icon

Tlak spoločnosti na “úspech” do 30-tky

9. máj 2025

Stretávate sa tiež s tým, že ak nie ste do 30-tky "zabezpečený", máte vlastné bývanie, ideálnu prácu, precestovaný svet a ideálne aj dlhodobý vzťah, tak niečo robíte zle? 🙄

Niekedy mám pocit, že sociálne siete a okolie vytvárajú neskutočný tlak. Ak človek do 30-tky nezarába aspoň 2000 €, nemá byt a nenakupuje si na západe, tak akoby bol "neúspešný".
Pritom každý má iné tempo a inú cestu. Ale spoločnosť ako keby akceptovala len jeden vzorec – byť “hotový” do určitého veku.

Má vek rozhodovať o tom, čo už by sme “mali mať”?

Alebo si len naháňame ilúziu, ktorú nikto skutočne nežije?

dskjhfdlkdjhl
9. máj 2025

Zijes pre seba, alebo pre okolie?

martinmmartin
9. máj 2025

Co je na tom zle ak to niekto da do 30 ky?
Vzdy a vsade budu schopnejjsi a menej schopni ktory budu mat vzdy horsie zivoty , to je uplne normalne.
Problem nastane ked ti menej schopni zacnu obvinovat vsetko okolo seba , od socialnych sieti az po medzigalakticke sprisahanie zidojasterov, za svoju neschopnost.

ivik4
9. máj 2025

V osobnom zivote vobec . To skor tu niekedy v komentaroch citam

kiki68
9. máj 2025

Tlak moze byt, dolezite je to, co to je cesta pre Teba a ci Ta toto naplna. Lebo zit zivot niekoho ineho, len plnit ocakavania, tak na to mozem ja kaslat

januska12323
9. máj 2025

Nie, asi tráviš veľa času na sociálnych sieťach.

doriiis
9. máj 2025

Pre každého je dôležité niečo iné.Pre mňa bolo dôležité medzi mojim 20 tym a 30 tym rokom života mať vlastné bývanie a mať deti.Medzitym som mala stabilnú prácu a pekný príjem.Mne to stačilo

anjelicek26
9. máj 2025

Tak je rozdiel, ked niekto pomaly od 18ky maka a zaraba, tak to stihnut moze, ked do 26 este na vyske, tak neni ako neni za co... chod svojim tempom, vobec neries okolie...

wieruska1
9. máj 2025

Vypni instagram, reels, tiktok, sprostosti v telke a oslobod sa od takehoto pohladu. Lebo to co popisujes je iluzia a nie standard. Kazdy si mysli ze uspech pride sam, ale vacsinou su za tym roky druny, odriekania a prebdebych noci. Ja len jedno. V zamestnani este nikto nikdy bezbohatol. Takze zacni makat. Vzdelavat sa, posuvat sa, vytvarat si realne kontakty a ak zacnes dost skoro do tridsiatky to lahko das. V 19 som si hovorila ze do 40 chcem byt na “dochodku” 😊 a ktm sa ostatni valali o 17 na jazere lebo ved o 16:30 padla ja som makala a majala som aj potom co som porodila deti. A dnes mam chvilu pred 40 a netvrdim ze robit nemusim, ale uz naozaj nemusim makat 🤷🏻‍♀️ najdi si svoj ciel, realny, nie na internete a chod za nim. Sam nepride

martinmmartin
9. máj 2025
@wieruska1

Vypni instagram, reels, tiktok, sprostosti v telke a oslobod sa od takehoto pohladu. Lebo to co popisujes je iluzia a nie standard. Kazdy si mysli ze uspech pride sam, ale vacsinou su za tym roky druny, odriekania a prebdebych noci. Ja len jedno. V zamestnani este nikto nikdy bezbohatol. Takze zacni makat. Vzdelavat sa, posuvat sa, vytvarat si realne kontakty a ak zacnes dost skoro do tridsiatky to lahko das. V 19 som si hovorila ze do 40 chcem byt na “dochodku” 😊 a ktm sa ostatni valali o 17 na jazere lebo ved o 16:30 padla ja som makala a majala som aj potom co som porodila deti. A dnes mam chvilu pred 40 a netvrdim ze robit nemusim, ale uz naozaj nemusim makat 🤷🏻‍♀️ najdi si svoj ciel, realny, nie na internete a chod za nim. Sam nepride

@wieruska1 Suhlasm , ale to moze fungovat iba ak v niecom vynikas- ak si clovek milion co nikdy nic len tak nevymysli tak to proste nedas a snivat a vizualizovat mozes kolko chces. Vzdy musis mat nieco co nema hocikto.

petamich
9. máj 2025

Prosim mame noveho admina alebo tvorcu obsahu a vykazuje cinnost?
Lebo uz xty prispevok, ktory je napisany v podobnom duchu, podobnym stylom....

