icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

stardust
25. nov 2011

@stardust alebo radiologiu 😠 😠

minewka
25. nov 2011

@andreah25 Áno, to máš úplnú pravdu, že si často chodia k lekárovi "pookriať na duši..."...vôbec, naši dôchodcovia, v momente, ako idú do dôchodku, akoby sa totálne otočili - a opustili.

Ja neodsudzujem ľudí - že nič nespravili, čo sa nejakého zabezpečenia týka, ťažko to od nich aj môžem čakať - väčšinu svojho života prežili v úplne inom režime, ako dnes. Dnešnému svetu nerozumejú. Môj otec má 65 rokov - na ňom to vidím - ten sa dokázal čiastočne zmeniť, ale jeho väčšia časť "ja" a myslenia ostala v sociku. Moja mama má 52 rokov - ona sa dokázala tak na 70% preorientovať.

Ale na druhú stranu nemám rada vykrikovanie a sťažovanie sa - lebo každý máme určité možnosti..Každý môže niečo pre seba robiť, nejako si prilepšiť. Pokiaľ dôchodcovia nemajú dostatok peňazí - sú tu deti - ktoré by im mohli ten život trošku spestriť - divadlo, pozvať na kávu, drobnosť, ktorá za až tak veľa nestojí.

Nemám rada užialenosť a plač, ako bude zle - ale mám pocit, že toto je doména Slovákov - sme ubolený, užialený, depresívny národ.

minewka
25. nov 2011

@monnaa pretože štrajk je ako biznis - každý hraje na hrane, nikto sa nechce vopred vzdať...z obchodníckeho hľadiska je to teraz rozhodujúce, kto vytrvá, kto ustúpi.

Ak by štát pri každom väčšom "kričaní" hneď cukol - nemáme nič.

minewka
25. nov 2011

@lauritka Aké múry a citadely? Dargov a Slovan?

denduska
25. nov 2011

@zuzana_m a hned za tym reportaz ze dvaja chlapci (cigani) zabili udermi sekerou cuvaca..stiahli ho z koze a zjedli ho! a ich mater ukazuje plne hrnce kuracich stehien - ale vsak ved oni maju co jest.... 😠 a dalsi mladik (cigan) dobil starenku... hlavne nech ma zastavku co najblizsie pri chajde aby ich dobil nabuduce aspon 2 😠 😠 😠 Len ich dotujme dalej!

Moj manzel dnes spravil atestaciu. Drvil sa na to 3 mesiace, setril si na to celu dovolenku, Cely ziaril, uprimne sa tesil. Vecer si po par mesiacoch sadol k internetu a dozvedel sa ze patri medzi nenazranu lenivu bandu a pcha si do bieleho plasta obalky (co on ma problem si od vlastnej mamy nieco opytat)
..a ved aj tak nic nevie. Lutujem ze som ho pustila k internetu. Ma pokazeny cely den..den, ktory mal byt vyznamnym v jeho zivote 😖 😖

lauritka
25. nov 2011

@minewka medzi tym

piacere
25. nov 2011

@denduska u nás budú dávať cigánom na zimu drevo za symbolickú cenu, aby nešli do lesa a nekradli....

ale to je téma o inom....

minewka
25. nov 2011

@denduska bohužiaľ - pár dobrých lekárov, dopláca na tých zlých. Aj pre to by tým dobrým malo záležať na tom - aby sa konečne s tým začalo niečo robiť, aby konečne bol každý ocenený podľa zásluh. Sami lekári by mali trvať na tom, aby nemocnica s primitívmi, ktorí sa nevedia chovať, s lekármi, ktorí berú úplatky, niečo robila.

Lekári teraz vidia - že je asi na čase zmeniť postoj k svojim pacientom - klientom.

PS: Určite manžel pozná lekárov, akých vyššie popisujem - a určite zažil, ako sa k pacientom chovajú - páčilo by sa mu, keby sa takto správal k jeho blízkym - mame, sestre, manželke?

To sa tu nenájde ani jeden lekár, ktorý v tom vidí problém? To si ani jeden lekár nemyslí, že by sa to malo zmeniť?

To si každý jeden tu diskutujúci lekár myslí, že zvýšením platu sa všetko zmení ako čarovným šibnutím prútika?

