Váš názor na gender ideológiu
Ahoj, velmi by ma zaujimalo, co si ludia myslia o gender ideologii, ktora k nam zacina byt aktivne pretlacana zo zahranicia. Nejde o prava gayov, ale o to, ze chcu, aby bol rod oficialne zruseny, kedze rod muz a zena nepokryva tych, ktori su jedno, ale citia sa ako druhe. Takisto v skolach v zahranici sa ma ucit, ze nie je muz a zena atd. Ja nazor mam, ale rada by som vedela, ako to vnimaju druhi.
@lucilaines ano, ja som to hovorila v tom zmysle, ze sa neda odstranit ta inakost. lebo keby bol vozickar alebo nevidiaci postaveny na roven zdravemu cloveku, tak by prisiel vlastne o tie vyhody, ktore teraz ma. prisiel by o pomoc, pochopenie podporu, aj ked on sam by vedel, ze tu pomoc aj psychicku podporu potrebuje, lebo sam vidi, ze je niecim iny. keby sme sa na neho pozerali, ze vsak co sa stazujes, nemat nohy je normalne, preco sa lutujes, preco ziadas o pomoc.
preto si myslim, ze nie je spravne postavit ludi lgbti do pozicie, ze je to normalne a co sa stazujes, co places, preco cakas odo mna podporu. ti ludia tiez vidia ze su ini a vidia to sami od seba a pomoc potrebuju.
robit nieco navyse pre postihnutych ludi nie je pre nas obmedzujuce, ako aj bolo v prispevku vyssie, rampa pre vozickara. ale obmedzenie je to vtedy, ked sa ludia postavia vsetci na jednu uroven, pricom sa prestane pre nich robit to, co sa robit ma, lebo vlastne kazdy potrebuje nieco ine. podla takeho vzorca potom neexistuje chodec ani nechodec. aj ked zdanlivo ten vzorec hovori o tom, ze tu obaja spolu mozu spolocne nazivat, v skutocnosti ale ani jeden z nich nedostava to, co potrebuje. napriklad celine dion ked sa rozhodla, ze zacne obliekat svoje deti do neutralnych farieb a vymyslela aj vlastnu modu. lebo jej syn v nejakom lunaparku alebo kde reagoval pozitivne na dievcensku hrdinku z rozpravky, neviem to uz presne. tak namiesto toho, aby dalej rozvijala jeho chlapcenskost mu dala akoze slobodu v tom, cim on sam chce byt. ale ono to niekedy moze byt tak, ze ked vyklicia semienka fazule, ktore sa potrebuju omotavat okolo palice, tak my tam ziadnu palicu nedame a povieme, ze to semienko si moze samo vybrat ako chce rast. lebo co ak niektore semienko by nechcelo rast po palici, ale plazit sa po zemi. a tak vlastne vsetky semienka vyrastaju bez opory, rastlinka sa nevivija ako ma, zacnu sa po zemi zapletat, z vlhkosti zacnu hnit alebo nieco podobne. ano, mozno by sa stalo, ze niektore semienka vyklicia inak a nebudu sa moct splhat po tej opore, niekolko semienok by tak trpelo a tak by bolo spravne sa o ne individualne starat podla ich potrieb. ale nie je riesenim to, ze sa vsetky semienka opustia a da sa im zdanliva sloboda v raste. tym ta vacsina pride o zdravy vyvoj.
@janetinka27 tvoj názor pokladám za najinteligentnejsi aký tu doteraz odznel a napriek tomu dokáže mať niekto tisíc argumentov
Nemá to zmysel. Ostáva nám veriť, že sa toho my, ani naše deti nedozijeme
@fokuska ja si nemyslim, ze v mojom pripade ide o strach a paniku. vela som nad tym rozmyslala. som krestanka a rozmyslala som nad tym aj z tohto pohladu. nepovazujem to za spravne a naozaj sa obavam pustania tychto veci do zakona a do spolocnosti. co prijme raz zakon, to casom prijme aj spolocnost. tak ako je to s potratmi. nikdy som ziadnej zene do oci nepovedala nic zle, ale boli ma to. zit v spolocnosti, ktora toleruje zabijanie nevinnych. je to o hraniciach, kam sme ochotni zajst. napriklad v niektorych spolocnostiach je stale tolerovane ukamenovanie zeny a podobne. teraz si predstavim, ze v tej krajine zijem. ved by mi roztrhlo cele vnutro, keby spolocnost okolo mna dokazala tolerovat ukamenovanie zeny. ako by som mohla v takej spolocnosti zit a hladat si v nej priatelov a vychadzat s kolegami, keby kazdy v tomto mal posunutu hranicu a kamenovanie by schvaloval?
