icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

delideli
30. nov 2011

@teada : znovu a znovu sa budem opakovat- toto nie je narazova akcia,ale nevyhnutne vyustenie roky nerieseneho problemu,na ktore lekari upozornovali uz nespocetne krat.do extremu to nechali dospiet kompetentni a nie lekari..ti to len tak dlho vydrzali..a po xty krat zopakovat neriesena situacia v zdravotnictve sa tkya nielen lekarov ale najma pacientov, ktori na neustale sa zhorsujucu situaciu doplatia este viac..a este raz zopakujem,ze nikto neziada zvysenie dani, ani peniaze do zdravotnictva na ukor inych rezortov..len konecne spravne a spravodlive prerozdelenie obrovskeho toku penazi,ktore v zdravotnictve su a ako jeden z poziadavkov aj dohlad nad tym aby tzv. zdravotne poistovne pracovali a najma platili tak ako maju,nie tak ako to same uznaju za vhodne..

lovesista
30. nov 2011

http://bratislava.sme.sk/c/6161226/porodnice-v-... 🙂

ja lekarom fandim, ked uz raz zacali nech to dotiahnu do konca. naco o par mesiacov / rokov zacinat novy strajk?
termin porodu mam za 18 dni, moze to na mna hocikedy prist. asi by som mala byt z tej situacie nervozna a vystrasena, ale nie som. doma nas hadam rodit nenechaju 😎

tilly
30. nov 2011

no neviem ako to myslia s tymi porodnicami, ale ja som rodila pred dvomi a siestimi rokmi, pred siestimi rokmi bola situacia zla, vsetko bolo plne... ale pred dvomi rokmi to bola katastrofa, po dve deti v inkubatoroch, v tych postielkach boli tiez vzdy dve deti, na standardnych izbach boli pridavane postele a po cisarakoch davali vsetky maminy hore na gynekologiu, otras otras otras... ak by mali este zredukovat porodnice, tak by asi maminy boli po chodbach a rodili vo vytahu... 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠

cmulinko
30. nov 2011

nema nahodou niekto otvoreny list pani premierke od pana doktora Petra Malinovskeho? Ja som ho dnes dostala mailom,ale neda sa mi to precitat.Mohol by to sem niekto skopirovat. 🙂

minewka
30. nov 2011

@delideli ja viem, ako to chodí u učiteľov - keďže moja mama je učiteľka - áno, vždy, keď im niekde pridali, takmer vždy im aj zobrali - málokedy sa však stalo, že by bol plat nižší - aspoň v škole, kde šéfuje moja mama - tá si na to dáva pozor -- keďže ona o tom rozhoduje, komu čo sa stiahne.

Viackrát premiérka naživo, aj na nete deklarovala, že sa lekárom nestiahnu a nesiahnu na žiadne príplatky.
A napísala som aj, že lekári sú v takej vyjednávacej pozícii , čo sa riaditeľov nemocníc týka - že si vedie tieto veci ošetriť dodatkom k zmluvám - a nech mi nikto nevraví, že sa to právne ošetriť nedá.

cmulinko
30. nov 2011

uz som ten list nasla an internete 🙂

minewka
30. nov 2011

@cmulinko všetky tieto listy si nájdeš a stiahneš na stránke www.loz.sk

hiriet
30. nov 2011

@denduska
Teraz som si prečítala článok Dr. Valanského. Výborne ! Páči sa mi to. Okrem toho jeho oddelenie je aj vzorové. Mám to odskúšané. Stále som presvedčená, že by sme sa mali všetci spojiť a podporiť lekárov a potom aj ostatných. Čo myslíte ?

denduska
30. nov 2011

@minewka zaujimave , akurat ze to zaklincoval jednou vetou - ze sa vam malilo 300 eur - zjavne je tiez v obraze ☹

@hiriet aj ja ho mam odskusane 😉 vacsinou tam bola uplne pohodova atmosfera (v porovnani s inymi) - aspon co som ja natrafila na operaterov 🙂

minewka
30. nov 2011

@denduska 300 eur je 300 eur netvárme sa, že vláda nezvýšila, LOZ má páky na to a aj právnikov, aby pripravili pre lekárov právne dodatky k zmluve, kde by sa práve ošetrilo, aby im na príplatky nesiahli.Zavesili by to na svoju stránku, každý lekár by si to mohol stiahnuť a dať podpísať.
Lekári sú v pozícii, kedy môžu stále vyjednávať.

