Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
😕 ja uz ani subjektivny nazor na tuto temu nemam 😕 pretoze toto uz nie je len o lekaroch samotnych... sa to vyvija zo dna na den cela tato po*erinkana situacia... my sme len ludia vezuci sa v starom polorozpadnutom vlaku, navyse sme vo voznoch 2.triedy, cumime z okna a kukame ako stat mrha peniaze, poistovne krachuju a napriek tomu zarabaju, ako sa tuneluje, spreneveruje, odpocuva a kde co... a uz sa len musime silno drzat lebo vlak sa o chvilku vykolaji a my popadame ako hnile hrusky zo stromu... tak asi tolko...
@lucka1987 No prave proto se nekde musi zacit...ne? 🙂
@czechzuzanaba neviem, či je to v hrubom, alebo čistom - tie platy, ktoré kolovali na nete - boli v čistom. Inak neznášam všeobecné štatistiky - lebo hovoria prd. Nevieš, v akom okrese to je (je neskutočný rozdiel Blava a Košice - v KE je reálny plat väčšiny bežných ľudí - v čistom - 400eur - to sú bežné profesie vrátane učiteľov - až povedzme po 1200eur - ITčkári v súkr. firmách...(nerátam do toho vedenie mesta, manažerov US steel a pod)... nevieš, aký tam je vek, vzdelanie, prax, atď...
Ale keď si pozrie nejaký bežný človek, z pozície 400eurového čistého platu, že niekto odmietol 300ečok a chce cca 600 a viac (aj keď viem, hovorilo sa tu, že stiahnú príplatky, atď - ale to sa podľa mňa dá právne ošetriť)...tak je to pre toho človeka asi nepredstaviteľné...že proste niekto odmietne toľko, koľko má on plat.
@babija Máš pravdu prečo by sme neštrajkovali. Poukazuješ na platy politikov. Súhlasím. Ale miesto v parlamente nikdy čestná funkcia nebude, myslím zadarmo. Niektorí tu poukazujú na dlhé služby tuto dokonca 36 hodín ale je jasné keď sa zvýšia platy bude ich menej myslím lekárov predsa ten objem peňazí pokryje určitý počet čiže ďalší nedostanú prácu . Tak isto obhajovať to zachraňovaním životov je úbohé predsa nemôžem tvrdiť že som niekomu nezachránil život lebo som mal malú výplatu. Lebo keby to záležalo od toho tak vykapeme tu všetci. Skúste doma míňať viacej ako zarobíte výsledok je jasný. Toto môže robiť iba štát inak tu všetci máme nejaký názor ale poprosím kohokoľvek o odpoveď kde na to zoberieme. Suhlasím aj s martinkatinka každý si má mať právo na oddych po práci a neslúžiť od nevidím do tmy.
ahojte... a ja mam pocit ze az cas ukaze o com to vsetko je bolo a bude...zacina sa to...akosi zahmlievat...
@jankka21 suhlasim, mne sa strasne "paci" ked niekto bez podlozených informacii komentuje a uraza, vyskusajte si pracu lekara,pracujte 24h nonstop, ukoncite este pred tym medicinu - 6rokov a co vsetko sa musia este naucit, oboznamte sa s fungovanim systemu v zdravotnicte a potom niekoho kritizujte,pozrime sa sami na seba ako sa spravame medzi sebou navzajom a potom kritizujme spravanie lekarov. Ano, tak ako vsade, vzdy sa najdu cierne ovce. Ale je mi velmi luto, ze nase postavenie v spolocnosti sa hodnoti podla financii. .... Som rada, ze sa dokazali spojit a aj ked s buchnatmi do chrbta, snazia sa dosiahnut pre seba lepsie ohodnotenie. Ja im fandim.
nuz vazeni, mne sa v kazdom pripade absolutne nepaci predovsetkym jedna vec: ze lekari, ktori vstupili do strajku a podali vypovede, si robia z nas, pacientov, v podstate rukojemnikov... 😲 😝
Lekári dolnokubínskej nemocnice si spočítali, že prijatím memoranda by išli s platom dole. "My sme si pozreli to navýšenie platov v memorande pani premiérky. Ten koeficient by znamenal 800 eur pre začínajúceho lekára a 1 220 eur pre lekára, ktorý ide do dôchodku. Toto je 300-eurové zvýšenie platov, takéto cigánstvo? Veď, keď sme si to prešli, u nás pôjdu lekári s platom dole. Nie, že sa im zvýši plat, ale lekári, ktorí majú teraz 1 100 eur a majú desať rokov praxe, tak podľa tej tabuľky, čo vydala pani premiérka, budú mať 950 eur. Veď toto by už podpísal kto?!“ uviedol primár chirurgického oddelenia a šéf miestnych lekárskych odborov Ivan Maretta.
