Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@janinah NEUSTÁLE SA TU poukazuje na to, ako lekári zachraňujú ľuďom ŽIVOTY. Priemerný vek nie o tom, že dôchodcovia sa nezdravo stravujú. Priemerný vek zahrńuje všetko (úmrtia novordencov, detí, ľudí v strednom veku na choroby a úrazy, aj nakoniec seniorov s ich chronickými ochoreniami) Ale ke´d v Mexiku, a pri takej vysokej kriminalite, kde mnoho ľudí je v mladom veku obeťami trestných činov, aj tak priemerný vek je na rovnakej úrovni ako na SK, pri niekoĺkonásobne menšom počte lekárov na 1 obyvateĺa, tak potom je nad čím sa zamyslieť, že na SK lekári tých ŽIVOTOV skutočne viac nezachránia, než je v iných štátoch s menším ich počtom
@maggie2 ja osobne az taky velky suvis s poctom obyvatelov na jedneho lekara a vekom, ktorého sa na SVK ludia dozivaju suvis nevidim... moze byt ze too tak je... lekat lieci. ale zivotny styl nediktuje. myslim si ze prave zivotny styl sa odraza v "dlhovekosti". osobne si myslim ze na slovensku je zle nastaveny system zdravotnictva a platenia . preco? poviem zjednodusene, cely zivot platim poistenie, pridem do nemocnice, a za vsetko zaplatim znova. napriklad porod. nemocnica dostane za mna peniaze z poistovne, ale ja ked chcem zazmluvnit lekara, z tej sumy ide opat nemocnici ciastka. cize platim dvakrat jednu vec. zubar, idem na rocnu preventivnu lebo robia velke bubu ze sa potom nedoplatis a co sa stane? zaplatim za zub tolko isto ako clovek ktory tu poistenie nema. to je overena informacia... platim odvody a ked mam zdravotny problem vsade platim znova a v zdravotnictve peniaze tak ci onak nie su. v zahranici je zdravotna starostlivost draha. ale preco? lebo ludia neplatia nezmyselne odvody , ale priamo za ukon. si vezmi, ze 200 eur mesacne mi ide z vyplaty do zdravotnej poistovne... x 12 mesiacov... 2400 rocne ... myslis ze by mi to nepokrylo priame platby u lekara? konkretne o sebe hovorim, nepausalizujem. raz do roka mam anginu , raz do roka zubara a viac krat zial gynekologa.. .myslis ze tato suma by to nepokryla, ked napriklad liquid base cytology stoji 25 EUR napriamo? ja myslim ze ano. keby sa tieto nezmyselne odvody ukladali niekam na ucet tvoj sukromny s ktorym ale nemozes hybat iba ho pouzit na zdravotnu staroslivost. ludia by zvazili ci chodit so zapalenym hrdlom k lekarovi alebo s bolestou hlavy... zial druha strana je pri tych tazsich ochoreniach , kde idu naozaj neskutocne prachy... z coho by sa to zaplatilo... a dalej ide o to.. ze platis odvody platis druhy krat v nemocnici a nemocnica vyrobi dlh, ktory sa plati z penazi danovych poplatnikov, cize opat to zaplatim len ja. pytam sa kam idu tie peniaze? zdravotna sestra nocne denne, za 300 eur? ved to maju predavacky, zeny bez vzdelania/ nikoho neurazam/ a zeny bez takejto zodpovednosti ako je zdravie. lekar dostane s nocnymi plus 24 kami 4,7 na hodinu? ved to je vysmech vysmechov, v rakusku zarobis ako pomocna sila v kuchyni 7-9 eur na hodinu... potom sa necudujme ze beru uplatky, ja by tiez brala.
@ani3012 som laik. ale takto mi to niekde vychadza. ked nemocnice zprivatizuju, pojdu do velkej riti. lebo kazda jedna vyraba pomaly dlh. tym padom skrachuju cobidup :D cize... to nie je riesenie. pretoze ak sa kazda nemocnica stane sukromnou, tak potom budes tak ci onak platit ako zerava. tak ale platit aj odvadzat to asi nejde dokopy...
@pici dobry napad, zial, zly stat na jeho zrealizovanie 😝 😝 ale zdravotna sestra ma fakt viac
@labaga nemyslím si, to je fakt, že lekárov je na SK viac než dosť. Teraz sme sa konečne ku tomu dostali. Komunizmus "rozhýčkal" ale na druhej strane systém i namotivoval lekárov aby návštevnosť bola u nich taká vysoká.
