Syn chce byť učiteľ
Chcem sa spytat mate syna ktory studuje na pedagogickej fakulte? Zvlada to? Syn chce ucit AJ a dejepis alebo AJ a SJ.Nie som z toho moc nadsena, lebo ved vieme , ze ucitelia su platovo podhodnoteni. Drzi ho od 6triedy ZS a tento rok rozposielava prihlasky. O inej skole nechce ani pocut len pedagogicka. Uciteliek sa chcem spytat aka kombinacia je lepsia AJ a SJ alebo AJ a dejepis
@vamajka uzivi sa v pohode... ja dokonca ucim na skole, kde ideme len na 73% platovo...takze keny mam plny plat, tak jasam najsamviac 🙂 ale napr.ucila som popri skole pred materskou vytvarnu v sukromnej ZUSke... a teraz po MD tam ucim deticky flautu 🙂
@dorottka Ja tiez nemam technicke vzdelanie ale poznat vsetko v systeme, kde je mrte rieseni a ktory ma 25 000 uzivatelov...kazdy den ma daco prekvapi. Trufam si povedat, ze to neni pre kazdeho alebo skor je to pre malokoho. Takze neviem si dost dobre predstavit, ze nejaky ucitel (ktory vacisnou to technicke myslenie nemaju) sa stane project managerom - podla mna ho to nebavi a ani ho to k niecomu takemu netaha. Perfektna anglictina nestaci, to mame v teame vsetci
kombinacia AJ-DEJ je super, lebo moze potom ucit napr na bilingvalnom gympli dejepis v angline 🙂 A chlapov do skolstva treba!!! to je fakt 🙂
@mircalla nikde nepíšem,že žena nemá pracovať vôbec,má,ale gro finančného zabezpoečenia je na mužovi...tým ženám,ktoré vehementne chcú nosiť celý život nohavice by som odkázala jednu vec...-žena je stavaná ako je a všetko sa na jej organizme ukáže,aj tie roky kedy drela,kedy nespala,kedy makala trebárs v dvoch robotách,počkaj po 50tkae a uvidíš....robím okrem MR ,RD celý život od 18tich a nemám ľahkú prácu,zarobím kolko zarobím,ale nebyť manžela tak si nedovolíme čo si dovolíme...a je to tak v poriadku,ak to má niekto inak,tak ok,ale.....
@mircalla to, co ty spominas, nepovazujem za standardnu vybavu znalosti bezneho projektaka, to uz skor riesi produktovy manazer. Projektak robi v podstate mediatora medzi zakaznikom a timom a timom vo vnutri, system samozrejme pozna, ale nemusi tak detailne. Samozrejm su aj flexibilnejsi PM, nepopieram, ale hovorim skor o PM v klasickych velkych korporatoch, ktore tu na SK mame, nie vysoko specializovanych segmentoch 🙂 mam kamosku projektacku v obrovskom korporate, ktora to robi uspesne tri roky, je vystudovana anglictinarka, ale nechcelo sa jej uz ucit, tak sa v 37 rozhodla zmenit karieru, vzali ju kvoli super anglictine a velmi dobre nemcine - vo volnom case sa venuje joge a vypracuvavaniu horoskopom, je to asi najmenej technicky clovek, ktoreho poznam, ale ako povedala pohodovym tempom sa na nu nalepilo. A takych pripadov poznam viacero po celom Slovensku, ten svet nie je az taky maly. Ja absolutne nehanim pracu PM, ani nahodou! Len nie je firma ako firma a na take tie bezne obrie kvazi IT farmy fakt staci vazne malo... Ak ty vies viac, tak to nie je o tebe, je to proste kvoli tomu, ze si sikovna a mas proste vacsiu snahu a zodpovednost a to je super! Ludia ako ty potom vlastne zivia cely ten kolos ludi, ktori sa na 'expertov' len hraju
@janinah ale čo keď Ti ten muž nezarobí, resp. zarobí málo a žena musí chodiť do práce, lebo inú možnosť nemá, keď chcú vyžiť.
