Ubytovanie Ukrajincov
Ahojte. Ak tu uz je obdobna tema, ospravedlnujem sa. Ak ste z vychodu, popripade mate tam rodinu, rozoberali ste uz situaciu, ci by (ste) boli ochotni prijat utecencov z Ukrajiny? Moja rodina ma na to pomerne otvoreny nazor, ale ja sa toho bojim.... keby bolo urcene, ze je to na vikend, tyzden, dva... Ale v tomto momente nik nevie co bude...
Pôvodne som na tie dva týždne narážala nie v zmysle, že ich vyhodím, ale ako som spomínala - v tom linku z "Kto pomôže Ukrajine" sa dá vybrať, že chceš niekoho ubytovať na dobu určitú. Za také dva týždne sa podľa mňa celkom dá pomôcť sa zorientovať, vybaviť nejaké príspevky alebo podobne. Verím, že aj väčšina týchto rodín bude chcieť svoj kľud a nie zdieľaný byt/dom s cudzími ľuďmi.
A či by som to dokázala? Závisí od okolností. Ak by to boli ľudia, s ktorými sa neznesieme (názorovo/povahovo/štýlom života - že by napr nonstop chceli byť v krčme a fajčiť pred domom, pričom ja som úplný domased, ktorý najradšej sedí v záhrade a čumí do blba), tak zrejme by mi nerobilo problém im povedať, že dva týždne skončili, ďakujem a dovidenia. Ak by sa jednalo o ľudí, že vidím, že sa snažia, ale sa nedarí, pravdepodobne by som ich nechala dlhšie.
Beriem to v tomto tak pragmaticky (až egoisticky). Lebo aj ja môžem pomáhať len vtedy, keď som sama v poriadku. Čiže ak by ma niekto doslova zneužíval, kradol, robil neporiadok (teraz nemyslím, že neodlozi riad :D), tak by som to riešila, aby čím skôr odišli, napriek tomu, že nie som konfliktný typ....
@belllinka samozrejme, ludia sú zlí......Ale nemyslim si, ze matka s detmi ktorá odisla v papuciach a ktoru ubytujeme bude po mesiaci, dvoch ....schopna robit nam zle. Ak to bude trvat mesiace a ukrajina bude zrovnana zo zemou, ked zanikne Kyjev a ine mesta, ked zomrie milion obavatelov Ukrajiny, ver mi, nebude schopna byt drza a zla na Teba.
autorka myslíš fakt, že matky s deťmi sú najlepšie riešenie? Kde dajú matky malé deti kým budú v práci? Prácu od 07:00 do 15:00 nevedia nájsť ani slovenské mamičky a to majú aj rodinu, manžela, nie sú samé... Okrem toho dieťa ti môže aj zničiť niečo v dome, ak bývaš s ním v jednom dome môže byť hlučné a tak. Podľa mňa bezdetné alebo staršie ženy predsa len tak nepočuť a aj dôchodkyňa pokým ušla nie je asi ležiaca a môže si nájsť nejakú brigádu a uskromní sa.