Celkom nerozumiem, keĎ už si dali tú námahu s týmto celým, že LOZ s tímom právnikov, ktorí dokázali prpraviť ešte aj novelu zákona, nedokázali nájsť spôsob, ako donútiť vládu to garantovať (aj keď oficiálne to už garantovala) aj písomne, alebo nájsť iný právny spôsob. Je to prinajmenšom zvláštne.

A to, že vláda padla - to je už riziko akcie aj zo strany odborárov. Mohli si so štrajkom počkať a spraviť ho v marci hneď po voľbách.

lauritka
30. nov 2011

este pridavam tento nazor z jednej diskusie :

"V očiach niektorých ľudí, najmä tých zo súčasnej vlády je štát firma. Jeho cieľom je maž najvyššie HDP. Tak ako každá firma, má robiť opatrenia na zvýšenie efektívnosti v zmysle vyššej produktivity a zisku. V takomto pohľade sú pre štát prospečné iba také činnosti, ktorých prínos (podobne ako vo firme) sa dá okamžite merať – prínos k HDP krajiny, zvýšenie daňových výnosov apod.
.
Pri takomto rozmýšľaní neostáva priestor na veci takpovediac “mimo trhu”. Firma, ktorá sa stará o bývalých zamestnancov v dôchodku, ktorá sa stará o ľudí postihnutých pracovným úrazom či ktorí sú chorí, firma ktorá financuje úpravu verejného priestranstva apod. – bez toho aby z toho mala nejaký benefit napríklad v podobe reklami či PR zdarma neprežije. Toto jednoducho nie je z princípu úlohou firmy. Charita, ekologická zodpovednosť apod sú pre firmu iba zdrojom nákladov, dokonca sa niekto môže sporiť že použitie prostriedkov na iné účely ako pre zisk je zločin voči akcionárom.
.
Prečo takýto úvod? Aby som vysvetlil, že napríklad pre Mihála je obrovský rozdiel medzi 28 miliónov pre lekárov a 28 miliónov daňových úľav pre Samsung. V jeho pohľade je prvý prípad 28 miliónov “vyhodených” na “nákladové stredisko”. Čo tieto peniaze vyprodukujú? Možno nejakých pár vyliečených pacientov apod. Ale nie zvýšenie HDP. Kdežto peniaze vynaložené na Samsung sa pekne odrazia na veci, na ktorej nám záleží a ktorú ostro sledujeme – HDP.
.
Alebo aby to bolo lepšie uchopiteľné, predstavte si že by sme mali sprivatizované zdravotníctvo v rukách Samsungu a ten by povedal že ak nedostane 70 miliónov EUR daňovej úľavy, tak si zbalí caky-paky a pôjde do zahraničia. Zrazu to už nie je 2000 ľudí ktorí produkujú náklady, ale 2000 ľudí zamestnaných súkromnou firmou, ktorí platia dane atď. Vari by si zrazu tú úľavu zaslúžili? Alebo nebodaj ide o to aby to šetko fakt bolo v daňových úľavách? Tak na to je jednoduchý recept – nech vláda povie odborárom, že im urobí také zľavy na odvodoch že dosiahnu čistú mzdu na úrovni 1,5-3 násobku priemernej čistej mzdy v národnom hospodárstve. Trebárs dostanú zľavové kupóny na DPHčku v tejto výške.
.
Nakonice je to celé iba o prioritách a o tom, aký pohľad má vláda na zdravotníctvo – a podľa mňa odvodene na celú štátnu správu a aj na celý národ. Vláda týchto ľudí vníma ako prekážku k svojej aktivite. Vláda si zamenila cieľ rozvoja verejného priestoru a kvality života občanov za úzký cieľ rozvoja kvality života nejakej privilegovanej skupiny, niekedy maskované za ciele ako “rozvoj podnikateľského prostredia” apod. "

