Susedia v bytovke nás pravdepodobne okrádajú
Pekný deň, pred piatimi rokmi sme sa presťahovali do trojizbového bytu (4 byty v bytovke). Pri ročnom zúčtovaní nákladov spojených s užívaním bytu sme boli veľmi nemilo prekvapení.
NÁŠ BYT (60 kubíkov teplá+studená/rok),
SUSEDIA (napr. 5 členná rodina - 5 kubíkov/rok, 4 členná rodina 2 kubíky / rok atď.) Oháňajú sa tým, že šetria - pritom varia, perú, sprchujú sa, majú malé bábätká a nie sú to žiadni ,,asociáli"...
Problém je v tom, že okrem tej napočítanej vody na byt... sa každý rok záhadne natočí až 90 kubíkov, ktoré nemá nikto v byte vo svojom vodomeri napočítaných a z toho vyplýva, že sa tá natočená voda musí rozrátať (koeficient 1,25)... aj to NIE ROVNAKO 90:4 byty... ale MY musíme uhradiť (k tým naším 60) ďalších až 50 kubíkov, pretože máme najvyššiu spotrebu a tí čo majú len 3 kubíky tak im vyjde zaplatiť len nejaké 4 kubíky... zdá sa mi to nefér :(
Je možné že pri terajších digitálnych meračoch tepla si môže niekto dovoliť odoberať vodu na čierno ? Myslíte, že nás susedia takto hnusne okrádajú? 😢
vdaka
@korunka1 ani elektromer nie je priamo fakturačný, aj tam má ZSE straty zohľadnené 😉
@zuzanka.zuzu to mi prezrad ako?
@zuzanka.zuzu Ja nehrám hustú. Ano platím len co miniem. Presne si zapisujem ked pridu odmerať. A presne tie cisla mam na vyuctovani.
A to čo sa tyka vsetkeho.
bytove druzstvo. spravca. a rovno by som sla uz s listom od pravnika ;) pokojne aj ze to budes vymahat spatne
@jaron hej,vtedy pustia, ale to je raz za 4,5 rokov.
Idealne by sa na to prislo tak,ze by sa odpocty robili kazdy mesiac. Naraz v bytoch a na fakturacnom. Vtedy by nemali velku moznost pretacat. Ale pochybujem,ze by to dovolili.
@bmuller
Spravca? Preco by ho to malo trapit. Bolo by fajn,keby nato upozornil vlastnikov.
Informujte sa minimalne, ako sa rozpocitava voda natocena navyse. To by malo ist pausal deleno byt a cez ziaden koeficient. Ak nie je, odhlasujte si na schodzi aspon rovnomerne rozdelenie. Dalej poziadat o kontrolu vodomerov a unikov.
Co sa tyka spotreba, to zalezi na majiteloch.
Napr. na nasom poschodi su styri 2 az 3izb.byty, dva maju 17m2, jeden 30m2 a stvrty 48m3 studena voda (tento tyzden tiez prislo rozuctovanie). Dva su sukromne, dva v prednajme, preto aj ten rozdiel, pritom vsade su dvaja dospeli, niekde este az 1 dieta = 2,3osoby. Zalezi, ci byvaju iba tam, alebo iba kvoli praci, ci nemaju niekde dalsi byt/dom na vikend ... atd.
Veril by som teda este spotrebe 15-25m3 na 3 osoby, ale nie 5m3.
U nas takto kradol sused vodu z takej malej miestnosti vo.vestibule, ta sa preratavala vsetkym.