To ani jednému tu prítomnému lekárovi nevadí - že aj ten najväčší fušer z ich nemocnice bude mať rovnaký plat - ako tí lepší?

skeptik
25. nov 2011

@minewka Fakt sa uz nehnevaj, ale lekari nechcu platit za vzorne spolocenske spravanie, ale za svoju pracu, to je tak tazke pochopit?

larosa
25. nov 2011

@lauritka @dusika11 a tá úžasná doprava 😝

majuska85
25. nov 2011

To čo sa robí okolo nás je strašné ☹ dúfam len, že môjho malého bude mať kto aj liečiť a že na toto nedoplatí ☹ ☹ ☹ ☹ ležíme na onkologii a podľa info čo mám tu ostáva len jedna doktorka, ktorá má ešte aj ambulanciu a oddelenie plné detičiek odkázaných na ich pomoc ☹ ☹ ☹

lauritka
25. nov 2011

@larosa no bola som trochu dopletena tam v okoli z tyh pruhov 😅 .. no a potom si hlavne treba pamat cislo stlpa pri ktorom zaparkujes 😀

minewka
25. nov 2011

@skeptik jasné - všetci štátni lekári na SR sú úžasní, špičkoví lekári - vynikajúci, lepších niet. Každý lekár tu prispievajúci odmieta vidieť a priznať chybu aj na svojej strane.

Nech im tých 800eur, ktoré požadujú priklepnú.

Potom dúfam, že sa sprostá, podlízavá Slovač zobudí - a za svoje prachy bude vyžadovať adekvátne služby.

A v Košiciach - je pár lekárov - ktorí neodvádza prácu - ale trápnu fušerinu - a mali by liečiť tak akurát dobytok. A za to si zaslúžia plat ošetrovateľa zvierat - a ľutujem tie zvieratá.

Ak som doteraz lekárov počas ich práce ľutovala a snažila sa ich vnímať ako ľudí , správala sa voči nim vždy slušne a s úctou - prešlo ma to.

A to je tak akurát všetko - čo zmôžem -napísať to sem. Sťažnosť nepomôže, nikto s tým nič nespraví, fušeri môžu ďalej mrzačiť a zabíjať - a dostanú odmenu za svoju "prácu".

Nemôžem chcieť od žiadneho lekára - aby to pochopil, keďže oni svojim blízkym protekčne zabezpečia špičkovú starostlivosť.

A ja budem dúfať - že v prípade núdze natrafím na niekoho normálneho a nie sprostú starigu - na gynekologicko pôrodníckom oddelení v novej nemocnici v KE - ktorá ma vyšetrila ako dobytok - keď som po 3 rokoch liečby a márnej snahy otehotnieť - otehotnela a dovolila si prísť s krvácaním - a dala mi 2 otázky - citujem:
1) Je to decko chcené?
2) čo odo mňa chcete - radšej potraťte, aby ste neporodila postihnuté a dementné decko - chcete injekciu?

Bola som príliš vystrašená, príliš ohúrená správaním - a tak som sa zmohla len na "áno".

Iste - táto si zaslúži odmenu za svoju "prácu".

lauritka
25. nov 2011

@majuska85 dufam, ze najdu konecne spolocnu rec. je mi luto. ☹

tereza79
25. nov 2011

@monnaa to je jasné,ale ide o princíp,veď toto je celé choré

cmulinko
25. nov 2011

@majuska85 je mi luto toho co prave prezivas.

alenka600
25. nov 2011

@denduska Blahozelam Tvojmu manzelovi (aj ked myslim, ze v tych zopar prispevkoch co tu mam som tusim "na opacnej nazorovej strane" ako Ty 🙂 ale ved to je jedno. Tato diskusia je dost emocionalna a obe strany ideme trosku do extremu.
1. Ano, existuju priserni lekari. Proste absolutne socialne nekompetentni ludia, co by nemali pracovat v kontakte s ludmi. A argument, ze ti su najlepsi odbornici a maju na to pravo neobstoji - s odbornostou to nema nic + ked raz niekto pracuje s ludmi, tak socialna kompetencia musi patrit do jeho nutnej vybavy.
2. Ano, lekari beru uplatky a niektori sa spravaju ako hyeny.
3. Ale ano je to tazke povolanie (kazde jedno povolanie je tazke, teda skoro kazde, nechcem sklznut zas do porovnavania)
4. Velmi vela lekarov pracuje od srdca.
5. Potrebujeme ich.
To su fakty a my sa tu mrvime v tom, ci potrebujeme lekarov slovenskych ci ukrainskych (vec nazoru, chuti, mam svoj nazor, ale lekarov holt potrebujem takych ci onakych), ci si zasluzia alebo nezasluzia atd atd. Myslim, ze tak ci tak "ti mocni" chcu upriamit nasu pozornost na nieco ("ze su lekari nenazrani") a zatial pekne krasne kym sa vsetci upriamujeme na to, tak zatial ti papalasi kuju pikle a prihrievaju si svoju polievocku a na sto pero zas nieco rozkradaju 🙂

