icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

janie80
12. nov 2011

fakt som sa nechcela zapajat, ale mrzi ma, ako sa tu nadraduje lekarske povolanie nad ine... ano, maju na starosti ludske zivoty... ale to maju aj hasici, soferi, kolkokrat aj policajti, vojaci a vlastne aj ti automechanici, ktorych ste tu spominali... preco by mali byt prave lekari nieco viac? a presne, ako pisu niektore dievcata, ved oni si sami to povolanie vybrali... ked zacali studovat, najprv to bola snaha pomahat ludom a teraz sa to zmenilo na poziadavku zarobit 3500 mesacne... ved vedeli, do coho idu... a navyse, v dnesnej dobe, ked nevieme, ci vobec na dalsi mesiac nastupime do roboty?

vejinka
12. nov 2011

baby klud nehadajte sa...
@sante81 oni ti lekari musia robit aj sviatok aj piatok a ta zotpovednost..no v dnesnej dobe ta daju na sud aj za prkotinu..ale zdravie je fakt najdolezitejsie preto by mali mat lekari najviac..ty ked robis povedzme 500 hodin mesacne tak kolko cakas ze ti daju? 400? ani nahodou oni len chcu mat adekvatne zapletene to co robia...priklad: obycajny clovek za 160 hodin mesacne zarobi cca 500eur niekde viac niekde menej chapes co tym xcem povedat napisat? proste oni robia a robia a robia a chcu to mat zaplatene sak to je normlane a za tu zotpovednost to stoji.

sante81
12. nov 2011

a veta že rodičovsky príspevok je príspevok a nie niečo z čoho sa má ziť, no tak to som sa fakt dobre pobavila 😀 😀 😀 😀 😀 😀

maminuska
12. nov 2011

@sante81 za prvé ja nie som pre teba žiadne dievča, za druhé v mnohých iných povolania s vysokou školou sa tých 3000 EUR zarába a zarábaju ich aj ekonomovia a aj právnici o tom sa hádam nebudeme škriepiť.
Mamičky by si sem nemala pliest preto že naša materská je aspon nejaká, máš štáty kde dostaneš tak veľké lobogo. Chceš deti ? No tak si ich maj ale za svoje.
A aj ty čítaj medzi riadkami. 🙂

sante81
12. nov 2011

@vejinka v poriadku, ale z 1000e ktoré maju chcu zrazu 3tis, chyba mi v tom logika.

maminuska
12. nov 2011

@sante81 a čo iné to je ? Je to príspevok, počas materskej sa má o teba starat druh, manžel ,partner.

vejinka
12. nov 2011

@sante81 vies co chcem vsetko ja? 😉 chciet mozu ale ci to dostanu je otazne. robia vela nadcasov rodina ich pomaly nevidi lebo stale pracuju no tak pozaduju spravodlivost za pracu chcu plaacu. vsade na svete to tak funguje no ze zrazu prisli z poziadavkami o trojnasobne vyssimi hold ..bud to prijmu alebo neprijmu toto ide mimo nas my tu len mozeme skypat zubami ale aj tak nam to nepomoze

ywana
12. nov 2011

...na jednej strane s lekármi súhlasím, na druhej nesúhlasím...
...súhlasím s tým, že sú to dlhoročne študovaní odborníci, ktorí sa musia vzdelávať celoživotne, ich práca je namáhavá a dôležitá - a sú za ňu málo hodnotení...
...lenže...
...aj učitelia sa cítia málo ohodnotení, aj predavačky, aj šoféri, aj kuchári, aj živnostníci, aj..., aj..., aj... (doplň podľa vlastného uváženia)...
...tiež si myslím, že systém, v ktorom má lekár menej ako bankár - je chorý...
...ľudská spoločnosť v súčasnosti viac oceňuje prácu s peniazmi (mám na mysli banky a finančné inštitúcie) ako prácu, ktorá tvorí hodnoty...
...na druhej strane - je požiadavka lekárov na plat vo výške 3 000 - 4 000,- € v súčasnej dobe reálna ???

...môj názor - problém vidím v systéme...
...podľa mňa je demokracia ako taká zlý systém, ale žiaľbohu, nikto nič lepšie doteraz nevymyslel... 😖

mandragora22
12. nov 2011

@mamabiba len jedna otazocka konkretne na tvoju osobu. reagujem trosku od temy na tvoj prispevok, citujem:

mamabiba dievčat, prosím, nevšímajte si mandragoru. Už som sa s ňou v pár témach stretla a je to asi mierne zakomplexovaná osôbka, pretože jej názory sú nekultúrne a večne rýpavičné. Skôr mám taký pocit, že to ide o dajakú pubertiačku alebo pubertiaka, čo sa tu zabáva a kráti si svoj nenaplnený čas.
Včera o 23:01

bud taka laskava a hod mi do IP jednu jedinu temu, kde som bola rypava, zakomplexovana a pubertiacka. bud taka laskava. prides uprostred temy-diskusie, nepoznas ma, ani moju rodinu, nikoho z mojho okolia, netusis, nemas ani sajnu, kto som, co som, odkial som a dovolis si detinsky skonstatovat taketo urazky? tak sup sup, prosim si IP s konkretnymi linkami. dakujem

kaja73
12. nov 2011

Moj drahy mal pocas prvych 10 rokov ako lekar mesacne odbrobenych cca 280-300h mesacne-za plat - 😔 -a robil pritom na koronarke-resustitoval,liecil infarktove stavy,zavadzal kardiostimulatory- doma sme ho ani nevideli.
Z platu sme sli raz do roka k Jadranu a byvame so svokrou.