nazor z inej diskusie. tlap, tlap-
"Kritizujú sa lekári, že chcú vyššie platy. Vláda sa vyhráža, pacienta používa ako rukojemníka. Za 16 mesiacov vládnutia bolo jej prvoradým záujmom, aby si poisťovne z prostriedkov, ktoré si platia ľudia na zdravotnú starostlivosť, napchali vrecká. Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne sú lekármi odmietaní. Lekári ich presúvajú na január. Riaditeľ VšZP sa hrdo hlási, že znížil dlh. Ceny liekov pre astmatikov, srdciarov, ľudí s vysokým krvným tlakom sa aj s 1. decembrom v zvýšili v tomto roku trikrát.
Minister aj vláda štvú ľudí proti lekárom. A čo takto porovnať základný plat lekára a ministra? A tiež aj poslanca? Za čo majú taký plat, aký majú?
Zvýšenie platov lekárov v priemere o 300 € je podvod. Jeden dostane 50 €, druhý 550 € a v priemere sa im plat zvýši o 300 €. Veľmi málo bude tých, ktorým sa základný plat zvýši o 300 a viac eur. Percentuálne zvýšenie platov je tiež zavádzajúce.
Kde teda miznú peniaze? U lekárov nie. Oproti minulému roku sa suma odvodov do zdravotných poisťovní za zamestnanca aj zamestnávateľa zvýšila, aj keď sa nezvýšila mzda. Doplatky za lieky sa zvýšili. Keby sa peniaze nerozkrádali, neboli by sme tam, kde sme. "
@martinkatinka Ja ked som sa rozhodla mat deti vedela som ze ziadnu matersku, ani rodicovsky nedostanem a stat mi ich nevychova. Staram sa o deti tak isto a mam to tazke ako zeny ktore rodicovsky dostavaju. Mam ist strajkovat?
@minewka : uz sa to tu opakovalo x-krat,takze to rozpisovat znovu nebudem,ale to nie je realnych 300 eur..jednak stovku z toho slubili po volbach, co je blbost sama o sebe, nemozem predsa slubit nieco,na co uz nebudem mat dosah..a jednak ja som uz podobne zvysovanie kedysi videla v reale u ucitelov na realnej vyplatnej pask,kde bola vo finale nizsia suma..ale ako vravim,uz som to tu ja aj ini vysvetlovali viakrat..posledne realne vypocty boli udavane na tlacovke SLK- konkretna nemocnica, konkretni lekari a rozhodne nikto z nich ,ci atestovani,ci neatestovani by tych 300 navyse nedostal, vlastne ako pozeram pise o tom o par riadkov vyssie lauritka..takze 300 eur su zase len klamstva a zavadzanie verejnosti...
@mandragora22 : rukojemnikov si z pacientov robi vlada..lekari dali vypovede pred 2 mesiacmi a nikto nic neriesil, slubovali hufy lekarov zo zahranicia,tak kde su?a to uz nebudem 25krat pisat o tom,ze toto nie je prvy protest lekarov, ze u x rokov opakovane, navrhuju, apeluju ,prosia a podobne..do extremu to nedohnali oni,ale neustale ignorovanie problemu..a stale si stojim na svojom,ze lekari,aj ked im to verejnost neveri,nebojuju len za seba,ale aj za pacientov..lebo ti na neustale zhorsovanie podmienok v zdravotnistve doplatia najviac..
@stut : o to,ze dalsi lekari nedostanu pracu sa nebojim,je ich chornicky nedostatok..nikto z lekarov nikdy nepoukazal ani nenaznacil,ze by ako pises nezachranil ziot,elbo ma maly plat..ide skor o obavu z toho,ze v takychto prac. podmienkach sa to nerobi lahko a po 24ke ci 36tke nemoze byt nikto v 100percentnej forme..a o tom ,kde by sa na to malo vziat som uz tiez pisala..ciernou dierou zdravotnictva su okrem ineho poistovne..a takisto to chce zasadnu restrukturalizaciu celeho zdr. systemu, poist. odvodov (kde koniec koncov najvacsim dlznikom je stat samotny)..treba financne toky v zdravotnictve usmernit spravnym smerom..aj LOZ navrhoval v prvom rade prerozdelenie financii,ktore uz v zdravotnictve su a rozhodne nie na ukor pacienta,ako by na margo tejto vety mohol niekto poznamenat..
