icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

martuska75
29. nov 2011

Pozistení načo bol tento štrajk vyprovokovaný som sa už nechcela zapájať ale ešte toto mi nedá - trochu štatistiky. Len na osvetlenie toho, čo je dôvodom toho prečo sa ľudia pozerajú na celú túto akciu tak ako sa pozerajú:

"Marián Kollár, šéf LOZ tvrdí, že slovenský lekár zarába v priemere 1500 € mesačne. Odborový zväz školstva a vedy tvrdí, že priemer platov pedagogických zamestnancov sa pohybuje na úrovni 713 €. Podľa portálu www.naseplaty.sk zarába hasič v priemere 740 €, úradník a colník zhodne po 770 €, policajt 840 €, profesionálny vojak 850 € a dôstojník 1280 €. Ak by bola priemerná mzda lekára 1500 €, tak by bola dvakrát vyššia ako priemerný plat pedagóga, hasiča, úradníka, alebo colníka a 1,8-krát vyššia ako priemerný plat policajta či profesionálneho vojaka.

Ak by sa priemerná mzda lekárov mala v budúcom roku zvýšiť o 300 € (Uhliarikov variant), tak by to znamenalo nárast o 20 %. Ak by sa mala navyšovať o 800 € (Kollárov variant), tak by to bolo viac ako 50 %. Len pre porovnanie, parlament minulý mesiac schválil zvýšenie platov učiteľov. O 2 percentá."

zdroj: http://www.hpi.sk/hpi/sk/view/4817/5-dovodov-pr...

mamabiba
29. nov 2011

@katja78 máš pravdu, je to postavené na hlavu. Ale ak to zoberieš...keby sa nemocnice stali výhradne štátnymi akciovkami s garanciou ostania tohoto štatútu, potom by už mohli byť akcionármi štátnej akciovej VšZP 😀 😀 😀 😀 ...prekombinujem aj čerta na anjela 😀 😀 😀

teodorka
29. nov 2011

http://www.aktuality.sk/clanok/197835/trestne-o...
ach jooo...a to chceli len zvysenie platu 😒

czechzuzanaba
29. nov 2011

@megynkakn Tak kdyz neni vsechno o penezich, proc jsi tady vyzdvihovala jak se ma Kollar dobre? No a co, mozna je sikovny, tak se ma dobre a pritom mu vadi, jaka je situace v statnich nemocnicich, tak se na to dal.....Proc je to tak dulezite, kdo je zastupuje? Neni dulezitejsi se podivat, jake maji ti doktori pozadavky? A jak vlastne ted funguji?

A to ze se nekteri doktori chovaji arogantne, to je sice taky pravda. Aj nekteri cisnici se hovaji arogantne, aj nekteri ucitele se chovaji arogantne a proste vzdycky se nekdo nekde bude chovat arogantne....a z toho vyplyva co?

No ale s tou tvou posledni vetou musim opet souhlasit....Je to vizitka. A uvidis zase, kdo tu bude zvoleny v breznu. Je to k placi. (abys nemyslela, ze mi to vadi jen tu na SVK, v Cechach to neni o moc lepsi, u nas maji celkem vysoka cisla este aj komunisti, to je snad nejhorsi ostuda).

katja78
29. nov 2011

@mamabiba - hej, takéto vyhlásenia tu bežali pred pár mesiacmi. Je to však omyl:

http://www.lekom.sk/upload/co_je_nove/2011/Trna...

"Z citovaných ustanovení vyplýva, že majetok vo vlastníctve štátu v správe poskytovateľov zdravotnej starostlivosti ako príspevkových organizácií po transformácii prejde do vlastníctva akciových spoločností vo forme nepeňažného vkladu akcionára (štátu) do základného imania vzniknutej akciovej spoločnosti prevádzkujúcej zdravotnícke zariadenie. V tejto súvislosti poukazujeme na skutočnosť, že dňom vzniku akciovej spoločnosti sa majetok štátu stáva majetkom akciovej spoločnosti. Napriek tomu, že akcionárom (zriaďovateľom) akciovej spoločnosti bude štát, v právnom slova zmysle nebude majetok akciovej spoločnosti viac majetkom štátu."

czechzuzanaba
29. nov 2011

@martuska75 ahoj, prosim mohla by jsi mi rict, na kolik by jsi si cenila praci doktora ty? Jen tak ze zajimavosti...Kolik by jsi jim dala.

lauritka
29. nov 2011

zial narod uz vela moznosti na vyber nema, koho volit, moze byt akykolvek inteligentny, vsetko je o tom istom. a konci tak isto. Len sa vymenia mena. este mozno Mojsejka to zachrani 😀 😀 😀

czechzuzanaba
29. nov 2011

@lauritka No aby sme se este nedivili, kolik ta bude mit volicu 😀

stardust
29. nov 2011

@lauritka Mojsejka za prezidentku? Ona sa este stale objavuje na obrazovkach?

