icon

Syn chce byť učiteľ

vamajka
16. feb 2018

Chcem sa spytat mate syna ktory studuje na pedagogickej fakulte? Zvlada to? Syn chce ucit AJ a dejepis alebo AJ a SJ.Nie som z toho moc nadsena, lebo ved vieme , ze ucitelia su platovo podhodnoteni. Drzi ho od 6triedy ZS a tento rok rozposielava prihlasky. O inej skole nechce ani pocut len pedagogicka. Uciteliek sa chcem spytat aka kombinacia je lepsia AJ a SJ alebo AJ a dejepis

hettinka
17. feb 2018

@mircalla ja nemám fakt ani jednu kamoskou v domácnosti. Nebývame v BA a aj tu je bežne, že ženy pracujú, keď dieťa dosiahne tri roky. A kolegyne ucky sa väčšinou vracajú skôr, po roku. Ja som bola doma 2,5 roka a to bolo mega dlho oproti kolegyniam. Keďže sa pracuje len ráno, dá sa to, majú pani na opatrovanie na pár hodín.

vilma7
17. feb 2018

@vamajka moja mama zdravotná sestra, samozrejme nechcela aby som ja išla na zdravotnú (veď vieme koľko zarábajú sestričky na juhu Svk), ja ale vďaka tejto škole som nemala si problém najsť pracu v At, Uk a skončila som v Ch, kde už bačujem 10 rokov 🙂

eliska13
17. feb 2018

@noname26 ona napísala pre živiteľa rodiny, kde žena bude na MD a muž platiť hypo.

eliska13
17. feb 2018

@noname26 a 2100 eur čo cca máte vy nemôžeš porovnávať s mladým chalanom, ktorý si bude zakladať rodinu.Nabytok, kazdy tanierik kupovať....

demetria
17. feb 2018

@mircalla
Neviem v akych regionoch je zena v domacnosti bezna. V mojom okruhu znamych poznam jednu jedinu. Zije v Ba😉.

noname26
17. feb 2018

@eliska13 a myslis ze ja som na md nebola?3roky.manzel vtedy zarabal menej ako tych 1200. Bolo to 2roky dozadu.predtym sme Kupovali byt na uver,prerabali.ja v tom nevidim rozdiel.a to podotykam vs vzdelani obaja.on technik s 15rocnou praxou a veducim postavenim, ja najorv ucitelka zacinajuca neskor administrativa.a aj sme byt vyplatili aj si zili normalne aj dieta vychovavali bez vacsieho stradania. Ludia na svk nie su chudobni len sa citia chudobni, bo sa porovnavaju s elitou sveta a nevidia ze 3/4ludi nacsvete ak nie viac je na tom omnoho horsie.nasi ludia su zaslepwni kataligmi a nebazrati.stale im bude malo a stale budu pozerat so zavistou na tych pred sebou. 1200eur v cistom pre zacinajuceho cloveka co este nic nedokazal je luxus.sama zasnem nad absolventami na pracovnych pohovoroch ze co si pytaju.tolko co odbornici s 20rocnou praxou aj viac.a poton ze si nevedia najst pracu, ked im je vsetko malo.kazdy musi zacat pracovat na sebe a aj dokazovat ze za to stoji.v kazdej profesii.

mircalla
17. feb 2018

@hettinka
@demetria ja osobne nepoznam ziadnu, ale tu na MK je ich pomerne dost.

hettinka
17. feb 2018

@mircalla možno preto je tu vyššia koncentrácia, že nemajú čo robiť. Tie, čo pracujú, sa na mk dostanú menej.

dai
18. feb 2018

@sisaka suhlaaim s tebou... problem je ze v sr a hlavne na konovi sa ludia bojja priznat si ze su chudobni, radsej sa budu byt do prs ako dokazu vyzit z 30 euro na mesiac☹ jasne ze pri takom postoji vyssie platy ci boj za ne tu nie je mozny...
Ja moju rodinu povazujem za strednu vrstvu a dovolenku viackrat za rok aj v zahranici si dovolit mozme... stredna vrstva v sr a v kanade je v konecnom dosledku to iste... ja napr. S mojim platom zijem vyssi standard ako kamoska v londyne ktora zarobi 3x tolko co ja...
@noname26 aj clovek co zarobi slusne ma stale po com tuzit🙂 a teda spajat pocit stastia s vyskou zarobku🙂 moja skusenost je ze to ma vplyv opat zial hlavne na tych chudobnejsich, vacsina hadok v domacnostiach je prave pre financie - ich nedostatok😉 inak vnutorny pocit stastia suvisi len s ocakavaniami cloveka a hlavne jeho nadstavenim k zivotu - optimista bude stastny aj s malom, pesimista aj s vela skor nestastny - fakt ale je ze lahsie sa bude zit tomu co ma tych financii dostatok ( nech to uz znamena cokolvek vzhladom na jeho ocakavania, potreby a moznosti...)

