icon

V práci mi všetci tykajú, aj keď som staršia

12. apr 2020

Mam 34 rokov a v praci mi kazdy bez opytania tyka a mne to prekaza. Pravdou je ze v nasej rodine vsetci vyzerame mlado a ja vyzeram tak na 20 rokov a kazdy si mysli,ze som studentka. Snazim sa chodit upravena,namalovana lenze ked sa namalujem vyzeram este mladsie. Obliekam sa do kostymov,siat aby som vyzerala zensky ale kazdy si ma mili zo studentkou. Tym,ze si to kazdy o mne mysli tak sa ku mne aj chovaju a mne vadi,ze mi rozkazuju pricom som vzdelanim vyssie nad nimi no nemam vobec ziaden respekt u nich. Vypravaju sa somnou ako s dietatom a nie ako s dospelou zenou a mne to vadi. Ked som ich upozornila,ze sme si nepotykali povedia mi vsak tu si tykame vsetci.
Co mi poradite. Idem do druhej prace a ako dam jasne najavo,ze nechcem aby mi tykali

katkaba1
12. apr 2020

Nie každý vie vzbudiť rešpetk. A hlavne - rešpekt si treba zaslúžiť. Ten sa vynútiť nedá. Ja mám 30 rokov, keď kupujem šampanské na Silvestra tak si pýtajú občiansky preukaz odo mňa.. No aj napriek neplnoletému výzoru si nikdy voči mne nikto v práci nedovolil tykanie kým som to sama nenavrhla alebo sa dotyčný nespýtal sám. Ja som pracovala tiež na vyššej pozícii (aktuálne na PN a čoskoro materská) a aj napriek tomu som si časom aj s upratovačkou potykala. Keby nebolo jej tak by som tam pracovala v špine takže trochu úcty a pokory voči nižším pozíciám by tiež neuškodilo.
Vedúca pozícia, oháňaš sa vysokým vzdelaním a používaš slovo "vyprávajú"..
Mimochodom - kostým ani šaty zo ženy dámu nerobia.

cacianka
12. apr 2020

@marlent veru oduta nebudem ale slusne poviem ze sa musim rozhladiet a zvyknut si, nech maju zvyk akýkoľvek. Ja nie som nikde a s nikym oduta.
Ps.nebudem si tykat s debilom (mala som takych 2 kolegov, najprv sa javili normalne ale po case sme si s nimi povykali viaceri)

modrykoniicek
12. apr 2020

Mne tykajú bez opýtania lebo si myslia, že som tiež brigádnička.A niektorí si dokonca myslia, že mám 18.Inak vôbec si ja osobne memyslím, že vyzerám na 18 vtedy som vyzerala úplne inak.

A od môjho 36 ročného muža si pýtajú občiansky preukaz, Isic kartu a tak.A tiež mu vsetci tykajú.

Naposledy v obchode to bolo halooo mládež

23121974
12. apr 2020

@lilitela Nemala si za kolegyňu moju bývalú kolegyňu? 😂 😂 Tiež sme mali v robote takú expertku 😀 Mala skoro 40,ale stále o sebe vravela,že vyzerá na 22r.Pritom všetci si mysleli,že má 50 a viac,lebo vďaka tomu,že bola nonstop v solárku a na slnku mala neskutočné vrásky,zničenú pokožku.Keď jej niekto povedal,že na 22r určite nevyzerá,už sa urazila a začala vykrikovať,že jej všetci závidia 🙄

lubka261
Autor odpoveď zmazal
xckaret
12. apr 2020

Chcela by som riesit tvoje problemy...ja som ovela starsia a som rada, ze si mozem a doslova ja navrhujem, aby sme si tykali....je to o charaktere cloveka.

bluka2
12. apr 2020

Ja som tiež v tvojom veku a ani by mi nenapadlo, že si niekto potrpí na vykani. Ale vsak im kľudne povedz, že sa budeš cítiť lepšie keď ťa budú oslovovať tak tak a tak a je to Win-Win, podľa mňa to spravia, budeš spokojná a ostatní majú dovod na žartíky

nelca0510
12. apr 2020

Ked uz si taka vzdelana,nepouzivaj slovo vypravaj

dopolbokaodrata
12. apr 2020

Ešte k tej upratovačke, keď máš okolo seba bordel tak ťa upozorní, stoly a okolie si má uložiť každý sám, aby ona mohla už len poumývať a nemuseli ste riešiť, že vám náhodou niečo zmizlo.

