icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

andreah25
27. nov 2011

@minewka ak si odviedla 30tis. eur a náklady na liečbu sú 70tis. eur - toto je systém solidarity. Odvádzame rovnako - isté % z platu + zamestnávateľ - no čerpáme každý inak - niekto viac, niekto menej a tí šťastnejší takmer vôbec. Zaplatené odvody, keď ich nevyčerpáš na svoju starostlivosť poslúžia na starostlivosť niekomu inému. Nie, nehradí to štát - ale práve ten systém solidarity. A mimochodom, aj tak z našich vyzbieraných odvodov ide späť do zdravotníctva na zdravotnú starostlivosť len 25%, zvyšok delí na preplácanie liekov - ktoré sú často zbytočné a končia v koši, na prevádzku poisťovne - vrátane platov a odmien jej zamestnancov, na rôzne príspevky iným organizáciám, na chod neefektívnych nemocníc (neefektívne myslím plytvanie energiami, akože opravovanie starého, miesto kúpy nového) a pod. Pritom ak príjem ZP nie sú len naše odvody, ale i príspevky štátu, dividendy a iné. Takže poisťovňa má z čoho zaplatiť starostlivosť každého občana, aj nadštandardnú. ZP nie je zlá, ani preto, že je súkromná, a hlavne nie preto, že tvorí zisk - kto by chcel podnikať bez zisku? ZP je len zlá preto, že pre seba má, no pre tých, ktorým má najmä slúžiť nemá - viď rušenie oddelení, nepreplácanie výkonov a pod. Nech má zisky, ale až keď zaplatí všetko potrebné . . .
A čo sa týka toho, že ak by štrajkovali učitelia nikomu by to nevadilo, vadilo - a veľmi, len by to nikto takto dramaticky neriešil, pretože v ich prípade nie sú ohrozené životy a v ich prípade by nikto nechcel vyhlásiť núdzový stav . . . Každá jedna profesia je veľmi dôležitá, žiadnu netreba znevažovať, netreba však brať komukoľvek slobodu vyjadriť sa - aj radikálnym spôsobom.

labaga
autor
27. nov 2011

@beata136 odpoved na to je že len čušte dalej. a stými 300 ma už netočte. zrealnite sa ludia, pochopte že niekto vam tu mozog vymýva

monika15
27. nov 2011

ako nejako ty lekari zabudli na Hoppokratovu prisahu.... nejako...

a ludia doplacaju..... ked nechceli byt lekarmi tak nemali lozit na medicinu ....
co teraz vyskakuju.....
tak isto sa ludia ucili na inych skolach remeslach.... a co su ticho a robia tak potom Drz Hubu a makaj spet do nemocky.. zachranovat ludi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wilsonka
27. nov 2011

@monnaa 32 hodin to akoze vkuse? no neviem. ak tak u nas mali 24 a z toho tretinu prespali- stalo sa mi napr. ze som zresuscitovala sama so sestrou z vedlajsej jednotky pacienta a ked uz bolo po vsetkom pan doktor sa vysmochtal z izby a zo zyvanim popisal do choraku co sme podali a siel si lazkat- a to sa nestalo raz.- tak ako kde sa zas narobia. keby sme nanho cakali tak pacient chudak dodycha. tot jedna z chutoviek.

dovolenku neviem komu rodicia platia? ale ja ked som sla na prvu dovolenku tak na uver:( nie kazdy ma rodicov schopnych platit dovolenku alebo vobec vzdelanie ( mne platila vysku mamca sama..ledva ledva a to ani stipko nevyslo koli 20 korunam vtedy)

labaga
autor
27. nov 2011

inač som zvedava ako prebehne to genialne zlučovanie teda plan B. ako kožiari nahradia aristov očiari chirurgov a z labaku pridu na internu.

lauritka
27. nov 2011

😅

andreah25
27. nov 2011

@wilsonka môže byť stranícky prepojený, tomu sa ani nedá dnes zabrániť a dokonca o tom ani nemusíme vedieť, ale ak by platila trestno-právna zodpovednosť, tak aj stranícky prepojený dosadenci by si veľmi dobre rozmysleli či to alebo ono podpíšu. Takže všetko sa dá vyriešiť, dokonca véééľmi jednoducho, bohužiaľ nie je vôľa.

lauritka
27. nov 2011

@monika15 😕

mischella26
27. nov 2011

@beata136 prečo nejdeš aj TY štrajkovať ak si nespokojná s platom??

