icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

skeptik
1. dec 2011

@dugyna presne tak, a taky Madar, ten ani nemusi cakat tych 6 tyzdnov na pracovne povolenie, ale moze tam rovno zajtra nastupit.

dugyna
1. dec 2011

@suem vidis teraz si ukazala ako tomu h....rozumies ale tu vyskakujes na nas lekarov. pacienti nadavaju a su vulgarni na lekarov hocikde....je to prosto neplatena sucast "pracovnej naplne lekara" znasat denne vulgarizmi od pacientov a je jedno kde lekar robi....

dugyna
1. dec 2011

@skeptik presne a cesi ani madari sem nepridu ceska aj madarska komora drzia s nasimi lekarmi

andreah25
1. dec 2011

@dugyna Nie som lekárka, no pracujem s ľuďmi - stalo sa mi, že mi klient vynadal do kuriev (prepáčte za to slovo), ďalší ma ťahal za oblečenie a vrieskal, že za jeho peniaze som oblečená, pre ďalšieho som bola špina neviem odkiaľ a takto by som mohla pokračovať aj na desať strán. Pracovný čas som mala oficiálne 8 hodín, v práci som však strávila aj 10-12, príchodom domov to neskončilo, pretože som mala služobný mobil a klienti často nemali predstavu o čase a dni, hocikedy mi o 2 ráno zvonil mobil a musela som utekať do práce, pretože som mala pohotovostnú službu a čosi sa udialo, vo voľnom čase som sa venovala študovaniu nových zmien, čo sa často menilo zo dňa na deň. V noci som sa budila s tým, že to alebo ono som zabudla urobiť, tak som rýchlo ráno utekala do práce, lebo príde klient a musí to mať..... Napriek tomu ani jeden klient nepocítil žiadnu arogantnosť a áno, vždy som bola s úsmevom na tvári a prívetivým chovaním. Keď som mala idiota, ponadávala som si v priestore, kde to nik mimo kolegov nemohol počuť . . .
Takže ak ospravedlňuješ svoje chovanie k pacientovi, lebo aj on je taký a Ty si po 36 hodinovej službe unavená, prepáč, u mňa s tým nepochodíš . . .
A ešte jedna vec, tie nadčasy som ja platené nemala, pretože tak bola postavená pracovná zmluva, Ty ich aspoň zaplatené máš . . .

suem
1. dec 2011

@dugyna Prosim? No to by ani Kollar nenapisal, denne dostavaju lekari bezne vulgarne vynadane. Tak ja asi zijem v inej krajine 😲

mataharyy
1. dec 2011

@minewka no já mám obavu, nebo spíš dojem že doba rozumných domluv a představ už dávno minuula a nastala doba tvrdého boje, kdy nikdo (nejen lékaři) nebude chtít cuknout ani o palec zpět, protože by to znamenalo precedens pro druhou stranu "jednou jsme je uhádali, příště to taky zvládneme..." No a potom se kompetentní budou tlouct dohrudi jak tu situaci parádně zvládli a bude se mluvit jen o jejich šikovnosti, což bude taková "bezplatná" volební kampaň... Protože před volbama se to určitě vytáhne.
Jináč k postoji který zaujal Fico, tak o tom mám teda živou představu. On je přesně ten, co sedí v tmavém koutku drží tlamu a pak se přidá na stranu vítězů, ostatně jako vždy 🙄
Takže ano řešení to chce, prvním řešením je volit taky někoho jiného než ty co tam stále sedí (ne si říct však budu volit toho protože menší strana se tam nedostane), protože jakákoliv změna osazenstva by znamenala (minimálně ze začátku) strach z toho rozkrádat, protože by si nebyli jistý či je nové osazenstvo nepráskne 😉 , no a pak se musí nastavit systém trošičku jinak... Ale to je utopie, protože pokud někdo chce něco měnit, musí začít u sebe (nedávat úplatky atp.), ale to je pro většinu lidí nepředstavitelné až nemožné... 😉

dugyna
1. dec 2011

@heni79 toto krajsne riesenie treba dat na ramena a vinu vlady ktora o tomto vedela 3 mesiace a nic nespravila , hlavne ze si rozdali advetne vence zadarmo z nasich penazi..a ze si chcu od januara zvysit platy o 600 eur.
tam je vinnik toto je ich zrkadlo za ktore si maju zodpovedat ze to nechali tak daleko zajst.