vroni
12. apr 2020

U nás sa vo firme tyka, ale upozorňujeme na to nových, takže nikto nie je zaskočený. Ale inak bytostne neznášam, keď mi niekto začne tykať, lebo chce ukázať, aký je bohovsky lezerny. To som potom bohovsky nepríjemná. Ak by mi začal tykať niekto, komu ja vykam, asi by sa mu malo páčila moja odpoveď. Aj upratovačka, ktorá by mi začala dávať príkazy by asi nebola dlho moja kamarátka. Nie preto, že je "len" upratovačka, ale preto, lebo nie je ani moja nadriadena a ani kamarátka a bezociva môže byť doma na muža a nie v práci na kolegov. Takže potiaľ by som autorke rozumela. Len potom tie výroky o gramatike a celková štylizácia textu ukázali skôr smerom, že je chyba skôr medzi stoličkou a klávesnicou (ci mobilom) a nie v tykani ci vykani.

ave17
12. apr 2020

Gramatika zdržuje??? A čím? Veď rovnaký jeden úder je mäkké i, aj ypsilon.. 🤔

simca06022011
12. apr 2020

Ja sa ti divím, ja mam viac rokov a necítim sa tak aby mi kolegovia vykali. Vykaju mi podriadení, pokym si nepotykame, po skúsenostiach nie som veľmi tykava, hlavne veľmi mladí ľudia majú potom z prace holubnik a z nadriadenéhi dobrý deň. Takéto veci sa riešia hneď na začiatku, pri nástupe... Vtedy ti to nevadilo? Ja som mala kolegyňu, ktorá hneď pri prvom ahoj Uzemnila každého s "ešte sme si nepotykali" a všetci to pochopili hneď 😂

Ak ste na rovnakej úrovni približne, všetci si tam tykaju (mne sa čím ďalej tým viac stáva aj to ze zákazníci nám týkajú, proste vykanie je out...), tak nikoho tvoj vek a k vzdelanie nezaujímajú. O čo v práci ide sú dobré vzťahy a dobre výkony... Ak ta uráža rozhovor čo im soplana rozkazu tak im Povedz co si o tom myslíš, použi páky aké máš, upozorni na chyby ich ale kľudne aj nadriadeného ak by to bolo nutné atd.. Ak ti prekáža, že ti tyka upratovačka (a to by mne veru prekážalo keby mi na pracovisku vravela co mam upratať, moja upratovačka na firme bola hneď e upozornena, na veci ktoré mi prekážajú a slušne sme si vykašli, keďže to bola staršia pani, rovnako si to zariad), tak by som ju pekne umiestnila. Nech sa stará do svojej práce, vyka ti, aj keď celkom. Neviem co také. Mohla chcieť po tebe upratať. Ale zase dostávame sa k dobrým vzťahom... Ak má byť na firme dusno, mate s kolegami na seba zazerat, tak asi je na mieste prehodnotiť prístup, pripadne kolektív...

ave17
12. apr 2020

@maciatkolulu vyzerá to na Skalicu, pripadne sv. Alžbetu..

veronikaszabova
12. apr 2020

Bozinku, dlho som sa tak nezasmiala 🤣🤣

dopolbokaodrata
12. apr 2020

@simca06022011 mne upratovačka tiež tykala, ale to bola moja suseda čo ma poznala už odkedy som sa vozila v kočiariku, ostatným kolegyniam nie. Takže sú rôzne prípady. Ono ktovie, ako jej niekto niečo povedal, vôbec to nemuselo byt tak, ako to ona prezentuje, keďže jej asi vadí že pred ňou všetci nechodia v predklone.

rondicka
12. apr 2020

Je vidiet ta vyssia uroveň, hlavne v gramatike😆😉

sfialka
12. apr 2020

No ide o to,čo im dovolíš. Ak im budeš vykať aj oni ti budú musieť vykať.. Ja si dám čas na tykanie...aj tykanie si treba zaslúžiť. Nemám dobré s skúsenosti s tým,ak si s nadriadeným, ale aj podriadeným tykam...potom niektoré veci berú samozrejme. No všetko sa naučíš časom.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
amelie2017
12. apr 2020

Ako nechcem Vas urazit, viem, ze vela ludi ma problem s gramatikou, aj ja sa obcas seknem, ale ako ste napisali diplomovku s vasou gramatikou?
Otras.

Respekt a uznanie si neziskate tykanim ci vykanim, ale pracou. Druha vec, ze nie kazdy na to ma, aj ked je odbornik. Ja som robila na veducej pozicii a radsej som sama odisla. Proste to nemam v krvi. Je to ako ucitel. Moze mat dobre vedomosti, ale ak ich nevie podat, nestoji za nic.
Okrem stazovania sa na druhych treba aj trosku sebareflexie, ci sa na dane miesto naozaj hodite.

