icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

effkaa
27. nov 2011

musim tu este nieco napisat, aby som bola objektivna. poznam lekara, lekara srdcom a dusou, ktory mi velmi pomohol. viem, ze robi aj nadcasy, viem ze je odbornik, tak trochu ma zachranil. velmi si ho vazim, lebo mi pomohol, ked ostatni uz nechceli. to je Pan Lekar, podporuje strajk, chape, co sa deje. teda aspon ich podporoval este pred tromi tyzdnami. sam vypoved nepodal, neviem preco... v ich nemocnici tak nikto neurobil. viem, ze sa nanho mozem hocikedy obratit, ci je den, noc, vikend, sviatok. nic odo mna nedostal, ani nikdy nechcel. tento lekar sa nema zle, ale ani do neba skakat nemoze. auto ma starsie, dom ma, deti su vychovane ako vsetky ostatne. nepotrebuje dovolenku na bali, staci mu poriadny koncert a cez leto Spanielsko. je to prenho tak akurat, viac nepotrebuje. tym 300 euram sa urcite potesi ... 🙂

monnaa
27. nov 2011

@wilsonka - realita je takáto : dovolenka 2 týždne , potom 2 týždne služby ob deň / teda rozumej ob deň si v práci 32 hodín ! ) lebo kolega z oddelenia je na dovolenke. Nikto nevyvracia, že sestry to majú ťažké, teraz by bol najvyšší čas, aby sa pripojili k lekárom. A čo sa týka miesta strávenia dovolenky, to je každého vec, nie ? Veď dovolenku platia často aj rodičia , či ?

katja78
27. nov 2011

@minewka - a prečo by sa mali ľudia pripoisťovať? takýto systém tu nemáme (vďaka ústave) a zatiaľ tam ani nesmerujeme. Lebo by sa muselo jasne definovať, za čo a prečo sa dotyčný pripoisťuje. A kto mu jeho nárok má zrealizovať. Proste JASNE DEFINOVANÉ PRAVIDLÁ. Dnes také ani srnky netušia.
Dnes máme limity + platby za pacienta podľa oddelenia - držte sa ich. Nejde to - znížime vám platy, alebo vás pár poprepúšťame. Veľmi systémové. 😝 Nevládzete slúžiť 5 služieb mesačne? Dostanete ešte 2 ďalšie. Kompetentní sú: zdravotné posiťovne a riaditelia nemocníc. Jedny podliehajú ministrovi (Penta), ďalší sú v súkromných rukách (Penta), malé ústavné zariadenia sú pod VUC-kou alebo sú n.o. (tu sa výpovede nepodávali v tak veľkej miere). Špitálski lekári trvajúci na výpovede, kým nedôjde ku konsenzu, sú svojim spôsobom tiež "rukojemníci". Nemôžu štrajkovať na efektívne dlhý čas, lebo by ohrozili pacienta. Môžu len hromadne podať výpovede, aby si vynútili akú-takú pozornosť.

odrik
27. nov 2011

@effkaa
Lietaju. Termin dostanes, samozrejme. Nikto v nemocnici Ti nepovie, ze termin nie je. Je, a aj Ti operaciu naplanuju. Preco by Tebe, ci mne, mali dat skorsi termin ako inemu pacientovi, aky by bol dovod odsunut ineho pacienta a dat na jeho miesto ineho? Pokial samozrejme je to planovany vykon. Dala si uz prosim niekedy uplatok alebo podakovanie z donutenia? Ja nie 🙂. A nemusime ho davat, preco ludia tak poukazuju na uplatky? Odo mna nikdy ziaden lekar nic nepytal. Asi mam okolo seba len slusnych lekarov 🙂. Tak mam stastie 🙂. Pekny den.

monnaa
27. nov 2011

@effkaa - tak ešte raz k 300 Eur- pre tvojo pána doktora, ak má min. 2 atestácie, neprinesie "300 " Eur nič podstatné, plat sa mu môže dokonca znížiť !!! Tak neviem či sa poteší...možno sa ale poteší, že nebude transformácia , snáď 😝

minewka
27. nov 2011

@stela01 nezartujem. Argument nebol- zdravotnictvo ma byt zdarma- argument bol, zeludia nemaju peniaze. Ked sa tu bavime so zakladnym predpokladom, ze zdravie je to najcennejsie, co mame- tak si bud poistim, vsetko to, co cenne, co mam, ak na to mam, ak nemam, urcim si prioritu, co najcennejsie mam.
Ak nemam vobec nic, mam smolu.