dugyna
1. dec 2011

@suem tak to asi zijes v inej krajine

suem
1. dec 2011

@dugyna Si si ista, ze si lekarka? 😎 Teda pokial nie si psychiatricka to by bolo asi aj normalne, pri psych. stave pacientov.

dugyna
1. dec 2011

@andreah25 asi mas taky plat krosi ti zaplati

suem
1. dec 2011

@dugyna Adventne vence dal predseda parlamentu ako sukromna osoba 🙂

dugyna
1. dec 2011

@suem nie psychiatricka nie

dugyna
1. dec 2011

@suem tomu uz len uverim

andreah25
1. dec 2011

@dugyna mala som 620 eur, síce v čistom, no na tú prácu tiež málo, a to tiež len preto, že som rok čo rok robila bordel ohľadne zvýšenia, inak by som nemala ani toľko. Mohla som mať viac na odmenách, no sú nenárokovateľné a vždy sa našlo niečo, prečo neboli 😠 .
Takže ak je 620 eur dostatočné za zaplatenie takejto práce, ospravedlňujem sa . . . . že si vôbec dovoľujem sa niekde sťažovať . . . .

suem
1. dec 2011

@dugyna Aj tak prehodnot svoj vztah k pacientom, ako k ludom v tiesni 😉 Uz musim ist po stretnuti snad nakuknem, co nove. Pekny den a necerti sa, dobre bude.

dugyna
1. dec 2011

@andreah25 no ale nemala si 400 cisteho za 184 hodin mesacne / vratne nocnych priplatkov/

mataharyy
1. dec 2011

@dugyna No jak jsem s tebou ze začátku souhlasila, tak teď tvůj projev mi teda není blízký... Už v prvním ročníku na zdrávce se učí že pacient, tzn. nemocný člověk může být agresivní a taky proto se učí asertivita, protože ty jsi (byť mizerně, ale jsi) placená za to že s pacientem jednáš. Práce s lidma je náročná a každý lékař by s tím měl počítat když jde studovat a plánuje se živit touto prací. Nezlob se, ale i unavený lékař by měl mít pochopení pro vyděšenou matku která přiběhla na pohotovost s dítětem které si například rozseklo hlavu. Už lidsky je jasný že pravděpodobně bude ustrašená a útočná, protože jde o její dítě a lékař je školen na to aby tuto situaci zvládl... 😉

dugyna
1. dec 2011

@suem ja tak ale nebrem vsetkych pacientov.aj tebe pekny den a nech ti dobre dopadne stretnutie

delideli
1. dec 2011

@suem : no zda sa,ze ta moja inteligencia trocha pokulhava,ked som to nepochopila 🙂
ono mne sa casto vyjadruje lahsie mozno aj preto,ze som ambulantny a nie nemocnicny lekar..ked som vramci pripavy na atestaciu stravila na lozkach nejakych 5 rokov tak som to tiez niekedy nezvladala najlepsie..

minewka
1. dec 2011

@mataharyy to čo si napísala - platí ja u lekárov - napr neprijímať úplatky.

Každý m právo štrajkovať, vyjadriť svoju nespokojnosť.

Lekári majú tú možnosť využiť asi najväčší strach - a to strach zo smrti, umierania a bolesti.
Otázka je, či je to morálne využiť (aj keď z obchodného hľadiska by boli blázni, keby nevyužili)?

Druhá otázka je - že ak niekomu, kto to využíva - ustúpiš - a ten niekto si len vtedy uvedomí svoju pozíciu a moc - a čo spravíš, keď o rok a pol si povie...hm..chcem ešte ?