Vela stastia

joannita
12. apr 2020

Juj. Ty asi nebudes velmi oblubena v kolektive.

simca06022011
13. apr 2020

@dopolbokaodrata no áno, ale to je iné keď sa poznáte. Vieš, u nás je upratovačka platená cez inú spolocnost, platím si junore to aby sme my a kolegovia nemuseli umývať podlahy atď, keď ledva stíhame prácu. Dostala inštrukcie, ako co ma urobiť a co nerobiť, napr. Neupratovat nám stoly, nevyhadzovať veci ak niečo niekde nájde padnúť atď.... A je to dosť podstatne lebo kolega mi zo stola pri upratovaní hodil celotyzdnovu prácu pripravenú na Spracovanie do zberu 😂ale nie o tom som chcela, skôr by to mala zobrať tak, že ona sa musí k ľuďom nejakom postaviť, určiť hranice...

petkaaa
13. apr 2020

Vážená pani autorka, som od vás mladšia, takže budem vykať, aby som náhodou neurazila. Mám ten pocit, že si o sebe myslíte viac, ako by bolo potrebné. Neovládate základnú gramatiku, ospravedlňujete to tým, že gramatika zdržuje. Zdržuje Vám myslenie, alebo čo? Väčšina vzdelaných ľudí to má zautomatizované a nepotrebujú profesúru na to, aby rozoznali či sa píše "s kím" alebo "s kým". Predpokladám, že vo Vašej vedúcej pozícií sa venujete aj písanému textu, kde používate aj bežné slová slovenského jazyka a nie len odborné výrazy, takže gramatika by Vám nemala byť cudzia. Ďalej ... chovajú sa zvieratá, ľudia sa správajú. Aj keď máte 34 rokov, nie, nevyzeráte na 20. Naozaj nie. Môžete vyzerať mladšie, ale 14 rokov je predsa už len dosť veľa na to, aby ste tak vyzerali 😉 Takže tykanie kolegov nebude určite kvôli tomuto.
Viete aká je politika vašej firmy? Netykajú si bežne všetci? V zahraničných firmách je to absolútne bežná prax, že kolegovia si medzi sebou tykajú.
Alebo jednoducho kolegovia vidia, ako sa správate (nie nechováte, správate!) a dávajú Vám to pocítiť aj takýmto spôsobom.
Mimochodom, hovorí sa "daj hovno na policu a bude si myslieť, že je torta".

jankapepe
13. apr 2020

Sú firmy, vlastne dnes asi všetky väčšie, kde je jedným zo základov firemnej kultúry tikanie.
Práve preto že tam ti vek ani vzdelanie nepridá na dôležitosti. Dôležité sú výsledky v práci a výsledky kolektívu ako celku.
Mimochodom aj tu si všetci tykame 😁 alebo vám mám špeciálne vykať??

xckaret
13. apr 2020

@petkaaa trefene.....aj ja som zazila 34 rocnu sefku, ktora ked potrebovala poslat mail nadriadenej, ta ho najprv preposlala svojej kamoske, aby jej ho skorigovala a opravila hrubky..

nikyball
13. apr 2020

Nestrapnuj sa pani šéfka zemegule 😂 ty máš skôr syndróm hovna na poličke. Nezabudni nestane sa z neho lekvár 😂

xckaret
13. apr 2020

@xckaret sory, trefne...

kittykat22
13. apr 2020

mas 34 rokov, vypadas na 20, ked sa namalujes vyzeras este mladsie? A v dobrom svetle vypadas na 16, nie? Myslim, ze by si nemala pouzivat krem proti vraskam, aby ti štát omylom neodobral obciansky preukaz.

stanulienkat
13. apr 2020

Fuuuha, no ale ste jej teda naložili. Mnohe komentáre sú teda dosť primitívne: šéfka zemegule,hovno- toľko stupidity a primitívnosti som dávno nečítala. Uplne normálny prispevok na tykanie. Nielen gramatika je prejavom inteligencie, ale aj to, že ti niekto nezačne jak taký sedlák z krčmy hneď tykať. Ja som teda zaučala mnoho kolegyn a mnohé boli oveľa mladšie. Nikdy som si nedovolil im začať tykať,vždy som sa jej po pár dňoch spýtala, či jej to nebude prekážať ak jej tykať budem. A mnohé nadriadené mi tiež povedali, že prepáč,mám ťa síce rada, ale nechcem si na pracovisku tykať, je to veľmi osobné a chcem mať určitý odstup. Je to úplne normálne a pochopiteľné a automatické tykanie sa mi zdá oveľa stupídnejsie aj tie vaše komentáre,ako to, že niekto neovláda 100 percent gramatiku. Na pracoviskach je rozna hierarchia a ta ma byt zachovana. Ak si tykate- super,ak nie zemegula nespadne. Do prace chodim pracovat a nie sa kamosit. A to by mal kazdy respektovat. A kto to nechape,ze sa nepatri s kazdym hned tykat,tak bohuzial. Aj to je forma inteligencie.

katkaba1
13. apr 2020

@nikyball ja to poznám tak, že položiš hovno na policu a myslí si, že je klobása😂😂😂

nikyball
13. apr 2020

@stanulienkat primitívne je podľa mňa povysovanie sa nad ostatnými. A stupídne je sa tu hrať na najkrajšiu vyštudovanú šéfku. Ona ma skôr problém sama zo sebou a trpí nejakým komplexom. Týmto si rešpekt nevybojuje skôr sa strapnuje.