Alebo sa ta smola tyka len ciganov, ako sa tu spomina?

lauritka
27. nov 2011

@monnaa obdivujem tvoju trpezlivost... 😉

lauritka
27. nov 2011

no myslim, ze tu smolu budu mat hlavne dochodcovia 😒 , zase na druhej strane, aspon vlada usetri na vyplacani dochodkov, ked budu kvoli chorobam zomierat skor...

odrik
27. nov 2011

@wilsonka
Ja som uplne pokojna 🙂! Tiez som zdravotnik a drzim im palce! Nie, ak daju pacintovi termin skor, neznamena to, ze to miesto tam je alebo, ze prestanu lietat. Mam osobnu skusenost, ze sa operacny plan natiahne tak, ze operuju do vecera a casto aj v sluzbe. Potom do neskorej noci robia prijmy, riesia JIS-ku, oddelenie a casto ani nejdu spat. A potom su samozrejme v praci dalej. Toto je moj pohlad a moja osobna skusenost. Takze naozaj lietaju, lekari aj sestry.

effkaa
27. nov 2011

@odrik preco by sa vobec mal ten harmonogram ci ako to nazvat menit? len preto, lebo niekomu nieco dam, tak potom sa pred niekoho dostanem? a ten, co da viac, pojde este predo mna? a kto o tom rozhoduje? preco by mali napriklad dochodcu, ktory nema na to, aby dal doktorovi do vrecka, stale odsuvat, lebo pride niekto, kto ma?
sa citas ked nieco napises? a myslis to naozaj vazne? ci som ja UFO?

effkaa
27. nov 2011

ok, som UFO odlietam ...

stela01
27. nov 2011

@minewka Nic nieje zdarma a ani to zdravotnictvo u nas 🙂

Na zaklade zdravotneho poistenia maju obaania právo na bezplatnu zdravotnu starostlivost za podmienok, ktoré ustanoví zákon . ( Tak sa pise v ustave )

Na co pripoistenie ? kto nam zaruci ze pripoistenie pojde tam kam ma ? zakladne poistenie sa nevlieva do nemocnic... :(

odrik
27. nov 2011

@effkaa
Operacny plan sa meni takmer denne, pretoze je vela akutnych pripadov, a prave preto sa casto odsunu planovane vykony. Ja nepisem, ze sa ma vobec niekto odsuvat. Kazdy, kto ma naplanovanu operaciu, bude zoperovany! Kazdy! Ziadny lekar si predsa nedovoli pacienta neoperovat, ked to potrebuje. Tak ja mam pocit, ze som UFO, ja som este nevidela lekara, ktory by si pytal peniaze od pacienta, ja som sa s takym fakt nestretla 🙂.

lauritka
27. nov 2011

no mne sa to tiez este nestalo. 😕

monnaa
27. nov 2011

@minewka - tak asi takto vyzerá ranné sedenie na lôžkovom odd. v jednej nemenovanej nemocnici, hovorí primár: " Vážení kolegovia, na mesiac máme limit 220 hospitalizácií, je 20. deń v mesiaci, hmm, treba na príjmovej ambulanbcii zvážiť koho prijmete, snažte sa posielať domov. Prekročili sme aj limit na lieky a infúzie, prosím vás, snažte sa ordinovať čo najlacnejšie ATB, čo najmenej infúzií. Pán námestník sa vyjadril, že ak prekročíme limit na mesiac, stiahne nám to z platu "
No, a potom nasleduje služba na príjmovej ambulancii, kde príde 20 pacientov, z toho 90% akútnych, čo má ten lekár robiť ???
A potom kto je tu rukojemníkom ?

lauritka
27. nov 2011

Niekto tu spominal aj novu nemocnicu v Ke, ja som tam bola na kyretazi dvakrat, ale nemozem si stazovat co sa tyka pristupu lekarov a sestriciek. mozno som ja nenarocna 😅 . Bola som radova pacientka. ziadne uplatky, kava , caj.

effkaa
27. nov 2011

@monnaa a vsetko to vyriesi 700 eur na vyplatnej paske

monnaa
27. nov 2011

@effkaa - to som nepochopila tých 700 Eur

odrik
27. nov 2011

@monnaa
Moja spriaznena dusicka 🙂! Presne takto to funguje. A po preoperovanej noci Ti este primar oznami, ze nemozes ist domov, lebo je vas malo, kedze dvaja su PN.

effkaa
27. nov 2011

@monnaa no ved tam sa zaseklo vyjednavanie, ci? to uznali obidve strany. na 9 bodoch sa dohodli, to znamena, ze zjavne tieto zapeklite situacie vyriesili v ramci tych 9 bodov.