to iste je uz aj na slovensku. ked okolo teba ludia hlasia pravo zeny, pravo volby, zi a nechaj zit. a prave interrupcia tomu sloganu zi a nechaj zit dava riadne na frak. teraz tu nechcem rozoberat potraty, ale hovorim to ako priklad toho, v akej spolocnosti sme ochotni zit. v spolocnosti ktora toleruje tieto veci.
mala som o dost starsieho kamarata, ktory je bisexual, bola som dokonca do neho platonicky zalubena. ale nebola to normalna zalubenost, casom som pochopila, ze ten silny cit, co k nemu citim je najhlbsia lutost a empatia. bolo mi do placu, ked som si na neho spomenula, lebo on sam vedel, ze pre jeho svedomie je to nespravne, ani nechcel klamat ziadne dievca ale ani nechcel zit ako homosexual s muzom, lebo to bolo proti jeho svedomiu. teraz ma 47 rokov, vyzera stale rovnako, stale zije s rodicmi a so psami. stale mi je strasne luto, ked si na neho spomeniem. ale som rada, ze zije tak, ako mu kazde svedomie. ale jedneho dna sa tieto veci dostanu do zakona, budu mozne sobase homosexualov a spolocnost to prijme. ludia si pomyslia: snad by zakon nesiel proti moralke, proti dobru. ale casom to bude prijate do zivota ludi a ludska hranica sa posunie zasa dalej. a takto to moze ist donekonecna.
a to iste aj s genderom. tie veci, ktore sa nam teraz zdaju smiesne, sa budu len a len posuvat. doteraz tu nikdy nebolo nic viac ako len muz a zena, ale akonahle sa to raz prijme, tie hranice sa zacnu posuvat a posuvat a nebude uz moznost to nikdy vratit spat ak sa ukaze, ze to rozhodnutie bolo zle.
@maximilie Pouzivaju koncovku -ie. Tak ako znamy Erik Hilar Lakatosovie - ale myslim si, ze on je prave priklad toho ako sa pretrcal aby zaujal, sokoval a zviditelnil sa.
@janetinka27 Suhlasim s tebou, ale rozdiel je v tom ze ty stale hovoris o tom ze aj osttani stratia moznosti a svoju identitu. A o to praveze nejde. Tebe nikto nic nevezme, iba im sa prida moznost.
Rovnako ako tebe nikto nevezme moznost chodit, kvoli tomu, ze vozickarovi pridame rampu. Jemu to pomoze, teba to neovplyvni.
neviem teraz v ktorom prispevku vyssie tu bol spominany ten matt damon. nedavno som tu na koniku zachytila, ze ocenenie oscas ma nove pravidla. bol to sice konikovsky prispevok, takze mozno nebude na 100% pravdivy a pravdivost som ani neoverovala. ale tam bolo napisane, ze ak sa nejaky napriklad film chce uchadzat o ocenenie oscar, bude musiet splnat kriteria. a tam bolo presne uvedene, kolko percent napriklad hercov alebo ludi zo stabu musi spadat do urcitej skupiny ludi: napriklad zeny, cernosi, gayovia atd. na prvy pohlad to vyzera ako nieco, co je dobre, lebo dava moznost uplatnit sa aj nejakej "znevyhodnenej skupine". ale podla mna prave toto je voci tym oznacenym aj neoznacenym ludom nedostojne.
