Skončia sa problémy s prestavovaním času?
Lebo matky malých detí umru na nedostatok spánku 😃🙈 4:15 podľa nového času budíček. Do večera je snáď večnosť 🙈😃
@mikitilik29 áno tiež som sa pozastavovala keď včera všade v správach hlásili že "pospime o hodinu dlhšie " že haha rodicia malých detí asi nie🤣. Ale ja som dala baby spať včera o pol hodinu neskôr a dnes vstali v normálnom čase🙂
Problem zrusenia zmien casu vidim aj v tom, ze sa nikdy nedohodneme (ani v ramci statu, nieto este viacere staty v ramci casoveho pasma), ci ponechat letny, ci "normalny" (zimny) cas. Ja by som bol za letny 🍿.
@marsmykkok a k čomu to bude dobré, ak v lete slnko bude vychádzať o 3:45?
Ja som spokojná moje deti ešte stále spia
@madeincssr no, kedze ja mam obyvacku s kuchynou na SZ, tak ja chcem zimny, slnka sa neviem dockat a ked uz kus posvieti, hned aj zapada. Tak teraz zacne skor. To je ako za trest, tato ulica.
@petronellla87 tak to zavidim. U nas toto nefungovalo nikdy. Aj na svadbe ked sme boli, ze isli spat o 22, 23 a aj tak rano skoro hore ako obvykle. Ale protivnejsi cely den 🙈. Ale ja to nejak neprezivam.
Nezavidim vam teda.. mam tri deti a nikdy si nevsimli ze nejaka zmena.. jedine dcera somrala posledne dni uz ze naco ma uz rano vstavat ked je este tma.. takze mne to aj vyhovuje, v zime nech je rano vidnejsie a v lete dlhsie svetlo.. dnes sme vstavali o siedmej ako cca vzdy..
Nas malý ma už 8 rokov a nikdy sme nebáli najmenší problém pri zmene času....
Mam 2r a 1r a teda nejake problemy sme nemali, normalne ich po tej zmene casu ponatahujem dlhsie hore na obedny spanok a vyjde to vsetko opat normalne
Ja som vôbec v noci nezaznamenala, že by som spala o hodinu dlhšie 😂 inak nerozumiem, fakt tomu nerozumiem prečo sa to stále robí. Je to síce len blbá hodina ale mne sa na to ťažko zvyká. Ale teda na dovolenke mi to nevadí… ono keď sa človek celý deň váľa na pláži, občas sa prejde po promenádke tak toľko energie nepotrebuje. A keď sa jedna o aktívnu dovolenku tak je to nejaké miesto ktoré chcem vidieť, teším sa na tie aktivity, jet lag mám skôr keď prídem naspäť domov.
A ja som napriklad rada, ze sa meni 😊 Ak by bol stale letny, v lete by bolo rano svetlo uz pred 4:00, a zase ak by bol stale zimny, v zime by bola este o osmej rano tma 😵💫 Podla mna je to dobre takto, ako to je…
Bozinku no tak par dni vydrzite, vsetky sme museli s malymi detmi vydrzat. Ja by som prijala stale letny..