lauritka
30. nov 2011

@minewka spomina tam aj tie moje " verejne chodniky" 😅

minewka
30. nov 2011

@lauritka nepriamo- tento princíp platí asi na všetko... 😀

minewka
30. nov 2011

@lauritka tak tiež hodím na net jeden názor - vynikajúci, so bodky súhlasím, lepšie by som to nenapísala:

je fakt neuveriteľné, ako sa obchádza podstata problému. A tá podstata nie je, či lekári budú mať o 300 alebo 800 € vyššie platy. Tá podstata je, že systém je slabo výkonný a má tendenciu sa zhoršovať, nakoľko celá populácia starne, čo zo sebou prináša jasný problém so zvyšujúcimi sa nárokmi na zdravotnú starostlivosť. Ak nie sú prachy teraz, tak o 20 rokov nebudeme riešiť, či tu máme lekárov, ale budeme riešiť, či vôbec máme zdravotníctvo. A lekári svojím postojom a svojimi požiadavkami len vyberajú tehličku z celej stavby, ktorá skôr či neskôr spadne. Ešte raz - nech majú viac, pokojne dvojnásobok, ale kurva nech nehovoria len o tom, že im treba viacej prachov, ale aj o tom, čo za to dajú oni naviac. A toto akosi nie je počuť. To že kopec lekárov je neochotných, arogantných, úplatných je jednoducho fakt. Keď bola Judita na pôrode, tak sme museli zaplatiť pôrodníkovi 7 tisíc korún, lebo sa to vraj patrí. No, museli - nemuseli, ale zver potom ženu do rúk takému človeku. A to rodila v podmienkach, že meter od nej rodila ďalšia žena, oddelené boli len plachtou, a keď jej to nešlo, tak jej sestrička ľahla na brucho. Ale naopak, pri druhom pôrode bol lekár maximálne slušný, mimoriadne ochotný a citlivý, a keď som za ním bol, že mu dám peniaze (lebo veď sa patrí), tak odmietol. A teraz - koľko je takých lekárov na Slovensku, ako bol ten prvý a ako bol ten druhý? Koľko si tak ten prvý lekár môže privyrobiť mesačne? Pochybujem, že takéto platby sa zarátavajú do priemernej mzdy, ktorou lekári šermujú. Mimochodom, pán Kollár je tiež gynekológ, ale z neznámeho dôvodu má súkromnú prax. Porovnanie s právnikmi je úplne scestné, lebo právnici by boli v rovnakej prdeli, keď by pracovali v štátnej službe. A to, že lekári budú odchádzať do zahraničia - veď nech odchádzajú. Ad jedna ono to tam vôbec nie je také jednoduché sa uchytiť, a ad dva má to význam hlavne vtedy, keď pracuješ v Nemecku, ale žiť chceš na Slovensku. Ja som bol nedávno v Írsku. Áno, je pravda, že dokladač tovaru v Lidli tam zarobí 11 € na hodinu, čo je možno 3-4 krát viacej než u nás. Ale pivo tam stojí 4-5 €, cigarety 9 €, dvojizbový byt na periférii hlavného mesta 300 tisíc, vlak na 250 km vzdialenosť 60 €. Čiže zarobia podstatne viac, ale skoro všetko je podstatne drahšie (aj keď samozrejme je tam vyššia životná úroveň). Jednoducho v porovnaní s niektorými povolaniami na tom lekári vôbec nie sú tak zle. Ale ešte raz - toto nie je podstata problému. A mne na nátlakovej akcii lekárov prekáža, že len natŕčajú ruky, ale vôbec nie je žiadna snaha, aby aspoň poukázali na deformácie systému (nie to sa ešte dožadovali riešenia). Naviac ak niekto so systémom chce pohnúť, tak sa postavia na odpor. Čo znamená, že im ten systém v konečnom dôsledku vyhovuje. A preto nemajú moje sympatie.