hettinka
18. feb 2018

Poznám ľudí, čo na sk zarábajú viac ako my s manželom, vyzerajú ako šupaci, jedia akciové jogurty a sedia doma. A nariekajú, ako nemajú peniaze. Neviem, kam ich teda dávajú. Ale možno fajčia, každý večer otvoria flašku niečoho a peniaze idu von kominom.

My mame platy take priemerne, ja učiteľský, manžel teraz zarobí viac ako ja, ale do nedávna mal rovnako ako ja (a nie je učiteľ 😀, keď už sa o tom bavíme, že chlap nemá byt učiteľ kvôli platu) a mame kde bývať, 2 auta, chodíme na dovolenky na sk aj do zahraničia ( to je jedno, však zahraničie je veľakrát lacnejšie ako sk), lyzovacka, aquaparky občas, deti majú “všetko” aj značkové handry, exkurzie zo školy, krúžky - ale všetko s mierou a musím občas pozerať, koľko čo stojí s či nie je lacnejšia alternatíva.
Bolo by fajn mat ako ucka tých 1000€ ľahšie by sa dýchalo a možno by sme mali nejaké úspory.

montemotherone
18. feb 2018

@vamajka nuž čo, zabiješ ho? Je to zle platené, spoločnosťou nedocenené... Ale možno v tom bude šťastný. Tie kombinácie sú podľa mňa tak narovnako, možno SJ viac využiteľná, ale zároveň asi aj náročnejšie štúdium. DJ zase zaujímavejší predmet a tiež ponúka viac tvorivých možností pri výučbe

montemotherone
18. feb 2018

@hettinka akože jesť akciové jogurty je zlé? 🙂 a "vyzerajú ako šupáci"... Ty si fakt učiteľka? 😕

hettinka
18. feb 2018

@montemotherone bože, nechytaj za slovíčka. Myslene zo bolo tak, že si nič (viditeľne) nedovolia a pritom zarobia dobre. A hovoria, ako nemajú... no keď napríklad fajčia obaja partneri, dokážu si takto prefajčiť aj 2 letecké dovolenky. Alebo stále robia nejaké oslavy a párty...
Je o osobnom nastavení, kam tie peniaze človek dá a ako hospodári. Niekto zaraba relatívne malo a rozloží tie peniaze tak, že má na všetko, aj na to, čo sa považuje za “nadštandard”. A niekto zarobí veľa a nemá nič.

hettinka
18. feb 2018

@montemotherone inak, priviedla si na ešte na jednu myšlienku. Spoločnosť stále očakáva, že učitelia sa budú neustále vhodne správať, vhodne hovoriť, vhodne obliekať, vhodne všetko... a ak nie, hneď sú blbe narážky typu “ ty so učiteľka?”
Bolo by teda vhodne, aby spoločnosť učiteľov vhodne oceňovala, v prvom rade vhodným platom. A takéto témy by vôbec nevznikli. Už le zo, že matka musí riešiť, či jej syn, odborník s VS zamestnaný v odbore, kde sa VS vyžaduje, nezarobí dosť na normálny slušný zivot, je alarmujúce.

vamajka
autor
18. feb 2018

@montemotherone Nie nezabijem aj ked isiel na SS tak som mu nechala volnu ruku v rozhodovani. Dal si 2 prihlasky na gymnazium nebola som nadsena ved co s gymplom jedine VS. Aj ked si dal druhy jazyk spanielcinu miesto nemciny nechala som ho. Aj teraz na VS len pedagogicka. Co uz s nim. Ucitelske povolanie je tazke a malo hodnotene. Je to skor pre dievca, ktoreho manzel zaraba viac. Mam zname ucitelky a povedali. keby ich muzi zarabali ako oni tak 4-clennu rodinu uzivia len s problemami. Je smutne, ze clovek s VS diplomom zarobi menej ako robotnik. No a vystudovat VS a mat 2-3 zamestnania, aby clovek uzivil rodinu je chore.