vejinka
1. dec 2011

Toto je status lekára- kardiológa s 26 ročnou praxou, ktorý zasvätil život akútnej kardiológii, strávil v nemocnici väčšinu života a zachránil mnoho ľudských životov...: "Som prekvapený a aj dosť sklamaný, keď si čítam vyjadrenia mladých ľudí na účet lekárov. Veľmi málo vedia o práci a živote lekárov (mám pocit, že to vnímajú len ako nejaké imaginárne vzrušo á la Chicago hope a v zápätí bez zaváhania kydajú na lekárov, že sú nenažraní. A čo tak, že túto náročnú prácu ( ale pochopiť náročnosť intelektuálnej práce nedokáže každý, lebo každý na to nemá) nedokáže robiť každý, ako napr. vymeniť tesnenie na vodovode, alebo upiecť chlieb alebo opraviť auto čo dokáže podstatne viac ľudí a čudujme sa, títo ľudia sú ohodnotení často podstatne vyššie ako lekár. Keď k vám príde inštalatér a za 30 min prácu si naúčtuje 20-30E tak si v horšom prípade chvíľu pofrflete , v lepšom mu uvaríte ešte kávičku, alebo dáte pivko a potom je už všetko OK. Keď lekár povie, že nechce mať za hodinu práce viac ako 4 alebo 6 E tak zrazu sú všetci vo vytržení, lebo sa boja o svoje zdravíčko a vôbec čo sa to deje. Lekári majú držať hubu a krok. A keď nedržia tak ich bime a zažalujme a pohrozme im basou ak nepôjdu opäť na nútené práce. Viete vy mladí ľudia, že len asi posledné 2 roky služba trvá už "len" 24 hodín? Že dovtedy lekár po 24 hod dennej a nočnej službe musel pracovať ešte plných 8.5 hod liečiť, operovať a neurobiť chybu? Viete, že ďalší deň po službe bez nároku na dlhší odpočinok musel nastúpiť do práce znovu. A takto celý život často aj 9-10 takýchto služieb do mesiaca? Viete že táto povinná práca nadčas sa nepočíta ani do dovolenky, ani do odchodu do dôchodku? Vtedy keď si väčšina z vás užíva a odpočíva oni nesmú lebo sa na nich hneď osopíte, že Hippokratova prísaha ... Viete, že keď lekár slúži v nemocnici celú noc, tak dostane zaplatenú len l/3 času v lepšom prípade 2/3 inak je to len "čakanie na prácu" za nejakých 20 centov na hodinu. To ako keby hasič dostal peniaze len vtedy keď horí, alebo policajt len vtedy, keď niekoho zatýka? Tak teraz si utierajte topánky o tých, ktorí Vám často pomohli zachrániť zdravie alebo život! Nechápete, že systém, ktorý živíte cez svoje dane, živorí a tí, ktorí o Vašich peniazoch rozhodujú si napchávajú vlastné vrecká a snažia sa lekárov držať v polohe nevoľníkov a vy tej propagande veselo veríte a stotožňujete sa s ňou. Nevadí Vám, že politická špička sa nedáva ošetrovať a dokonca sa širokým oblúkom vyhýba nemocniciam, v ktorých my lekári pracujeme, v ktorých ste vy a vaši blízki liečení a idú sa liečiť za hranice na drahé súkromné kliniky nedostupné pre "obyčajného Slováka"? Myslím, že Slováci, ak nepochopia že znovu tak ako niekoľko krát v histórii znovu vyháňajú intelektuálnu elitu národa, si nezaslúžia lepšie zdravotníctvo, ani lekárov a budú sa musieť uspokojiť s rôznymi šarlatánmi. Mimochodom rôznym takýmto ľuďom, bez patričného vzdelania ste mnohí ochotní za rôzne vkladanie rúk a dym a sklenené gule zaplatiť neuveriteľné sumy. Neostáva mi nič iné, ako Vám všetkým popriať pevné zdravie ( štatistika chorôb Vás však skôr či neskôr dobehne) a zdravý rozum, aby slová, ktoré vypustíte z úst nepredbiehali zdravý rozum. Zamyslite sa komu a čej propagande uveríte." Kto ani teraz nerozumie, tak je zadubenec a je mi ho naozaj veľmi lúto!