@fokuska napriklad teda ako je to pri rodicovi1 a rodicovi2. stratili identitu mama a otec. to je podla mna zavazna vec. mama je mama a otec je otec a chcu byt tak aj pomenovani. napriklad v manzelstve dvoch muzov si moze kazdy z nich vybrat, ci chce byt mama alebo otec alebo mamaotec v jednom atd. ale pristupom rodic1 a rodic2 vlastne je odobrata identita vsetkym, uz nie si mama a otec, uz si to, co chces byt a to nas nezaujima. ale ja chcem byt pred celym svetom mamou alebo otcom, nechcem byt len rodicom. ale tato identita uz neexistuje. uz je iba v mojej hlave, prezivani, v mojom zivote, ale zo zivota spolocnosti vypadla. spolocnost uz tuto identitu nepozna, nerozlisuje, nenazyva.
@lenkakravcova ale on zil v tradicnej rodine. vychovala ho matka a otec. viem, ze si to myslela ako poznamku na okraj 🙂 tento priklad vsak vyuziva aj mnoho ludi, ktori sa chcu z tradicnej rodiny takto vysmiat, aj ked viem, ze ty si to tak vobec nemyslela.
panna maria a sv. jozef boli zasnubeni a v zidovstve to bolo inak ako je to dnes, vtedy zasnubenie malo vyssiu vahu a takyto par uz spolu zil. takze oni neboli len nejaki frajeri, boli si slubeni a bralo sa to vazne 🙂
@janetinka27 vidis tomuto ja vobec nerozumiem. Si rada, ze tvoj kamarat zije podla svojho svedomia. Ma 45 nema rodinu, nema lasku, zije u rodicov. Naozaj je toto stasnty a plnohodnotny zivot, ktory on chcel takto prezit? Nebolo by mu lepsie v tolerantnej spolocnosti, kde by proste s kludnym svedomim bez toho, aby ho niekto odsudil, bez toho aby sa on sam toho musel bat, ale prostenuplne prirodzene zacal zit s muzom a tvorili spokojny par? To, ze zije podla svojho “svedomia” znamena, ze cely zivot trpi koli tomu, co by povedali ostani a ako by sa s tym vysporiadal. Nie preto, ze by ho to robilo stastnym. Toto nie je pekny pozitivny pribeh, toto je pribeh jedneho tragicky premrhaneho zivota a nestastneho cloveka.
@janetinka27 Rozumiem ti v tom, ze tebe tvoje osobne presvedcenie sposobuje napr. bolest alebo utrpenie, kvoli tomu ze je dovolene ist na potrat. Prieci sa to tvojej moralke, tvojim hodnotam a pod. Alebo to ukamenovanie ako spominas a ine veci.
Vzdyje to tak, ze cast spolocnosti je takto spokojna a cast nie. A ked sa to otoci a napr. potraty sa zakazu, tak sa to vymeni - srdce to bude trhat tym, ktorym vezmeme moznost rozhodnut sa o potrate ale zas budu spokojni ti druhi.
A to je zas velka moralna dilema - moze ta skupina ktora je proti zasahovat do druhej skupiny a snazit sa im vstepit svoje hodnoty? Tieto debaty su tu uz dlho a jednoducha odpoved na ne asi neexistuje.
A tej strate identity - krajiny, kde funguje rodic1 a rodic2 to funguje len na papieri - nikto im nikde nezakazal ze by sa rodina kde rodic1 je zena a rodic2 muz, cize tradicna rodina, tak nemaju zakazane aby o sebe hovorili ako o matke a otcovi, aby takto ucili deti, aby sa takto prezentovali a nazyvali sa tak. Vobec nic im nikto nevzal. Len v tlacive napisu svoje meno nie pod kolonku matka alebo otec ale pod kolonku rodic1 alebo rodic2. Rovnako ako ked je kolonka zakonny zastupca a vobec sa neriesi ci je to muz ci zena. Tlaciva sa urobili neutralnejsie. Ale nikto nevysrktol z jazyka slovo matka a otec, nikto nezakazal pouzivat ich.
