Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@halienka - ad 11:14, čítam dnešok na preskačku, teraz som až prečítala tento Tvoj dnešný príspevok k lekarke 2011. Ja som ho lajkla (ešte predtým, než som čítala tento Tvoj), tiež je to pre mňa ideál, a kebyže som pediater v špitáli, napr. na novorodencoch, viem si predstaviť (ako sa poznám), žeby som si počínala rovnako ako táto anonymná lekárka.
Ak sa ľuďom páči chválenie si vlastného peria, tak aj ja som nepodľahla (podobne ako mudr.Hacek - autor posledného otvoreného listu pani premiérke) výzvam mudr.janca, nešla som ako ambulantný lekár podporiť "štrajk", jeho výzva mi nedávala zmysel a hoci "len" ambulujem a vo štvrtok nič akútne nebolo, aj tak by som mala zlý pocit voči pacientom, ktorých som na tento deň objednala, podotýkam, nie za peniaze.
Napriek tomu, že sa mi táto empatia na papieri páči, na druhej strane vzbudzuje výčitky voči lekárom, ktorí reálne každý konal v súlade so zákonom, so svojim svedomím, s vedomím o situácii na tom "jeho" oddelení, klinike...Poviem to tak okatejšie - vláda sa chcela "hrať" s lekármi hru, kto prv pustí do gatí. Lekári povedali - nech sa páči... ale tak, ako som včera prepísala postreh jedného lekára, zákulisie medzi lekármi poznajú a vedia ho pochopiť len lekári. Radšej to prepíšem ešte raz, aby som opäť nevzbudzovala dojem nejakej "božskej elity" 🙄 :
"Pacienti, verejnosť, ani vláda ale nevedeli, že doktori ich vlastne, napriek ich jednaniu, chránili. Oficiálne, teda právne relevantne, museli lekári dokázať, že bez nich to nejde, lebo videli vládu ako čaká na nadobudnutie platnosti výpovedí 1.XII.2011. Verejne sa nevedelo ale, že aj pri takejto nezodpovednosti vlády, všetci lekári viseli doma na telefónoch a nervózne stepovali, lebo boli dohodnutí so službukonajúcimi, že ak by bolo treba, okamžite prídu. Tak sa to bežne robí, volá sa to príslužba grátis. Všetci primári to vždy robili celý život aj zadarmo, lebo za chod oddelení zodpovedajú aj keď doma spia a majú v službe napr. nového lekára. O tomto sa ale nedalo hovoriť nahlas, lebo by minister povedal, že on to vlastne zvládol. "
To ani nepíšem o lekároch, ktorí napriek tomu, že výpovede nestiahli, šli makať a museli to utiahnuť (spolu s tými, ktorí výpovede nepodali, alebo ich podali a stiahli), vedeli prečo, čo je v hre. Dôkazom pre mňa je fakt, že doteraz nie je známy ani jeden prípad ohrozenia pacientovho života alebo zdravia počas uplynulých kritických dní.
Ešte jedna poznámočka - lekári, ktorí počas posledných dní pracovali na "pracovný príkaz", neviem, či niekto z nich bude mať tento čas a výkony skutočne ohodnotené a zaplatené, keďže už nemali platnú pracovnú zmluvu, možno ani licenciu na výkon povolania. Kdežto tí ostatní, čo to ťahali, bezpochyby ohodnotení budú.
