icon

Sú všetky sestričky členmi Slovenskej komory sestier?

tiriel
15. jan 2010

Slovenska komora sestier a pôrodných asistentiek. Chcem sa opýtať sestričiek, či ste všetky členkami, alebo iba registrované ? a či pravidelne platíte členské poplatky a poplatky za aktualizáciu registra ?

ja som skončila SZŠ v 2002 a ako som sa hned zamestnala,tak na mna zautočila veduca registra v našom okrese, teda jedna pani sestrička,ktora to mala na zodpovednosti a nelutostivo ma donutila zaregistrovať sa aj napriek tomu,že som ešte nemala absolvensku prax . vynadala mi v telefone,že ma uda,že robím bez praxe a že musim byť registrovana. tak som hned pekne zo svojho prveho platu utekala zaplatiť okolo 2000sk zapisne + členske . za nejaky čas mi zavolala opäť pani sestrička a zas sa na mne vybujačila,ako som si dovolila byť členkou,ked nemám prax a doslova ma vyšvala z práce na obvode,že tam robím bez prave a tak som musela odísť v 2003 do Ciech urobiť si absolvensku prax . V 2005 ,ked som už opät robila na SK aj s praxou , mi znama vybavila tu registračnu kartičku a certifikát a zaplatila som druhý krat členske na rok 2005. Odvtedy sa po komore zem zlahla,teda aj predtým bola zlahnutá.

Nik ma nikdy nepýtal členske, ani len poštou mi neprišla poukážka,žiadne info o komore,žiadne výhody len chaoz v mediach. a tu zrazu včera ŠEK so sumou 19€ za členske na rok 2010 a vzadu dopísane,že členstvo je dobrovolne,vystupiť sa da kedykolvek ale ---- treba uhradiť všetky členstvá dozadu -------- tak sa pýtam,je toto normálne? a je to povinné? máte to uradene? da sa prosti tomu nejak odvolať,postaviť sa tomu? ako nemám najmenšie tušenie kolko je členske ,ale cca tých 500sk každy rok, a to teda nemám chuť teraz cely jeden rodičovsky prispevok dať do komory aby ma boli schopný odhlasiť.

najde sa niekto,kto sa v tom vyzná? možno nejaka aktívna členka?

leniciatko
30. jún 2010

@catarinka0 vieš, každý má svojích starostí vyše hlavy, hlavne teraz : deti doma, stále v robote, niekam na dovču.... mne je z toho na bl....ale ja som flegmatik, ja ich mám všetkých na háku.

catarinka0
30. jún 2010

@justina inak pozor na preregistraciu , v zakone maju moznost udelit pokutu do vysky niec cez 600eur ak sa sestra v komore nepreregistruje po upozorneni . mne to prislo tiez kedze som sa im vykalal na to sa preregistrovavat v roku 2005 potom som boal na materskej , takze mne zacne plynut lehota 5 rocna az terz po novej registracii. ale verim ze sa toto musi zmenit. Nam povedali ze toto je vlasne projekt ktory sa teraz rozbieha a uvidia ake budu vysledky. Predsa nemoze prist polovica sestier o precu len kvoli tomu ze nebeha po seminaroch. Tiez neviem ako to bude ked mi to neumozni zamestnavatel. Toto este bude moc zaujimave, treba s aproste zjednotit a nieco riesit, netreba len klopit usi a ticho pocuvat..

denisocka
30. jún 2010

no baby ,tak ja tzo vidím na to tesco -alebo rodiť a rodiť až sa prerodím do dôchodku

catarinka0
30. jún 2010

@leniciatko hehe tak to mas pravdu, vsak ja nemam ani dovolenku makam cele leto, len aby som, si ju usetrila ked mi decka ochoreju aby som si ju mohla cerpat a nie ist na OCR. No zial nemysli , mudre hlavy hore nie moc dobre veci domysleli. Oni povedia ze vsetky budeme len fnukat a sme lenive a neviem co a ze ako sa chceme stat s lekarmi rovnocennymi partnermi ked sa nevdelavame , ale behanim po seminaroch sa urcite rovnocennymi partnermi nestaneme.

denisocka
30. jún 2010

ináč,o registracii,teda preregistrácii teraz tuna počujem úrvy krat . mne nič o tom neprišlo a teda ano neviem čo a jak .... ja som zrušila členstvo ku koncu roku 2009 a od teraz som iba registrovana . a Clenkou som sa stala tuším 2002 ... či 2004?

leniciatko
30. jún 2010

@catarinka0
@denisocka preregistrácia : ked sme im posielali každý rok skoro 500 sk , tak to sa nestarali, od koho sú. mohli vedieť, že im tie penieze neposielam len tak, a že stále pracujem v zdrav.