@janetinka27 Ked mozes, tak mi prosim este odpovedz na to co som sa pytala. Ze v pripade, ze by si mala zarucene, ze nikto detom nic nebude vtlkat do hlavy, nikto ti nic nezakaze a nezoberie, tak by si mala problem s tym, aby niekto mal moznost zaskrtnut v tlacive moznost "ine" pri pohlavi? Ze by pribudla moznost cislo 3?
Tiez keby sa nezmenilo vobec nic, iba to ze v tlacive by bolo rodic1 a rodic2, tak by ti to vadilo? Stale by si bola matka, stale by bol otec, prakticky bsa vobec nic nezmenilo.
@77daniela77 vies co mne pride nenormalne? zatazovat sa tym, ze si niekto obliekol na pride kostym.... kde konkretne vidis problem? ohrozuje to tvoje esteticno? bojis sa, ze ta cez obrazok nainfikuju homosexualitou? kto si ty aby si urcovala co je normalne a nenormalne? prebehla si v poslednej dobe pohladom po socialnych sietach a vsimla si si ako sa obliekaju v dnesnej dobe 14-rocne dievcata? nenormalne je skor to, ze tapas po povrchu, rozculuje ta ako sa oblecu gayovia na pride a ani na sekundu sa nezamyslis preco to asi robia, ze pod tym kostymom su bezni ludia chodiaci do prace, zijuci tak ako ty v tejto krajine, platiaci dane, krori ziju vo zvazkoch, ktore su v r. 2021 stale nelegalne a nemaju rovnake prava ako ja ci ty....a ty ani nechces aby ich mali, lebo... su ini, divni, robia veci, ktorym nerozumies a so svojou obmedzenostou ani nechces....skatulkovanie ludi, uniformita, normalnost a tradicne hodnoty to je tvoj svet....
@fokuska
Preco teda dievcata nemaju na vyber, a tie ktore by radi nosili suknu, MUSIA nosit nohavice podla gender neutral policy? To co ste vycitali /neviem ci vy osobne, ale boli tu take nazory/, ze dievcata, ktore nechcu nosit sukne, ich kvoli dievcenskej uniforme nosit musia, tak teraz dievcata ktore nechcu nosit nohavice ich MUSIA nosit kvoli gender neutral. Aky je tam rozdiel? Ak nesuhlasite s tym, ze dievca MUSI nosit suknu kvoli zenskemu pohlaviu, preco suhlasite s tym, ze dievca MUSI nosit suknu kvoli gender neutral pohlaviu?? Logika je kde? A school has banned pupils from wearing skirts as part of its newly-introduced gender-neutral uniform policy.Two years later, Priory School has announced that all students, regardless of whether they are new or not, must wear trousers in compliance with its gender-neutral uniform regulations.
Samozrejme mi nevadia gayovia, lesby, normalne zijuci /nehovorim o niektorych pochybnych individuach na duhovych pochodoch/som aj za registr. partnerstva. Trans nech sa daju preoperovat, ale tieto gender neutral veci,neurcite pohlavie, oslovovanie ono, to ze v niektorych reklamach vidno ludi, o ktorych mate pochyby ci je to chlap alebo zena /tatra banka mala jednu dobu taketo cudo na bilboardoch/ mi pride uz scestne.
@lucilaines to nie je premrhany zivot. potom by kazdy zivot bez manzelstva/partnerstva bol premrhany?
svedomie nie je to, do coho ta nuti spolocnost. svedomie si ty. je to to, co ti hovori, ci piesen, ktoru pocujes je krasna alebo je to trieskanie hrncov. svedomie je to najhlbsie ja. riesenim nie je ist proti svojmu svedomiu, to nie je stastie, to je zdanlivo stastne prezity zivot.
ako ked viem, ze kradnut je zle, ze tym ublizim okradnutym ludom a nebudem moct spat pre to, co som urobila. nechcem kradnut. je to hrozne, je to nespravodlive, znicujuce a tuto tarchu nedokazem na seba vziat, nie som zlodej, je to nocna mora byt zlodejom. ale zasa mat krasny dom a stastny zivot s rodinou, psom, detmi, dovolenkami. to je taky krasny zivot. ukradnem peniaze a budem stastna a budem mat stastny laskyplny zivot.
nie nebudem. som zlodejka. aj na smrtelnej posteli to budem vediet. ale okradla som sama seba. o spokojny zivot, kde som mohla byt vyrovnana sama so sebou.
a ani on nechce byt zlodej. okradnut sam seba o pravdu, ktorej veri.
