icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

oskvarka
1. dec 2011

@nessi01 suhlasim len je trochu problem v tom ze to zial nieje lekarom umoznene (nerobit take nadcasi co su v rozpore zo zkonnikom) ja ked nestihame (robim v statnej sprave - na urade) tak si poviem ze nestihame co uz a idem domou ale lekar ak ma vyse pacientou a nikto na zaskok v dohlade tak zial musi potiahnut tu sichtu uz len preto aby bola zabezpecena ta starostlivost na aku sme zvyknuty (a teda aj koli prisahe ze neodoprie lekarsku starostlivost...) ... a toto by sa malo skorej riesit bud nejakym menezmentom lepsim nemocnic alebo ak treba prijat novych lekarov, ktory sa ale zial ku nam robit nehrnu lebo to platove ohondotenie je casto krat biedne... a tiez sa zaviazes ze vhupnes priamo do toho kolotoca... takze nieje to len cierno biele... :(

suem
1. dec 2011

@delideli Ako tzv. zvysenie? Ved v memorande kt. premierka podpisala, bol zakaz siahania na osobne priplatky, tak ako je to mozne? Ci tym, ze nebudu mat sluzby pojdu platovo dole? Ale ved toto bola poziadavka - dodrziavat limit nadcasov. Nenasla som ziadne cisla a vypocty k tomu.

floyd
1. dec 2011

Lekári majú asi málo inteligencie,keď si nevedia uvedomiť že v tomto štáte zarába veľmi veľa ľudí málo,vrátane
živnostníkov aj podnikateľov a veľa ľudí je aj v hmotnej núdzi.Darí sa iba niektorým.Takže by musela štrajkovať minimálne polovica republiky a to si neviem ten chaos predstaviť.Prirodzenou ľudskou vlastnosťou je byť nespokojný a mať stále viac.Nemalo by sa to však zneužívať.Niektorí lekári si asi nevybrali dobré povolanie. Asi mali byť politkmi,bankármi,veľkopodnikateľmi a biznismeni.Keď chceli lekári štrajkovať tak mohli aj inou
formou a popri tom zabezpečiť aj riadnu činnosť nemocníc a nenútiť prezidenta republiky vyhlasovať núdzový stav.Vtedy by boli pre mňa hrdinovia a vzorom.Súčasná situácia je dobrá iba na to,aby sa niektorí jedinci na TV
obrazovkách zviditeľňovali,ale už nemáme november 1989!Lekári,ktorý nie sú schopní sa dohodnúť s čelnými
predstaviteľmi štátu by mali odísť.Hranice sú otvorené pre nich,ako aj iné profesie!V zásade nie som proti,aby
sa im pridalo peňazí,ako každému v tomto štáte.Vadí mi ale koľko si vynucujú a akým spôsobom.Vykonávajú
totižto iba svoje povolanie,ako iný občan tohoto štátu,ktorý je tiež nespokojný a keby všetci nespokojní tiež
štrajkovali dovtedy,kým nebudú splnené ich požiadavky,tak by štát skrachoval.Taká je realita a nie rozprávka!!!

oskvarka
1. dec 2011

@nessi01 ale teda v sucasnej ekonomickej situacii je strajkovanie o platy naozaj dost mimo realitu... ale strajkovala by som za poriadok v zdravotnictve nech mi nikto nehovori ze nase zdravotnictvo je sama kvalita... takze nech sa ten prehnity sistem poupratuje... ale to nevyhovuje vsetkym lekarom takze v tom by nevedeli drzat za jeden koniec a vyjednavat...

delideli
1. dec 2011

@nessi01 : problem je v tom,ze v zdravotnictve tie peniaze su,len tecu do vrecak niekomu inemu..navrh LOZ v memorande jednoznacne chcel prerozdeleni financii vramci zdravotnictva a takisto zrealnenie platieb poistovni,ktore bezne nezaplatia narp. nemocniciam 1/3 vykonov vobec..
@titkovamiriam : rozdiel v tvrdeni vlady, ktora omiela dokola 300 eur, ze je to 200 teraz + 100 po 1.4. a realitou (konkretne cisla,ktore uz teraz dostali lekari ako navrhy od riaditelov nemocnic a nikde nebolo ani len tych 200, urcite skupiny lekarov by dostali este menej nez maju teraz- v mediach bol uverejneny konkretny priklad z nemocnice tusim z dolneho kubina alebo z kosic,kde by im vzali 5 dni dovolenky o tom,ze by hned sli pred nenarokovatelne casti mzdy ani nehovorim) je v tom,ze jedno je tvrdenie a druhe su fakty..uz som tu ako priklad neraz spomenula niekdajsie zvysovanie platov ucitelov, tiez v mediach deklarovali tusim 10 percent a na vyplatnici mali nakoniec mohi menej..