Smola no
@sevrin Dobre píšeš oboch príspevkoch. Slnko prejde okolo Zeme za 24 hodín 360 stupňov čiže poludníkov zemepisnej dĺžky. Za hodinu prejde 360 : 24= 15 stupňov zemepisnej dĺžky z východu na západ okolo Zeme a Zem zo západu na východ sa točí voči Slnku na oblohe. V lete bol kamarát na západe Španielska a vola mi o 7:00 že u nich je ešte tma. Tak som sa pozrel na súradníce Santiago de Compostela a Prešov. Santiago ma zemepisnú dĺžku 8.54’ západnú a Prešov 21.24’ východnú. Počítajú sa od Greenwitschu v Londýne kde je 0 stupňov. Smerom na východ východne stupne až po 180 stupňov a smerom na západ zas západné polidniky. Takze keď sme spočítali obe dĺžky 8,54’ + 21.24’ = 30,18’ dostali sme 30 stupňov. Slnko musí prejsť od Prešova do Santiaga 2 x 15 stupňov alebo poludnikov čo je presne dve hodiny. My ak zrušíme letný čas budeme tu mať veľmi skoro ráno Slnko. A zapadať bude skôr ale celkovo budeme mat v lete kratky deň hoci je dlhý. Lebo si jeho časť budeme musieť prespať skoro ráno. Ja už pri štandardnom čase tesne pred tým ako sa má meniť na letný čas tak mám problém že ma Slnko budí veľmi skoro ráno a neviem sa vyspať. Španieli zas majú opačný problém. Im by som sa nedivil, že chcú zrušiť letný čas. V lete o siedmej ešte tma a večer o 11:00 ešte vidno. Podľa pravidla každý 15 stupňov zem. dĺžky jedno časové pásmo by sme my a Španieli mali byť v dvoch časových pásmach.
@mikitilik29 tie letné časy sú potrebné len v krajinách s väčšou zemepisnou šírkou. Čiže na severnej pologuli severné krajiny a na južnej pologuli južné alebo blízko južného pólu. Krajiny okolo rovníka a okolo obratný kov nemajú žiaden problém ani dôvod príjmať letné časy. Je to preto lebo tam sa v zime a v lete veľmi málo mení dĺžka medzi dňom a nocou ale čím sme viac poľom tak sa v zime a v lete veľmi mení dĺžka dňa a dĺžka moci. Za polárnym kruhom je to až tak že tam v lete ne zapadne slnko a v zime nevyjde slnko. My sme niekde medzi. Viem že okolo Ján A okolo letného slnovratu majú problém pozorovať hviezdy astronómovia. Slnko síce zapadne ale zapadne len niekde za severný pol a stále presvecuje oblohu nočnú. Nemajú dostatok tmy na pozorovanie nočnej oblohy júlovej alebo júlovej. V zime to majú oveľa lepšie. V Tatrach v júni je vidieť z Popradu Tatry ich obrysy na málo tmavej oblohe ešte po jedenástej v noci. A už o jednej ráno ich vidno zas. Ak teda nie je zamračené.
Ela je spachtoska, ta ma zmenu casu uplne uprdele 😅😅😅
Ja sama som hore od 3:30🙈 aj ako dieťa som bývala skoro hore keď sa menil čas
Ono nepomôže ísť neskôr spať, lebo proste ak niekto vstáva ked začne vidno neoklame telo a vstane o hodinu skôr... A dnes aspoň stred SK nepraje na spanie dlhšie ani počasie, od rána jasno, ani hmla, ani dážd. Keby napríklad prší, možno tá hodina dlhšie sa dá potiahnúť.
a mňa to proste ovplyvňuje, ovplyvňuje mi to psychiku, že zrazu nejdú veci postupne po minútach východ a západ slnka, ale o hodinu sa to zmení. Prekáža mi, že ráno ked som išla so psom na prechádzku na rozdiel od včera nevychádzalo slnko, ale už dávno svietilo, že teraz nie je ani deväť a mám pocit že svieti ako na obed, že večer zrazu bude oveľa skôr tma, rovnako ako na letný mi prekáža, že zrazu je oveľa skôr vidno. Proste mám konflikt čo je von a čo je ak sa pozriem na hodiny a ruší ma to... A takto to má veľa ľudí, že je na to citlivých.