@fokuska aha prepac, to som nepostrehla. keby bola moznost uvadzat niekde v doklade, ze clovek nema vyvinute dominantne muzske ani zenske prvky, to by mi neprekazalo. aj ked ja si myslim, ze kazdy z nas ma dane tieto prvky tak, ze jeden je vzdy dominantny. ale keby islo iba o pismenko na obcianskom, myslim si teraz, ze by mi to nevadilo. ale to by ani nemalo ziadny vyznam urobit "iba" toto.
ono to ma praveze vacsi vyznam a ten vyznam ked sa rozvinie v chorej hlave, tak to moze nadobudnut obludne rozmery. ja som mala odjakziva rada celine dion, jej pesnicky som pocuvala dokola, ale odkedy sa toto stalo, je mi jej luto. co to urobila. vnimam to ako jej nestastie. ale nechcela by som, aby sa toto nestastie rozsirilo na vsetkych ludi.
@ajnka Suhlasim, ja by som dievcatam nechala na vyber, nech maju k dispozicii suknu aj nohavice a samy si vyberu kedy si co chcu obliect.
Na druhej strane nevidim problem v tom, ze by uniforma bola definovana ako cisto nohavicova. Keby to nebolo nariadene v suvslosti gender neutral ideology, tak by s tym mozno ani ludia nemali taky problem. V skolach plati, ze sa nosi uniforma, tak ako to plati u lekarov, palubneho personalu, pri vysokej peci atd.
Neviem ci sa chirurgicka zamysla nad tym, ze v sale nema k dispozicii uniformu so suknou/satami ale ia nohavicovu verziu, alebo ze v niektorych spolocnostiach nemaju letusky k dispozicii nohavicovu verziu, iba suknu.
Ale v pripade, ze sa zacalo hovorit o tom, ze zeny na salach su utlacane, lebo uniforma je prisposobena muzom, uz by sa z toho dal vyrobit poblem. Ktory vlastne vyrobila spolocnost a nie samotne zeny, ktore su na sale.
Toto je riziko so vsetkym, ze sa z toho stane marketingovy nastroj a propaganda a nastroj na polarizovanie spolocnosti a pod - ci sa jedna o romsku mensinu, ci o rasizmus, ci o prava zien, alebo prava homosexualov...
@fokuska aha este k tomu rodic1 a rodic2. ono by sa praveze zmenilo. matka ani otec by uz neboli na papieri. to nie je akoze vseobecny pojem, ktory smeruje ku konkretnemu pojmu. konkretny pojem mama a otec by existoval uz iba v praxi, v rodinnom zivote. ale technicky uz nie. lebo matka je relativny pojem, to moze byt aj muz a tym padom nemozes slovo matka uz pouzit, ta zena sa nemusi ako matka citit, moze sa citit ako otec alebo mozno aj nieco ine.
@janetinka27 ano, ale teda pre lepsiu ilustraciu dovediem tvoj priklad do absurdna. Co ak by kradnutie bolo zakonom povolene? Co ak by sa na to cela spolocnost pozerala ako na beznu normalnu vec, ved ukradni, nic sa nedeje, este by ta s usmevom podporili? Co ak by ten, konu kradnes s tym nemal problem a bolo by to proste uplne v poriadku kradnut? Pred zakonom aj v ociach spolocnosti? Aj tak by neukradol? Aj napriek tomu by sa tomu tak branil? Teraz mu svedomie brani, pretoze to vidi ako nieco zle, tak ako kradnutie. Ako nieco odsudeniahodne v ociach svojich aj ociach spolocnosti. Ak by spoluzitie s muzom bola uplne normalna a bezna vec pre ktoru by ho nikto neodsudil a ktora by bola akceptovana v spolocnosti uplne rovnako ako spoluzitie so zenou aj tak by sa mu branil? ten podstatny rozdiel v tychto dvoch vecoach je, ze kym kradnutim niekomu realne ublizujes a sposobujes skodu, spoluzitim s muzom vobec nikomu.