Pred chvilou som reagovala na prispevok o "snobizme" medzi mamickami a som skutocne presvedcena, ze to pise jeden a ten isty clovek.

tinka_1807
9. máj 2025

Akýkoľvek tlak vytvárajú ľudia, ktorými sa obklopujeme, resp.my si sami tvoríme ten tlak na seba v dôsledku toho, čo okolo seba vidime a kým sa obklopujeme.To znamená, že ak sa obklopujeme ľuďmi, ktorí cestujú a majú rodinu, tak budeš mať pocit, že aj ty by si to mala mat. budeš cítiť ten tlak. Ale v skutočnosti to netvoria ti ľudia, ale ty sama na seba vykonstrovanymi závermi toho, čo by si mala mať podľa toho, čo majú v okoli. 🙂 Ak sa obklopujeme takými, ktorí všetko majú, tak budeme cítiť tlak a túžiť po Tom. My ako mladá rodina sa obklopujeme mladými rodinami a tam je zase tlak napríklad na rodinu a deti. Mne to nejako nevadi, lebo túžime po dalsich deťoch, ale zároveň občas to tiež pocitim. Žijeme v mladej lokalite, kde ľudia majú pekne upravené záhrady a domy. My zatiaľ záhradu upravenú nemáme :D A tiež by som chcela mať, ale to, že "cítim tlak", tak jedine ten, že si ho kladiem sama na seba v dôsledku toho, čo vidím okolo seba. 🙂 Lebo nikto nám nepovedal, že máte škaredú záhradu, len ja vidím, že aha dá sa to mať aj krajšie :D
Takže najskôr musíš byť ty sama spokojná s tým, kto si a čo chces. Potom sa ťa nedotknú ani veci, ktorými žijú druhí. Nebudeš to vnímať ako tlak na teba, ale skôr ako cestu tých daných ľudí. 🙂

malaopicka
9. máj 2025

Nikdy som sa teda nezameriavala na to, čo spoločnosť vyžaduje alebo požaduje za normu. Aká spoločnosť? Každému je tvoj život a úspechy/neuspechy u zadku. Do 25 som bola na VŠ, po ktorej som túžila od decka, makala som hneď po škole, do 30 som mala bývanie, svadbu, dieťa a aj čo-to pocestované. Čo chce nejaká imaginárna spoločnosť alebo čo majú/nemaju ostatní mi je jedno a riadim sa sebou. Ak si so svojim životom nespokojná, proste na sebe zamakaj a nezvaľuj to na druhých. Svoj život si riadiš ty sama.

stanzi
9. máj 2025

Zase raz adminom vymyslena tema, uz to zacina byt trapne 🙄

moonlight1210
9. máj 2025

Kedysi bol spolocensky tlak byt "na poriadku" do 20 rokov, max. 25 rokov, co uz bola taka hranica, kde sa dvihalo obocie, co je s tebou zle.
Teda byt dovtedy vydata/zenaty a mat deti. Najlepsie uz dve.
Pri chlapoch sa to ako-tak tolerovalo, ze je stary mladenec.

Dnes sa to posunulo do 30-tky. Kdezto, ak sa niekto hrnie do sobasa a deti pred 25-tkou, tak sa na to pozera ako na divne a zbytocne. Ze kam sa tak ponahla.
Nie je to take zle, nie? Pribudol ti cas.

Pricom casto staci, ak mas dane veci nasliapnute, nemusis ich realne uz mat. Hodnoti sa skor snaha, cielavedomost a praca na sebe.
Skor vadi po 30-tke zitie u rodicov v detskej izbe, mamahotel (=lenivost), nemat vobec ziadne uspory na preklenutie problemovych situacii (napr. strata prace), nevediet hospodarit s peniazmi vobec, nevediet sa postarat o seba samostatne (fyzicky - prat, varit, udrziavat okolo seba poriadok - ako zeny, tak muzi), mat sklony k prehnanemu nezavaznemu sposobu zivota (bary, disco, ... pomaly kazdy vecer vonku, pripadne po styroch domov, gracajuc do kosa v parku), teda neschopnost viest aj zodpovedny sporiadany zivot (sem-tamsa odviazat nie je problem, nemat zaujmy, konicky, ...

Ale ak ta siete tak velmi ovplyvnuju, tak sa bud odhlas, alebo klikaj na feedy, co ta oslovuju. Oni sa tie siete naucia na nove a uz ti nebudu ponukat taketo pre teba stresujuce veci.

lucia13022023
9. máj 2025

Tu je ozaj nová aktívna adminka 🤣asi nestačia bežní užívatelia

princezna_bosorka
11. máj 2025

preco riesis ocakavania inych? ved mas svoj zivot...

slovakboy
11. máj 2025

Za mojich časov 90.te roky ešte taký tlak nebol. A do tridsiatky som teda zarábal menej, ako nekvalifikovaný robotník v našej firme. Bral som to tak, že sa učím. Hovorí sa - do 30tky zmúdrieť, do 40tky zbohatnúť. Úspech je beh na dlhé trate. Stačí keď budeš mať dobré nastavenie cieľa a dennou prácou sa dopracuješ niekam. Po 30tky si najviac žiadaný na trhu prace a treba to využiť. Do tridsiatky musíš byt vďačný starším, že ťa učia. A to nie je len vo vysokoškolských profesiách ale aj remeslá, stolári, zvárači, programátori cnc strojov, ale aj v službách, naučiť sa ochote, jazyku. To všetko sa treba učiť a nasávať profesionalitu.

liusa82
11. máj 2025

no tak u mňa to prišlo prakticky až nedávno to vyšvihnutie v kariére a dom teda bývanie a žijem😀 každý má iné tempo a život a iné podmienky.A niekto nemá nič z toho ani celý život.Ja som pod takýmto tlakom nikdy nebola.Išla som si po svojom to si iba nevšímať