delideli
1. dec 2011

@suem : ja som nasla narpiklad prepocet tych spominaych lekarov z kubina a sice ale lekari, s 10 rocnou praxou by sli o 150 eur s platom dole..

lauritka
1. dec 2011

@floyd myslim, ze uvedomit si to ma hlavne vlada, ktora od roku 1989 nerobi nic ine, len ozobracuje obcanov. Za to lekari nemozu, ze je minimalna mzda 317 eur pri cenach ako v zapadnej Europe. Situacia v zdravotnicte je dlhodobo kriticka, ale kazdy stale zatvaral oci, Nechcel to vidiet.
Uz to tu bolo viackrat povedane, ze INOU FORMOU by sa nedosiahlo nic. Nikoho by nenapadlo ani makke F.
Ak tak hrdinsky vykrikujes, ze by mali odist, ved chceli odist a pozri co sa stalo, nutia ich prist do prace. To je zrele na europsky sud. Dufam, ze to tam daju. 😠
Ved podla vlady nebol problem zabezpecit plan B. Tak kde su ti vsetci " nahradnici" sa pytam ???

simonkazga
1. dec 2011

Ahojte,
dovoľte mi aby som sa podelila o čerstvú skúsenosť - ak sa to tak vôbec dá nazvať. Podotýkam, moja mama pracuje tiež v zdravotníctve už neskutočných 31 rokov. Za tú dobu im asi 5x menili konštrukciu platu (ani raz z toho nevyšla so zvýšením). Videla som ju vyčerpanú, s plačom dojsť domov po 36h pracovnej dobe, lebo im mladá baba umrela počas vyšetrenia, takže viem, aká je tá práca náročná. Keďže ona nie je lekárka, len "obyčajná" RTG asistentka, jej mzdu zvyšovať nikto nechce.
Späť k "skúsenosti":
Bohužiaľ, mám smrteľne chorého svokra. 1,5 roka ho niečo zožiera z vnútra. Do dnešného dňa sa lekárom nepodarilo zistiť čo to "niečo" je. Normálne od nich dostávame odpovede typu: musíme počkať na výsledky vyšetrení, za daných okolností sa Vám k tomu neviem vyjadriť, problém je zložitejší, než by sa to dalo v skratke popísať, alebo (to bol lekár internista🙂 je mi ľúto, ale ja naozaj neviem čo mu je. Momentálne čakáme na výsledky biopsie, ktorá bola vykonaná pred 7 týždňami a stále nie sú "hotové" - dokonca nie sú ochotní nám poskytnúť ani číslo laboratória kde by sa mali nachádzať, aby sme sa "nehrali na DR. Housa". Výsledkom toho celého procesu je, že sa (popri inom) mu neskutočne rýchlu zužujú cievy a následkom toho odumierajú bunky. Pred dvomi týždňami mu museli amputovať jeden prst na nohe (do čierna sfarbené, čiže odumreté mal ďalšie 2), ale posúdili, že by to malo stačiť. 3 dni po operácii sa mohol vrátiť domov. Keďže ho neliečia, nebol dôvod, aby im tam zaberal miesto. Doma bol pár dní, jeho stav sa natoľko zhoršil, že nevládal vstať z postele a mal obrovské bolesti kvôli ktorým vôbec nespával (na tlmenie bolesti nedostáva nič, vraj na morfium je ešte skoro a niečo slabšie by mu aj tak nezabralo). V pondelok sme ho teda znova museli hospitalizovať a včera mu amputovali nohu od kolena nižšie. a teraz to PODSTATNE: po zákroku, ktorý takmer neprežil ho vrátili na izbu bez dozoru, bez monitorovania životných funkcii a ak by moja svokra nestepovala celý ten čas v nemocnici a nebola s ním v izbe, tak by dnes už nebol medzi nami. Pár hodín po operácii totiž skolaboval. Jeho žena hneď stlačila gombík a vybehla na chodbu kričať o pomoc (riadne jej vynadali, že ruší ostatných pacientov). Stabilizovali ho. Na jej otázku, čo by bolo, ak by tu ona nesedela jej povedali len toľko, že to nemá riešiť, lebo tu bola a všetko je v poriadku. Pan doktor povedal, že by sa nemala vyskytnúť žiadna komplikácia, preto ho nedali na ARO. Večer ho previezli na ARO a monitorujú ho 24 hodín. Lekár odmieta zodpovednosť, vraj nepochybil. Je ich málo, situácia je komplikovaná a už je všetko v poriadku.
Kým oni bojujú o "svoje práva", pacienti im umierajú a vôbec ich to nezaujíma. Ja si myslím, že by sa to dalo riešiť aj bez toho, aby ohrozovali životy nevinných pacientov.