Myslím že v tejto téme by nemali chýbať tieto info o tomto chlapcovi.. lebo vždy ide o jednotlivca..
Ak má niekto záujem, nech si prečíta..
@lauriema no lebo ten dolaz ani nemas a sama nevies o com pises.Proste ak sa riadis bibliou ok,ale prosim Ta nepodsuvaj a neodvolavaj sa nieco co ani neexistuje.
@lucilaines prave to spoluzitie ukazuje ostatnej spolocnosti, ze toto je dovolene a je to v poriadku. praveze tymto pristupom sa ublizuje tym ludom, ktorym to svedomie nedovoli, ale vzor spolocnosti ich dovedie k tomu, ze sa takemu zivotu poddaju a sami prispeju k dalsiemu posunu spolocnosti. kolki homosexuali vo vztahu vlastne trpia, lebo ich vztah je tolerovani, ale oni sami citia, ze to tak nie je spravne. ak spolocnost alebo zakon nieco dovoluju, potom je pre nas prijatelnejsie to urobit. lebo je to odobrene niecim, comu verime. verime predsa, ze zakony su spravne a spravodlive, dobre, moralne, ze neumoznuju zlo, nespravodlivost, ublizovanie. verime akejsi moralnej hmle, v ktorej zijeme. ale to je presne o tom, ze spolocnost bude vzdy tie hranice posuvat, lebo vzdy tu bude niekto, kto bude mat vlastne zaujmy a bude chciet zit po svojom.
poviem za seba. prijala som napriklad to, ze do svadby budeme s muzom byvat oddelene. ako dovod aj cirkev uvadza to, ze krestan ma byt aj pre ineho krestana alebo aj ineho cloveka prikladom. jasne, ze v skutocnosti to pravda nie je, pretoze sme uz prijali "volnost" sveta. ale ak hovorim o niecom len teoreticky, tak to nema vyznam, lebo svojim zivotom ukazujem opak. a tym potom kazdy moze povedat, ze aha krestan a ako zije. preto napriklad zit pred manzelstvom spolu ani nedovoluje byt na spovedi rozhreseny. kym zijes aj povedzme kludne v celibate, ale v jednej domacnosti s partnerom, nie si prikladom, naopak, nikto ti nevidi do spalne a kazdy predpoklada, ze zijes aj sexualne so svojim partnerom. takze ak pride clovek na spoved a nie je rozhodnuty, ze odidem zo spolocnej domacnosti a pockam do svadby, rozresenie nedostane.
vplyv spolocnosti na jednotlivca a na jeho rozhodnutia je strasne silny, ale to neznamena, ze jeho konanie odobrene spolocnostou je vlastne spravne.
kradnut sa da aj teraz, mozeme kradnut roznym sposobom, kradnut baliky kancelarskeho papiera v robote, kradnut tajne jedlo v jedalni atd. kazdy si vezme, vsak robia to vsetci. ale je to kradez. tato kradez je akceptovana a prijata a tak to ludia robia. ale v skutocnosti, ak nie si zlodej, tak si nevezmes nic, ani balik papiera. ale ak si zlodej, vezmes si, co ti nepatri. je to o svedomi, ci je clovek ochotny s tym zit a v klude spat. ukradnut sa da vselico, aj dobra povest ineho cloveka, ked ho ohovorime.
