Ubytovali by ste študenta z Ukrajiny?
Ahojte. Ubytovali by ste v jednej izbe rodinného domu 17-ročneho študenta z Ukrajiny? Áno, viem, je tam veľa proti..ale boli by ste ochotné to podstúpiť?
@magdalenkad ak by som mala volnu izbu, tak skor ano.
Moja dcéra s dvomi malými deťmi ubytovala na 7 noci 23 ročne mladé dievča, nechala ju celé dni doma samu, lebo deti idú do škôlky a oni do roboty. Dokonca dcéra bola na služobke na noc. Prichystali jej narodeninovú oslavu, riadne s tortou. 3 ročný vnuk povedal, že ušla, aby ju nezastrelil Putin.🙄 Dcéra jej vybavila odvoz do Švajčiarska, aj rodinu, ktorá ju prichýli. Išla sama a vedela len, že chce do Švajčiarska, Nikoho tam nemá. Takže dobrý pocit máme celá rodina.
Áno, určite treba pomôcť... aké je tam proti?
@adka176 je to do mája, ja nemám problem, priateľovi sa to zdá na veľmi dlho, žeby tak na 2 týždne maximálne...
@magdalenkad áno .. prečo do mája čo potom?
17r. dieta je pod zakonom takze spada pod detsky domov ak je bez rodinnych prislusnikov
@kacena4 neviem, ozvali sa nám, či by sme ho prichylili do mája...
@kacena4 nespada pod domov. Aj my sme mali ubytovanu zahraničnú študentku z kazachstanu, lebo im na Vianoce zavreli internát a nemala kam ísť. Z dvoch týždňov boli nakoniec asi 4 mesiace, lebo korona minulý rok zavrela školy a v kontakte sme doteraz. Bola u nás odvtedy už veľakrát. Takže j by som zobrala🙂. Mám dobrú skúsenosť.
@luccija to neviem, povedali, že mu hľadajú do mája, kým chodí do školy...
@magdalenkad ano
@magdalenkad kde chodí do školy ? Lebo 17 r. Ukrajinec by mal byť prvák na VŠ
@sendy1977 viem len, že niekde v KE..
@magdalenkad syn študuje na VS a na internáte čo majú prvákov z Ukrajiny a Ruska majú 16 - 17 rokov, lebo oni maturujú skôr.
No ja si myslim, ze je to malolety bez sprievodu a ten ma byt pod nejakou instituciou registrovany (DD, inetrnat plus skola atd.) Toto by som si zistila predtym, kym ho ubytujem.
Ano vzala by som a nenapada ma ziadne proti. Ma v krajine vojnu, bodaj by to pre mojho syna spravili dobri ludia a mohol utiect na dva mesiace (co mi nepride dlho) do bezpecia (ak by sme boli v takej situacii)
Nuz tazko odpovedat, ale skor nie ako ano. Nakolko neviem ako sa vyvinie este cela tato situacia, doslova kazdym dnom drazia aj ceny vsetkeho. Zatial este realne nikto nedostal ani dotaciu na ubytovanie, viac je prolemov. Ak ochorie kto bude financovat zdravotnisctvo? Uz teraz maju nasi problem s OCR, kto a ako moze ostat s nim doma, do akej skoly pojde? Kto bude financovat jeho skolu, potreby do skoly, vylety ak sa vyberie jeho trieda niekam...Ak sa nahodou nieco stane, ze nieco vyparati, kto bude zaneho zodpovedny? Ku komu pridu policajti klopat na dvere?
Neviem, tu je tolko tych otazok a tak malo odpovedi...
@magdalenkad čoho sa ty konkretne bojis?
Čo je proti? Čo za poklady doma máš.ze sa tak bojíš študentika bez domova? Keby volali mne už je u nás....
@zmrzlinka2021
@janinah tak keby ste čítali komentáre, tak píšem, že ja nemám problém...
A tu vôbec nejde o poklady...
@janinah ja by som dôvodov videla hneď niekoľko... Napríklad dovlečenie chorôb, nemyslím len koronu ale napríklad kvôli ukrajincom sa v Michalovciach rozšírilo TBC a svrab, keďže u nich sa neočkuje povinne tým všetkým ako u nás. Ďalej prichýliť cudzieho človeka, ktorý ťa môže okradnúť alebo aj ublížiť (nehľadiac na to, že je to len študent, ľudia sú všelijaký). Navyše kopa nákladov naňho od stravy, po prípadné zdravotné problémy atď atď.. preberá tým za neho plne zodpovednosť čiže aj ak by niečo poškodil, kto to bude musieť riešiť, ona..
Ano oni koncia skor maju ini system vzdelavania a ano v pohode by som ubytovala (a najskor ma aj suhlas rodicov take vymenne studijne pobyty sa bezne robili aj predtym)
@kacena4 vojnový utečenec nerovná sa vojak... Je to dieťa ešte... U susedov oproti nám býva päť ukrajiniek, o tri domy ďalej dvaja... Všetci usli pred vojnou ... Zajtra idem s tromi z nich do školy, lebo sú to spolužiaci mojich detí... Beriem ich mamu, aby som im ukázala, ako a kde nastúpiť na bus, ako funguje škola, družina, ... Moje decká dostali na starosť každý jedného, pretože zhodou okolností budú spolu v triede.... A tešia sa na to, pretože sú zvyknutí, že aj za nevojnoveho stavu sme prijali cudzincov... Všetko je to len o vôli... Keď nechceš, alebo sa bojíš, nikto ťa nemôže prinútiť.... Je to každého dobrá vôľa...
Ja som pred týždňom cestovala vlakom z Popradu domov, oproti mne žena so synom. Chlapec mal 17. Cestovali piaty deň z charkova.... V totálnom strese, nevyspati, unavení, strapati ... Keď sme sa dali do reči, a to neviem rusky ani ukrajinsky ani ceknut, zistila som, že idú nejakými nočnými spojmi do stuttgartu k sestre. A to bolo osem hodín večer. Ponúkla som im nocľah, zobrala domov, dala večeru, raňajky, posteľ, teplú sprchu.... A to som bola doma sama iba so synom, muž nebol doma. Nevieš si predstaviť, akí boli ráno šťastní.... Vyspati, osprchovaní, dojatí.... Myslím, že na Slovensko budú s láskou spomínať ... Dobro rada šírim ďalej.... Nebojím sa, možno niekedy sa mi to nevyplatí, ale zatiaľ sa mi v živote dobré veci vrátia takým spôsobom, že sa nestačím čudovať... ❤️
@jaja1979 krasne ❤

@magdalenkad áno.