Plne s nim suhlasim a nehambim sa za to!

dugyna
1. dec 2011

@mataharyy nepochopila si to com som chela vyjadrit a povedat....ten kto do toho nevidi tak to pochopit ani nemoze...urcite nikto nebude neprijemni na matku ktora dojde s dietatom s rozseknutou hlavou.
lenze je rozdiel ak ten lekar odrobi tolko hodin mesacne ze jeho organizmus je stale v urcitom relaxovom deficite...a ma sa stale usmievat za tu almuzunu ktoru dostane aj upratovacka ktora ma len ZS

andreah25
1. dec 2011

@dugyna Tak zmeň prácu, alebo si privyrob, alebo dobre, bojuj v štrajku za zvýšenie, ale slušne . . .

minewka
1. dec 2011

@vejinka booože.opäť jeden super študovaný, erudovaný lekár - ktorý ani za ten svet - ani pri svojej bezbrehej inteligencii nedokáže pochopiť, že súkromník a štátny zamestnanec je rodziel 🙄 🙄 🙄

anelehka
1. dec 2011

zdravim,uz to tu niekolko dni citam,aj zacnem pisat,potom to zmazem je toho vela,co by som chcela napisat,no neda sa to dobre vyjadrit ,lepsie by bolo hovorit o tom,lebo niektori jedinci sa tu hned chytaju za slovicka...nehnevajte sa na mna,alebo hnevajte je mi to jedno,ale ja so strajkom lekarov nesuhlasim!Ak su taki skveli odbornici,nech idu do zahranicia,tam maju ine platy,no a urcite cakaju len na nasich lekarov,moja rodina presla rukami mnohych lekarov ,ja aj starsi syn sme tazko chori,nebudem rozpisovat,co nam je,ale mame za sebou niekolko operacii....keby ste vedeli,kolkymi ,,odbornikmi" sme presli,rozum by sa vam zastavoval,co su schopni vyviest...ja sa ako slovensky pacient vobec necitim zozmaznana,nikdy som nezneuzila ani personal na moje potreby,ani sanitku,pribor,wc papier si nosim,teplomer,pohar,za jedlo ked bol maly na oddeleni pre nedonosencov som si zaplatila lepsie ako na hoteli,ale jest sa to nedalo...po cisaraku,vo stvrtok vecer,som uz v pondelok rano uvolnila postel dalsej mamine a ja som poslusne sedela na stolicke a cakala na nasich,aby ma zobrali domov,bolel ma cely clovek...ani sama neviem,co vlasne chcem napisat,ale asi to,ze nepoznam dr,ktory sa vozi na starej skode,dnes som bola s malym u zubarky o 10 tam uz nebola!Moj manzel robi tiez za 600eur,niekedy je taky unaveny,ze sa lendva doma naje a nestiha mi uz v domacnosti s nicim pomoct,nemoze ist strajkovat,lebo by ho v momente vykopli,treba si uvedomit,ze zijeme na Slovensku a nie,zial vo Svajci napr.Platy ma male asi 70%obyvatelov,tak podme strajkovat vsetci.

aduskatt
1. dec 2011

@dugyna jasne, ze sa ma usmievat, lebo je plateny z mojich dani...rovnako, ako sa ja musim usmiat na klienta, ktory ma nazve pi*ou, lebo jeho vlastnou sprostostou mu neodisli platby z uctu

minewka
1. dec 2011

@dugyna a ak lekár zarobí toľko, koľko odbory požadujú - a pri nedostatku lekárov na sr nadčasy aj tak ešte minimálne nejakú dobu robiť bude - v realxovom deficite robiť nebude? A už sa aj napriek únave aj usmeje?

mataharyy
1. dec 2011

@minewka s úplatkama jsem to myslela globálně teda ano i na lékaře. Pokud lidé přestanou dávat úplatky, tak, i lékaři, je po čase (nebude to hned) druzí lidé přestanou očekávat/vyžadovat 😉

dugyna
1. dec 2011

@vejinka krasne napisane..upriemne a pravdivo. inak mala si pravdu tuto v tejto teme to nema absolutne ziaden vyznam .to by kazdy s tych neveriacih tomasov musel ich aspon na 36 hodin do prace s lekarom a byt jeho dvojnikom aby pochopil....

dugyna
1. dec 2011

@aduskatt aha atkze za tych 400 e sa ma usmievat ..lebo je to z nasich dani?
ty robis ale evidentne v banke a za ine prachy, tak sa urcite rada na klienta usmejes aj ked ti povie ze si p.... ale mas ine finacne ohodnotenie a 13 platy,..a odmeny