Súhlasili by ste s tým?
Ahojte,zaujima ma čo si o tom myslia ludia. Napadla mi taká myšlienka. Je veľa chorých,ktorym poisťovne odmietajú platiť liečbu,potrebné pomôcky atd. Tu by mal pomoct štát,teda pomoc z daní ktoré platime. Myslíte,že ak by sa skrátil platený rodičak napr, namiesto troch rokov na rok alebo podpora na 3 mesiace miesto 6. Ostalo by viac peňazí v štátnom rozpočte a mohlo by sa tak pomôcť chorým?Ja by som radšej dala chorym, ako podporovala 3 roky zdravé matky. Súhlasili by ste stym?,
Hlavne by mal stat zaistit, aby ti ludia mali preplatenu liecbu, toto ma vytaca do vyvrtky, ak vidim, ze nejaky onkopacient ma pomaly dom ci oblicku predavat, aby dostal liek. Ostatne davky, to je na inu debatu, mne by sa viac pacilo, aby som svoj “budget” na tri roky rodicovskeho mohla cerpat ako ja chcem, napr viac penazi a menej casu doma.
@stanulienkat ale RP si poberala do 3 rokov dieťaťa, však? Tak neviem, o čom hovoríš.
@princeznaaa12345 preco si myslis, ze je truba? Ja si myslim o nej nieco uplne ine, ma vsetky moje sympatie.
@stanulienkat tak hromadne sa zas nedozivaju vsetci 90ky. A po odchode do dochodku to nie je 50 rokov, ale ovela menej. A aj ti dochodci platili odvody do vsetkych moznych poistovni...
@kris_y Skús si prečítať s porozumenim všetky moje príspevky.
Paneboze toto su take naivne predstavy
Nie nesúhlasila. Ale súhlasila by som s tým, aby si bežne malé ošetrenia človek platil sám a peniaze z poisťovne šli na vážne prípady. A ešte by som všetkými 10 súhlasila, aby poisťovne neprodukovali mega zisky ale liečili pacientov, ktorí si tam tie peniaze dávajú
@dskjhfdlkdjhl tak vezmite obe peniaze čo ste od štátu počas materskej dostali a darujte ich🤷♀️. Ja jej kvitujem, že chce pomáhať ľuďom, ale inde by to trebalo sekať a nie napr. na matkách
@princeznaaa12345 Napis mi jeden dovod, preco by sme to mali vratit. Poberali sme to legalne, ja teda v case, ked to bolo uplne nic v porovnani s tym, co je teraz a nenariekala som, ze nam malo davaju.
@0silvia0 Ja som nemyslela 50 rokov po odchode do dôchodku. Ja som myslela od narodenia až po študentské časy a potom po dôchodku. A naozaj sa zvýšil priemerný vek. Robím s ľuďmi a teda naozaj veľmi často vidim 85-87 ročnych ludi.
@dskjhfdlkdjhl ten dôvod je ten, že očividne súhlasíš s jej zamyslením
@princeznaaa12345 ano suhlasim, lebo nieco podobne som sem aj ja napisala, ale to nie je dovod vratit nieco, co bolo legalne vyplatene. Chapes?
@dskjhfdlkdjhl ved aj zeny teraz ho poberaju legalne...a nie kazda matka sa stazuje...ja som bola doma vkuse 8 rokov na RD so 4 detmi priebezne...a nenapadlo mi stazovat sa...dostala by som odpoved: Chod do prace,ked mas malo...resp.to nevychadza
Nesuhlasila by som s tym,pretoze je logicke ze by tie peniaze sa nikdy nedostali tam,kde by bolo potrebne, ale zase by isli niekomu do vrecka,a zrovna takemu co to nepotrebuje.a ked uz hovoris o skrateni rodicaku,v prvom rade treba domysliet to,ze kam by isli vsetky deti po dovrseni 1 roka,ked byvale vlady zrusili jasle a skolky,a uz teraz je mega problem s umiestnenim deti..
To,ze niekto zneuziva system,a hlada sposoby ako vyd*bat so statom je jedna vec, ale nevidim dovod,preco by za to mali niest nasledky vsetci. Uz ked,tak upravit system tak,ze kto nikdy nepracoval a nechce pracovat a nic neodviedol,nema narok na nic.naopak clovek co cely zivot maka,a zostane bud PN s vaznou diagnozou alebo si dovoli ist na matersku-nevidim dovod preco by nemal dostat co mu patri.
So skratenim RP by som suhlasila - toto je luxus, na ktory nasa krajina nema. Podporu v nezamestnosti by som nechala na 6 mesiacov. 3 sa mi zdaju velmi malo.
Odhliadnuc od kvanta inych veci, ktore s tym suvisia - ja si to viem predstavit a je podla mna uolne zbytocne - ked do 3 rokov dietata dostavam za nic 400 euro na ucet kazdy mesiac. Do 2 rokov by v klude stacilo.
