Už sem v koncoch, nezvládam svojho syna.
Ahoj zienky uz neviem ako dalej syn 5 let ale neuveritelny hajzel :((( boli me slovo ktere jsem musela vyslovit ale musela jsem ... vypocitavy maly dabel co nosi masku ditete.... vypocitavy ( mam malu dcerku sustavne ji robi zle nebo nie jej ale nieco urobi zle (poleje zed vodou nebo rozbije hracku rekne to na ni a ubližuje ji za to ze ona...) uspavam malou obcas tiez usnem on hned vyuzije situaci a robi zle jsem v koncoch brecim po n nocich uz nebiem ako dalej pomoc.... :(
@mimimiruska mozno len jeho ranne detstvo mu bolo prikladom, ze pevny svet istoty neexistuje (taku vec dieta strasne zozaciatku potrebuje. Rutinu, istoty, nemennost, aby citilo a nasalo vlastnu sebaistotu a pokoj). A preto si ta teraz chce uzurpovat len a len pre seba. Asi si bola doteraz jedina nemenna premenna v jeho zivote. A uz sa zmenila aj ta (dalsi partner, dalsie dieta).
Skus na to pozriet takto.
Mozno k tomu este videl, ze otec takymto systemom chovania u teba kedysi bezne dosahoval svoje (ignoracia, pohrdanie, ponizovanie, urazanie, mozno aj bitky). Tak ho len pretavil do detskej verzie (vzdor, robenie zle, ignoracia).
To je jedna z moznosti.
Dalsia je, ze ak ste zili v stresujucom prostredi, tak zacal prilis skoro citit nutnost ta chranit/branit. Lebo ty sama si to nezvladala branit vas dvoch. A nez si sa odhodla odist, tak uz sa u neho spustil ten proces. Ciastocne predcasne dozrel. Ciastocne sa tym vnima tebe rovny. Uz nie si autorita.
Je viac veci, preco sa naucil tak chovat k tebe i sestre.
Druhym protipolom je skutocne moznost, ze je naozaj sociopat, alebo psychopat. Niekto k tomu dospeje prostredim a ne/vychovou, iny sa s tym jednoducho narodi a vtedy ani najlepsia vychova na tom nic nezmeni. Ani desat psychologov. A len preto, ze je male dietko, neznamena, ze je iba nepochopeny anjelik a laska to napravi.
Kolke matky psychopatov neskor povedali, ze oni vedeli, ze ich deti su take ine, vedome zle. Ale nemohli s tym nic urobit.
Co ti k tomu jeho chovaniu povedala psychologicka?
@sissy27 s partnerom se snazime urcovat hranice pomoct mu ale aj nas uz to pomali oddaluje od sebe lebo ne to viac a privela od maleho ditete...
@mimimiruska verím, že Ti je ťažko tiez poznám jedného takého chlapca.Vzdor od rána do večera taký ako popisujes znicene veci a pod ...chodí aj syn k psychologicke či boli ste u neurológa?Neviem poradiť iba nevidieť v ňom gény zlého otca, viac prejavovať lásku, určite žiarli na dcéru.Ale jedno má prekvapilo nemôžeš zaspať pri dcére, keď v druhej izbe máš 5 r vymyselné dieta, ktoré sa hrá s noznicami.On už vie, že vždy je ten zlý tak čo by sa snažil?je zaskatulkovany, že je zly.urcite je niečo v čom je dobrý a v tom ho chval podporuj kúp mu omaľovánky, nech doma v rámci možností pomôže bude na to hrdy.Pochval ho, daj najavo lásku.To robia aj iné deti, že zvalujú vinu na súrodenca.
@mimimiruska este ma napadlo, ze mozno by pomohlo dat ho na nejaky sport, v tom veku uz kludne moze zacat, vybil by si energiu, dostal by sa medzi inych chlapcov, a nasiel by nieco, v com je dobry. Tvoj terajsi partner by sa mu mal venovat aj osamote, sami dvaja riesit chlapske veci, a ukazovat mu spravnu cestu-ako veci robit a nerobit, ako sa spravat k mame a sestre....chlapec potrebuje ozajstny muzsky vzor
@mimimiruska Ja len dufam, ze ked pri uspavani malej zaspis, tak syn je aspon s partnerom... nie ze ty si zaspinkas a 5rocny syn je sam bez dozoru vo vedlajsej izbe odkazany sam na seba... kks nechapem, ze "obcas tiez usnem a maly hned robi zle". Ty nie si v poriadku.