Kokoos toto uz mame druhe zuctovanie tento isty problem a tiez 4bytovka a ako nechaoem sme rozmyslali ze ci nieje prasknute potrubie niekde prisli skontrolovali a nic tak nechapem byt niekto ojeba.. alebo uz neviem fakt a uz ma to sere lebo to neni su male peniaze a male kubiky co idu len tak
Určite to nie je v poriadku a musí na to existovať riešenie. Vravíte, že vám dávali nové merače minulý rok, ale tiež môžu byť chybné (i keď tie výhovorky rodiny s mini spotrebou sú viac než podozrivé). Nám vodári k novostavbe namontovali fungl nové merače, my sme to nepozerali, lebo to je dolu v šachte a po pol roku, keď prišli odčítať tam bola stále nula a museli vymeniť. Môžte to skúsiť dať prešetriť už len pod tou zámienkou, že máte podozrenie, že tie nové môžu mať chybu.
Tie štvorbytovky nie sú staršie stavby? Kamarátka kúpila starší byt a pri rekonštrukcii sa zistilo, že predošlý majiteľ tiež klamal na vode- on mal potiahnuté normálne, že 2 potrubia vedľa seba, jedno normálne meralo a to druhé nebolo napojené na merač- akože to je už úplný extrém, ale ľudia sú vynaliezaví...
A aj rodičia mali taký problém, ale na chate. Každoročný únik, vedeli, že je niekde prasknuté potrubie, len to bol veľmi dlhý úsek medzi spoločným meračom a chatkami. Lenže strata stále rástla, asi to praskalo ďalej, a tak pred 2 rokmi spravili brigádu a našli miesto, kde to uniká, ale to asi nebude tento prípad, že porucha mimo bytovky, keď majú ostatní normálnu spotrebu. Ale keď už, tak si náklady na stratu delili rovným dielom- nevidím logiku ani v tom, aby platil najviac ten, kto minul najviac- veď za to si zaplatil, zvyšok ani nevidel.
rodina minie 5 kubíkov vody za rok?
Tak ja by som už s tým niečo robila. Keď už nič tak aspoň by som zašla za právnikom že čo stým. mne to smrdí podvodom. Je predsa jasné každému normálne zmýšľajúcemu človeku že je to klamstvo... a že pani umýva riady v lavóri tak to nech rozpráva aj potom pred súdom...
takže
1. právnická poradňa tu na Mk
2. právnik ktorý by mohol niečo pomôcť
3. prípad medializovať...
@oli18 Áno Oli, naša spoterba je tak akurát na to ako fungujeme (denne sprcha, perieme, vikendy varíme + občas teplé večere, podlahu zotriem tiež denne...) ale o to nejde aj keby som mala 100 kubíkov tak som si vedomá, že áno tolko som spotrebovala.. Mna hnevá tých 9 tisíc litrov vody, ktorá nikomu ,,nepatrí" a musí sa rozpočítať aj to nie férovo ale nám viac ako polovica :(
spotreba 5 kubíkov na rok. / rodina
na mesiac 0,416 kubíka vody....to je 416 l vody/ mesiac / rodina
na deň 13,8 l / rodina
spotreba na deň pre jednu osobu je 2,76 l vody.....😀😀😀
@handika mm hovorí, že magnetom sa ručičky nedajú zastaviť. Dnes už sú vodomery z ušľachtilých kovov, na ktoré magnet nereaguje. Dá sa to jedine podvodom. Vodomery sú plombované. Pred plánovaným odpočtom môžu merač odpojiť, vzduchom z kompresora ho pretočiť späť a plombovacími kliešťami opäť zaplombovať. Ja by som sa handrkovala či už s vodárňami, alebo správcom bytu, že kým nebude súčet spotreby všetkých štyroch bytov totožný s centrálnym vodomerom, dovtedy nezaplatím vôbec nič. Je nemysliteľné, aby bola spotreba v niektorých bytoch táká, ako píšeš. Je to z ich strany jednoznačný podvod.