moznoze
18. feb 2018

@vamajka určite aj a sj. S jazykmi sa viac uplatní

dorottka
18. feb 2018

Clovek zarobi tolko, do akej miery je sikovny, vie sa obracat, je flexibilny, vie makat a tiez ake ma stastie... diplom/vzdelanie je len pomocka, nie zaruka, a tak je to podla mna spravne. Tiez som z ucitelskej rodiny a nikdy sme si nezili zle, proste nasi vzdy vymysleli veci tak, aby fungovali a aby zarobili aj pomimo... moja mamina zacala namiesto stazovania na system a lamentovania, ze je uz stara, studovat anglictinu dost po 40tke prave preto, aby ju mohla aj doucovat a aby si zachranila zadok v pripade, ze sa bude prepustat - a urobila super, doucuje, je po nej dopyt a prakticky je neprepustitelna, pretoze narozdiel od inych aprobacii je jazykarov nedostatok. Vzdy sa nieco da, len netreba ostat pasivny a treba ratat aj s nejakymi ustupkami a obetami (napriklad pohodlia/casu na istu dobu).

mircalla
18. feb 2018

@dorottka Absulutne suhlasim

hettinka
18. feb 2018

@vamajka ak syn nemá bunky na techniku a prírodné vedy, bavia ho jazyky a história, neviem na akú odbornú školu by mohol ist. S tým gymnaziom myslím neurobil chybu.
Humanitne zamerané odbory asi nie sú momentálne dobre platené, ale skús ho ešte skúsiť nasmerovať na niečo ako medzinárodné vzťahy alebo žurnalistiku. Ja mám jazyky, po rokoch v školstve vidím, že som mala študovať jazyk s ekonómiou, alebo informatikou.

Inak, skúste ešte pohľadať, moje žiacky našli teraz viacero zaujímavých odborov, ako aplikovaná ekonómia. Študuje sa to v BA na ekonomickej, ale je tam veľa jazyka. A ak sa boli matematiky, na týchto odboroch jej už toľko nie je. Dorobi si DPS a môže s tým aj učiť.

vamajka
autor
23. máj 2018

Navrat k teme, syn sa stale nerozhodol ci studovat AJ a SJ alebo AJ a dejepis. Viete mu poradit s cim by sa lepsie uplatnil pri hladani zamestnania.

mircalla
23. máj 2018

Ani jedno. Aj a nejaky dalsi cudzi jazyk

vamajka
autor
23. máj 2018

@mircalla Mas s tym skusenosti? Nepotrebuju slovencinarov?

zuzana76
23. máj 2018

@vamajka kludne moze aj trojkombinaciu, ja som mala takých spoluziakov

ankare
23. máj 2018

Podpor ho v tom. Keby študuje, čo ho nebaví, bude celý život trpieť . 😉

vamajka
autor
23. máj 2018

@ankare ja ho podporujem no zobrali ho na obidva odbory a on sa nevie rozhodnut

mircalla
23. máj 2018

@vamajka Nemam, ale poznam ludi, co to maju. Zarabaju tak polovicu toho, co ja. Takze skor by som sla do anglictiny a nejakeho ineho jazyka, kde sa vedia uzivit aj inak ako ucenim. Anglictina ako taka - dnes uz nestaci. Ak sa chce zmierit s tym, ze mu staci ucitelsky plat, tak kludne AJ-SJ alebo AJ-Dejepis

vamajka
autor
23. máj 2018

@mircalla Ved hej ale on sa nevie rozhodnut a vo vlade slubuju, ze za 10 rokov budu ucitelia zarabat 85 percent toho co ini VS vzdelani ludia, len neviem preco nie 100🙂

mircalla
23. máj 2018

@vamajka Nebudu, to by musela vdada & spol prestat kradnut

alenka7777
23. máj 2018

@vamajka neviem, kde byvate. slovencinarov teraz v ba, v stupave hladaju na strasne vela skol. na vychode je to uz horsie.ideal by bol aj a este jeden jazyk alebo ked uz tak aj sj, dejepis bude problem s uvazkom si myslim

vamajka
autor
23. máj 2018

@alenka7777 dakujem byvame pri Trencine