@stut : a este kratke dovzsvetlenie ako suvisi pretazovanie lekarov a ich nizke platy?lekari su pretazovani sluzbami,aby zaistili chod oddelenia,lebo ich je malo a malo ich je preto,ze ich uz desiatky ak nie stovky odisli pracovat do zahranicia..takze kym nebudu u nas vytvorene podmieky , ktore ich pirmaju ostat doma (a ver mi,ze mnohi by doma ostali velmi radi),tak sa situacia tiez dalej nepohne..a posledna poznamocka- ak poistovna so stoickym kludom a bez nutnosti akehokolvek vysvetlovania nezaplati nemocnici tretinu pohladavok,co nie je nic vynimocne, tak sa niet ,co divit,ze nie je na platy zdravotnikov..
Takze vcera Uhliarok zverejnil, ako to vlastne s tymi slubovanymi priemernymi 300 eckami na lekara bude. 1. Nemocnice, ktorych zriadovatelom je VUC dostanu prd. 2. Do fakultnych nemocnic posle balik penazi podla poctu lekarov a riaditel rozdeli komu da kolko. Tym padom sa stane to, ze väcsina dostane prd alebo im zapelia oci par euracmi a riaditelovi blizki ludia (zamerne nekonkretizujem ci primar alebo oblubeny dr., napr. ten co vypoved nedal) dostanu pekne prilepsenie. A nech mi nik nehovori, ze minister nechce vybabrat s lekarmi!!!!!!!!!
@cecil36 viem, ze lekari si zasluzia lepsie ohodnotenie, ale takato situacia nie je prospesna ani pre nich a ani pre nas..koniec koncov, kam sa vsetci rozprchnu, ked sa ich vypovede stanu skutocnou realitou?tu nebude lekarov a oni budu sediet doma, lebo stahovat sa za pracou do zahranicia tolkym , nebude vobec take jednoduche....zo zaciatku som bola na ich strane, ale to to je uz extrem, ktory sa neda tolerovat spolocnostou, ci sa ma to uz dotyka, alebo nie.ja dufam ze do maja sa to vyriesi, vtedy totiz rodim🙂ale nemozem byt predsa egoista a lutujem ludi, ktori tu pomoc potrebuju tu a teraz..
p.dr. Valansky tlieskam.
Verejná mienka sa však začína obracať proti vám. Občania sa cítia ako rukojemníci lekárov v boji o ich vyššie platy. Neprekáža vám to?
„Pacient nie je rukojemníkom lekárov, ale politikov, ktorí nie sú ochotní, ani schopní reflektovať katastrofálnu situáciu v zdravotníctve. Vo veku 64 rokov nemá pre mňa zvýšenie platu žiaden mimoriadny efekt, ale po 40 rokoch praxe mám právo a dokonca aj povinnosť protestovať. Bojujem za svojich pacientov a mladých kolegov. Mrzí ma, že mladí lekári strácajú vzťah k vlasti aj preto, že bez podpory rodičov by z výplaty ťažko vyžili. Bol by som rád, keby naši občania pochopili, že svojou výpoveďou ohrozujeme aj vlastné zdravie a zdravie našich rodín.“
@katja78 ano chapem lekarov, ktori nie su spokojni so systemom, ktory tu mame, ale kto v dnesnej dobe sa ma dobre?potrebovali by sme este viac lekarov, aby to fungovalo akotak, niekedy naozaj pomaha len silne radikalne odmietanie "poslusnosti", ale ako by to vyzeralo, keby sme to tak vsetci, co sme nespokojni, alebo nam to nevychadza?aj ked, priznavam ,lekari su ina kapitola, lebo sa to neda porovnat ani s ucitelom, ktory je v robote len cez tyzden, len do 13 tej a este aj prazdniny popritom..viem ze je tu mnoho lekarov zapojenych do tohto strajku, ale vieme ze situacia je zla v kazdej oblasti a ludia to podaktori maju ovela tazsie..co s postihnutymi, ktori maju minimalne davky, co s mamickami, ktore su v strehu od svitu do mrku za minimalne ohodnotenie alebo podminimalne a tiez ziju v slabych podmienkach, ktore by sa mohli dat vylepsit, vysoke uvery, jeden z manzelov nedokaze utiahnut vsetky vydavky a ta matka, ktora ma viac deti z materskej nedokaze ani plienky s mliekom na mesiac za to nakupit...su ovela tazsie situacie, ako su prave lekari...pripadne nech to riesia s vladou, ktora im poskytne na prvej dohode bez tychto vsetkych problemov vsetko co len potrebuju, len to zadlzenie statu by museli vsetci a aj oni v daniach vracat, aby sme nedopadli ako grecko.,...uz aj tak sme na tom horsie🙂
@teada Tu uz vobec nejde o to, ze "lekari si "zasluzia" lepsie ohodnotenie" akoze zasluzia, to ako "velkoryso" by im mal niekto pridat?