@mimimiruska asi by som ho zobrala k detskemu psyhologovi...a ked to je uz tak vazne aj vy chodte tiez by ste ho asi mali navštíviť... teraz asi v takomto prípade asi nič lepšie nevidím
@mimimiruska Más nárocné dieťa, náročné je celé toto obdobie aj s korona, aj s malou, nevyspatost, vycerpanost, atd Pravdepodobne chlapec žiarli, možno už aj manipuluje, možno si ho vzhladom na zdravotne problemy troska rozmaznavala, neviem posúdiť. Ty sa musiš psychicky dať do poriadku, vyspať sa, byť v pohode, odloziť vsetko nebezpečné z dosahu, znemožniť, aby mohol spôsobovať škody, alebo ubližovať. Pochváliť ho, objať ak je dobrý. Všimať si, kedy je dobrý. Nestačí len hrešiť, napominať a trestať, (aj to treba)
@moonlight1210 ze vse muze byt spoustecem vela lasky malo lasky jeho choroba vlastne ze si mam dat bacha ma vse co robim a prasky cpat ale ja sem proti praskam takze metody motivace ..a skúsiť začleniť mezi deti (skolka) ...coz teraz je problem a tu na dedine sem tu sama
@eliska13 praveze on je sikovny ked chce tim chvalim dostatecne az me prekvapuje.....a pak zlom a neverim ze je takove zlo se bere v diteti
Ahoj, ani som nedočitala celú diskusiu ale bolo by dobré zájsť s nim ku psychológovi, možno psychiater. Viem si predstaviť aké je to ťažké byť v pohode keď nevieš čo môžeš od dieťaťa čakať. Ak sa mu venuješ ako píšeš a nerobíš rozdiely, tak je najvyšší čas to riešiť s odborníkom. Bude starší a nedáš si s ním rady. Dieťa má mať hranice pokiaľ môže a keď ich vedome neustále prekračuje nie je to ok.
@mrkvicka060 si normalna ? O malu se staram nonstop a o syna tiez lebo je chory na nohy denne naspim cca 2 hodiny nekedy 4h kebych prehnala...syna nenecham sameho ma pusteny rozpravky a unich usina ;) dela ze spi a pak bum znuceho nic a omlouvam se ze na 5 min se mi zavrou oci ;)
@loliki robim verte.mi ze presto vse doufam stale mu verim ze bude dobre vazne !!! Uz jsem uplne na dne ale stale verim ze v nem kousek dobra je
@martinals budem muset lebo toto nechcem aby mi skakal po hlave a bala se o zdravy male
@metuzalem dakujem konecne nazor co me neuraza vazne velka vdaka presne tak to je ...presne tak :((
Je to ťažké, no začni to riešiť. Jeho správanie nie je ôk, nie je to bežné správanie v období vzdoru. Aby neurobil ešte niečo horšie.
@mimimiruska aha ok.
A partner sa mu venuje? Vezme ho sameho niekam na vylet a tak?
@mimimiruska z jeho správania cítiť hlbokú frustráciu a žiarlivosť na sestru. Asi sa niekde stala, alebo deje zásadná chyba. Tvoje reakcie, ako dať dieťa kľačať do kúta, tu frustráciu iba zhoršujú. V tom čase cíti poníženie a hnev, tým situáciu určite nezlepsis. Jasné, každý sa rodine s nejakou povahou, ta sa ale dá formovať. Darí potrebujú veľa lásky a pochopenia na jednej strane a zároveň pevne mantinely na strane druhej. Také to láskavé, pevné objatie, aby sa cítili milované a v bezpečí. Dieťa odzrkadlí naše správanie a neuraz sa prosím, mne chvíľu trvalo, kým som pochopila a prijala fakt, že ten problém je vo mne a jediný človek, ktorého môžem zmeniť, som ja sama.
podla mna nemusi mat hned nejaku poruchu. ono sa to bezne deje ked diet aziarli. proste doteraz vas mal len pre seba a teraz sa ma o vas delit. ako isto to bude trvat nejaky ten cas, no treba sa k nim spravat tak nejak rovnako aj si ten cas tak zadelovat a robit niektore veci len s nim
@mimimiruska nevieš ho od seba na pár dní izolovať? Dať ho ku starým rodičom alebo k známym, ktorí by ti mohli pomôcť. Zjavne potrebuješ odstup a čas na ukludnenie. Možno by to prospelo obom. Ale môže to mať aj opačný efekt tak sama zváz a skúšaj. Podľa mňa ťa chce mať syn len pre seba a nechápe že to nejde tak púta pozornosť takto. keď by bol od teba preč pár dní možno by si mu chýbala a bol by ochotný sa o teba začať deliť so sestrou. Ale ako som povedala môže to byť aj horšie. U nás to zabralo. Dcéra sa trochu uvedomila a brata nakoniec prijala. Sú medzi nimi 4 roky. Držím palce.