Chodiť sa radiť lekárovi pomaly s každou somarinou, na všetko dávať hneď celú škálu liekov, antibiotiká, robiť zbytočné úkony, ktoré nemajú mnohokrát zmysel ani opodstatnenie....a ľudia si to žiadajú, alebo lekári to ponúkajú a pacient to berie ako písmo sväté.
Tíe misky váh sú prepojené, uznávam, doposiaľ tu nebola žiadna taká osveta (okrem jedinej kampane proti vysokej preskripcii liekov), nevydala sa jedna jediná populárna kniha pre laické mamičky napríklad o tom s čím chodiť a s čím nechodiť, resp. s čím počkať a s čím nepočkať kým dôjde k návšteve lekára.
Iba na SK je napríklad zvykom, že mamičky sa s lekárom radia, akú značku umelých mliek dieťaťu dať. A čo by nie, výrobcovia to včas rozpoznali, a odmeňujú svojich odporúčateľov. Nikde inde detský lekár neurčuje akú značku má dieťa konzumovať. Odporučí iba druh a nech sa páči mamička choďte do drogérie vyberte si so širokej škály značiek produktov... To som uviedla iba príklad.
@maggie2 kniha pre laické mamičky?no už mi je jasné,že nemáš páru o zdravotníctve,to kto by si dovolil takú knihu napísať? aj z malej nepodstatnej veci sa môže vykľuť životohrozujúci problém,kým lekár pacienta nevidí a nevyšetrí,tak nemôže nič posúdiť a kto by mal nariadiť/odporúčať ľuďom,že s tým chodte k lekárovi a s tým neotravujte? hlavne v dnešnej dobe,ked právnik resp.urad pre dohľad len" čakajú" na chybu lekára..
@ani3012 ano ma aj viac. ale predsa su aj lekari , ktori sa nestazuju, preto nedali vypovede vsetci, nie?
hovorim o tych, kvoli ktorim strajk je... a tam naozaj niektore pracuju aj za 300
@maggie2 len náhodou som sem nazrela a zaujal ma tvoj názor, že na SKK je veľa lekárov. prečo si to myslíš? ja osobne som opačného názoru. žiaľ so synom navštevujeme niekoľko odborných ambulancií. okrem endokrinologie máme všetky ambulancie v BA (xxx km od nás), keďže u nás žiaden odborný - detský lekár nie je.
keď ideme na ortopediu 2 mes. sa dopredu objednať, na neurologiu 3 mes. dopredu, do metabolickej amb. 1 mes - to je O.K., urologia síce bez objednania, no čakačka na pol dňa v čakárni, kardiologia 3mes. dopredu. myslím, že je to podobne aj s odbornými ambulanciami pre dospelých, s jedinou výnimkou, že tie nájdeme aj v menších mestách. prečo to je takto, ak je dostatok lekárov? rada si dám vysvetliť.
@pici neuvazujes zle, len si aj sama odpovedas ci by sa dalo fungovat bez odvodov - s bolavym hrdlom, beznymi ochoreniami by sme to iste utiahli...ale co ked pride vazne ochorenie ? kardiovaskularne, onkologicke, ci ine - je mnoho vaznych chorob, ktore ludi zasiahnu - nikto nevieme koho z nas a kedy... a co potom ? ten kto na to nema, ma zomriet ? a vacsina beznych ludi by na liecbu nemala....
mna stve, ze nedaleko od nas to funguje...preco sakra zodpovedni politici nehladaju sposob ako to dokazu utiahnut vyspele europske staty ? sme od nich daleko, to je pravda, ale preco sa za 20 rokov od zmeny systemu v zdravotnictve nic nepodarilo posunut vpred, len ho viac zdrancovat?
zdravotnictvo by malo byt alfa-omega a ziadna vlada, je jedno ci prava alebo lava ho nedokazala aspon zcasti posunut....taka som nastvata !!!! aby sa clovek modlil, aby neochorel, alebo aby mu neochorelo dieta, ci niny blizky....
a tie zdrav.sestry, suhlas !!!! hanba a stokrat hanba...poznam nie jednu a fakt maju pomaly problem vyzit...
skor by som navysila zdravotnym sestram 🙂 🙂
ja som robila vychovavateľku v decáku, tak okrem toho som robila aj mamu, zdravotnu sestru, ucitelku, upratovacku a co ja viem co vsetko a mala som 390 € v hrubom, ked som nastupila, samozrejme sa to potom zvysovalo. No ked sa mi nepaci, nemusim to robit, ved ked som si take povolanie vybrala a vedela som, ze ho chcem vykonavat tu na SVK nebudem mat ruzove okuliare a cakat, ze zarobim 1000€ v cistom.