lauritka
1. dec 2011

Vzdelania a zdravie musi garantovat stat !

suem
1. dec 2011

@delideli Kde si to nasla? Neber to ako provokaciu, zaujima ma to. Lebo mi to nie je jasne, a ten pocit nemam rada ked niecomu nerozumiem 😅

suem
1. dec 2011

@simonkazga 😢 😢 😢

nessi01
1. dec 2011

@oskvarka ved prave, ze chory je cely system, ale tak to je tak vo viacerych oblastiach uz. V kazdom pripade si nemyslim, ze to, co lekari predvadzaju teraz je riesenie, skor sa to zvrhlo na dost slusnu anarchiu a hazard so zivotmi a zdravim pacientov - tych skutocnych, nie tych, co sa len dali na PN, aby nemuseli do prace... 😉

suem
1. dec 2011

@delideli Ak nevies ten prepocet teraz najst, netrap sa. Ak budes mat cas a natrafis na to tak mi to prosim hod do IP. Vdaka.

delideli
1. dec 2011

@suem : ja do tych prepoctov tiez detailne nevidim,lebo som v akciovke,takze nas sa tabulkove platy netykaju..toto bolo uverejnene na tlacovej besede slovenskej lekarskej komory,tam to rozdavali novinarom aj s konkretnymi cislami,sem to pred par strankami hodila pred casom lauritka, len to uz neviem najst,pamatam si ale prave tu skupinu,ktora by sla paradoxne dole..podla toh by sa nove mzdy nepocitali ako sucasne plus dajme zatial tych 200,ale podla novych tabuliek a tam asi bude pes zakopany,ze tych 200(resp. 300) je z toho vypocitany priemer/alebo strop? (lebo ak jedni idu dole, museli by ini ,ab dosiahli ten priemer ist hore este o viac nez 200 a to som si tam vtedy nevsimla..)

heni79
1. dec 2011

Malá má vysokú teplotu. Šla som k lekárke, ale tá dnes nerobí, lebo je solidárna so štrajkujúcimi lekármi. Mám počkať do zajtra a zatiaľ dať malej paralen.
Ak by sa to zhoršilo, ísť na pohotovosť.
No tam niekto bude pracovať? Čo ak aj tam budú "solidárni lekári"? 😠 😠 😠
Môj názor na štrajk lekárov je, že je to drzosť najvyššieho rangu. Aby sa rukojemníkom stával pacient, deti nevynímajúc!

suem
1. dec 2011

@heni79 😢 😢 😢 Len aby to vsetko neskoncilo nasilnostami, lebo cloveku s chorym dietatom lahko povolia nervy.

nessi01
1. dec 2011

@heni79 rana do cierneho - ked pocuvam, ako su na tom kriticky oddelenia typu detska chirurgia - predstava, ze mojmu dietatu nema kto zasit rozbitu hlavu, lebo par chrapunov sa hodi PN apod...no dovi solidarita

delideli
1. dec 2011

@heni79 : ked sme pri tej solidarnosti, ja som od rana v ambulancii a unia ambulantnych lekarov prosila pacientov,aby vyjadrili solidarnost tym,ze sa preobjednaju z dneska na iny termin (u mna by nebol problem-dala by som im termin hoci na zajtra,aj ked by som musela dlhise ostat v praci)..nevolal nikto,prisli vsetci..poznamka : nepracujem v akutnom odbore, su to zvacsa polrocne kontroly, a ani dnes zatial ziadny z pacientov akutne problemy nemal..