andreah25
27. nov 2011

@monika15 typická Slovač sa ozvala, nemám ja - nebudeš mať ani ty, držím hubu ja - drž ju aj ty. Moja, takto nám nikdy lepšie nebude a takto tu môžete stále básniť o tom ako je v Nemecku 😀

wilsonka
27. nov 2011

@odrik sak keby mne davali uplatky vyssie ako samotny plat- smutne. tiez by som tahala: 😀
nase zdravotnictvo je chore. ale aj tak sa ako pacienti mame super oproti inym statom- anglicko- tehotne zeny by vedeli rozpravat o starostlivosti.
pekny vecer ja tuto debatku koncim, drzme si palce

mischella26
27. nov 2011

@andreah25 super 🙂

wilsonka
27. nov 2011

@andreah25 vsak toto.

monika15
27. nov 2011

@andreah25
takze ja neni som na slovensku uz 15 rokov... nastatie...
plus neni som ani v nemecku moja.... 🙂

a co si myslis ze ked lekarom vyhoveju ze bude lepsie OMYL....
maju plat, beru si uplatky sli na medicinu tak potom nech robia....

co akoze mame po toto bo su lekari ?
a co ked vypnu elektrinu co vtedy urobis lebo oni si povedia ze podme strajkovat?
vypnu vodu ?
zavru obchody co vtedy ?????

na sk uz nikdy nebude lepsie to euro to cele posralo......

mischella26
27. nov 2011

škoda však že sa tu rozoberá len gynekológia,pediatria atď-kedže je to ,,modrý koník,,ako by ste reagovali na to,keď na ambulanciu úrazovky príde stará babička zo zlomeninou stehennej kosti a lekár ju odmietne prijať lebo je zlá poistovňa??...segin babka,vybrala obálku a lekár ju ihneď prijal na hospitalizáciu!!!! viď-vlastná skúsenost z práce!!!!!!!

monika15
27. nov 2011

@mischella26
no smutne.... ja hovorim vseobecne su to svine .... a preto hovorim ze zbytocny strajk,
plat maju uplatky beru az az tak potom co chcu este ?????

mischella26
27. nov 2011

@mischella26 vravím z predchadzaj.mojich komentárov-sú lekári a lekári!!!

lauritka
27. nov 2011

@monika15 s poslednou vetou suhlasim 🙂 ze tu uz nikdy nebude dobre

mischella26
27. nov 2011

@monika15 milá Monika.....poniektoré silné slová si nechaj radšej pre seba...

andreah25
27. nov 2011

@monika15 Keď nie si v SR tak čo Ťa to trápi? Netýka sa Ťa to! Nie som tak blbá, že keď im vyhovejú, že bude lepšie. Tomu ani zďaleka neverím, pretože k tomu je ešte cesta ďaleká. Teší ma však len to, že konečne niekto dostal guráž, a chce aspoň niečo robiť pre svoj úžitok, nie len sa sťažovať a nič neriešiť a len nadávať ako nám je zle a nič pre to neurobiť.
Vypnú elektriku? A čo? - nemáš doma sviečky?
Vypnú vodu? Vykop si studňu.
Zavrú obchody? Vypestuj si čo potrebuješ pre život. Čokoľvek vieš nahradiť, no odoperovať sa asi sama nebudeš vedieť, či sa mýlim????? Vieš, aj v minulosti nemali výdobytky dnešnej doby, no lekár bol vždy váženým človekom. Týmto nikoho nevyvyšujem, ani neznevažujem, len poukazujem, že čo dokáže človek sám, a na čo potrebuje niekoho iného.
A ešte raz, netýka sa Ťa to, tak nikoho neurážaj, že sú svine.

mischella26
27. nov 2011

@andreah25 máš u mňa palec hore!!! výborne si jej napísala

andreah25
27. nov 2011

@monika15 a ešte jedna vec, áno, bežnému občanovi euro nič dobré neprinieslo, no neboj, dlho ho už mať nebudeme

stela01
27. nov 2011

@minewka ,, Vládne tu predstava, že zlá poisťovňa má zisk a že zlá poisťovňa - asi teda súkromná, nevracia peniaze späť do zdravotníctva. ,,
Chces povedat ze vsetky peniaze vrazaju do nemocnic ? samozrejme je chyba aj to ze je xy neplaticou, a je im poskytnuta starostlivost... co je nespravodlive a co tu je spravodlive 🙂 ?

