať posudzovaniu pacienta a tvoreniu oše procesu . By ma zaujímalo, či v EÚ robia tie ultravzdelané sestry rannú toaletu ležiacim 😀 )

denisocka
30. jún 2010

😉 @justina no , mam pocit že už ani na tie hovna pri tých papierovačkách čas nebude

justina
30. jún 2010

buď nebude čas pre papiere na hovná, alebo pre hovná na papiere, alebo budeme všetko robiť tak polovičato, ako teraz 😅

denisocka
30. jún 2010

no šak práve .... a najhoršie je,že sestričky su uplne znechutene , nemaju "zaujem" o pacienta -lebo musia vyplnovať potreby a somariny do dekurzov .... ja ked som teraz ležala v nemocke,tak prerobene sestričky mi napísali - že mam narušene vedomie a psychiku .... skoro mam kleplo ,už ani neviem čo tam malo byť po správnosti napísane .... ale toto teda nie . sestričky chodia poväčšine mrzute,bez nejakej motivácie,pre papierovačky sa im pacient nevie dozvoniť a najlepšie by bolo,keby sa človek aj vycievkoval sam - bo zas ked ma cievkovali tak takým štylom,že sa mi rozum zastavil a lapila som prvu poriadnu infekciu moč. ciest ktorej som sa do 25tt nevedela zbaviť 🙄 . no ja fakt neviem ,ked som robila na čechách,bolo roboty vyše hlavy, samí ležiaci na neurochire , na nočnej sme boli 2 sestry same alebo 1sestr. + ošetr . a veru , museli sme lietať ale stale s usmevom,a chuťou,tam je asi kus ina mentalita 😖 no a stale pred koncom služby som si proste musela najs min. HODINU čas na "krížikovanie " oše.procesov

justina
30. jún 2010

No my v každej službe píšeme minimálne hodinu dekurzy, ale to je najmenej, ešte sa vypĺňajú polohovacie záznamy+záznamy o dekubitoch (denne), na obed aj večer si zoberieme každý chorobopis a každému pacientovi napíšeme "podané lieky podľa ordinácie lekára", najnovšie je už spoločná dokumentácia s lekármi, čiže keď nechajú chorák ako šalátové vydanie tak to musíme lepiť, zakladať a nadpisovať my...škoda spomínať.
Tak máš super skúsenosť...myslím, že to, ako sa na ktorom oddelení pracuje závisí v prvom rade od toho, ako to tam vedie vrchná, poprípade staničná. Či je benevolentná a dovolí všetko, alebo či je zas mrcha a rozsieva závisť medzi kolegyňami...alebo či je normálna, vyžaduje poriadnu prácu, ale zas sa ťa vie zastať a pomôcť, keď treba (na takú mám šťastie ja)

denisocka
30. jún 2010

no a ked sa niečo "zle stane " tak sa aj cely chorobopis prepíše alebo stratí 😉 ( to nemyslím teraz ako naražku na sestričky)

justina
30. jún 2010

To už teraz moc nejde, alebo len veľmi obmedzene, lebo sa píše cez pc a tam máš dátum a čas, ktorý sa nedá zmeniť 🙂

denisocka
30. jún 2010

aha ... tak akože u nas píšu ručne 😅 či myslíš niečo ine ?

justina
30. jún 2010

my už musíme písať na pc. Smie sa síce aj rukou...ale len nejaké pomimo ordinácie. /že sme ich splnili/

timon
30. jún 2010

V USA zavádzajú podobný systém ako bol niekedy u nás- 4 roky SZŠ na zdr. sestru, a nám tu len komplikujú život.

catarinka0
30. jún 2010

@justina Tak to mas plnu pravdu, komora by vsak mala zastupovat sestry nie im este stresy pridavat, Ano vzdelavat sa je dolezite ale ideme sa porovnavat o zapadnym svetom , ed zdravotnictvo je na tom ako je? Ja nie som prosti vzdelavaniu, vsak to podla mna kazda z nas robime , mediina ide dopredu a , usime sa vzdelavat aby sme udrzali trend. Zda sa mi vsak dost nerozumne nahanat sa za kreditmi. Mojmu zamestnavatelovi sa to nepaci ze budem vymeskavat z prace, on potrebuje mat sestru v praci a nie na seminaroch. Najviac nerozumne sa mi vsak asi zda hodnotenie sestry a jej kvalifikaciu nejakymi hodnotitelmi. Vska to vie najlepsie aka je sestra. Podla mna zamestnavatel , nie komora sestier . toto sa mi zda moc smiesne.