@dorottka Vminulosti som inak robila na 2 projektoch - built a implementacia bankoveho systemu - akoze prvy bol ok, lebo som v tej banke robila dlhe roky predtym, takze som mala knowledge a islo to dobre. Druhy som uplna katastrofa, ina banka, ine systemy, ziadna komunikacia, sami cudzinci co nic nevysvetlili a vsetko uplne nove, som to po 2 mesiacoh zabalila, ze toto nedam. Mozno by som to dala, ale to uz nezistim. Prislo to mi fakt tazke vtedy. Mozno by to bolo ok, co robim teraz som mala prvy pol rok strasne krizy, ze toto nikdy nepochopim, ze to neni praca pre mna ale nakoniec to slo. Ono stale ked pocujem nasil chalanov ako komunikuju - appex classa a podobne, tak neviem, o com tocia, ale staci mi vediet ako funguje ten system plus procesy, Neni toho malo, tak aj tom mi dava zabrat
nesúhlasím s názormi, že ANJ-SLJ je lepšia kombinácia kvôli tomu, že sa to ľahšie študuje. Hlúposť. Pravda je, že je to lepšie s úväzkom, najmä na malých školách.
Ja som vyštudovala ANJ+lit.-OBN/FIL, učím na malej škole na celý úväzok a učím len ANJ, k OBN som sa zatiaľ nedostala.
Momentálne študujem SJL v rámci rozširujúceho štúdia a je tam veeeľmi málo rovnakých vecí. AJ mi pomáha jedine v cudzích názvoch (napr. slovné druhy, artikulačné ústroje) lebo to je podobné v AJ. Inak nič. Veď napríklad... slovenčina napr. také trojhlásky ani nemá...
Ženy, ja som na Novom Zelande nebola, to písala žena, bývala riaditeľka školy tu na Slovensku, ktorá žije 11 rokov na Novom Zelande, asi je tam nejaké rozpätie, ale vraj aj do 2 miliónov EUR
@mijo53 ja tam síce mám brata, ale keďže viem používať Google tak aj napriek tomu, že som tam nikdy nebola ti môžem povedať, že taký príjem je absolútne nemysliteľný pre učiteľa a mohla tam byt priamo aj riaditeľkou, toľko by nezarobila. Top level doktory tam zarábajú nzd 600 000, 2 milióny EUR? Pani učiteľka asi preratala na slovenské koruny a nie Eura, to by dávalo zmysel
@vamajka aspon 1200v cistom inak zivori? A aky plat si prenho prepana predstavujes? V akom ste kraji? Moj manzel ma tolko az teraz po 15rokoch praxe obchodnika a za mna si zijeme mierne nadstandardne. Mame auto kupili sme dom, ano na hypoteku, ale keby sme ju nebrali tak sme milionari podla mna. Aj na dovolenke sme boli kupujeme kvalitne potraviny a dcera uz 2roky chodi do sukromnej skolky bo do statnej ju nevzali. A medzitym som absolvovala matersku. Moj plat je pod tych 800eur. Ja nas povazujem za mierny nastandard bo nezivorime aj usetrime a neobraciam uplbe kazdu korunu len minam s rozvahou. Nechapem aky mas potom zivotny standard ked syn musi zarabat min. 1200eur inak bude chudak. Horsie by bolo ak by siel pod tych 800eur co myslim ze plat ucitela plus semtam doucko sukromne ci preklad da. Co podla teba vlastne chce? Nadstandardny zivot s kazdorocnou dovolenkou autami velkym domom ci spokojnost v praci a zivot v 3izbovom byte? To je chudoba zit v byte a k moru ist obrok?