Tu ide o to, ze stat, respektive vlada je neschopna reagovat primerane na situaciu. Toto, co sa deje je len prekvapujuce, ze az teraz.
Tu vobec nejde o to, aky plat maju poziarnici, ucitelia, atd. pretoze tam nie je riziko, ze mozu vsetcu odist kam chcu. U lekarov toto riziko je velmi realne a bude to stat ovela viac ako 300 eur, aby sa ti, co odisli vratili naspat.
Podla mna tu vlada absolutne zlyhava v neodhadnuti trhovej ceny tejto profesie.
To je akokeby ste pred 10 rokmi chceli, aby programatori v IT za take peniaze pracovali - ti isli velmi rychlo smer zapad a naspat az za primerane platy.
Je vrcholne nezodpovedne od vlady (nie od lekarov, tym predsa ide v prvom rade o dobro svoje a svojich rodin - ako u kazdeho ineho cloveka), ze dopustila, aby situacia dospela az tak daleko - nie ze "ludia uz su nasrani na lekarov", ale aj lekari, ktori toto cely zivot tolerovali sa uz na to sprepacenim vyseru. Tito lekari vacsinou aj tak zili hlavne z prijmu druheho manzela a svoje povolanie vykonavali ako konicek a pasiu, tak s takouto vdakou dovi dopo do penzie.
A zasnem nad tym ako si ludia nevazia vlastne zdravie, a nechapu, ze to vsetko nieco stoji a hlavne, ze stoji za to za zdravie platit a odkladat si na zdravie peniaze. Zdravotne pripoistenie je urcite dolezitejsia investicia ako novy televizor.
Nedá sa ale uprieť snaha pravicových vlád zdravotníctvo reformovať.
„Snaha nestačí. Takzvané reformy boli skôr kozmetickými úpravami. Nemocnice dostávali od zdravotných poisťovní prostriedky, ktoré ako tak pokryli náklady na diagnostiku a liečbu, ale absolútna väčšina nemocníc vo vlastníctve štátu mala každý rok výraznú stratu. V mnohých prípadoch vznikali nadmerné dlhy aj neuváženými, často predraženými nákupmi techniky manažérmi nemocníc, čo podobne ako aj teraz štát riešil dodatočným splácaním dlhov. Dovolím si však tvrdiť, že zdravotníctvo v ostatných rokoch aj napriek chronickému nedostatku financií relatívne dobre fungovalo a funguje len vďaka obetavosti lekárov, ktorí ho doslova svojou prácou sponzorovali a sponzorujú.“
@skeptik chapem nespokojnost lekarov, ale aj nespokojnost ludi,chorych ludi...samozrejme ze v prvom rade je rodina, ale vypovedou ju nezabezpecia...ani odcestovanim do zahranicia sa to nemusi v rodinach vyriesit najlepsie...rozdiel medzi ucitelom a lekarom je aj ten ze ucitel ma zamestnanie a lekar ma povolanie..nie som proti lekarom, nech riesia tazku situaciu, ale preco takto radikalne, kde trpia len nevinni ludia, ktori akutne potrebuju pomoc? to mi najviac prekaza
vlada tejto republiky neberie ohlad na ludi uz roky. zakony si upravuje pre svoju vlastnu potrebu. budme radi, ze sa niekto konecne postavil za dobru vec.
@teada Este raz, je uplne jedno, ze ucitel robi do 13 alebo do polnoci, ked daju vsetci ucitelia vypoved, tak to je uplne jedno, pretoze kazdemu je jasne, ze sa len tak v Rakusku alebo Nemecku za 5-10krat lepsi plat nezamestnaju, to by som pochopila potom taketo jednanie vlady.
Financna situacia"mamiciek na materskej je smutna", ale nijako bezprostredne neohrozuje chod krajiny.
Ale ked mam povolanie, ktore je tak bezprostredne dolezite a tak zufalo podhodnotene, tak nepotrebujem ani strajk ani vypovede na to, aby som s tym nieco robila, pretoze mi je jasne, ze kto moze odisiel/odide, hlavne ked je v zahranici tak ziadany.

@minewka Tak to chapu, podle toho co pises, ze maji teda okolo 600 - 1500 EUR rozpeti ted, a chcou 1144 - 2289 EUR.
No tak pak se nedivim, ze tu pisou nekteri 800 EUR zvyseni....sak to je strasne, to pocatecni rozpeti totiz. Ale podle me to je v hrubem jeste navic, ci?