@dskjhfdlkdjhl no nie, nechápem takéto názory. A ja som nepovedala vrátiť, ale darovať teda niekomu kto to potrebuje
Napíšem svoj názor a dúfam že ma tu virtuálne neukamenuju 😘 Možno to myslíš dobre, ale väčšina podobných nápadov nevznikne z dobrých úmyslov. Ale veľa z nich bohužiaľ prejde a niektorí ich s nadšením vítajú. Prečo? Lebo ľudia posudzujú veci podľa jediného kritéria "VYHOVUJE TO MNE?" Keby brali ohľad na druhých a zamysleli sa aké možné negatívne dôsledky môže mať rozhodnutie kým sa uvedie do praxe, svet by bol lepším miestom.
Neber to ako kritiku ale dôvod na zamyslenie. Napríklad nechceš podporovať zdravé matky. Ok Kde zoženieš škôlky pre niekoľko desať tisíc detí mladších ako tri roky. Máme nedostatok škôlok a o jasliach ani nehovorím. Kde zoženieš zamestnávatelov dychtivych zamestnať desať tisíce večne unavenych osob s 1-2 deťmi pod tri roky? Aj ženy s deťmi 3+ majú problémy nájsť prácu. Stačí si spomenúť na "Však to decko bude stále choré, bude furt sedieť doma?" a podobné síce nepekne formulované ale legitímne obavy.
Ak si príspevok písala naozaj zo zvedavosti tak ďalej už nečítaj.
Alebo je tento príspevok test ako verejnosť prijme nový nápad z neoliberalnej dielnicky? Taká podpora rodín v praxi alebo nech čím skôr skapu.
A pre diskutujúce, materskú mám dávno za sebou a blížim sa do veku kedy by sa mi to preplácanie liekov mohlo hodiť.
Matky by mali byť 5 rokov na platenej materskej. Plnej. Peniaze sú. Treba ich prerozdeliť. Ak by bolo menej platených politikov, ä amjú i svoji asistentov, ktorý majú vysoký plalt),bolo by viac peňazí na zdravotníctvo i školstvo. Je to vidno i tento, minulý rok,, šát platil ubytovanie, stravu, soc dávky utečencom pred vojnou, vyplácali výhru, kto sa dá zaočkovať, .. upil sa Sputnik -vakcína- bez schválenia, neskôr sa väčšia časť "darovala".
peniaze by sa sice usetrili ale je xy dalsich veci kde treba peniaze .. takze by to islo na daco ine a nie tam kde myslis.. aj teraz su peniaze na liecbu-ale to by sa muselo chciet ...
Ale ved ty miesas hrusky s jablkami.
Ja by som tiež súhlasila so skrátením rodicovskej dovolenky, ako takej. Aj rodinne prídavky by som oželela. Radšej by som to dala na podporu jednorodicom, ktorí majú reálne nízky príjem. A ktori isto nesedia doma na RD, lebo živia rodinu.
@stanulienkat bla bla bla.... takže predpokladám, ze si aj matka ktorá hned po MD nastúpila do prace a žiadosť o RP a prídavky si si ani nepodala, ze??? Taktiež kočíkovne si si predpokladam ze neuplatnila, co???
@autorka a kto by sa staral o tie male deti? Hm? Lebo rocne dieta je ešte malé dieťa! Máme jasle? Mame skolky? Možno 2 rocne uz celkom ok
Nie som zástancom vysedavania doma, ale hľadaj si peniaze fakt inde. Sorry.
Pokiaľ chceš skrátiť RP na rok tak vytvor aj dostatok miest pre deti v štátnych materských školách a uprav rodičom pracovný čas. Otvor podnikové materské školy, aby mali obyčajní zamestnanci kde tie ročné deti nechať počas pracovnej doby. Nemôže si každý človek dovoliť súkromné jasle ani opatrovateľku žiaľ. Starí rodičia tiež nie sú každému k dispozícií, dôchodkový vek sa posunul, aj starkí musia pracovať .. podľa mňa je toto konečne fajn nastavené. Vyššie rodičáky pre tie čo niečo odpracovali, pre ostatné tie nižšie. Rodič, ktorému rodičák nestačí, môže do práce s tým, že z výplaty mu zostane viac keď súkromné jasle zaplatí z príspevku. 3 roky sedieť doma nemusí ak je nespokojný.
@draik a keď im dieťa dovŕši 18, tak pomaly by sa mohlo zamýšľať aj nad dôchodkom, nie?
@sofinkasofinka
Nechcel som to až tak okato 😄
@clarissa96 V dnešnej dobe nie je problém takú rodinu nájsť a podporovať ju, napríklad tým že im budeš dávať svoje prídavky ak ich nepotrebuješ. Nie kôli všetkému treba meniť legislatívu a meniť pravidlá pre všetkých 😊
@clarissa96 ako dokážeš, ze je jednorodic? Takýto nápad by vyprodukoval, len partnerstva bez manzelstva, aby rodič mohol poberať podporu.

@0silvia0 to máš pravdu, pri dnešnom počte detí je to zanedbateľné. Avšak ja by som ti oponovala. Síce je priemerná pracovná dĺžka 40 rokov, lenze ľudia sa bežne dožívajú 90 rokov, to znamená ďalších 50 rokov za teba niekto musí platiť. Bud štát alebo....? Ten nepomer je priepastný, práve kvôli tomu sa stále predlžuje dôchodkový vek. Pretože matematika nepustí. Sice pracuješ 40- 45 rokov, ale tá dĺžka života je neporovnateľne dlhšia ako pred polstoročím.