minewka
1. dec 2011

@simonkazga na toto ti nikto z lekárov neodpíše..lebo..lebo..to sa proste stáva, to je normálne, to je ok - a vlastne sa to ani vôbec nedeje - a ty si blbá, že si sa nesťažovala. A oni boli prepracovaní, unavení a mali na to právo.

mataharyy
1. dec 2011

@simonkazga Problém je že pokud to jináč nejde, nastávají prostě tvrdá opatření, i když se nám to nelíbí... Jenže v konečném důsledku to právě pro nás jako pacienty může, a pravděpodobně bude mít kladný dopad... Je to více méně jen vlaštovka, ale pokud by ta vlaštovka nevylétla, tak za pár let zjistíme že tu nemáme žádného dobrého doktora, zůstane tu jen ten odpad co jinde nechtějí a jaká pak bude kvalita zdravotnictví se můžeme jen dohadovat 🤐 Ve své podstatě chápu proč jsi nad tím rozhořčená, když ti svokor leží v nemocnici, ale když se na to podíváš s trochu větším odstupem, tak zjistíš že nejde jen o ty platy, jak se vesměs všichni snaží tvrdit, ale jde o hloubkovou podstatu toho jak to ve zdravotnictví, a nejen v něm, chodí... Jináč držím palce ať se z toho svokor dostane, zažili jsme něco podobné v létě, můj strýc (45 let) byl zdravý, najdenou dostal teplotu, když po dvou dnech neustala a on se pomalu hroutil, odvezli ho do nemocnice, dělai vyšetření, ale podstatu neodhalili, o týden později umřel a dodnes se neví proč, pitva neprokázala žádnou příčinu, takže teď se čeká na vyjádření laboratoře v Praze... Informace, možná nějaký nový druh leukemie, ale jistě to nevědí ☹ (a to bylo v čechách). Ještě jednou držím palce, ale mohu tě ujistit na 99% že ten postup by byl stejný i kdyby se nedělo to co se děje, opravdu nemají místo a je jich málo (i když jsou kompletní)... 😒

delideli
1. dec 2011

@simonkazga : rada by som ti odpisala,ale tazko sa vyjadrovat ked su informacie na vyjadrenie (teraz mylim na vyjadrenie iba cisto k postupu lekarov pri diagnostike, usudeni,ci po poeracii musi ci nemusi byt monitorovany a pod.) na vyjadrenie nedostacujuce..a napadat ta rozhodne len preto,ze som lekarka a budem silou mocou branit kolegu tiez nebudem..ak by som mala viac faktov mohla by som sa vyjadrit,ale pravda je taka ako pise mataharyy, lekarov na oddeleniach je malo aj ked nie je krizovy stav..takto len dufam,ze bude svokor v poriadku a dostane vsetku starostlivost co potrebuje..

dugyna
1. dec 2011

@heni79 na to ze si rukojemnikom sa stazuj vlade ktora o tomto vedela 3 mesiace a nic s tym nespravila.

mataharyy
1. dec 2011

@floyd Ale oni odcházejí, dali výpověď a pokud půjdou tam kde jim nabídou víc, tak jako by to udělal každý kdo tu možnost dostane, přeci pokud jsem v práci nespokojena a mám lepší možnost tak v té dané práci taky nezůstanu, půjdu za lepším, pro blaho sebe a své rodiny, oni udělali to samé, odchází za lepším, když jim to lepší není nabídnuto tady 😉

dugyna
1. dec 2011

@simonkazga myslim si ze to tu vykresluje mierne hystericky a skreslene na svoju stranu a stranu svojej rodiny a clela situacia vyzera absolutne inak v reale. vela pacientov ked ma pocit ze lekar nepostupuje podla toho akoby mal /teda podla predstav pacienta/ tak je hned zly lekar , alebo lekar ktory na neho kasle atd.....a teraz mate este o jednu moznot navyse gidat na lekarov za to ze si dovolili nieco podniknut aby nepracovali nezaplatene alebo dreli v 3 robotach 500h mesacne aby uzivili rodinu a vlastne s rodinou ani vobec neboli.
a teraz tu budete vsetci vykrikovat ako umieraju pacienti pre strajkt.....ziaden pacient neumiera pre strajkt..pretoze nevyhnutna bezodkladna staristlivost je zabezpecena!
Len Slovensky pacienti su rozmaznaní!