V týchto pohnutých dňoch sa nehovorí nič o lekároch, ktorí zostali pri svojich pacientoch a nenasledovali vypočítavéhop. Kollára a jeho družinu. Treba im za to poďakovať. Boli medzi nimi aj takí, ktorí síce dali výpoveď, ale nezradili svoju stavovsku česť. Vyžadovalo to veľkun dávku odvahy. Ešte raz všetkým srdečná vďaka!
a lavína sa valííí a valíííí a valííííí 🙄 ešteže samotní účastníci protestu vedia najlepšie ako to bolo...jo, ťažko sa verí tomu, žeby ozaj tí doktorkovia boli na jednej lodi...tak predpokladám, že onedlho sa vynorí ďalší "dôveryhodný subjekt", ktorý bude mať v talóne historky, ako je nas.atý na svojich kolegov...snáď sa mýlim 😨 🤐
Na základe doterajšieho tvrdím, že lekári s výpoveďami sú:
EGOISTI, pretože vidia iba svoju profesiu a svoje platové problémy
VYDIERAČI, pretože ich taktika-urobte toto a toto, lebo...je skutočne vydieračská a vydieraním
NEOBJEKTÍVNI a NEKONŠTRUKTÍVNI, lebo neukázali, ODKIAĽ vziať financie na ich platy
NEEMPATICKÍ, lebo sa nevedia vcítiť do zlej finančnej situácie iných profesií
BEZ LEKÁRSKEJ ETIKY, lebo zanechali aj deti v tej najkritickejšej situácii
PORUŠUJÚCI ZÁKONY Slovenskej republiky, lebo ani po vyhlásení núdzového stavu nenastúpili do práce a mnohí neudali pre to žiadne dovody. Zákon sa bude porušovať aj tým, že aj po uplynutí výpovednej lehoty chcú ísť nazad do zamestnania. Čo platí pre iných, pre nich nie.
ZAPRÍČINILI ŠKODU VAČŠIEHO ROZSAHU, od zrušenia plánovaných akcioviek, cez krízové zasadania, hľadanie nových lekárov aj popmocou interátov, až po príchod českých lekárov. Všetky tieto a ďalšie škody zaplatíme my všetci.
OHROZUJÚ FINANČNÚ STABILITU SLOVENSKA svojimi nereálnymi požiadavkami, lebo to nie sú len zvýšené platy, ale aj dochodky. Či bude na ne pre všetkých v budúcnosti, uvidíme. Nebude možné pridať učiteľom/a zišlo by sa aj mamičkám, hasičom, dochodcom a iným/, alebo na niečo iného bude menej, lebo sa pridalo lekárom na platy a dochodky.
NEZODPOVEDNÍ A VIEROLOMNÍ, lebo aj po sľube najvyšších štátnych predstaviteľov a po sľube vašich zástupcov že lekári nastúpia v pondelok, najnovšie vyhlásenie je také, že asi až v druhej polovici nasledujúceho týždňa.
Na platy lekárov sa skladáme my všetci. KTO a z ČOHO sa budeme skladať na platy učiteľov a iných?
@karolnavstevnik V celom znení súhlasím!!!!Konečne niečo pravdivé!
Kollár prirovnal príchod vojenských lekárov k príchodu cudzích vojsk z roku 1968 :
http://m.hnonline.sk/c3-53968050-kw0000_d-odbor...
@majas1 a okrem ineho poznam kopec inych profesii, kde ludia maju domy a auta. ale co je vsetko za tym , na to sa uz nikto nepozera? ja napriklad nepracujem, mam dobre auto a mame sa dobre.. lebo moj manzel je cele dni v robote a dre na nas oboch. clovek nemusi brat uplatky a kradnut na to, aby sa mal dobre a druhým to islo oci vykolat. ja by som nikdy nechcela manzela lekara, lebo viem kolko napriklad nas rodinny znamy travi v praci a co vsetko musi robit a obracat sa aby zaplatil sestricky atd... a kolko sa nadrel aby si mohol otvorit nieco vlastne.. atd atd... fakt ma nebavi riesit ktory lekar na akom aute jazdi a ktory lekar ma aky dom... ja si dovolim tvrdit ze sa mame lepsie ako ktorykolvek statny lekar na slovensku.