lauritka
27. nov 2011

takze plan B . armada, ukrajinci a zlucovanie. som zvedava ako to bude vyzerat. dajte potom info, kto pojdete do nemocnice.

minewka
27. nov 2011

@lauritka čo má spoločné privatizácia a oprava chodníkov?

lauritka
27. nov 2011

@stela01 suhlas, spravodlivost nebola, nie je a ani nebude. 🙂

lauritka
27. nov 2011

@minewka to som uvidela ako priklad ako je to tu vsetko na prd. 🙂

labaga
autor
27. nov 2011

@monika15 uplatky neberiem v čistom mam 600. som svina????

minewka
27. nov 2011

@andreah25 na základe čoho vieš aké je prerozdelenie finančných prostriedkov v poisťovniach? Koľko ide na réžiu, do nemocníc, štátu a podobne?

Aké % zo zisku poisťovne je stanovené napr na réžiu?
Ak súkromná poisťovňa nebude preplácať liečbu pacientovi, pacient sa automaticky dá prepoistiť do štátnej nemocnice.
Sami lekári tlačia pacientov,aby sa prepoistili do tej poisťovne, u ktorej majú limit. V zubarine dosť často počúvam, že majú dr problémy najmä s preplácaním zo strany štátnej poisťovne.

Už som tu raz - neviem koľko strán do zadu uviedla - prečo sa limity vôbec začali zavádzať. Mnohí lekári (či už tlačený zo strany vedenia nemocnice, alebo neštátny) - vykonávali zbytočne duplicitné vyšetrenia, zbytočne sa preplácali nepodstatné veci. Lekár by sám od seba mal začať tým - že bude pracovať efektívne - a bude pri liečbe rozmýšľať. Zubarina - zvažuje sa pri robení mostíkov, ako sa rozloží zaťaženie zubov, aby neodišli tie slabšie. Niektorí lekári capnú mostík do úst bez toho, aby túto vec zvážili - zuby pod mostíkom vzhľadom na nesprávne zaťaženie odídu - robí sa všetko znova, stojí to kopec peňazí. Lekár rieši hlavne to, či sú zuby pod mostíkom zdravé a či ich dobre preliečili - ale mnohí z nich ni neuvedomujú, že rozloženie záťaže nie je správne, zub sa preťaží a napriek tomu, že bol zdravý - odíde. Lekári často nerozmýšľajú komplexne.

Ideálne by bolo, ak by v nemocniciach lekári začali pracovať ako jeden tím, zo všetkých oddelení - mladý starým, starý mladým, aby sa nezaoberali len o svoj honor.

Každé oddelenie v nemocnici sa zaoberá iba svojim zameraním, hľadá príčinu ochorenia pacienta iba v rámci svojej oblasti. Pokiaľ nejde o známeho . nedvihnú telefón a neriešia -mi sme pozreli to, vy skúste to, tieto vyšetrenia sme už spravili...Proste napr. neurológ -laicky, napíše nič som nenašiel, liečte a hľadajte vy)

evickav
27. nov 2011

dievčatá,je to všetko moc smutné,,, ja robím už 20 rokov v zdravotníctve a celý čas sledujem,ako to ide dolu vodou,,, naša NsP je z ničoho nič zrazu FNsP,vraj aby nám nikto neprerozdeloval financie a už sme aj a.s.,,, takže sme v peknej kaši,,, lekári dali aj tak výpovede,,, niektorí z nich už majú novú prácu v ČR,takže svoje výpovede nemajú prečo stiahnuť,,, špitál sa kompletne rekonštruuje a pre koho? na chirurgii,internom,aro,gynekológii,pôrodnici,kardiológii nezostane takmer žiadny lekár,,, možno pár dôchodcov,,,
odkedy sme a.s. som väčší bordel nezažila,,, fakt je to len pre niekoho,aby sa nabalil.....
ja po mojej 20 ročnej praxi mám s príplatkami 2,50 eura na hodinu v čistom,,,
je mi z toho nanič,keď vidím ako sa vyhadzujú peniaze von oknom (napr. pre tzv.sociálne slabších,ktorí pri dovŕšení 18 rokov už majú invalidné dôchodky)
toto nech si vláda uvedomí a tam nech porobí škrty v rozpočte a radikálne,,, potom bude viac pre nás všetkých - lekárov,sestry,učiteľov,kuchárov,pekárov,tlačiarov...