@ingrid2304 jasne..urcite sa to lepsie nestuduje...je to nieco uplne ine...ale kvoli uvazku je to rozhodne lepsie... ja mam vystudovanu sjl+huv, pred materskou som ucila 3triedy sjl a mala som hudobmu, vytvarnu, etiku, telesnu i obciansku v uvazku 🙂 teraz mam uz len sjl, huv a na moju radost aj vyv 🙂
@sisaka 70m2 a dovolenka obrok je podla teba chudoba. Ja som zila od narodenia stastne v byte s rozlohou 64m2. Na dovolenku ideme kazdy rok na skovensko. Vylety. K moru raz za 5rokov ale len kvoli tomu ze inde ma to taha viac. Podka teba som bola chudobna ja podla mna bohata.a stastna. Mne to k zivotu staci. Mam rodinu pracu mam na konicky.nebojim sa ze nebudem mat co jest.ked sa mi nieco paci na oblecenie kupim si. A podla teba som chudobna. To mi je smutne, takyto pohlad na podla mna stastny a spokojny zivot.z mojej skusenosti cim viac clovek zaraba tym len viac minie.nekupi s vec i za 100eur ale vec za 300. A pritom by mu stacila aj za 100.s vyssim prijmom je narocnejsi a opat minie viac.v konecnom dosledku nema viac.vzdy mam na mysli slova starsieho kolegu. Idealny je mierny nedostatok.nic zivotne dolezite nechyba a clovek ma stale po com tuzit. Ked ma viac ako treba nevie uz po com tuzit a je nestastny.
@noname26 ja môžem mat názor na chudobu aký len chcem a nemusí sa stotožňovať s tým tvojim. Nie som bohatá, patrím do strednej vrstvy a mat dom, auto, chodiť viackrát na dovolenku v roku je obyčajný štandard a mi tieto základne veci nerobia život smutným, práve naopak, v chudobe som žila a viem porovnať, ale keď som bola chudobná bola som si toho plne vedomá a netvarila som sa, že aká fantázia takto žiť, veď mám strechu nad hlavou a čo do ust. To príde zase mne smutne, tváriť sa že vlastne mi vyhovuje žiť v chudobe a ešte druhým vysvetľovať veď dovolenku netreba, stačí vybehnúť na kopec za mestom, auto netreba, veď mám nohy, dom tiež nie, však dobrých ľudí sa všade veľa zmestí a pod a ešte z tých, ktorým toto príde malo urobiť nešťastných ľudí.
@vamajka
Bratranec ma vystudovanu historiu, vzdy chcel ucit a nakoniec do skolstva ani nesiel. Nie kvoli platu, ale kvoli tomu, ze nezohnal miesto. Neviem, aka je momentalne hodinova dotacia dejepisu na skolach, ale vtedy, ked on koncil, dejepisarov bol prebytok. Ale on ma cistu historiu, v kombinacii s niecim inym by to asi bolo ine.
Ale treba na to mysliet a pozistovat si, aky je dopyt na trhu😉.
zasmiala som sa, 70m2 živo si viem predstaviť koľko to je a zrovna pre 4 členov rodiny, úplne stačí, čo sa ľudia naháňajú po tých izbách, veď 70 m2 sú veľké izby a chodiť viackrát do roka na dovolenku je to isté ako chodiť každý druhý rok alebo raz za 5 rokov a prečo? lebo ako sa hovorí, peňazí je na svete dosť, len sú nesprávne rozdelené a vôbec koľko dní dovolenky majú ľudia, že môžu chodiť viac krát do roka, nechápem to
@sisaka kazdy si vystaci s niecim inym😉ak si clovek moze dovolit kupit to, co chce a nemusi uvazovat ci a kde (ne)zaplati sek ci lieky, tak je v ramci svojho stavu bohaty .Ja som chudobu tiez zazila na vlastnej kozi: zaplatila som najom=strechu nad hlavou a na zvysny zivot ostalo 20e na mesiac- nemas na telefon, na lekara, na jedlo, na satstvo, na dopravu, jednoducho na nic - to je chudoba.....
V regionoch je ucitelske miesto povazovane za lukrativne istota platu bez vela nadcasov
Len teda ucitelov je tam prebytok a deti je menej v casovom horizonte 5 rokov pride k vyznamnemu ruseniu skol v obciach a mestach

@mircalla pisala som o Skandinavii, nie BA, som to tam mala asi napisat :D