@karolnavstevnik hehe a zase niekto s jednym prispevkom 😎
@karolnavstevnik z coho sa budeme skladat na nove volby? mas predstavu kolko to stoji penazi? z coho sa skladame na nevyhodne zmluvy, z coho sa skladame na platy poslancov, ktori z nas pomaly ale isto robia bananovu republiku? z coho sa skladame poslancom na vyvazanie riti v audinach so sofermi policajtmi? z coho sa skladame na strazenie statnych budov v cene za hodinu ako za osobneho strazcu? z coho sa skladame na poslanecke platy? z coho sa skladame na nezmyselne vytunelovane obchody, dialnice atd atd atd? z coho? no tiez z tvojho. a neplaces
za zdravie ides vyplakavat a este si das namahu zalozit nick na fore pre zeny ... uplne trapne...
lekari vydierali? ano? a minister co? cakal na pad komety, ktora to tu sama urovna... lekari ohrozili? nie ohrozil ten, kto situaciu neriesil a to je minister. lekari hazadrovali? nie hazardoval ten, co myslel ze dva mesiace bude cakat a neustupovat a bude to kto z koho... spamataj sa
@inkinka, keď si k tomu pridáte jeho drzé vniknutie na ministerstvo, tak sa čriepky poskladajú. Čo by asi povedali lekári, keby v čase konzília k nim niekto vtrhol? A čo by urobil zamestnávateľ so zamestnancom v takomto prípade?
@majas1 a ty uz fakt nezavid, lebo to nie je pekna vlastnost. vsetci tu tvrdite ze vedeli co studuju a ako je to s platmi. ja hovorim tebe a tebe podobnym. preco ste neisli vy studovat, ked je to take exkluzivne a maju baraky a luxusne auta? a s uplatkami je to jedna radost? mala si ist na medinu a nemusela si zavidiet ked si presvedcena o svojich tvrdeniach
@denduska ja viem, o tom je svet, to je často tak, že ten poctivec z toho výnde ako "blbec", keďže teraz je moderné byť priebojný (drzý), suverénny (arogantný) atď...a taký sa majú lepšie. Ale celé to závisí aj od miery svedomia a empatie, ktoré človek má. Tá hranica medzi vymáhaním si svojich práv a prekročením svedomia a etiky sa v tejto situácii ale dá nájsť pomerne ľahko. Podľa mňa nie sú všetci tí, ktorí výpovede nepodali ale bo tí, ktorí ich v určitom momente stiahli zrovna zbabelci alebo prefíkanci, ktorí chcú bez rizika profitovať z toho, že to ostatní kolegovia za nich akože "zatiahli". Možno sú to práve tí poctivci alebo ľudia so svedomím, ktorí pochopili, kde je tá hranica kedy by už prekročili svoje vlastné svedomie. Vieš, lebo niekomu naozaj nestojí takýto boj za to, pre niekoho je aj tých 30 Eur dosť - mám na mysli naozaj 30 nie 300, keďže ste sa tu ohrádzali, že by to istotne tých 300 nebolo ale oveľa menej, tak vravím 30 (veď čo si budeme hovoriť, pre niektoré rodiny je to strava na týždeň) a nebude kvôli ďalším eurám prekračovať hranice svojho svedomia. Ako tam už niekto napísal, v takýchto situáciách sa ukáže, kto má aký charakter. Viem, že išlo aj o iné veci, ale ja nie som taký optimista, aby som verila tomu že išlo aj o pacienta, myslím, že ak aj tak ten bol na chvoste. Mám pocit, že tam šlo hlavne o veci o ktorých my ani nevieme, nám bolo podhodené len niečo, aby sa trochu aj verejnosť "zabavila".