@ina2405 Áno a presne tak to riešia aj v Číne. Tam majú z politických dôvodov jedno časové pásmo pre celú Čínu pritom keď si pozrieš zemepisnej dĺžky najvýchodnejšieho a najzápadnejšieho miesta v Číne tak je medzi nimi rozdiel skoro presne 60° čo je vlastne 4 x 15 stupňov takže 4 h trvá Slnku prejsť z východu Číny na jej západ. Pýtam sa ich ako to riešite u vás? Tak oni si priśôsobili život nie podľa hodín ale podľa Slnka. U nich je Slnko o 12:00 ich času najvyššie práve v strede Číny, takže to nie je tak že by sa Chudobní západ činy musel prispôsobovať východnej Číne. Všetci sa trošku musia prispôsobiť strednej Číne. Na východe chodia do roboty už o 6:00 alebo 5:00 a na západe až o 9:00. Rovnako je potom posunutý aj obed večera zaspávanie atď. oni ale nemajú taký problém s tým letom a zimou, pretože sú južnejšie ako sme my. Aspoň tá stredná časť Číny aj južná Čína. Severovýchodný cíp Činy je už na našej rovnobežky, takže tam už pociťujú rozdiely medzi dĺžkou dňa a noci v zime a v lete. Aj u nás sa držíme z politických dôvodov GMT+1 alebo CET. Držíme sa Maďarska Poľska Češka Nemecka proste západu. Ale už Bulharsko by tým trpelo a má GMT+2. Preto sa u nás chodí do práce už o 6:00 lebo sme na východnej hranici nášho časového pásma a u nás Slnko vychádza ako prvé.
@mikitilik29 pre zaujímavosť Ešte v 19. storočí boli všade len mieste časy a neexistovali časové pásma. Časové pásma sa začali zavádzať až s príchodom železnice. Bol problém v Amerike keď vyšiel vlak zo stanice v jednom meste o v druhom meste mali iný čas. Aby mohli zjednotiť a urobiť cestovné poriadky museli zaviesť jednotný čas pre nejaké regióny. Vtedy aj Einstein začal uvažovať nad śôsobom ako synchronizovať čas v 2 rôznych miestach a prišiel na teóriu relativity. Tú Špeciálnu. Vtedy sa už dalo zjednotiť čas pomocou telegrafu. Lenže aj Telegraph ide nejakou konštantnou rýchlosťou hoci veľmi veľkou rýchlosťou svetla. No a Einstein vedel že rýchlosť svetla je Konštantná v každej inerciálnej sústave, čo zistil Michelson pokusmi a keď začal rozvíjať myšlienky ďalej došiel až k tomu že vlastne čas a priestor sa musia tejto konštantnosti prispôsobiť svojou dilatáciou. A tak sa mi skracujeme v smere pohybu a pomalšie starnem voči ostatným keď sa pohybujeme voči ním. Lepšie povedané keď sa zrychľujeme alebo spomaľujeme voči ním. Lebo aj pohyb je relatívny ale zrýchlenie už nie. To sa zjednocuje s gravitáciou takže tak ako sa spomaľuje čas pri zrýchlení tak sa spomaľuje pri gravitačnou zrýchlení, čiže v gravitácii hmotného objektu. Preto na Slnku ide čas pomalšie ako na Zemi a na Zemi pomalšie ako na Mesiací. Riadne som zabočí v téme 🙂 Ale súvis to má všetko.
Pokial som na materskej, radsej sa par dni neriadim hodinkami, nech ma neporazi rovno😀
ja som asi jedna z mála s ktorou to nikdy nič nerobilo..či už za decka alebo teraz ako dospelá🙂 ani mi to neprišlo že bola nejaká zmena času.Vstala som o 10 inak by bolo 11😀
@lusyc Roky trepu o tom ako to zrusia. Lenže na tomto sa musia dohodnut vsetky staty a napriek tomu, ze je davno potvrdene, ze to ziadny benefit nema, vzdy sa najde niektory stat ktory nesuhlasi a sme tam, kde sme boli. Keby o tom rozhodovali mamy, bolo to raz dva. Lenze politici....ved vieme svoje.