napriklad je proti mojmu svedomiu umele oplodnenie. ja som nikomu nezakazala ist na umele oplodnenie, mame ho aj v rodine. su ludia, ktorym samozrejme som svoj nazor povedat mohla, lebo su to blizki ludia a mozu poznat aj moj negativny nazor. som vydata 3 roky a nemame deti. ja viem preco, aj ked sa tym nechvalim. ale kam pridem, tam iba pocuvam. a co si sisi? co nejdes na umele? uz si mohla mat dve deti. pridem k lekarovi a on mi povedal. ideme do umeleho, vezmem vam vajicka, tlaci ma vas vek. nie, ja chcem riesit prirodzenu plodnost. coze? s vasim vekom, a vajicok bude menej, atd atd. na dalsej navsteve to iste: umele. o nicom inom sa s vami ani bavit nebude. ak chcete otehotniet prirodzene, je to vase rozhodnutie. v papieroch od lekara v kazdej sprave z kontroly mam napisane: ivf napriek pouceniu odmieta. som ako nejaka psycho vadna zena, lebo sa snazim otehotniet, ale nechcem umele. tak si mam vlastne ujasnit co chcem a neblaznit. a takto tlaci aj okolie alebo aj cast rodiny. clovek je tlaceny tak silno, ze moze podlahnut. je to strasne, lebo sa citi sam od seba zle, trapi sa, ale je trapeny aj okolim, lebo okolie ho tlaci a tlaci. takze vsetci mame svoje trapenia a sem-tam odolavat tlaku spolocnosti je strasne tazke.
@jana_eyre_2 je potrebne akceptovat a prijimat ludi s takymto osudom.
Otazka je,preco sa ma rodic oslovovat ako rodic 1,rodic2?
Nie otec,mama....
Preco by male deti mali riesit,ze existuju deti,kt.su abi chlapec,ani dievca?
Co ma akceptovanie,prijimanie ludi s inakostou zasahovat priamo do rodin,vsetkych rodin?
Zasahovat do vychovy malickych deti?
Ja osobne chcem a sama rozpravavam,vysveujem detom zivot ako prichadza...
Nerozumiem k comu je potrebne tolko casu venovat tejto teme....na ukor inych tem.
Myslim,ze nasa dpolocnost ma daleko vaznejsie problemy vo.vychove,vo vychove malych deti,vo vychove pubertakov...
Ozaj ma rodic,kt.chce vychovat slusneho cloveka co robit...kazdy den.
A mnoho samovrazd je aj teraz,nie z tohto dovodu ako je pisany clanok.....z dovodu samoty,vsade pretlacaneho kultu tela,uspechu...
Ludia namiesto skutocnych vztahov a pristelstiev na kavu chodia s psychologom.
Tych problemov v sucastnrj dobe je kopa.
Vseobecna laska,zhovievavost,tolerancia.....ako je mozne,ze je potom tolko smutnych ludi?
Vidim prave v tom nas egoizmus-kazdeho mam rad,no nechcem,aby ma otravoval svojim stazovanim,problemami....
Vsetkych tolerujem,ale len preto,nech aj mne daju pokoj.
To je taka falosna laska,priatelstvo,pozitivizmus.
@janetinka27 Ok, ale ty by si sa stale mohla citit aj oslovovat ako matka, to ti nikto nevezme. A keby si inu zenu s dietatom nazvala matka a ona by ta opravila, ze som otec, tak...? Oslovovala by si ju napriek tomu nadalej matka? Alebo by si zvolila oslovenie rodic, alebo si ju volala tak ako si praje, teda otec?
A ovplyvnilo by to to, ze tvoje dieta by teba volalo mama?
Je sice "fajn", ze ty nechces aby sa inym ludom dialo nieco s cim ty nesuhlasis, ale tu nezalezi na tom co chces ty, ale co chcu ti ludia.
Mne je velmi luto ludi v Afrike, v strednej Amerike a pod., vsade tam, kde chodia misionari a nutia im krestanstvo alebo ine nabozenstvo. Lebo oni to povazuju za spravne a vytlacaju ich originalne miesten bozstva, zvyky, tradicie, hodnoty a vtlkaju im do hlavy ze krestanstvo je to spravne. Nikto sa tych ludi nepyta co oni chcu, ci su spokojni s tym ako ziju. pridu misionari a vsetkych nasilu prerobia na krestanov a vtlknu im do hlavy ich hodnoty.
A mne je luto ked sa toto v spolocnostiach deje. Je mi luto, ze napr. ty by si zvysku spolocnosti chcela pretlacit svoje hodnoty - nechces aby sa im dialo nieco co nepovazujes za spravne.