Ahojte - len teraz som sa tu zaregistrovala, nakolko vidim, ze je to jediny portal s realnymi mozno skusenostami s ubytovanim Ukrajincov. Podelim sa o svoju skusenost: akonahle som videla, ze je potrebna pomoc, zaregistrovala som sa na Kto pomoze Ukrajine, nakolko som dorenovovala byt. Max pocet osob: 4 (kvoli kcovke, kt vie utiahnut max 8 osob), inak ma byt 3 nepriechodne izby, malu kupelnu, malu kuchynu, obyvacku a mensiu jedalen. Cca 100 m2. Plne zariadeny byt s novymi spotrebicmi. Jedine, co chybalo, bolo zapojenie pracky a mensie veci, kt. som tam planovala pre najomnikov pridat, ako varna kanvica, sodastream a pod. Nakolko sa jedna o rodinny dom s viac bytovymi jednotkami a mame ekologicku cisticku, dodavame najomnikov aj vsetky cistiace prostriedky vratane pracich praskov a avivaze (maju na vyber z viac druhov). Prihlasila sa jedna pani so 14r dcerou, povedala som jej datum s tym, ze ak by nevadilo, ibyvackovu zostavu z ikey jej postavim v nedelu a pracku zapojim v nasledujucich dnoch. Dostala som x sms kedy uz bude konecne pracka hotova, ponukla som jej, nech zatial perie u mna, byvam o poschodie vyssie. Nechcela. Mimoriadne panovacne si vyziadala x zavesiv a zaclon, pretoze vsetci ju pozoruju (byvame mimo susedovych okien, na zatial som jej dala plachty, cim by si mihla zakryt okna, nestacili). Tak som teda isla na kontokorente do minusu a kupila som zaclony a rolety, kt boli mimo budgetu zatial. Potom sa stazovala, ze musi varit vodu v hrnci, preco tu nie je rychlovarna konvica. Byt pred nastahovanim videla, čvedela, co tam je a co nie. Kupila som teda aj kanvicu. Vzala som ju na policiu sa zaregistrovat, podpisala cestne prehlasenie, ukazala okolie (tomu sa venovala maminka, co si este pamata rustinu), spravila som jej zasoby jedla. Snazila som jej pomoct najst si zamestnanie a prehovorit ju, aby dceru dala do skoly, pretoze nemam moznost ju dlhodobo zivit. Ona chce dceru ucit doma, cize strati prispevok 70 eur na nu, a sama pracovat nechce kdekolvek a urcite nie na 8 h denne, lebo je to vela. Ibe vsak zo 130 eur nevyziju a ja samozrejme taham energie za ich byt, co he cca 150 eur mesacne. Niektore poznamky, kt. ma su prinajmensom sovinisticke. Moj otec ma madarske korene, povedala, ze u nich povazuju Madarov ta ciganov. Po podobnych poznamkach som jej musela povedat, ze u nas sa toto povazuje za rasisticke. Pracujem z domu, mnohokrat viac ako 10h, povedala som jej, ak nieco potrebuje, tak nech pise po 17:30, nie watsupp nonstop. Pre mna osobne nie je to dobra skusenost. Prirychlo si zvykla na zadarmo, vobec sa neusiluje o pracu a vyzaduje na moj vkus az prilis vela a velmi nevhodnym sposobom. Energie nesetri - vsetky radiatory na najvyssom stupni, oni v tenkych tielkach, pricom maju vhodne oblecenie, pracka ide s dvoma trickami…na druhej strane je pravda, ze je cistotna a veci nenici, to naozaj musim uznat.
Kazdopadne druhykrat by som do tohto asi nesla. Verim, ze som mala iba stastie v nestasti, a dufam, ze kazdy, kto sa bude snazit pomoct, bude mat lepsiu skusenost.
@loliki svoju skusenost dom neopusala na to, aby niekto nepomahal, ale ak sa ktokolvek rozhodne, odporucam skutocne asertivne urcit limity a dat deadline ubytovania bud ns zmluvu alebo cestne prehlasenie. Urcite nie zmluvu ns dlhodobo, inak moze naozaj vzniknut problem, ako z toho von. Pravne - ak nieco znicia, z coho nahrafia skodu a ako toto riesit, neviem, ani som sa o to momentalne nezaujimala. Ale taky priblem zstial klop klop klop nemam. Ja osobne to dotrepem do toho 12/5, sle potom uz naozaj nie. Predsaj je to ina mentalita, nech hovori kazdy, co chce, kupodivu s ludmi so Syrie dom mala podstatne lepsie skusenosti. To sa neda porovnat.