lauritka
29. nov 2011

@stardust no ja stale rozmyslam, kto je za tou kampanou 99%... 🙂 Aspon na stranke som to nikde nevidela.

czechzuzanaba
29. nov 2011

@lauritka este se to nevi, prej do peti dni...

lauritka
29. nov 2011

my podozrievame Meciara, ci nezvolil novu taktiku - povedat pravdu 😉 😝

stela01
29. nov 2011

@lauritka pisu ze radovy obcania a mozno Norika 🙂 haha ...to by bol šoooook 🙂 ?

katja78
29. nov 2011

@teodorka ad 15:35 - len či občianka Kováčová nebude podobná občianka ako tá Malinová 😕

martuska75
29. nov 2011

@czechzuzanaba práca lekára je na nezaplatenie 😉 hlavne teraz na Slovensku 😀 😀 😀

terna
29. nov 2011

Snažím sa v živote byť objektívny a aj teraz sa o to pokúsim.Mám za to,že každý človek by mal mať sociálne
a zdravotné zabezpečenie také ktoré by mu zabezpečilo základné potreby a základnú zdravotnú starostlivosť.
Žiaľ nie je tomu tak či už v našej,európskej alebo celosvetovej demokrácií.Skutočnosť je taká,že jední sa doslova kúpu v peniazoch a zatiaľ druhí sa doslova nemajú z čoho najesť či napiť vody.V súčastnosti sa zamieňa demokracia za anarchiu.
K otázke štrajkovania lekárov iba toľko: JE TO OD VÁS VYDIERANIE!
1. Ja mám dôchodok 283.-E lebo som šiel do dôchodku 3.mesiace pred platnosťou nového-súčastne platného zákona.
2.My ktorých Vy lekáry nechcete teraz ošetriť,sme pracovali aj za to aby ste Vy mohli vyštudovať bezplatne.

czechzuzanaba
29. nov 2011

@martuska75 😀 pekne...

cmulinko
29. nov 2011

@lauritka kukni http://m.webnoviny.sk/politika/kampan-99-plati-... len pre teba....je to tam vysvetlene. 🙂

mamabiba
29. nov 2011

@katja78 no však by sme štrajkovali za zmenu zákona 😀 😀

monika15
29. nov 2011

@katja78
hehehe plany ma ale peniaze si uz rozdelili medzi sebou .... :(

monika15
29. nov 2011

@katja78
hehe 🙂
no ti poviem tak to musim aj ja... v maji chcem prist domov s malym ale neznasam lietat....
doma som bola len 2 krat ...... hehe

katja78
29. nov 2011

@terna - milý pane, sledujúc dianie posledných dní súdim, že doba v našej krajine sa nezadržateľne pohýna tam, kde si sociálne a žiaľ aj zdravotné zabezpečenie bude musieť človek zabezpečiť sám. Je otázne, čo kto považuje za základné poteby a základnú zdrav.staroslivosť, interpretácií je veľa. Či by lekári podali hromadné výpovede alebo nie, "demokracia" sa začala diať bez ich pričinenia už pár rokov dozadu. Snáď to ustojíte bez zbytočných negatívnych emócií, lebo lekári nemôžu za Váš dôchodok a za Vaše penniaze študovali hádam všetci vysokoškolsky vzdelaní ľudia.

teodorka
29. nov 2011

@katja78 no ja uz fakt nicomu neverim

katja78
29. nov 2011

@teodorka ešte len sa v nás prebudí paranoja, neboj 😅

monnaa
29. nov 2011

@lauritka - mojsejka je od začiatku moja kandidátka č. 1 🙂 po tomto cirkuse v priamom prenose....

stardust
29. nov 2011

@monnaa daj link na video, bitteeeeeee 😵 😵 😵

stela01
29. nov 2011

@monnaa Len to nie 🙂

katja78
29. nov 2011

@terna - snáď sa neurazíte, ale keďže píšete, že ste v dôchodkovom veku, tak je silne pravdepodobné, že lekári, ktorí Vás vo Vašom živote už ošetrovali, si splnili morálnu povinnosť, vďaku za Vašu kvapku v mori, ktorou ste ich počas ich štúdií podporovali platením odvodov a daní (a nielen ich!!!). Zároveň by som Vám rada pripomenula, že za Vašu kvapku ste snáď niekedy zdravotnú starostlivosť už dostali. Takže vďaka by mala byť na oboch stranách.

terna
29. nov 2011

@katja78 Domnievam sa,že ste sebecká myslíte iba na seba ako súčastní štrajkujúci lekári.
Áno všetci vysokoškoláci vyštudovali zadarmo ale nie všetci sú nevďační.Môj dôchodok som uviedol preto,že by ste aj Vy vedela z čoho dnes ľudia žijú ,tí ktorí robili aj na zabezpečenie bezplatného vdelávania.