veve39
30. nov 2011

@delideli budem reagovat na tuto cast tvojich slov o zvyseni miezd:

"uz sa to tu opakovalo x-krat,takze to rozpisovat znovu nebudem,ale to nie je realnych 300 eur..jednak stovku z toho slubili po volbach co je blbost sama o sebe..."
prave toto su polopravdy, ktore vychadzaju aj z odborarskych kruhov (netvrdim ze vlada hovori len cistu pravdu, avsak populizmus a nepresnosti su aj na druhej strane...
a co na tom, ze druha stovka je po volbach, konkretne ako je uvedene vo vladnom memorande od 1.4.2012 ?
predcasne volby su 10.3.2012, vzide z nich volebny vitaz, vitazi...musi byt prve zasadanie NR, bude sa kreovat nova vlada, cely ten proces bude stopercentne trvat dlhsie ako do 1.4.2012, novy minister zdravotnictva istotne nebude do 1.4. menovany do funkcie...keby aj napr. bol povolebny vysledok tak jednoznacny a zostavenie novej vlady extra rychle, a minister zdrav.menovany napr. 25.3.2012...prve co spravi bude znizenie nastavenej upravy miezd ????
vadi vam populiznus a nepresnost na strane informacii vladnych kruhov, ci slendrianstvo novinarov....toto spochybnovanie relevantnosti upravy mzdy od 1.4.2012 koli predcasnym voolbym je presne na takej istej urovni
potom naozaj vyvstava otazka (ak to beriemne takto) - aku logiku ma vobec tlacit na pilu u odchadzajucej vlady ????

minewka
30. nov 2011

a ešte jeden vynikajúci príklad nefunkčného systému:
takto - to, že lekári majú veľa pacientov, je zase len chyba systému, ktorý je úplne debilný a nikdy nemôže byť funkčný. Pokiaľ máme "bezplatné" zdravotníctvo, tak ad jedna vôbec nič nenúti ľudí, aby sa starali o svoje zdravie, ad dva lekári sú povinní ošetriť aj tisíce, desaťtisíce a stotisíce kdejakých asociálov, bezdomovcov a príživníkov, ktorí zo systému čerpajú nehorázne prachy, ale v živote do neho nič nedali (len nedávno som tu na FB čítal status, ako bol nejaký pán svedkom, že rómska rodina v lekárni pred ním lieky fasovala bezplatne). A ad tri, koľko je kdejakých hypochondrov alebo ľudí, čo sa nudia a idú si do nemocnice hlavne pokecať? Pred pár mesiacmi som bol na pohotovosti. Za štyri hodiny, ktoré som tam strávil, som bol jediný normálny človek. Za ten čas tam ošetrili bezďáka, ktorého našli ležať ožratého niekde vonku, takže k nemu musela ísť sanitka (šofér, lekár, sanitár), potom ho museli ošetriť (lekár + 2 sestričky), potom im v čakárni zaspal a pošťal sa, takže ho museli vyviesť von (2x security) a poupratovať po ňom (1x upratovačka). Čiže jeden šupák zamestnal v priebehu 3 hodín 9 ľudí, minul sa na neho benzín a použila drahá sanitka. A to tam bol podľa slov sestričky v ten deň už druhý krát. Ďalej tam bola nejaká hysterka, ktorá sa v opitosti porezala (alebo spadla, už si nepamätám), a pol hodinu tam na chodbe vrieskala, že ona má právo na starostlivosť (a podľa slov sestričky tam v takomto stave bola každý druhý víkend). Ďalej partia adolescentov, z ktorých si jeden vyvrtol nohu na nejakom žúre. A nakoniec došiel chlap s rozbitým ksichtom (vyzeral ako narkoman). Obávam sa, že z tejto vyberanej spoločnosti si zdravotné poistenie neplatil nikto. No a ja som akosi nepostrehol, že by Marián Kollár schvaľoval tzv. Zajacove 20-korunáčky, ktoré mali ambíciu aspoň trochu redukovať toto nehorázne plytvanie. Práve naopak, začal poburovať lekárov.