@loliki joj my nedostavame nic. S tym som do toho aj isla. Ja pochybujem, ze sa to schvali. Ak nahodou sa to schvali (co si nemyslim vzhladom na kompetentnost vlady, ktora sa ocitla v parlamente miesto psychiatrickej liecebni) tak to pokryje akurat tak energie. Oni tiez od statu nedostanu ihned tu pomoc v nudzi tych 130, az 1 mesiac od zapisu, cize prestravovat ich jeden mesiac musis Ty alebo nejaka organizacia, pokial nemaju peniaze. Otvorene? Ja som do tejto srandy naliala 1 liter. Ok - 700 e by som musela tak ci tak investovat, takze to nepocitam, ale mesacne za nich taham 150 eur energie a potom cca 100 eur som dala do supermarketu - nejake tasoby aby mali. Buducu mesiac zas 150 eur energie, strava/ supermarket podla miznosti, mesacne este cca 30 eur za custiace pristriedky, prasky na pranie a tak a cca 40 eur do veci ako mydla sampona, zubne pasty… asi tak
@loliki btw susedia isli do toho tiez, maju sice podstatne skromnejsiu mamicku s detmi, ale tiez sa im takmer nasukala do ich kuchyne, pricom ma vlastnu, ale tiez spominali, ze so stravou to nedomysleli. Asi sa treba pripravit na to, ze ak chces niekoho ubytovat, treba pocitat s tym, ze stravu ihned nebudu mat - treba nejak zariadit predtym, ako si nastahujete k sebe ludi. Co sa tyka oblecenia - su zbierky aj v Bory mozu ist a vybrat si veci zadarmo, takze to sa da. Co sa tyka casovej investicie, treba pocitat s aspon 10h venovania sa zo zaciatku - co je prirodzene. Na policiu treba ist v noci - vtedy sa caka iba cca 2-3h. Cez den aj 8h. Potom treba zriadit ucet - najlepsie Tatrabanka a na socialku aby dostali tych 130 eur. Potom zapis deti do skoly a potom hladanie prace. V poradi, ako som nspisala. Ak je Ukrajinka sikovna, tsk niektore veci bude vediet spravit aj sama. Inak aj organizacia kto pomoze ukrajine ponuka takuto podporu.
@saurika Ďakujem za tento príspevok.
Ja nemám nič proti pomoci ľuďom v núdzi, ale treba počítať aj s takýmito situáciami...a bude ich podľa mňa viac než dosť.
Ja osobne by som po takejto skúsenosti takúto osobu doma nezniesla.
Mala som podobne náročnú podnájomníčku...a doslova sme si vydýchli keď sa po 1/2 roku odsťahovala.
Áno verím tomu, že bude aj kopec vďačných a skromných ľudí...proti takým nič nemám...
Inak ja som bola pred pár dňami v Pepcu...90% zákazníčok tvorili Ukrajinky...a nenakupovali iba základné veci, väčšina z nich lepšie oblečená ako ja, zlato v ušiach, na krku, na prstoch.
Predavačka vravela, že je to takto dôsledne 2 týždne non-stop.
@cajomila Ony mohli byť zvyknuté na lepšiu životnú úroveň. Pochopím aj keď niekto nechce oblečenie zo secondhandu. Len ako sa nedostať do situácie, že za 1. mesiac si ako dobrovoľníčka v mínuse 1000€ za potraviny a veci do domácnosti pre nich a ony si potom vytiahnu platobné karty a idú shoppingovať.
@loliki nechápem tomu, jedna vec je pomôcť, ale keď vidím že si shopinguju, určite stopnem prísun potravín, majú na hovadiny, môžu sa aj stravovať, nech si myslí kto chce, čo chce.
@skeblicka77 Veď nad tým uvažujem, aby to nebolo: Za dobrotu na žobrotu. Podáš prst a...
@loliki No vieš, veľa tých utečencov, ktorá prišla v prvej vlne...sú tí lepšie situovaný.
Však Ukrajina je obrovská krajina, z východu na západ je to cca 1000 km.
Takže poväčšine je zo západu...tam je lepší život.
Ja odporúčam, si stanoviť jasné pravidlá hneď od začiatku...inak to môže mať nemilé následky.
Však na dobre sa ľahko zvyká.
Nech sa na to nepozerajú tak, že prišli na dovolenku...však sú vojnový utečenci /ale nároky ako v hoteli na dovolenke/.
Však ja keď si predstavím seba v podobnej situácii...len ťažko by som očakávala, že ako utečenec budem bývať v hoteli, v novostavbe, budem sa sťažovať, že nám rýchlovarnú kanvicu, pripojený práčku...a nebodaj ešte aj očakávať, že má domáci zoberú do shopping center na nákupy oblečenia🙄
Myslím, že ti najväčší chudáci prídu až teraz...z oblasti ako Dombad, Mariopol...a ti tam naozaj zažili vojnu.
