Súhlasili by ste s tým?
Ahojte,zaujima ma čo si o tom myslia ludia. Napadla mi taká myšlienka. Je veľa chorých,ktorym poisťovne odmietajú platiť liečbu,potrebné pomôcky atd. Tu by mal pomoct štát,teda pomoc z daní ktoré platime. Myslíte,že ak by sa skrátil platený rodičak napr, namiesto troch rokov na rok alebo podpora na 3 mesiace miesto 6. Ostalo by viac peňazí v štátnom rozpočte a mohlo by sa tak pomôcť chorým?Ja by som radšej dala chorym, ako podporovala 3 roky zdravé matky. Súhlasili by ste stym?,
A deti dame kde? Na ulicu?? Jasle plne alebo prilis drahe, skolky plne.. ved aj tie 3 rocne deti je castokrat problem niekam umiestnit, aby matka mohla ist konecne do roboty.. alebo je niekolko mesiacov doma za 0,00€
Kazda, ktora napisala napad skratit rodicovsku dovolenku musi byt mentalne zaostala....ja som stastna ze mozem byt pri dietati pritomna a vidiet jeho pokroky, nerobila som si dieta pre to, aby som ho od roka supla do jasli a ja sa isla realizovat do prace. Na odvodoch som za cely svoj doterajsi pracovny zivot odviedla kopu penazi do spolocnej kasy, s ktorej sa financovali aktivity s ktorymi som nesuhlasila, a teraz sa mi aspon troska vracia nazad v podobe rodicaku a veru neplanujem sa vratit do prace skor ani o 1 den. Su to najkrajsie roky s dietatom a ak nejakej zene vadi dlzka takmusi byt mentalne zmrzacena. Napada ma sto dalsich moznosti ako sa da usetrit zo spolocnej kasy na potrebne veci, ale skratenie RD to urcite nie je.
@stanulienkat pozeráš sa do zrkadla ked si to písla? Pretože si na zlej adrese,, Mne nie
@isis234 ty mas vzdy nazory ako z 18 storocia, postradas zakladne vedomosti,suvislosti,logiku. To nie je urazka. To je konstatovanie. Castokrat si uplne mimo.
@stanulienkat mne inak napadlo tiež pri niektorých príspevkoch tu, že by sme sa mohli aj do jaskýň vrátiť, chlapi by chodili loviť jedlo a ženy by iba rodili deti 🙂
@stanulienkat čítala som všetky tvoje príspevky... zdajú sa ti nízke odvody do ZP, si "super" matka a ešte aj 40 rokov prac.zivota sa ti zdá málo... ale RP si určite poberala do 3 rokov dieťaťa, ako skoro každý, bez ohľadu na to, ci si bola na RD, dôchodok budeš poberať tak isto, určite čo najskôr, ako bude možné... dajú sa inak ušetriť peniaze, ako zobrať "obyčajným" ľuďom, napr. väčšina mamičiek si na ten RD "zarobila" platením odvodov a ešte tie odvody štátu budú platiť aj tie deti, ktoré vychovávajú... asi len toľko k tomu.
Je to blbosť. Pri dnešnej pôrodnosti, ktorá je nižšia než zachovaná, by sme sa dopracovali o pár rokov ku kola sú sociálneho systému.
Nehovoriac o fake-ovych invalidných dôchodkoch. Si pozri koľko ľudí takto zneužíva systém. Toto by mali viac preverovať, nie znižovať natalitu, ktorá už je i tak nízka.
@stanulienkat pokoj v duši prajem.. Mimo je tu niekto iný. Nečítaj moje komenty. .. ale už viem, kde máš problém
"Ostalo by viac peňazí v štátnom rozpočte a mohlo by sa tak pomôcť chorým?"
Takze co mame:
"Počet poberateľov rodičovského príspevku: 157 596 (157 486 osôb v decembri 2021).
Celková suma vyplatená v rámci rodičovského príspevku: 53 446 222 eur (53 413 247 eur v decembri 2021)."
Teda cca 53 milionov...
"14. októbra 2021 – Celkové výdavky na slovenské zdravotníctvo by sa na budúci rok mali vyšplhať do výšky 6,38 miliardy eur."
Takze vydavky na zdravotnictvo su 6380 milionov. Ked tam pridas tych par tak to moc nepomoze... A vlastne ani nikomu nepomohlo - ale aj keby si tam dala niekolko nasobne - ci 100 ci 500 milionov tak to pomoze len splatit cast dlhov ktore zdravotnictvo ma a vyraba dalsie.
Ja keď vidím odpoveď @martinmmartin fakt, pre toto sa v našej politike nepomaha rodinám a pôrodnosť klesá, lebo poniektorí chlapi ani nemajú šajnu… a keď sa do politiky aj konečne nejaka žena dostane, tak robí poväčšine iba hanbu ako poslankyňa Tabak. Aby som nekrivdila, zachránil to tu názorovo Zoro.
@titla @zuzi56 "Poisťovne si každoročne berú miliónové zisky.
A z čoho sú tie zisky???
Veď to sú peniaze od nás, a preto by mali ísť ľudom."
- ako to ze predajca sanitiek ma zisk? Ved su to peniaze od nas, ako moze mat zisk?
- ako to ze stavebna firma co opravuje nemocnice, stavia pavilony ma zisk? Ved tie peniaze maju ist nam...
- ako to ze sukromne ambulancie maju zisk? To su predsa nase peniaze, nie?
- ako to ze lekarne maju zisk?