Navyse kolkokrat som si dovliekla domov vsi a s muzom sme si ich hladali ako opice v džungli 😀
@maggie2 suhlasim s tym, ze ludia chodia k lekarovi s blbostami.
ked niekto pride v sobotu o polnoci na pohotovost, ze mu je spatne/boli ho hlava atd..... na lekarovu otazku ako dlho uz pocitujete bolest odpovie, ze asi uz piaty den..... no koment, nech idu taki dokelu.
chlapik, zavolal si zachranku o stvrtej rano, ze ma bolesti hlavy , uz tyzden !!! ALE na neurologii bol dlhy rad tak sa im so zenou nechcelo cakat a milionkrat sa spytali zachrankoveho lekara, ze ci ked maju papier od sanitky tak ich musia zobrat prednostne .... akozeee 😕 zneuzivanie systemu a vychcanost ludi. takym to dat zaplatit.
@pici veď a to hovorím i ja, že je to životný štýl človeka, ktorý odráža to, koľko bude žiť. Ale musíš uznať že úmrtie na slepé črevo v tridsiatke, alebo úmrtie dieťaťa na zápal ppľúc v piatich rokoch života nie je odrazom životného štýlu ani prinajmenšom. A práve AJ takéto choroby a stavy znižujú štatistiky priemerného veku obyvateľov. Iste uznáš že rozpoznanie a liečba zápalu pľúc, či operácia slepáku závisí od stavu zdravotníctva tej ktorej krajiny. Ja som len vypichla myšlienku, že lekárom sa mnohokrát pripisuje v zachraňovaní životov väčšia dôležitosť než v skutočnosti je - totiž len to, že na to, aby zachrańovali množstvo životov ich nie je potreba TOĽKÝCH, koľko ich máme my.
@maggie2 to je vsetko relativne... ako niekedy je porodnica prazdna a sestricky sa maju cas venovat, tak je niekedy taka full ze ta supnu na ine oddelenie lebo nie je miesto... neda sa pausalizovat.. ci je alebo nie je ten spravny pocet lekarov. ja hodnotim veci dost subjektivne , vychadzam zo zazitkov mojej rodiny a na lekarov sme mali vzdy stastie a maximalnu spokojnost, ak nie... tak zmena sa da lahko urobit...
@marhulka13 keby sa k tomu ale vsetci postavil v style, ber alebo nechaj tak... a nechali by tak... kto by robil zdravotne sestry?
@pici ja si myslim, ze solidarny system, ako je to u nas aj v inych europskych statoch je dobry, prave koli tomu financovaniu drahej liecby tazkych ochoreni....len zrusit absurditu sukromnych poistovni, ktore vytvaraju zisk, kontrolovat financne toky, zabezpecit aby aj stat prispieval za svojich poistencov tolko kolko ma (lebo teraz vlastne system naplnaju len ekonomicky aktivni ludia, aj to hlavne zamestnanci...)NEKRADNUT a zabezpecit, aby sa KRADNUT z verejnych zdrojov NEDALO
a hlavne konecne chciet nieco spravit s tym sucasnym dezolatnym stavom, v ktorom je tolko zranitelnych - ktorymi su pacienti aj buduci pacienti, co, resp.bude vlastne kazdy z nas ci nasich blizkych....
@tyli ja by som tiez nerobila zadarmo, ak mi poistovna zaplati 20 pacientov denne ale ja stihnem 30, tak samozrejme, ze sa najde skorsi termin pre tych co si vysetrenie zaplatia sami. bohuzial teda je to tak.
ani teta za okienkom ti nevezme papier o 17:01 ked robi do 17tej, a z obchodu ta vyhanaju uz 10minut pred zatvorenim. NIKTO nerobi zadarmo
@veve39 Napríklad v Rusku je veľmi veĺa lekárov, ale zďaleka sa to neodráža pozitívne na zdravotnom stave obyvateľstva, zomierajú priemerne skorej: Rusko: priemerná dĺžka života 68 rokov, počet obyvateľov na 1 lekára 210.
Kdežto paradoxne napríklad Turecko priemerná dĺžka života 77 rokov, počet obyvateĺov na 1 lekára 750
alebo
Indonézia: priemerná dĺžka života 74 rokov, počet obyvateľov na 1 lekára 1473.

@maggie2 s tým suhlasim aj ja že system sa vyčerpava na prkotinach. lenže často pacient nevie zhodnotiť čo je prkotina... aj tak bude ošetrený a vyšetrený a to američan može zavidiet. priemerny vek je št.udaj - vplýva tu xy faktorov len nie počet doktorov. vylepšuju nam to romovia s ich priem.vek dožitia... zvyky na návyky obyvatelstva