denduska
25. nov 2011

@minewka ale samozrejme ze pozna babrakov..fakt babrakov..a jasne ze to zamrzi ze niekto lajdak, hulvat a zarobi tolko co ja , co sa snazim alebo este viac lebo ma stale stastie alebo co.... len neviem ako by to bolo mozne naozaj objektivne hodnotit...lebo kazdy je subjektivny a moze aj ked nevedomky ukrivdit 😒

a k tvojmu "skvelemu" zazitku na gynde...je mi to luto..naozaj uprimne...ja sa snazim od mm ucit ze co na srdci, to na jazyku, keby niekto k nemu bol taky, tak mu to vysvetli hned.. ale co zena, tehotna, uboha...tym horsie pocut take slova od tiez zeny..tomu fakt nerozumiem...

minewka
25. nov 2011

Niečo na pripomenutie, prečo vlastne limity sú (a mnohí lekári to vedia veľmi dobre 🙂 )

Poisťovne - na začiatku liminity neboli - prečo prišli?

Drvivá väčšina lekárov vykazovala duplicitne kopec vecí - určil diagnózu, určil liečbu. Na mnohé ochorenia bolo viacej návrhov na liečbu. (príklad - pokazený zub - zaplombovala - a o mesiac spravila korunku. A vyúčtovala si obe. Aj napriek tomu, že už pri plombovaní vedela, že je nutná korunka. Boli časy, kedy lekárka behom pol roka navrhla 3 liečebné postupy - tam, kde stačil len jeden a všetko si vyúčtovala od poisťovne.
To isté robili nemocnice - navrhovali liečebné postupy s nezmyselne dlhými hospitalizáciami a nepotrebnými vyšetreniami - len aby si to mohli dať preplatiť od poisťovne.

Pri prvých zmenách to stopli a prinútili lekárov (limitom) že im preplatia jeden liečebný postup na rok, aby nemohli si každú hlúposť, vykonštruovaný liečebný návrh preplácať.
Začali a určovať, čo je štandard a čo nadštandard (lebo od 1995 sa preplácalo úplne všetko - poisťovne sa pretekali v tom, čo všetko preplatia)

Keďže časom poisťovniam došli peniaze, mnohé skrachovali, peniaze poistencov nestačili na pokrytie všetkých nezmyselných liečebných návrhov a postupov, na preplácanie štandardu aj nadštandardu - prišiel prvý tlak na to, aby sa začalo s limitmi a určením, čo je štandard a čo má byť preplatené a čo je nadštandard.

To bol prvé veľmi jemné limity zo strany poisťovní. Najprv zosekali počet liečebných návrhov, zosekali, čo si lekári môžu účtovať od poisťovní (keďže peniaze sa znižovali geometrickým radom).

V druhom kroku sa zaviedli limity na pacientov - teda koľko ošetrených pacientov mesačne poisťovne lekárovi preplatia - aby to poisťovne stíhali platiť . Limity sa určovali podľa počtu pacientov, ktorých lekár mal- napr ak mal 1000pacientov v jednej poisťovni - lekár dostal z jednej poisťovne napr. limit na 100 000,-SK/mesiac - za tú sumu mohol ošetrovať, do tej sumy sa musel zmestiť - všetky výkony sa sčítali.
Ak mal 500pacientov z inej poisťovne - dostal narp limit na 50 000,-SK/mesačne od príslušnej poisťovne.

V tom čase bolo na trhu cca 7 poisťovní - a lekár si bežne dostal limit na 200 000- 250 000,-SK/mesačne od všetkých poisťovní dokopy.

Vtedy začali robiť lekári to, že ak im dochádzal limit od jednej poisťovne, tlačili pacientov, aby išli do druhej poisťovne - kde limit ešte mali.

Poisťovne sa začali brániť - a začali zavádzať limity, aby tomuto kradnutiu (podľa Slovenského hesla kto nekradne je debil) zabránili.

Nič nie je čierno biele. Tí lekári, ktorí všetko hádžu na poisťovne si sami zavinili, že limity sú. A teraz sa akože tvária, čo všetko pre nás robia.

Aj napriek týmto opatreniam, stále sa kopec peňazí strácalo v systéme , lekári stále dokázali tieto systémy obísť, nerešpektovať šetrenie - a ta mnohé poisťovne definitívne krachli alebo sa zlúčili.