Takze ak hovoris o zisku tak bud ho zakazme kazdemu ktory je plateny zo zdravotnych odvodov alebo im ho nechajme... ale nedava zmysel preco by sa jednemu mal zakazat a druhemu povolit. Nehladne na to ze ked si poistena v sukromnej poistovni tak sa k operaciam dostanes skorej ako ked si v statnej Vszp: "Porovnanie čakacích dôb pre jednotlivé ochorenia podľa poisťovne v dňoch"
@dagmarovita A to este mame ludi ktori maju metabolicke choroby ktorych liecba stoji zo 70 tisic € mesacne. A nie je to liecba na rok ale na cely zivot takze ked sa ten clovek dozije 50 rokov tak jeho liecba stala 42 milionov €.
Nesúhlasím, nech úberu takim, čo nikdy nerobili a len sa prizivuju, tento štát aj keby toto schválili ze napr úberu podporu zo 6 mesiacov na 3, tak aj tak by to nešlo chorim ľuďom, táto vláda nikdy nepozerala nato ako ľuďom pomôcť. Chabru len sebe, neviem ci niektorí to ešte nevidia, a ešte nám ubrať???? Matkam?? Alebo pracujúcim ludom? To koho aj napadne 😄
Nie nesúhlasila by som. Aj tak by tie peniaze rozkradli
a skolky rad radom zoberu vsetky rocne deti do skolok, jasli hej?
ako napad mas zaujimavy, ale nema oporu, v nicom, nas stat takto nastaveny nie je.
to by od piky muselo vsetko fungovat, a nie ze matky sa realne obavaju, ze sa ich 3rocne deti nedostanu do skolok a nemaju ich kam dat. a to teda nie je len obava, ale casto realita. poniektore doma byt doslova musia.
takze najprv zabezpecit toto - praca pre matky, istota, miesta v skolkach, dostatok skolok,…. a potom mozes uvazovat o skracovani rodicaku
a napr. ja som v situacii, ze sa nam u syna v 3 rokoch potvrdil autizmus, z klasickej skolky ho vykopli, na specialnu som cakala rok a mala som sakra stastie ze ho vzali.
terapie stoja 60€ tyzdenne a to ma len jednu terapiu, bezne deti chodia aj na viac, plus teraz dochadzanie do skolky, benzin isiel rapidne hore, brutalne sumy za tankovanie, dalsie peniaze - v nasom pripade na beznu prevadzku…. to by tu muselo vsetko uplne inak fungovat, realne fungovat, aby sa mohlo uvazovat o nejakom skracovani rodicaku, lebo aj to, co mame, je pre niektore rodiny zalostne
Myslíš, že z tých peňazí, čo by sa "ušetrilo" by bolo dosť financií na postavenie jaslí pre všetky tie maličké 1-ročné deti čo by tam museli ísť a teraz tie jasle samozrejme neexistujú?
A ti poviem, že mnohé deti mali traumu z toho, ako ich v takom citlivom veku odtrhli od mamy a ako malinkaté strčili do jaslí.
Ak bude na to kapacitne slovensko pripravene s jaslami, ze by mali kde tie 1 rocne deti byt, tak by som suhlasila. Tu je ale problem dat dieta v 3 rokoch do skolky pomaly.
@scila
Samozrejme, ze pokým matka nemusí, žiadna nedá skôr do jaslí a nepojde do práce, každá sa chce venovať dieťaťu a rozvíjať jeho schopnosti. Tento nápad je čistá mentálna akrobacia a rozmýšľam nad inteligenciou autorky. Brat treba iným a nie ten pľuvanec od štátu matkám, deti sú naša budúcnosť.
@katkami123 Nad tym som rozmyslal a neviem - su nase deti nejako extra sikovnejsie ci mudrejsie ako v krajinach kde rodicia mozu zostat s dietatom rok ci este daleko menej?
@hiro ano, samozrejme. Psychicky su urcite na tom nase deti lepsie.(ciganske osady vynechajme). U nas na skolach sa bezne nestriela, deti nepachaju tolko trestnych cinov ako povedzme v USA, neficia na xanaxoch, lexaurinoch a podobnych smakocinach, nenavstevuju v tolkej miere psychologov...v USA pomaly nemas rodinu kde by niekto nechodil na terapie....
@hiro nie, podla mna je vacsina hlupejsia. Ale to je bohuzial kvoli nasmu skolstvu 😀
@zooeynka terapia je hanba alebo co? 😀 vies kolko ludi by sa malo lepsie, ak by kazda rodina mala svojho psychologa? 😀
@queen_mary terapia nie je samozrejme hanba, ale nie je to v poriadku. V poriadku je, ked clovek terapie nepotrebuje. A vobec nemas pravdu ze je vacsina hlupejsia, mame na svk vela inteligentnych ludi, aj deti, aj svoje deti povazujem za inteligentne. Iste, zavisi aj od toho v akej komunite sa pohybujes, je aj vela debilnych deti ale teda sudiac podla rodicov ine byt nemozu....chapes co myslim?
Nie, nesúhlasila by som. Peňazí je až až, to len vlády sa snažia do nás hučať ako nie sú financie. Pravda je taká, že je ich až až, no ich tok je nesprávny. Spomínaš práve dve "dávky" (nie som si istá, či sú oboje vedené ako dávky), ktoré sú platené v podstate práve ľuďom, ktorí sú na ne často odkázaní.
Áno, treba pomôcť chorým, štát na chorých kašle, no nie na úkor brania ľuďom.
PS: Ja som napr vedome nechala moju dávku v nezamestnanosti prepadnúť štátu, čiže som po 8 odpracovaných rokoch nevyčerpala ani cent a pochybujem, že tie peniaze šli na nejaký dobrý účel 🙂

Poisťovne si každoročne berú miliónové zisky.
A z čoho sú tie zisky???
Veď to sú peniaze od nás, a preto by mali ísť ľudom.