emily_666
12. nov 2011

@sante81
lenže tých 1000 eur majú vďaka tomu, že majú do mesiaca 5-6 nočných služieb.
Poviem príklad, ako vyzerá táká nočná lekára:
pracuje od 7 - do 15 hod - má normálnu služby na svojich izbách, ak má nočnú, tahá celé oddelenie (ak ide o ´menšiu nemocnicu) sám od 15 - do 7 hod rána a další pracovný deň zasa pracuje od 7- do 15 hod na svojich izbách, prijíma pacientov a mnohé ďalšie úkony, o ktorých my bežní ľudia nemáme ani tucha.
Kolko teda pracujú v kuse? to nie je porušovanie zákonníka práce?

janie80
12. nov 2011

@ywana napisala si "...tiež si myslím, že systém, v ktorom má lekár menej ako bankár - je chorý... " ktoreho bankara myslis? tu tetusku za okienkom, co zarobi tolko, co predavacka s ucnovkou, alebo tych z manazmentu, co ziveho klienta nevideli ani z lietadla? 😕

sante81
12. nov 2011

@vejinka každy máme svoj názor, ja ti ten tvoj neberiem, vo svete maju iné platy, inu životnu uroven, aj zdravotna starostlivost je u nas daleko pozadu.
nebudem nikomu vnucovaťsvoj názor, ale nikto ma nepresvedčí o tom, že lekár neberie uplatky, či je to sukromník alebo lekár v nemocnici, ked v dnesnej dobe niekomu nič nedás, tak aj hovno dostanes.
ešte by som pochopila keby chceli platy zdvihnuť o 25% ale nie o 300, však to je postavené na hlavu.

stela01
12. nov 2011

Minister zdravotníctva podľa Kollára hrubo zavádza verejnosť, keď hovorí, že lekári chcú plat 4 tisíc eur.
"Ak nám garantuje dodržiavanie Zákonníka práce, náš plat špičkového odborníka by bol len 2500 eur,“ uviedol odborársky šéf. Priemerná hodinová sadzba lekára je podľa odborárov v súčasnosti 4,7 eura, čo je podľa nich menej ako 5-6 eurová hodinová mzda hostesky.

vejinka
12. nov 2011

veru lekar ma toho fakt moc..a zasluzi si byt oceneny proste nechapem preco tolke ste proti tomu. lekar vam priviedol na svet dieta lekar sa o vas staral lekar je ten ku ktoremu ideme ked sme chore alebo deti lekar je ten co nam dava cenne rady lekar je clovek s velkym srdcom lekar je tu pre nas...samozrejme nie vsade to plati a ako vsade najdu sa vynimky no to ale neznamena ze lekar si nezasluzi plat na urovni ..ved sa stara o nase zivoty!

vejinka
12. nov 2011

@sante81 no tema uplatky...kto ich neberie?? ucitel..hmm ano..lekar ano ..nejaky robotnik? samozrejme...hmm dalej vodar kurenar opravar ..predavacka...hmm..nech sa na to pozeram zo vsetkych stran kazdy bere uplatky...v uplne kazdom povolani

mandragora22
12. nov 2011

@bambola nebola to sestra, ale sestra priatela, to po prve, po druhe, ucila sa poctivo, ale zrejme to nebola az taka tragedia, ked im bez problemov vsetci v rocniku aj ukoncili studium. hovorim, skola, ako kazda ina. a kto ju nezvlada, alebo nezvlada samotne povolanie, nikto nikomu nebrani vzdat sa toho povolania a ist inym smerom. od zaciatku netvrdim nic ine, len to, ze ked sa lekarom nepaci ich plat a ohodnotenie, ich prace, nech si teda idu a skusia ine zamestnania. ale chybu robi vlada, stat tym, ze teraz sa idu poskladat od strachu a rozmyslaju, ako to tak asi urobit, aby lekari neodisli? a to je podla mna zle. nech ich nechaju ist, nahrada sa najde. ak nie zo dna na den, tak z mesiaca na mesiac, ale najde. a som zvedava, kde sa tych skvelych 2000 ci kolko ich je, lekarov, potom rychlo zamestna. zas zacnu bedakat, ako oni potrebuju zivit rodiny a nemaju pracu? 😨 😨 😨 😅

janie80
12. nov 2011

@vejinka to je sice vsetko fajn a pravda, ale ked sa tolko prida lekarom, komu sa vezme? 😕 nevravim, ze nepridat, alebo, aby som sa presnejsie vyjadrila, upravit system ohodnotenia, ale toto je fakt moc...
a ... prepac, ale predavcka berie uplatky?