Rovnako ja nepovazujem za spravne pretlacat im nieco len preto, ze to za spravne povazujes ty.
Okrem toho - ak Celine oblieka deti neutralne a aj ich tak oslovuje alebo co s nimi robi, tak co? Ved ked sa raz dcera citi ako zena, tak sa tak bude identifikovat a to ze ju matka bude oslovat neutrlnae, tym nijak nezmeni jej identitu, to s cim sa narodila, k comu prirodzene inklinuje.
Ešte stále to tu riešite? Všimla som si problematiku parent 1 a parent 2. To sa týka hlavne transgender rodičov. Keď je FtM alebo MtF. Keď zmení pohlavie, tak predsa nebude mať v dokladoch napísané, že matka, keď je právne muž. A tejto problematike ani veľa ľudí nerozumie. Mám taký pocit, že sa doslova stratil význam v preklade niektorých slov.
@janetinka27 Osobna otazka, ale zaujima ma - ty si teda s buducim manzelom zila, ale ked ste sa rozhodli vziat, tak ste dalej nezdielali spolocnu domacnost? Alebo ste spolu pred svadbou nikdy nezili? A nezila si ani s nim ani s nikym inym intimne az do svadby?
@fokuska skus si kuknut ivana duriša, misionara. nedavno bol o nom dokument. zije v afrike. chodi po uliciach, kde deti odmala ziju zavisle na vdychovani lepidla. su hladne a nemaju co jest. ziju v skupinach, kde musia žobrat a platit z toho vyzobraneho veducemu. on im da raz denne najest. ale inak su stale hladni. lepidlo ich oblbuje a necitia hlad. vsetci maju pri ustach malu pet flasu a dychaju z nej.
ivan duriš chodi pomedzi nich, zbiera ich zo zeme. ponuka im pomoc. pride velakrat, skusa to stale a stale. zbiera tych chlapcov a pomoze im z ulice, da im byvanie, jedlo, stara sa o nich. nemaju nic a nikoho. viera je pre nich tiez nova, on v tom ubytovani aj vieru praktizuje. pomahaju mu s varenim, upratovanim, vyucuje. ale viera sa neda naucit, nanutit. on ich nikdy neprinuti, aby tuto vieru prijali do srdca a zili tak aj ked uz nebudu pri nom. na misie sa prispievaju peniaze, prispievaju aj obycajni ludia, v kostole je aj krabicka s prispevkami na misie.
nabozenstvo, viera sa vzdy sirili, kazda spolocnost sirila svoju vieru s tym, ako sa rozpinala a kde chcela mat vplyv. neda sa to vytknut iba krestanstvu. lenze krestanstvo je aspon nabozenstvom miernym, je o pokoji a pokore, nie o nenavisti. domorodcov objavovali rozne spolocnosti a nie vsetky k nim boli mierne, niektore ich len pozabijali, olupili, spravili si z nich otrokov. krestania tam vieru sirili, ano, obracali ich na svoju vieru, ale nerobili si z nich korist, vnucovali im svoju pravdu. alebo to robili vsetky spolocnosti.
@fokuska lenze celine tym vlastne nerozvija jeho chlapcenskost. lebo si nie je ista, ze co ak nie je chlapec. kym je to takto povedane, ze sa to deje v jednej rodine, tak si mozeme povedat, ze co mna je po tom. nech si ziju ako chcu. ale ak sa to ma stat modelom pre spolocnost, tam uz treba byt opatrny.
@fokuska tak niektore tieto otazky su dost intimne, ale zacali sme spolu byvat az po svadbe. a som tomu rada, lebo si nemyslim, ze som o nieco prisla a navyse som nemusela ist ani proti svedomiu a mohla chodit napriklad na spoved.

A aké mená budú mať tí nezadefinovaní ONO? Anicko? Stefano? Tatiano? Alebo celkom vhodné neutrálne Alex, Saša, ...? Len tak uvažujem... Či nebude mať meno, kým sa nerozhodne čím je? Malo by vzniknúť aj nový vzor priezviska pre ONO.... Nie Novák/Nováková ale Novakovo ;)