denisocka
30. jún 2010

@leniciatko ale načo preregistracia,ako o čo ide?

leniciatko
30. jún 2010

@denisocka ja ti ani neviem, načo preregistrácia. vraj sa menili zákony,....

denisocka
30. jún 2010

@leniciatko a čo tam mam ako preregistrovať ? to je nejake divne ... šak nič ine jak pri prvej registracii si už dopísať nemožem

catarinka0
30. jún 2010

@denisocka ak nie si v komore a mas zrusene clenstvo tak ti nepride nic o preregistracii. zrusene clenstvo je len ak si dodala doklady o zaplateni vsetkych poplatkov pre komoru.

leniciatko
30. jún 2010

@denisocka já ti nevím... šak musia niečo robiť, a niekoho buzerovať.

denisocka
30. jún 2010

@catarinka0 členstvo som zrušila,nedoplatky zaplatila teraz v marci , pekne ma odčlenili a dali ma len ako registrovanu a aj to som pozastavila,kedže som zas dalšie 3roky doma - do 8/2013

veronikapp
30. jún 2010

ja som už z toho jeleň...

justina
30. jún 2010

No ja som o tom v tom 2005 nevedela...nič mi neprišlo, to nás nemohli preregistrovať automaticky? 😲 (teda teraz sa mi to zišlo, ale...) Takže snáď preto som nedostala pokutu 600 €, lebo mi žiadne upozornenie neprišlo.
Denisočka, ja tiež neviem, aký je rozdiel medzi registráciou v 2002 a reg. v 2005 🤐
Catarinka, hej projekt, ale verím, že niekto si to odserie a fakt príde o prácu kvôli inteligentnému projektu, kým sa na to príde, že to nevedie nikam.

catarinka0
30. jún 2010

@denisocka ale oni prijali novy zakon a musime yt registrovane podla oveho zakona preto sa musiem preregistrovat a na zaklade tohto noveho zakona potom sa uz zacina 5 rocny cyklus hodnotenia vzdelavania. podla mna eby se sa nepreregitrovali tak na nas nic nemaju. ale zase v zakone je ze kazda sestra sa musi preregitrovat. No mampocit ze sme v kocurkove a este vacsia sranda je ked tak nad tym uvazujem komore treba platit za kredity treba platit v mnohych pripadoch , a este aj tomu hodnotitelovi treba platit, no je tot normalne?

catarinka0
30. jún 2010

@denisocka tebe to posunu lebo si a budes na materskej ty sa s tym budes zapodievat az ked sa vratis do prace

catarinka0
30. jún 2010

@justina nie mna na to upozornili az teraz , v zakone je sestraje povinna sa preregistrovat . neznalost zakona neospravedlnuje. komora ti povie na nasej stranke www.sksapa.sk mas vsetko co potrebujes , ze treba to sledovat. No ja neviem prichadzat o pracu len kvoli kreditov ved to neni v ziadnom zamestnani. tomu neverim. uz mam pocit ako keby sme boli zlocinci

justina
30. jún 2010

Veď to ma najviac štve, že buď im zaplatím peniaze ako členské v komore, alebo - im zaplatím za každý seminárik ako nečlen viac. Čiže peniaze zo mňa dostanú tak či tak . A na semináre chodiť nechcem, ale MUSÍM. Dobrý projekt 😀

justina
30. jún 2010

Veď presne tak, Catarinka, akokeby to bolo ktovieake lukr. povolanie - toľko podmienok!
Hej, jasné, že neznalosť zákona neospravedlňuje.
No, som veľmi zvedavá, kam sa takto dopracujeme...a či to bude smerovať ku kvalite alebo skôr naopak.

denisocka
30. jún 2010

@catarinka0 vratim sa do prace,z prace ma vyhodia lebo som do r.2010 neskončila Bc. tak mi to može byť aj tak fuk

catarinka0
30. jún 2010

@justina vsak vcera som pozrela na ich stranku a taka diskusia tam je , len dnes sa na stranku neda dostat ,a si ju prerabaju . ale vidim ako sestry idu chodit na seminare z donutenia a budu to nenavidiet a nenavidiet celu komoru . toto je otras. vsak ano seminare su fajn ale nie z donutenia a urcite nie nasilu nieco zhanat. Inak som pozrela teraz niekedy v septembri seminar v ziari nad hronom a tam je kongresny poplatok sa mi zda z e pre clenky 15 eur , teraz zapatit ubytko , cestu , stravu. vsak clovek pride takto na jednom seminary o 60 eur a to minimum. Na strane komory su vsetky seminare a kde sa konaju. to akoze ideme behat po slovensku a nahanat kredity na ukor rodiny a prace? ved ma zamestnavatel posle kade lahsie. Uz som sa so sefkou o tom rozpravala a ta mi len povedal az e sme blbe, ze je to hlupost ze mame na to kaslat. toto je jej reakcia, co teda robit , ked sa zamestnavatel takto k tomu postavi . komora na toto vobec nemyslela.