Ostali 3-4 poisťovne, keď prišiel Zajac a pustil sa do druhej reformy, s tým, že prikázal aby sa poisťovne zlúčili - aby sa zlúčila administratíva, a lekár, ktorý mal predtým z dvoch konkurenčných poisťovní limit 150 000,-SK/mesačne - dostal od tej, ktorá mala vyšší limit - ponechaný tento vyšší limit - napr mu ostalo 100 000,-SK/mesačne.

Všetky tieto opatrenia mali dosiahnuť to, aby sa nestrácali peniaze v systéme - doslova aby neboli kradnuté - a to aj zo strany lekárov a nemocníc. Poisťovne začali pravidelne kontrolovať lekárov. (inými odborníkmi - lekármi)

Postupne sa stále vylučovalo viac a viac nadštandardov - aby ostali peniaze na bežný štandard.

Čiže za tým, že dnes poisťovne dávajú limity - môžu najmä lekári, nemocnice, a iné zdravotné profesie.
V tej dobe to bola zlatá baňa a neskutočne veľa lekárov na okrádaní systému zbohatlo.

Samozrejme, že im pre to dnes limity príšerne vadia. Mnohí dnešní mladí lekári za to nemôžu, čo sa dialo pred tým - ale ani nevidia, prečo tie limity boli vytvorené...

delideli
25. nov 2011

@minewka : hmm..predpokladam,ze vramci tejto horlivej obrany limitov ci asi v praxi zazila ako ich poistovne uplatnuju..v tom pripade ti je teda jasne,ze sa to omnoho viac nez lekarov samotnych dotyka pacientov..ak ti to nevadi ok, som len rada..takze uz si nemusim robit vycitky,ze pre pacientov nemozem urobit maximum..
no a esteze sa nasla na trhu silna poistovna,ktora zdravotnictvo zachrani..hned mi je lahsie..
ps:to co sa ti stalo je smutne a polutovaniahodne a samozrejme ma to mrzi,lebo je to strasne,nielen to ,co sa stalo,ale aj ako sa k tebe zachovali..ale je mi luto,ze na zaklade skusenosti s jednym lekarom,resp. jednym zdrav.pracoviskom robis zaver o lekaroch ako takych..toto nie je o lekaroch, toto je o charaktere konkretneho jednotlivca..

minewka
25. nov 2011

@delideli to nie je horlivá obrana limitov - to je vysvetlenie, prečo boli vytvorené.
Nepíšem, že sú dokonalé a bezchybné.

Ale jednoznačne predsa musí byť určené, čo je štandard, čo nadštandard, kedy platia výnimky, atď - a nie, trochu prinútiť lekára myslieť šetrne, myslieť efektívne a nie bezhlavo preplácať všetko - ako sa donedávna preplácalo.

Prečo nie sú lekári objektívni? Prečo nepovedia celú pravdu?

Toľko peňazí proste v systéme nie je.

Neviním všetkých lekárov, ani ich nehádžem do jedného vreca - ale ani si nerobím ilúzie o ich charakternosti (ako vo všetkých profesiách).

A v poslednom rade - ja, ako pacient - v súčasnej dobe nemám žiadnu páku, úplne nič - ako si vydobiť aspoň morálnu satisfakciu od primitívneho lekára. (ktorého si napr. na pohotovosti proste nemôžem vybrať alebo zmeniť)

A pre to ma štve - že to neriešia ani sami lekári - hoci by mali - pretože, ako to dnes v spoločnosti vidno - robí im to zlé meno.A majú minimálnu podporu.

ivetka2575
25. nov 2011

považovala som lekárov za dosť inteligentných na to, aby si našli spôsob ako sa dožadovať lepších podmienok a vyšších platov bez negatívneho dopadu na pacienta, som sklamaná že to nechali zájsť do takého štádia aby sa zatvarali oddelenia a nemocnice...

minewka
25. nov 2011

@denduska dá sa to obmedziť jedine nejakým hodnotiacim systémom zo strany pacientov - nejakým vyhodnocovaním spokojnosti pacienta (akým spôsobom - neviem...)...vyplnenie nejakých dotazníkov? Ankety..?Ktorá by bežala celý rok?