@mimimiruska oslov psychológa, ty v malom vidíš bývalého, problémy hadzes na dieťa... Každé dieťa má obdobie ked je ako čert a ty to nezvládas. Keď mi dieta nieco vyviedlo, vyhresila som ho, keď znovu, dostalo na zadok... Keď bol pokus znova, odstránila som prostriedky z dosahu a vymyslela niečo aby videla ze ma zaujíma.. Obrat nastal vždy. Aj teraz keď s nou všetci čerti žijú funguje to ze spolu niečo vymyslime, urobíme jej niečo pekne do izby atď... Žiadna psychologicka by to nepovedala, že máš v hlave všetko v poriadku ak takto reagujes na dieťa.. Žiadne dieta nebude len tak komunikovať s lekárom.. Hlavne keď vidí ako mama kyda na neho všetku vinu sveta. On ta zrkadli... Tí máš pocit ze mu dávaš všetko, a možno mu dávaš príliš.... Chodi do škôlky?
A nezabudni to dieťa prežívalo všetko s tebou od malička, prišlo o otca, zmena prostredia, nový súrodenec atď...
@mimimiruska Ruku na srdce.... Myslíš, že 5 ročnému dieťaťu niečo urobí keď bude skúšať písať dookola vetu že nebude ničiť veci? Alebo že bude chvíľu kľačať v kúte? A že sa uvedomí? Absolútne nie! Ja mám tiež 5 ročného chlapca a viem, že to by nemalo význam. Čo by som Ti odporúčala ja? Keď zničí alebo zoberie hračku sestre, tak ja by som som mu zobrala jeho obľúbenú hračku. Povedala by som mu, že vždy keď vezme alebo pokazí hračku sestre, tak že ty vezmeš nejakú hračku jemu. Aby vedel aká je sestra z toho smutná. Hračku by som mu večer vrátila, už keď bude kľud, keď bude sestra spať, tak by som mu ju vrátila a vysvetlila, že sestra je smutná ak jej zničí hračku a že to sa nerobí. A že nabudúce keď jej niečo zničí, tak ty mu toto autíčko (alebo plyšáka alebo čokoľvek čo má obľúbené) tiež vezmeš, ale že už ho v živote neuvidí. Alebo... pozeráva telku, resp nejaký tablet hráva? Hneď ráno by som mu povedala, že dnes keď bude robiť sestre zle, že večer žiadna telka nebude. Že si má rozmyslieť ako sa bude dnes správať - keď zle, telka nebude, keď bude dobrý telka bude. Že je to na ňom. Cez deň ak začne niečo zlé robiť tak mu len jednoduchou vetou pripomeň "mysli na to čo sme sa bavili o telke!" Hold.... A keď bude zlý, tú telku mu večer jednoducho nepusti a nech sa aj na hlavu postaví. Musí vedieť, že to čo povieš platí. Bez debaty. A kebyže obleje sestru vodou, tak asi ja by som mu to vrátila, jednoducho nech vie, že je to nepríjemné. Inak budeš to mať asi veselé, počkaj keď mladšia bude už taká, že mu vráti keď jej niečo zlé spraví alebo jej niečo vezme. Ale sestra ho možno vycvičí 🙂 Jednoducho musí pochopiť čin-dôsledok. Že každý čin prináša dôsledok. Dobrý čin dobrý dôsledok, zlý čin prináša zlý dôsledok. Ale chvíľkové kľačanie v kúte nie je pre nich zlý dôsledok, to si chvíľu odtrpí a môže si ísť veselo ďalej svoje neplechy robiť

@mimimiruska viem si predstavit čím prechadzas, lebo som sa s takymi detmi už stretla, ozaj som si pomyslela o nich či nie sú posadnuté lebo robili fakt zle...presne ako opisujes. Takže v prvom rade to nie je len tvoj syn taky. Niekedy vedeli tie deti byť neskutocne zlaté, a mudre, o chvilu zase ako maly diabol... až som nechápala, kde sa to v nich berie. Deti do empatie musia vyrast. Musis mať proste trpezlivost, davat len a len dobry príklad, lebo čo deti vidia, to začnú žiť. Držím palce,