icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

vejinka
1. dec 2011

@minewka teraz sa uz kyda na vsetkych co maju pred menom Mudr.

zoska
1. dec 2011

nechapem preco nebola prijata posledna ponuka o zvyseni platov zo strany lekarov???
to ze sa mozu vratit na svoje miesta im garantovali, vo vsetkom im vysli v ustrety okrem platov, tie teraz v poslednej ponuke zvysili na 3 etapy...s tym ze zakl. plat atest. lekara v r. 2013 bude takmer 1800eur a oni to nevzali????
tak kde sme...toto je uz len chamty chamty...a nenazranost
v takejto ekonomickej situacii , ked sa vsade len prepusta, bolo ponuknute taketo riesenie a stale im je malo...transformacia sa tiez nekona
tak vedia vobec co este chcu???
ideme teraz ratat straty na zivotoch, ci ako???

dugyna
1. dec 2011

@minewka ak vlada splni to co lekari pozaduju..tak lekar bude chvilku este v relaxovanom deficite...ale zacnu sa hlasit novi lekari a pridu nejake aj naspat na SR...a proste je to ine ak lekar ma 400mes a je v relaxovam deficite a ak by mal 900
pretoze nemusi rozmyslat kde si najde este nejaku dalsiu pracu alebo zoberie nejake sluzby navyse aby mohol svojim detom kupit jogurty..atd

pici
1. dec 2011

@vejinka absolutny suhlas s tvojim prispevkom. ludia uverili propagande , ktore im bola predlozena, uverili polopravdam a nemaju realny obraz. nemaju ho nie len preto, ze mnohi si ho ani len nevedia predstavit, mnohi ho nedokazu ani pochopit, lebo su laici, a takímto ludom presne bolo treba ukazat cez media kolka "bije". namotat ich na to, ze lekar s vypovedou, najvacsi hajzel... nechapu suvis, nechapu ciele, nechapu co ze 300 eur negarantovanych, nevedia ani co je zakonnik prace... skoda reci...

dugyna
1. dec 2011

@andreah25 ja bojujem slusne. vidis povies ze si mam najst dalsiu pracu...a kedy mam byt s rodinou?
ty mas nebodaj dalsiau pracu?

delideli
1. dec 2011

@zoska : tak toto pocujem prvy krat " zakl. plat atest. lekara v r. 2013 bude takmer 1800eur "- mozem sa opytat na zdroj?o ziadnom zvysovani na etapy okrem spominanych 200+100 po 1.4. som doteraz nepocula a to sa snazim situaciu sledovat..podla novej tabulky vysiel plat atestovaneho lekara s 10 rocnou praxou na 950 euro- toto je konkretne cislo od konkretneho lekara podla noveho navrhu..a to bolo jedine co mu vedeli zarucit..myslim,ze tych dezinformacii bolo uz v mediach naozaj dost..

vejinka
1. dec 2011

ja koncim s touto temou. Chcem zostat zdrava

andreah25
1. dec 2011

@dugyna áno, mala som tri práce, teraz na MD mám jednu + plus dokončujem štúdium VŠ + návšteva jazykového kurzu. To všetko len preto, aby som po MD získala čo najlepší flek. Takže - nesťažovať sa - robiť tak, aby si mala všetko čo chceš . . .

zoska
1. dec 2011

@delideli zoznam.sk
Vláda počas posledného rokovania upravila ponuku zvýšenia platov pre lekárov. Od 1. januára budúceho roku zostala ponuka navýšenia platov o 1,05 až 1,6 - násobku priemernej mzdy. To by predstavovalo plat pre neatestovaného lekára vy výške 807 eur a pre atestovaného 1 230 eur.

K 1. júlu 2012 sa mali základné mzdy zvýšiť na úroveň 1,2 až 1,9 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Od tohto dátumu by neexistoval lekár s nižším platom ako 923 eur. Atestovaný lekár by mal mať základný plat 1416 eur. Zároveň sa objem prostriedkov určených na ústavnú pohotovostnú službu nemal zmeniť.