catarinka0
30. jún 2010

@justina ja neviem ci ku kvalite ale ja si myslim ze k dvom veciam bud budeme slepo pocuvat a zrazu budu seminarne miestnosti praskat alebo sa zjednotime a nieco s tym spravime ked komora na nas kasle

denisocka
30. jún 2010

raz som bola v LM v jednom šport.obchode a za pokladnou sedela manželka majitela,nejak sme sa dali do reči a nakoniec vravi,že dlhe roky ma odrobene v zdravotníctve ,milovala tu robotu a potom prišlo,že musia isť sestry studova. ona nechcela,necitila sa nato ale chcela byť v zdravotníctve. nato sa začalo prepušťať a letela medzi prvými a tak sa zamestnala u manžela vo firme a vraví - keby som noekedy tušila,ake bremeno zo mna padne ked odídem zo zdrvotníctva,tak tam už dávno niesom. je spokoná,robi sama na seba,v rodinnej firme a nieje jednou nohou v base

ja by som tiež chcela raz podnikať,alebo robiť uplne inde - s ludmi,ale nie v zdravot. niežeby som tu pracu nemala rada,ale nie za takýchto podmienok .

catarinka0
30. jún 2010

@denisocka tak si treba bc dokoncit dialkovo a bude pokoj. je to smiesne mnohe roky staili sestry s maturou, potom prisli s diplomovanou sestrou , vseti sme si to robili, po case to nestacilo a musime mat bc a mgr a PhDr, len co my z toho mame? len studujeme do zblbnutia a vlasne stale robime len to iste.

catarinka0
30. jún 2010

@denisocka ja mam svoju pracu rada a niekedy mam pocit ze ani nic ine neviem robit ,ale z tohto som tak znechutena ze nemam chut na nic a keby som mala ist opat studovat tak uplne iny odbor .

denisocka
30. jún 2010

@catarinka0 ja som začala chodiť na katol.univ v ružomb,teda u nás na detaš.pracovisku, skolu by som si bola dokončila lavou zadnou aj popri MD ale oni detaš.zrušili a mame chodiť ro ružomberka a to teda nie

veronikapp
30. jún 2010

to je pre mňa ďalšia novinka- že do roku 2010 musí mať každá sestra Bc.? Ja poznám inú verziu 😅 Tak to môžem rovno zabaliť...

justina
30. jún 2010

Denisočka, ale čo viem ja, tak to Bc nemusíš mať. To sa len tak hovorilo, ale nemusíš, ak máš maturitu v odbore vš. sestra, tak toto povolanie môžeš vykonávať, hovorili nám to na škole (som prváčka na ext.)
Teraz sa už bohužiaľ externe nebude dať študovať a to je 100% informácia, tento september začína posledný 1. ročník ext.Bc štúdia. Iba, že by to v priebehu roka zas zmenili 😀 čo je možné, lebo tu už nikto nevie, čo bude dokedy platiť. Ďalšia novinka - Mgr štúdium už bude možné LEN po odpracovaní 2 (alebo 3, neviem) rokov.
Ináč, ja som bola stále v tom, že dipl.s. sa už zrušilo, a viete, že nie? Ono to znova začalo, alebo to nikdy neskončilo? U nás v nemocke chodia teraz na prax prváčky dipl.s. 😲

denisocka
30. jún 2010

@veronikapp no ja robim vo štatnom sektore a takto som to mala v dohode o študiu,že by som to mala mať dovtdy ukončene,ak sa nemýlim.iste je,že to nestiham a nema zaujem byť Bc. oše

@justina ja som si ista,že to čo raz nariadia,o par rokov zrušia,a dookola ....taklže ma ani nesrie že niesom Bc. dnes ked vidim kto každy zo znamych študuje - nie oše.ale tak celkovo Bc. tak mi je nagrc .... ludia idu od traktorov a lopatoch na školy a ja , čo som sa celu zs učila na jedničky sedím doma bez školy 😀

justina
30. jún 2010

Ja som zas išla do školy len tak pre istotu 😀
Denisočka, to ide aj mne na nervy, že každý študuje hocičo, len aby mal titul, no načo nám budú upratovačky s titulom? My aspoň študujeme to, čo robíme. Poznám jednu, čo robí vrchnú, povedali jej, že musí mať Mgr., tak si šikovnica urobila mgr zo sociálnej práce, lebo je to vraj ľahšie ako oško. No a samozrejme jej to ako vrchnej sestre neplatí, takže musí študovať znova 😎