dugyna
1. dec 2011

@floyd ina forma do dnesneho dna nezabrala. ty si myslis ze tych poondenych 400 eur cisteho uz so sluzbami je akoze dost pre niekoho kto studuje 6 rokov, studuje cely zivot a je stale vlatne v spitali pri pacientoch miesto toho aby bol s rodinou? ty si myslis ze toto je ohodnotenie lekarov fer?! sak tolko zaraba mesacne aj upratovacka ktora nema dokoncenu zakladnu skolu a kazdy den poobede je svojou rodinou doma aj cez vikendy...

skeptik
1. dec 2011

@mataharyy presne tak, dali vypoved a mozno uz su zamestnani niekde uplne inde alebo sa rozhodli, ze budu dobrovolne nezamestnani a pobudnu par rokov doma s detmi - to je uplne len a len ich vec, ved predsa dali vypoved, bola vypovedna lehota pocas ktorej mal zamestnavatej zabezpecit novych zamestnancov. Zamestnavatel to neurobi, je to chyba zamestnavatela a nie zamestnanca. Snad nebudem po vyprsani vypovednej lehoty este chodit do prace.

mataharyy
1. dec 2011

@minewka Lékař nemá právo zanedbat péči, ale že je přepracovaný asi neovlivní... A to je jeden z těch problémů, zkus si představit že máš jít na nějaký zákrok a má ho provádět lékař který je "jen" po 24 hod. šichtě, no promiň bála bych se i toho že by mi měl zasádrovat zlomenou ruku... No a to je realita, je jich málo i když není krizovej stav, musí tahat nadčas po kterém by polovina z nás sotva stála na nohou a proto chtějí změnu, protože za těhle podmínek je spíše utopické si představovat že se budou nastupvoat nový lékaři, raději půjdou jinám kde jsou lepší podmínky, lepší vybavení... 😉

suem
1. dec 2011

@dugyna" Len Slovensky pacienti su rozmaznaní!" Tak ty si drza a poriadne, s tebou sa stretnut tak dovi, dopo, praxe mas max 10r. a vyhlasenie davas ako skuseny odbornik. Ty si zasluzis podla teba zvysenie platu, za taky pohlad na pacientov? Hanbi sa!
Typicky priklad Lekara - vyjadrovanie @delideli a "lekara" - teba. 😖

nimbus
1. dec 2011

Ja osobne by som doktorom platy zvýšil. Určite si zaslúžia viac ako tí darmožráči vo vláde, ktorí berú aj so svojím aparátom okolo seba nehorázne peniaze za nič...vlastne za to, že sa tam hádajú a jediná ich starosť je len to, ako získať obrovské peniaze tak, aby to bolo v "súlade so zákonom"....niekto tu písal, že by im nedal nič-vraj dostanú úplatky...ak aj ano, nedá sa to ani porovnať s tým aké úplatky za zákazky sa točia tam hore !!!! Nehovoriac o tom, že by som našich lekárov nehádzal do jedného vreca. Lekári pre nás aspoň čosi robia vážená ! Jednoznačne by som to riešil tak, že tejto amatérskej vláde by som zobral aspoň 50% z toho čo majú a bolo by bohate pre doktorov. Tá banda nevie ani to, že výnimočný stav vyhlásili v rozpore s Ustavou, kde sú presne definované podmienky...

delideli
1. dec 2011

@suem : tomu poslednemu prispevku som nejak nerozumela..co je v neporiadku s mojim vyjadrovanim? nemozem predsa napisat, ze dohnojili to,ked nepoznam vsetky fakty ..to sa tyka cohokolvek,nielen mediciny,proste neviem sa objektivne vyjadrit,kym k tomu nemam informacie, resp. mam pocit,ze mi to v tom pripade neprislucha..a ver tomu,ze ak ich mam a vidim pochybenie, nemam problem skritizovat aj kolegu, ale unahlene sudy nevynasam rada..nemyslim,ze to je typicke vyjadrovanie lekara,takto by sa aspon podla mna mal vyjadrovat kazdy,ak sa k niecomu chce vyjadrit zodpovedne..