K 1. januáru 2013 sa mali podľa poslednej ponuky vlády zvýšiť základné mzdy na úroveň 1,25 až 2,3 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Toto zvýšenie by malo znamenať základný plat pre neatestovaného lekára 961 eur a pre atestovaného 1 769 eur. Vláda ďalej ponúkla, že aktuálne osobné ohodnotenia v plnej výške sa môžu preniesť do základnej mzdy, čím sa eliminujú obavy LOZ-u, že by lekárom na nich riaditelia mohli siahnuť.

aduskatt
1. dec 2011

@dugyna a kde by som ich vzala?...13 platy uz daaavno nie su, znizuju sa stavy, platy, vsetko.nezarobim ani tych 500, co tu niketo spominal..........a usmievam sa.....................preco si mam ja odsrat lekarovu zlu naladu?....daj jeden rozumny dovod..........

dugyna
1. dec 2011

@andreah25 ale nepracuje ani si nepracovala za 400 eur 184 h mesacen aj s nocnymmi vikendami a sviatkami...a nestudovala si 6 rokv najtazsiu skolu.

zoska
1. dec 2011

a este dodatok k vyssie uvedenemu:

Predseda parlamentu Pavol Hrušovský, ktorý bol iniciátorom stretnutia, označil rokovanie za náročné a plné emócii."V jednej chvíli som aj cítil šancu na dohodu, ale bol som prekvapený, že z úst lekárskych odborových bosov častokrát zaznievalo viacej rokovanie o peniazoch ako o pacientoch a mal som rovnako zlý pocit z toho, že peniaze boli viacej ako ochrana ľudského života a zdravia občanov SR,"poukázal. Z odmietnutia ponúkaného kompromisu je preto sklamaný, keďže vládny návrh považuje za veľkorysý. Napriek tomu, však rokovanie považuje iba za prerušené, pričom deklaroval ochotu kedykoľvek znova rokovať.

raffaella
1. dec 2011

@vejinka krasne a pravdivo napisane, zial aj smutne, kedze to je realita. Ja nemozem nic ine, len suhlasit s lekarmi. To tu jednoducho uz muselo takto padnut na "hubu". Ked som bola v porodnici v BS a videla, ako doktorka ktora ma odrodila sluzila tusim dalsie 3 dni - lebo ona tam bola fakt vkuse, tak som sa necudovala ze sa neusmieva od ucha k uchu na kazdeho, ale bola slusna a bavila sa so mnou vzdy len na urovni. Ostatny personal takisto.
Ale mna ani neprekvapuje, ze Slovac reaguje tak ako reaguje - to je zasada, ze vsetci to vidia len cez nejakych 300 eur a porovnaju sa s nimi. To u mna neobstoji. Porovnavajme sa prosim s vyspelou Europou, kde chceme aj patrit a kam sa stale hrabeme. Vsetci ti mudrci, ktori tak osocuju lekarov mali iste moznost ist studovat medicinu a robit za taky vyslovene smiesny plat, ale nesli...preco asi? ja len drzim palce tym, ktori bojuju nielen za seba, ale za pacienta, buduce generacie doktorov a najma cely zdrav. system. A ostatnym prajem pevne zdravie a zdravy usudok 😉

simonkazga
1. dec 2011

@dugyna ani sa nehnevaj. Nič neskresľujem a ani som si to neprifarbila. Presne takto sa stalo. Nie som proti tomu, aby dostali lekári pridané. Len hovorím, že by sa to malo riešiť inou formou. A keď už budú mať tú vysnívanú vyššiu mzdu, tak aby aj nimi poskytované služby by mohli mať úroveň. To predsa nie je normálne, že sa o nás nemá kto postarať, lebo oni sú "PN" a/alebo štrajkujú. Ani teba predsa nezaujíma, že je pekár chorý a prepracovaný keď kúpiš chleba, čo sa nedá zjesť!

aduskatt
1. dec 2011

@dugyna ja mam tiez dve prace a rodinu.................

dugyna
1. dec 2011

@aduskatt kamoska mi robi v banke a viem ake peniaze berie aj to ze maju 13 plty a odmeny

januska191
1. dec 2011

boze, uz mi to lezie na nervy ako vsetci z nich robia chudakov, este aj oni sami zo seba... tak ked sa maju tak zle, nech zmenia povolanie.. Malokto dnes pracuje aj v tom obore v akom vystudoval.
Asi sa za chvilku rozplacem a poslem im aj moj plat, aby chudaci uz tolko netrpeli..
a co tu spominal ten dr od vejinky v liste... trosku mimo nie? ved vcera bolo v spravach, ze prezident si bol dat infuzku a premierka mala bolave rameno, tak ake sukromne zahranicne kliniky?

dugyna
1. dec 2011

@aduskatt ale nemas zodpovednost za ludsky zivot

aduskatt
1. dec 2011

@dugyna preco myslis, ze medicina je najtazsia?.........myslim, ze su aj zorvnatelne skoly

aduskatt
1. dec 2011

@dugyna ja som jednou nohou v base.ak nieco poseriem, mam 12 rokov natvrdo..............aj ty?