gemini2
12. nov 2011

ja suhlasim so strajkom - maju narok na vyssie platy a konecne zacali konat. ale mali by dat pozor aby sme nedopadli ako gréci......

ywana
12. nov 2011

@janie80
...samozrejme, že tých z manažmentu...
...klasických ľudí z banky som nemyslela...
...skôr som mala na mysli povolanie ako také - narábanie s fiktívnymi peniazmi...
...dnešná ekonomika je položená na dlhoch, a toto je to čo nás zloží...
...žijeme na dlh, čím sme sa prestali strať o skutočné hodnoty - teda akú hodnotu má práca, ktorej výsledky naozaj potrebujeme...
...a tak sú umelo nadhodnotené niektoré povolania (bankári) a nevážime si hodnotu iného povolania (poľnohospodár)...
...bez peňazí sa žiť dá, bez chleba nie...

sante81
12. nov 2011

@vejinka kolko vezme učitel uplatok? 10e za doučovanie? a kolko vezme lekár aby sa vôbec nejaky clen rodiny dostal na operačny stôl alebo mal v nemocnici lepšiu starostlivost.?

vejinka
12. nov 2011

@janie80 samozrejme ze predavacka zoberie uplatok...hoc aj cokoladu bombonierku za rychlejsie vybavenie niecoho alebo rezervovania tovaru...proste s tym sa neda nic robit..nepisem tu o horibilnych sumach ale uplatok ako uplatok

janie80
12. nov 2011

@ywana a prave zahranicne banky dostali Europu tam, kde je...
kazde povolanie je dolezite a zasluzilo by si aj adektavne ohodonotenie, ale vyrukovat s tym teraz, ked sa ocakava este vyssia inflacia, zadlzovanie a dalsia kriza, je postavene na hlavu...

vejinka
12. nov 2011

@sante81 jasne chapem ale slovo uplatok je vo vsetkych povolaniach ..to ze lekar vezme 1000 euro a ucitel 100 eur je rozdiel ...ale je to uplatok ako uplatok.

janie80
12. nov 2011

@vejinka ked som robila cez vysku vo vecierke, tak taketo veci som robila za usmev zakaznika... nikdy som nic nevzala a ani nechcela... ale je pravda, ze ludia su vselijaki...

sante81
12. nov 2011

@vejinka som rada že sa chápeme, ked ma napr pôrodnik pomaly za každy 3 pôrod napr 70-80e, tak do mesiaca je to kolko? alebo chirurg za nejaku operáciu.
len sa snazím poukázať na to, že lekári nie su na tom až tak zle ako sa tvrdí.

vejinka
12. nov 2011

@janie80 cela spolocnost je nakazena a siri sa to ako mor..dnes uz najdes hadam len pod lupou cloveka ktory by nezobral flasu...ved aj po porode sme lekarom a sestrickam dali kavu..to nieje uplatok? proste sa to "patri"

ywana
12. nov 2011

@kaja73 Cutujem: "Moj drahy mal pocas prvych 10 rokov ako lekar mesacne odbrobenych cca 280-300h mesacne..."
@emily_666 Citujem: "Poviem príklad, ako vyzerá táká nočná lekára: pracuje od 7 - do 15 hod - má normálnu služby na svojich izbách, ak má nočnú, tahá celé oddelenie (ak ide o ´menšiu nemocnicu) sám od 15 - do 7 hod rána a další pracovný deň zasa pracuje od 7- do 15 hod na svojich izbách..."

...nevidím tak hlboko do problematiky, ale vysvetlite mi prosím - prečo po odpracovaní stanoveného pracovného času neodišli domov ?
...možno naivná otázka, len tomu nerozumiem...
...keby boli odišli, problémy okolo zdravotníctva mohli už dávno vyplávať na povrch...
...takto si bežní ľudia myslia, že to ide celkom dobre a minister si to asi myslí tiež, keďže s tým roky nikto nič nerobil...
...na druhej strane - prečo by s tým mal minister niečo robiť? - veď ochotní (a blbí) lekári potiahnu...

vejinka
12. nov 2011

@sante81 lenze ak je nejaky problem komplikacia tak kto si to vyzere? lekar a nielen ze pride o pracu este ho dotiahnu aj na sud..a vo vela pripadoch sa neda ani branit aj ked je v tom lekar nevinne lebo vela veci co sa stane lekar nedokaze ovplivnit..tym nemyslim na lajdakov ktory sa najdu v kazdom povolani

vejinka
12. nov 2011

@ywana presne tak...