Neviem...presvedčením bežných ľudí, že má cenu sa sťažovať a že sa tým naozaj bude niekto zapodievať?
Iniciatívou aj zo strany lekárov - napr formou svedčenia? Ak uvidí fakt do očí bijúcu chybu? (lenže, lekár sa obáva, aby sa mu to nevypomstilo a pravda je, že mu to za to ani nestojí)

delideli
25. nov 2011

@minewka : minimalnu podporu maju najma preto,ze mienkotvorne media im masiruju mozgy podobnymi clankami ,aky si uviedla..preto,ze od zaciatku ich protest bol vnimany len ako boj o platy..preto,ze u nas je zvykom si zavidiet a nedopriat..a preto,ze ludia nevidia,ze na rozkradanie zdravotnictva, ktoreho sme svedkami nedoplatia iba lekari,ale najma pacienti..a na rovinu, cim nizsie platy, tym menej lekarov, tym horsie pracovne podmienky pre tych,co ostali ,tym horsia kvalita prace..az si ludia uvedomia,ze na to vsetko doplatia v prvom rade pacienti bude uz neskoro..
a este raz sa spytam- videla si v praxi ako funguju limity?tak sa skus niekde na vychode,kde poistovne tlacia najviac objednat napr. na nakladnejsiu operaciu..

duranova
25. nov 2011

ak niekto sleduje tlačovú besedu na Ta3, tak nusí dať za pravdu premierke, ja si myslím že lekári v tejto republike nemajú žiaden status a celý rezort zdravotníctva je skorumpovaný. Ak chce niekto hovoriť o tom že lekári robia rozhodnutia pri ktorých ide o život as preto musia byť náležite ohodnotený, tak mne to tak nepríde. Veď človek si u lekára pripadá ako kus niečoho čo sa nedá definovať, zo strany lekárov nieje vidieť žiaden ľudský prístup /česť výnimkám sú aj ozajstní lekári, ale tí neštrajkujú, neberú úplatky, tí pracujú a svoju prácu berú ako poslanie/ a takým lekárom sa majú dvíhať platy, všetkých týchto lekárov nech pošlú ukázať svoje schopnosti do zahraničia a neviem ako tam pochodia, aby neprišli domov s plačom. A na záver malé zamyslenie, keď je táto profesia nedocenená, tak prečo na lekárskych fakultách študujú prevažne len deti lekárov. Som z tohoto postupu lekárov poriadne rozčarovaná.

denduska
25. nov 2011

mne je len luto ze Radicova stale omiela ze ponukli sme im 300 eur a oni to odmietli..no tak ako to znie toto ☹ ...ale nikdy nikto nepovie - ale vzali sme im osobne priplatky cize sme im neponukli takmer nic.. moj otec sa dnes rozhadal s kolegami lebo mu neverili ked im povedal kolko jeho zat zaraba... ze si vymysla...tak uz kde sme..neveria mu "lebo v telke povedali" 😒

denduska
25. nov 2011

@duranova si v omyle, 75% mojich spoluziakov nemalo ani jedneho rodica lekara.

pemimigo
25. nov 2011

myslim si ze by sme sa tu nemali predbehovat v nazoroch a zbytocne sa hadat kto je navine a kto nie....... aj tak stym nic nepravime :( aj mi by sme mali drzat spolu ako aj lekari bez ohladu ci ma ten ten alebo ten pravdu ..... teraz ide predovsetkym o zdravotnu starostlivost pre nase pokladiiiiiiiiky a pre nas....... mali by sme sa skor zauimat ako to bude ak nase deticky ochoreju a ako napisala
@majuska85 svoju ratolest ma na onkologii kde to neni ruzove kludne sa moze stat ze tam budu aj nase deti...... a mi narozdiel od toho tu rozoberame a hadame sa kto zato moze kto je na vine atd. Majus dufam ze sa situacia zmeni a o tvoje dieta bude dostatocne postarane drzim vam palceky nech sa coskoro vrati domov a hlavne zdrave

minewka
25. nov 2011

@delideli minimálnu podporu majú pre svoj prístup k pacientom. A za neskutočnú korupciu v svojich radoch.

Existuje určitý balík peňazí, ktorý sa vyberie poistným od ľudí a musí sa nejak prerozdeliť.
či ho prerozdelia podľa diagnózy, či limitu - vždy bude nejak limitovný. Ak sa nezväčší objem peňazí - iná možnosť neexistuje.

Ak tento balík vyčerpá napr 500 onkologických pacientov - ostatné operácie majú smolu? Slepáky, žlčníky, cisárske a podobne?

A že pacient musí čakať na operáciu? Bohužiaľ. Kým sa nezväčší objem peňazí v balíku - nič iné neostáva.

denduska
25. nov 2011

@majuska85 naozaj dufam ze sa vas to dotkne co najmenej a drzim palce aby ste boli zdravi!