Som celkom sokovana co tu citam… mna by v takejto situacii ani nenapadlo pytat rychlovarnu konvicu a zaclony. Bola by som viac ako vdacna za normalnu postel…
@lukina20 Tak ľudia sú rôzny, neviem prečo to to malo byť iné v tejto situácii.
Je nadmieru naivné si myslieť, že všetci ktorí prídu budú milý, vďačný, skromný a pracovitý ľudia.
Mne presne tu na MK povedali ohľadom podnájomnikov, že väčšinou sa prejavia hneď na začiatku...v našom prípade sa to osvedčilo.
@loliki Uf, tak tu sme mali iba jednu rodinu na podnájme...a nie neboli sme spokojní...pani bola veľmi veľmi náročná, neurotická, komplikovaná osoba ( zo zvyškom rodiny nebol problém).
Ten byt je v našom rodinnom dome.
Od kedy odišli podnajomníci, začala som ho využívať na vlastné podnikanie.
@saurika , @cajomila Doma riešime, čo je pre nich-odídencov-lepšia pomoc: keď je o nich postarané hromadne, v skupinách v štátnych zariadeniach, alebo keď sú roztrúsení po domoch a bytoch. Lebo jedna vec je poskytnúť posteľ a strechu nad hlavou a iná postarať sa o prácu, školu, úrady a vedieť poskytnúť odborné informácie ako ďalej majú postupovať. Tlmočiť, vybaviť papiere na úradoch. Máte niekto skúsenosti, čo po tom, keď sa niekto už nasťahuje?
@loliki Ja nemám, ale viem, že ubytovatelia s nimi väčšinou zvykli ešte behať po úradoch.
U nás túto časť už akosi prevzalo na starosť mesto...asi by bolo najlepšie sa informovať tam.
V éra som stretla 2 páry Ukrajincov spoločne na nákupe a mne prišli dosť stratení, nevedeli sa nijak dohovoriť...tak si myslím, že by im lepšie bolo viacerim spolu.
@loliki ano, ked sa nastahuje, prva vec prihlasit na policii. Musis ist s nimi a aj dpokuvlastnik nehnutelnosti, kde budu byvat. Spolu podpisete cestne prehlasenie. Odporucam v kolonke od do uviest normalbe datumy, dokedy si schopna ich ubytovat. Oni dostanu papier/ isvedcenie o tolerovanom pobyte. Tento papier budu pouxivat v dalsich krokoch. S tymto papierom musia na socialku , aby poziadali o pomoc v nudzi (tych 130 eur), aby mali z coho zit (pracu si malokto z nich najde ihned bez znalosti skehokolvek jazyka). Ked je toto hotovo, najdes najbluzsiu skolu pre deti, aby mohli chodit. Vsetkym odporucis kurz slovenciny zadarmo online, zatial komunikacia s nimi cez google translate. Az po zapisani deti do skoly im ukazat a pomoct s profesiou. S tou pracou to bude trosku problem, hlavne pri ludoch, kt. mali dobre postavenie a plat, ale nevedia ziadne jazyky a bebudu mat ochotu zamestnat sa na niecom “podradnejsom”
@loliki co sa tyka co je lepsie. Keby som sa vzila do ich situacie, otazne je, co je to to statne zariadenie. Niekedy nemusis mat zrovna dobre vztahy/ doveru k svojim sukmenovcom 🙂) vsade su ludia dobri aj zli. Taka predstava: utekali by sme zo SK do Rakuska, isli by sme do “slivenskeho geta”. Pol geta ozrateho a rozmontovaneho donemoty. Kde by si radsej byvala - v danom statnom zariadeni, alebo medzi domacimi, co by Ta prinutilo rychlo sa naucit jazyk, zistit ako ziju a najst si mozno aj cez nich pracu? Ja asi to druhe 🙂

@eva112014 Áno áno, s týmto všetkým treba počítať.
Tí študenti odchádzajú naspäť domov, aj v našom meste je momentálne skupinka 12 študentov medicíny z Afriky ( tých by som sa najmenej obávala, naozaj iba prechádzajú).