Akurát je vtipné, že sociálna spoločnosť mnohých ľudí aj tu diskutujúcich - sa končí u tých pekných, voňavých, čistých a slušných...
A k tým toľko spomínaným cigánom a rasizmu nášho Slovenského - je vtipné, že sa oháňajú tí, ktorí sa narodili v rodinách s priemerným počtom detí, boli čisté, oblečené, najedené, bolo im vždy teplo, niekto ich viedol k zásadaným slušného správanie, v škole sa ich nikto nestránil, niekto sa s nimi učil, nežili v chatrči v izbe s 20 ľuďmi - kde decko pozerá na sex na živo, životné potreby, bitky, atď... Naučiť niečo iné - niekoho, kto prvých 6 rokov (a často aj viac) - videl tento príklad "žitia"...A ak sa aj nejaký nešťastník z osady rozhodne, že by si teda nejakú prácu aj chcel nájsť - vytiahne svoje najmenej deravé a najmenej špinavé veci - ktoré smrdia len za dymom...inak bude čistý (len sa to asi niekomu, kto perie v Persile nebude zdať) - a dotrepe sa na pohovor - hoci aj upratovačky - už vidím, ako bude úspešný. 🙂 🙂 🙂

lauritka
30. nov 2011

suhlasim, ze podstata problemu nie je len v platoch, ale o financovani celeho zdravotnicta.

nesuhlasim s tym, ze v Nemecku je vsetko drahsie, alebo v Rakusku v porovnani s prijmami. A ze sa to v konecom efekte vyrovna. Stale su tom neporovnatelne lepsie. Zakladne potreby ako jedlo tam nie je luxus.
Naplnte si tu chladnicku, kolko to bude stat?? Majte ju naplnenu cely mesiac.. myslim, ze tak 500 eur by to spravilo. 😝 Kolkokrat tu moze ist bezna rodina strednej triedy na obed cez vikend do restauracie ?? Kolkokrat do fastfoodu ?? To som uviiedla uplne banalne priklady, na ktore tu zial vela ludi absolutne nema peniaze.

denduska
30. nov 2011

@minewka pozri, vcera som pisala s kamaratkou - dostali moznost podpisat Uhliarikov dekret - pre nu osobne to bolo +25 eur v hrubom k jej terajsiemu platu (s priplatkami). Od 300 to ma na mile daleko. Oni s nimi nechcu vyjednavat, kaslu im na ich pravnikov na ich dodatky, dali im ultimatum - bud to podpises a ostanes alebo nepodpises a cau parky. Chapes? ☹

A k tomu clanku co si sem dala - nerozumiem preco isiel davat ten dotycny peniaze po porode...maximalne darcekovy kos a dakujem. Potom nech sa nestazuje ze lekari beru, ked on sam ponuka 😝

nejra
30. nov 2011

debata na mesiac minimalne... sa cudujem, ze to tu istu zensku bavi dohadovat sa stale 🙂

minewka
30. nov 2011

@lauritka nesúhlasím s tebou - už len keď mi príde kamoška z BA do KE - smeje sa, ako je v KE lacno - čo sa služieb týka.