sestri
30. jún 2010

Komora je jeden veľký bordel...lekári to majú robené tak že sa im automaticky zarátavajú kredity a nemusia nič dokladovať...ja ako sestra u zubára si ani neviem predstaviť načo mi budú semináre z interného, alebo detského či iných oddelení...čo ja z toho mám...keby nám zubná komora nerobila školenia, tak kašlem na kredity...aké majú právo zakázať nám robiť?...to sú podľa mňa len vyhrážky...kto im bude robiť, ak zrušia skoro tri štvrtiny sestier?

leniciatko
30. jún 2010

@justina sedenie dopadlo takto, v skratke : prihlásime sa v júli na portál, vyplníme všetko potrebné, napíšem kolko mám praxe,a čo je najhlavnejšie: doplním tam kolko mám kreditov. po dnešnej schôdzi som sa dozvedela, že mám až jeden. potom tam bude nejaký kalendár,a v nom sa objednám mojej koordinátorke, a dohodneme si termín v našom špitály. ked príde, donesiem potvrdenú dl. praxe, vzdelania, a vzácne kredity..... a pravda, už predtým zaplatených 10€............ a v mojom prípade budeme riešiť málo kreditov, lebo mám len szš, rokov moc a kreditov nič. Ale oni myslia aj na tento variant a ponúknu mi doplniť vzdelanie a nazbierať kredity, a pani koordinátorka si ma objedná o 6 mesiacov. pravda, kreditov bude určite málo, lebo kde ich nájdem???? takže : ma vylúčia z komory, oznámia moje vylúčenie zamestnávateľovi, a ten ma vyhodí, lebo, podľa zákona nemôže zamestnávať sestry bez komory..... a pojdem pracovať do tesca, kde žiadnu školu nepotrebujem, a táto moja mi bude bohato stačiť.........ale mi to dnes píše......

Dozvedeli sme sa, že v sr sú prestárnuté sestry. priemerný vek je 48 rokov.

takže takto. keby že viem, že budem mať tolko škol, idem na medicínu, až som mohla mať aj druhú atestáciu, a takto som len obyčajná šmidliritka a stále budem........ možno o pár mesiacov v tescu.

justina
30. jún 2010

Sestri, kto im bude robiť? No Ukrajinky a Rumunky...a za nižší plat 😝
Catarinka, mám taký istý názor na vzdelávanie - ÁNO, ale mať na to podmienky a nie nasilu buzerácia, aj do roboty, aj do školy aj po seminároch...ty kokos a furt ostávaš len šmidliritkou, ako trefne napísala Lenka 😀
Leničiatko - áno, toto bolo ale napísané aj v osudnom "papieri", to vám teda veľa nového nepovedali 🙂 Ja som skôr mala na mysli tvoju možnosť preregistrovať sa podľa nového zákona z r. 2004. predpokladám, že si sa v 2004,alebo 2005 nedala znovu zaregistrovať do komory?? lebo ja nie, urobila som to až teraz a mám nový dátum registrácie, z r. 2010, čiže ma budú posudzovať (fuj 😠 ) až v r. 2015. Potvrdila mi to aj tá krajská koordinátorka, ktorej som písala mail. Čiže si napíš pekne na komoru, že si zaregistrovaná postarom (podľa zákona z r. 2002) nech ťa preregistrujú po novom. Je to zadarmo dokonca 🙂 , pošleš im elektronicky nejakú vyplnenú tabuľku (kde si robila odkedy dokedy) a hotovo. Za pár dní ti príde list, že ťa registrovali a až od tohoto dátumu ti pôjde 5 ročné obdobie.

leniciatko
30. jún 2010

@justina ja som riadne registrovaná, bohužiaľ. mne už 5 ročné plynie od marca.t.r. 🙄

catarinka0
30. jún 2010

@leniciatko hotova buzeracia , no ale kto moze s tym nieco robit jedine sestry a oni velmi dobre vedia ze sestry nie su jednotne. mozno sa treba zjednostit a dat najavo nas nesuhlas. citala som diskusiu kde sa pisalo uz o peticii. Len kto s tym zacne to neviem, kedze komora sestier sa nepostavi v tomto za nas ale proti nam.