@evansova ak by sme zrušili letný čas, tak poslednú marcovú nedeľu vyjde Slnko o 5:23 a zapadne o 18:10. To by nebol až taký problém ale 24.06. už by vyšlo Slnko o 3:40 a zapadlo o 19:49 namiesto súčasných 4:40 a 20:49. Ako by sa ti spalo v lete,keby ti už o 3:40 svietilo Slnko? V angličtine sa letnému času hovorí v preklade Denné svetlo šetriaci čas. Proste si ušetríš ranné denné svetlo a máš ho večer k dispozícii. Kým nebola vedecko technická revolúcia, ľudia sa prispôsobili Slnku a vstávali skôr alebo neskôr podľa východu Slnka. Keď už ale sa do škôl a fabrík chodí v jednotnom čase, tak to má rozum si posunúť tie časy. Letný čas nebol zavedený kvôli zime ale kvôli letu. Aby sa tá krátka noc využila na spanie a jej vrchol, kedy je Slnko za severným pólom bol čo najviac stredu času spánku čo najväčšieho počtu ľudí. Ja viem, že je to nepríjemné sa prispôsobovať dvakrát ročne zmenám času. Ale ak to neurobíš, len odsunieš problém na neskoršie dátumy a bude sa ti zle spať celý máj jún a júl.
@liusa82 ano, pretože už ten posuv slnečného dňa ťa do toho sám navádza. Viď môj predošlý príspevok. Ja to pociťujem podobne ako ty. Už koncom marca sa budím veľmi skoro, lebo ma budí Slnko. Skočím do letného času bez problémov. A teraz koncom októbra som vstával stále neskôr a neskôr, lebo Slnko vychádzalo neskôr. A preto mi posuv času vlastne vždy dobre padne. Čo majú hovoriť ľudia okolo polárneho kruhu? Na Aliaške. Je jedna komédia so Sandrou Bulock, kedy ona ako šéfka kvôli povoleniu na pobyt v USA chce donútiť svojho podriadeného si ju vziať. On ppchádza z Aliašky z mesta Sidke. Je to už za polárnym kruhom. Vezmú ju tam zoznámiť ju s rodinou. Je leto. Chcú ísť spať a ona sa sťažuje, že nemôže zapať kvôli Slnku. Jej nastávajúci stlačí diaľkové od závesov tie sa zatiahnú a kamera ukáže zrýchlene, ako Slnko klesne na obzor na severe, ale nezapadne len sa ho dotkne. Ide zas hore a oni vstávajú. Mimochodom tie závesy s technológiou Black, ktoré neprepustia ani lúč svetla vyvinuli práve pre severské krajiny alebo pre južné krajiny na južnej pologuli. A tiež pre luxusné hotely. Keď som bol v Japonsku, priletel som ráno ich času a prišiel som do hotela o 10:00 ich času ale u nás bola ešte hlboká noc. Musel som dospať časový posun. Ale okná v hoteli boli od zeme až po strop a vonku pražilo Slnko. Zatiahol som závesy, ktoré boli v takých zapustených koľajničkách v strope a viseli až po zem. A v strede sa koľajničky prekryli jedna cez druhú. Zatiahol som teda závesy a odrazu bolo v izbe tma ako v hrobe. Nevidel som si ani na nos. Keď som prišiel domov, zistil som si o tom viac a už mám také závesy doma. Hoci ich nemám zapustené do stropu a trocha svetla predsa prepúšťajú, úžasne držia skoro ráno tmu. Hocikde sa dajú kúpiť, stačí pýtať látku Black. Je to nejakä husto tkaná látka, žiadna veda veľká za tým nie je. A možno to nie je ani žiadna novinka. Len chcem povedať, že v severských krajinách sa človek bez toho v lete nevyspí. A s týmto celým tiež súvisí zavedenie letného času. Ako som skôr už písal, krajiny s menšou zemepisnou šírkou nepotrebujú a ani nepoužívajú letný čas, lebo nemajú také časové rozdiely medzi dňom a nocou okolo slnovratov.

@milanemila kažoročne veľký cirkus kvôli jednej hodine, ale v lete potom tie isté deti vláčia cez pol planety na dovolenky do uplne inych casovych pasiem a o tyzden naspat 😂