A tak je to aj v Nemecku, Taliansku, - ceny niektorých potravín sa dorovnali - ale ceny služieb a aj ceny napr. v zdravotníctve sú stále niekoľkonásobne vyššie, ako v KE.

To, či niekto ide do reštiky - to je na SR problém u mnohých (nie všetkých), ani nie tak finančný, ako mentálny - typu - "tak ja za to toľko nedám"..."veď to si spravím, predám, urobím, napíšem aj sám!"

czechzuzanaba
30. nov 2011

@minewka ja jen k tomu statusu s tou romskou rodinou v lekarne - to byl hoax....

minewka
30. nov 2011

@denduska áno - máš pravdu - nemal by ponúkať - ale - kto je viac na vine? Kto dáva alebo berie? Asi pol na pol...ale nie je to - po akcii - teda poďakovnie? Nejak sa tu zhodlo na tom - že po akcii to nie je úplatok 😝

Na druhej strane - 😝 každý čo i lne trošku šikovnejší človek, dokáže svoju "protistranu" patrične postrašiť - aby si dobre zvážil, či úplatok dá, alebo nie.

Ja som si pri pôrode platila všetko oficiálne - aj pôrodníka (ale tam som ušetrila, lebo aj tak nestihol prísť)
Objektívne treba povedať - že v roku 2007 nebola možnosť si oficiálne pôrodníka vybrať a zaplatiť.

A čo sa týka kamošky - uverím, a keď uvidím na papieri- sorry... 😖 - inak, ak je to pravda - nech to dajú kolovať na net - ako dali výplatné pásky.

lauritka
30. nov 2011

@minewka no neviem ako je to zo sluzbami teraz, ja som kedysi mala v Nemecku kartu poistenca AOK a neplatila som nikde. Ani u zubara, ani na gynde ani u ortopeda, ked som si narazila nohu pri pade z bycikla. Bola som v sukromnych ambulanciach. Raz som bola aj na pohotovosti s horuckou, ale to bola nemocnica. Tam som tiez nic neplatila. Pravda ale, to bolo asi pred 12-16 rokmi.

minewka
30. nov 2011

Ale nech som objektívna - to "stres oznámenie" zo strany LOZ je šikovné 😀 😀

moonlightka
30. nov 2011

V relacii Na telo nemohla moderatorka pochopit ako sa da zneuzit sanitka. Napriklad tak, ako sa stazovali lekari v nemenovanej nemocnici na jednu bezdomovkinu, ktoru opitu akurat priviezli sanitkou. Vraj: ,,ta je tu uz tento tyzden tretikrat. Nic jej nie je. Len je vzdy ozrata. A jej stamgasti zo stanice jej vzdy privolaju sanitku...asi aby sa zohriala v teple ked je zima,,.....nuz a medzitym vola niekto kto to naozaj potrebuje...Aj to je bohuzial realita...a lekari to musia ,,stravit,, hoci dobre vedia ako to je... 😝

hiriet
30. nov 2011

@mandragora22
Máš trocha jedovatý jazýček.Čo keby sme zrušili lekárov. Každý to vie lepšie. Možno by si nás vedela aj liečiť....
Hodnotíš z útržkových informácií, lebo keby si si to prečítala poriadne, tak by si vedela, že tu nejde len o platy.
A tie platy majú veľmi ďaleko k zvýšeniu o 300 Eur. Myslím, ale že podstata je v inom. To čo dnes robia s lekármi a zdravotníctvom, to budú zajtra robiť s nami a ostatnými profesiami.

hiriet
30. nov 2011

@moonlightka
Myslím, že veľa moderátorov nesmie pochopiť. Veď "naše" média patria komu ?

denduska
30. nov 2011

@minewka asi neda, kedze to nepodpisala..ale prisaham ze ak bude mat take s ozajstnymi 300 eurami, tak to tu zavesim.. 😀
Joooj ale opravujem! Nie 25 ale 35 eur! Pardon 😅