@oli18
@gloglo77 no ak mate dalsich 90 kubikov "vytecenych do Dunaja", tak to po predeleni 3mi (=30) a pripocitani ich "vlastnej spotreby" zacina byt realnejsie pre tie zvysne rodiny (32, 37) - aj tak malo, ale vtedy by sa ich historkam so sprchovanim u rodicov dalo viac verit (aj ked neviem, preco by rodicia mali znasat spotrebu vo svojich domacnostiach, ked deti maju byty)... este zistit, preco je ta spotreba "mimo bytov", a nie na ich vodomeroch
Mali sme rovnaký problém. Sused prenajímal byt na krátkodobé ubytovanie a za celý rok mal spotrebu vody 0. V byte 6 postelí a vaňa 🙂. Chýbalo vyše 200 kubíkov. Nasledovala schôdza so správcom (sused neprišiel), na ktorej sme zistili, že s tým legálne nemôžeme nič urobiť a okamžite sa odsúhlasila výmena meračov za tie s diaľkovým odpočtom (prípadná manipulácia sa okamžite odhalí). Problém vo vašom prípade vidím v tom, že to musí odsúhlasiť väčšina. To rozrátanie je čistý výsmech. Obávam sa ale, že spôsob rozrátania je tiež na odsúhlasení väčšiny. Odporúčam informovať sa u správcu, ale aj požiadať o radu na modrastrecha.sk či inom odbornejšom fóre. Držím palce.
@monikamoniak vďaka, nevdela som že take niečo ako merače s dialkovym odpočtom vôbec existuje... Ten, kto má čisté svedomie, by s tým nemal mať problém.
@gloglo77 tie nove vodomery su nejako inac konstruovane,ale to ,ze je diaĺkovy odpocet riesi len to,ze k tebe do bytu nikto nevstupi.
Este ma napadlo,nemate niekde pristup k vode tak,ze si mozu umyvat auta,polievat zahradku a pod? Vtedy by sa to neodrazilo na vasich meracoch.
Isla by som za spravcom ,vysvetlila situaciu,aj ked on to musi vediet a nech on,ich pravnik nieco zakonne navrhne. Na schodzi asi toho vela neporiesite,nebudu okradaci predsa ist proti sebe
@gloglo77 tak voda, ktora sa straca, je isto iste susedova.. ved logika nepusti, oni akoze nic neminu a zrazu je to tolko kubikov, co su natocene ale stratene? Ja by som odmietla platit, co nie je natocene u nas doma, nech si vodarne zistuju, kde sa im to straca, to je ich problem. Ale nebudu to riesit, ked sa im na to vyskladate
@gloglo77 Dovtedy ani my. Podľa tej ich spotreby reálne okrádajú iba vás, takže si pripravte odpovede na argumenty typu "je to drahé" (popravde nepamätám si cenu ale nič hrozné), "staré fungujú" a podobne. Práve kvôli tomu by som sa snažila zistiť čo možno najviac spôsobov, ako súčasný stav zmeniť.
@korunka1 Nám správca detailnejšie vysvetľoval, že tento nie je možné obísť tak jednoducho ako starý a prípadný pokus o manipuláciu vidia a vedia okamžite riešiť. Plus je samozrejme výhoda, že vidí spotrebu v reálnom čase, takže keby tam bola dlhšia doba s 0 spotrebou príde tiež. Kým sa na to prišlo pri klasickom odčítaní, ukradol nám rok a pol.
@monikamoniak neviem celkom ako funguju. Len si nie som ista,ci to kontroluju viackrat do roka. Ak maju v sprave viac bytoviek,tak sotva..jedine ,ze na zaklade nejakej staznosti,problemov ako v tomto pripade, ak su teda ochotny. Lebo naš spravca je totalny pablb,ale kedze sme velka bytovka,tak nikdy nedojde k 100% hlasovaniu za jeho zmenu

@evittam a čo sa dodávky tepla a teplej vody týka - tiež platíš len to čo minieš? predpokladám, že teplo máte v pomere 70/30 alebo 80/20 čiže aj keby si mala voľný byt celý rok, tých 20 resp. 30% v bytovke zaplatíš 😉 tak prosím nehraj hustú, takto to nefunguje