mataharyy
1. dec 2011

@dugyna Já chápu co chceš říct, ale nelíbí se mi způsob jakým to říkáš 😉 Já neříkam že se má usmívat, ale nemá být hulvát a chrapuň... Přišla jsem na pohotovost s dítětem, po třech hodinách došel rozespatý lékař, no dobře chápu tahal třicet šestku a že malému hlavu zašije. Tak jsem mu v klidu řekla že ta rána není tak velká, jestli by ji mohl stáhnout leukosthem, že jsem přišla kvůli snímku, zda si netřísknu lebku nebo něco podobné, on na mě vrčel, začal mě urážet protože on je chytrej doktor a já těhotná hysterka. Takže mu hlavu zašijí a já mám jít počkat ven, tak jsem řekla že se od malého nehnu že ho podržím, zase padlo něco velmi slušného na mou adresu a že jim tam omdlím, pak mu přes hlavu hodil ten zelenej hadr, slušně jsem se zeptala zda mu můžou odkrýt oči, že pak začne jančit a začne se dusit, no to jsem zase byla za krávu, po chvíli sestřička začla híkat že se opravdu dusí (no hlavně že já byla hysterka). Přístup na rozbití úst, to že se ke mě choval jak hovado bych mu byla ochotna odpustit protože už byl přepracovanej, ale to jak se choval k rok a třičtvrtě starému dítěti, které od té doby má hrůzu z lékařů mu neodpustím... No a pak se div že je tu většina lidí co na lékaře nadáva. Já vím že blba potkám všude a podle pár vzorků nebudu soudit všechny, ale to jak se posledních pár řádků vyjadřuješ mi opravdu připomíná onoho lékaře... Pokud chceš aby si lidé udělali jiné mínění o lékařích tak tomu musíš (i jako lékařka) pomoct a ne tu kolem sebe kopat jak rozmazlené vzteklé děcko 😉

dugyna
1. dec 2011

@simonkazga ked je pekar prepracovany upeciem si chlieb sama..to je ten rozdiel pekara moze robit hocikto ale lekara nie a nikto si nas nevazi a nezaplati.
a to aby bol pacient osetreny ako si predstavuje nie je zavisle len od lekara ale od naseho uzasneho systemuv zdravotnitvcete-poistovne atd.

aduskatt
1. dec 2011

@dugyna ano, aj generalny riaditel v banke ma fajn plat.......v nasej banke mimoriadne platy nemame uz par rokov............

andreah25
1. dec 2011

@dugyna Tak týmto o najťažšej škole si to zaklincovala 😠 . Mám známu, ktorá má presne tento istý názor a myslím si o nej svoje. Obe máte totiž chovanie: JA-JA-JA a nikto nie je viac ako JA, lebo ja som MUDr.!
Ešte raz podotýkam, ten plat som mala len preto, že som si ho vydobila a to len vďaka tomu, že som sa naučila veci, ktoré nik iný nevedel, alebo nechcel robiť a tak som v podstate svojím spôsobom bola pre zamestnávateľa dôležitá . . . .
A moja, neznevažuj ľudí kvôli ich vzdelaniu, vieš pre niekoho aj učňovka je najťažšia škola na svete. Nie všetci musíme byť géniovia - to by sa nám ešte len žilo ťažko . . .
A školu som si práve aj ja začala robiť kvôli takým ľuďom ako si Ty, ktorí mi neustále dávali najavo, že nič neznamenám bez troch debilných písmenok pred menom.

aduskatt
1. dec 2011

@dugyna a ked je bankar unaveny, tak si peniaze na zivobytie vytlacis sama, ze?

delideli
1. dec 2011

@zoska : hmm..tak to vidim prvy krat, z akeho datumu to je?ako navrh to nevyzera zle, otazka je ako moze sucasna vlada garantovat zyvsenie v roku 2013 mi nie je jasne..
@januska191 : mozno nad tym vela z nich uvazuje ,no a prvym krokom ako zmenit povolanie je dat vypoved v tom starom..
@aduskatt : poprosim kontakt na toho bankara- toho chcem!🙂)

dugyna
1. dec 2011

@aduskatt nie su pretoze lekar studuje cely zivot

zoska
1. dec 2011

@delideli ten navrh bol urobeny dnes tesne po polnoci

czechzuzanaba
1. dec 2011

@januska191 kdyz si takova nastvana, a vsichni lekari sou idioti, tak pujdes to delat ty tu pracu za takove penize?

zoska
1. dec 2011

@delideli vlada to garantovat asi nemoze...neviem ake ma zaruky a ake mechanizmy moze na to pouzit ved aj byvala vlada urobila zmluvu pre Falck az do roku 2013 a tato vlada ju nemoze zrusit...v tomto state sa da vsetko

ale ked vlada ponukla navysenie 300eur , lebo len to moze garantovat tak to nevzali
takze tazko sa bavit o nejakych garanciach...