effkaa
27. nov 2011

alebo moze byt, ze im to prestalo prekazat

monnaa
27. nov 2011

@odrik - presne tak , a to pochopí len fakt ten, čo to zažil . A po takej prebdenej noci, keď človek ledva vidí, sa má tváriť ešte milo, na každého si nájsť čas, správne sa rozhodnúť pri liečbe, do toho občas nejaká tá resuscitácia, operácia ....a za 3,5 Eur / hodinu

monnaa
27. nov 2011

@effkaa - ale o 700 Eur som nepočula nič. Oni chcú garanciu minimálnej hodinovej mzdy od cca 7-13 Eur / hodinu. Toto sa ti zdá ako tak veľa ? Plošné navyšovanie platov / každému rovnako nie je šťastné riešenie, v reáli sa platy totiž nezvýšia o moc /

monnaa
27. nov 2011

@lauritka - no, už mi z toho vysvetľovania haraši 🙂

monnaa
27. nov 2011

@effkaa - vláda navrhuje plat lekára od 4,7-7 Eur / hod.

odrik
27. nov 2011

@monnaa
Teraz budem zla. Nemyslim to zle, ale kazdeho jedneho cloveka, ktory toto nechce vidiet, by som dala na traumatologiu, chirurgiu a ine oddelenia, nech to vidi. Moja stara mama ma 90 rokov a neskutocne lekarom fandi, sama velakrat lezala na kardiochirurgii a bola unesena pristupom, laskavym slovom i napriek tomu, ze jej osetrujuca lekarka bola uz 30 hodin v praci. Starka vzdy vyjadrila len a len obdiv k mudrosti a sikovnosti lekarov a vdaku za ich pracu. Ma 90 rokov a vselico uz za sebou, takze jej slova su zo srdiecka a uprimne. Preto ja tuto zlobu a hnev na lekarov nepochopim. A nikomu sme tam ziadne peniaze nedali. Nikto tam od nas nepytal ani cent. Takuto mam skusenost ja 🙂.

monnaa
27. nov 2011

@odrik - zlatá je stará mama 🙂 , ani ja nemám zlé skúsenosti, nikdy som nikomu nič nedala, ani moji známi
teraz som čítala o zisku pisťovní za 1/2 rok, no to je sila, ved penazí je tu dosť, nie ???

http://ekonomika.sme.sk/c/6050967/zdravotne-poi...

effkaa
27. nov 2011

Ale pre mna, za mna nech ma lekar aj 10 eur, ale nech tu nestrasi pacienta, co vsetko sa stane, lebo on dava vypoved. ja keby som davala vypoved, tiez nepoviem vsetkym kolegom, dajme vsetci vypoved, uvidime, ako to tu bez nas bude fungovat. A ked uz, tak sa neohanam tym, ze ja tu bojujem aj za Vas ludia a nakoniec, ked uz sa dohodneme, tak problem bude v tom, ze chcem dvojnasobok povodneho platu.
Ved predsa si to zratam, kolko nas na Slovensku je, kolko penazi mesacne to stat a teda danovych poplatnikov bude stat. Lebo neverim, ze sa najde ten poslanec/minister/premier/prezident, ktory povie, ze zrusme napriklad SIS je zbytocna a dajme tymto, lebo strajkuju. A ked chcem zmenu systemu, dala by som si do memoranda povinne stretnutie 3hodinove odborov s ministrom raz za mesiac. A budeme debatovat o zmene pre vsetkych, s tym, ze viem povedat, ze bububu, keby nahodou, zase dame vypovede. Predsa nik normalny nemoze cakat zmenu za par mesiacov. To chce roky roboty, vyjednavania, hladania rieseni, debat s poistovnami... Ja to nevidim tak jednoducho, ze teraz sa vsetko zmeni. To nepojde. Okrem toho, v marci tam bude sediet niekto iny.

effkaa
27. nov 2011

@monnaa no aj toto mi pride nemoralne... tak preco lekari nebojuju, nech sa obmedzi zisk poistovni? preco? kolki by ich podporili a drzali palce. Teraz, v tejto situacii, verim, ze keby o toto bojovali, viaceri by dvihli zadky a prisli robit rosambo pred urad vlady. Ale ked bojuju len kvoli svojim platom, tak sa necudujte ...

andreah25
27. nov 2011

@monnaa za 5-7 eur na hodinu robí môj známi robotníka . . . bez zodpovednosti, s čistou hlavou, s pracovným časom od - do a voľnými víkendmi . . . nechcem lekárov vyvyšovať, ale predsa len uznajte, že je lekár na vyššej úrovni ako robotník, alebo som naivná, ako tu bolo poznamenané?