@katja78 tak to je chvályhodné u teba aj u muža @odrik , že ste stáli pri pacientoch a ja aj keď som žiadne ošetrenie našťastie v týchto dňoch nepotrebovala, ďakujem za tých ľudí, ktorých ste nenechali na holičkách. 🙂 Neviem však či oná lekárka2011 to tu písala s pocitom chválenia sa, tuším sa skôr ospravedlňovala. Ako píšem denduške, ja mám pocit, že títo lekári pochopili, kde to už prekračuje tú hranicu svedomia. Neviem, ak bola medzi vami lekármi táto "tajná dohoda", že budete slúžiť alebo príslužbovať aj napriek tomu že už nie ste zamestnancami nemocnice, tak neviem, prečo by mali ostatní lekári potrebu svoje výpovede stiahnuť, veď ak by o tom vedeli, tak mohli zostať "akože" vo svojich výpovediach a sila krízového stavu by bola ešte väčšia. Či mi ešte stále niečo uniká? Vieš, ono keď lekári majú takéto "tajné" plány, o ktorých verejnosť nevie, tak sa nie je čo čudovať mienke verejnosti. Každý sa tu tieto dni doslova "pídil" po dôveryhodných informáciách, ale ani ich nebolo kde nájsť. Bohužiaľ, toto nikto nevedel, a znovu sa pýtam, prečo by sťahovali výpovede tí, ktorí ich stiahli? Žeby už odmietli hrať túto hru s verejnou mienkou, so strachom? V našej nemocnici podalo výpoveď 31 lekárov a tuším 2 dni pred vypršaním výpovednej lehoty výpovede stiahli 28 z nich. Ty ako lekárka máš nožno informácie, ku ktorým sa bežný človek nedostane, tak možno mi budeš vedieť odpovedať...A čo potom znamenali tí PN-kujúci lekári, tí nezastihnutí z obsielkou taď.? Chceli dodať vážnosť a kritickosť celej situácii a potom na svojich rôznych fórach vypisovali, že situácia vôbec nie je taká kritická ako sa verejnosti podkladá? Je mi do plaču z takýchto "hier" jednej a druhej strany, manipulácie a dezinformovanosti a potom ešte aj z výsmechu, ako tá verejnosť naletí raz jedným alebo druhým. Vláda vyvolávala v ľuďoch hnev rečami o 300 Eurách a štrajkujúci lekári zas vyvolávali v ľuďoch strach. Kto je lepší? To že sa za tieto krízové dni nikomu nič nestalo ešte nesvedčí o tom, že sa stať kľudne mohlo 😉 Náhoda je blbec. keby sa stalo, a tiež by to mohla byť len neovplyvniteľná náhoda, mohol to niekto zas využiť 😉 tak ako sa teraz dá využiť ten argument, že sa nič nestalo. 😒
@karolnavstevnik uf, to od rana si daval dokopy? polopravdy a vymysly...
tak ma zabite, ak toto niekto nerobi naschval 😀 zaujimave by bolo vediet IP adresu, mozno su z jedneho pc 😅
upsss. uz som ticho, lebo to zavana zase konspiraciou 😀
ti novoprivandrovani uzivatelia musia byt plateni...politicke veci, strajk lekarov, idu hned diskutovat na MK...
@trefukka dovolim si poznamenat, ze dnes uz neplati ze rodcia tuzia mat z deti lekarov. aj napriek tomu ze je to pekne povolanie, nie je v sucasnej dobe na slovensku dobre platene, ak si clovek neotvori sukromnu prax (aj to je nie vzdy zaruka blahobytu). v dnesnej dobe kazdy robi ekonomiu, alebo pravnicku fakultu, pripadne aspon socialnu pracu aby mali nejaky titul a zamestnali sa za lepsie platove podmienky.a ak si nevidel biednych lekarov alebo knazov, tak to ma mrzi, nezil si v tych spravnych lokalitach asi (samozrejme aj niektori knazi sa maju lepsie aj lekari, ale nie je ich ani polovicka zo vsetkych ).
ja, ked budem raz na dochodku, budem chciet mat pekny dochodok. tak si vypocitaj kolko by som dostala za 530 eurovy plat mesacne. ty si si pocas zivota zarobil na byvanie? ja sa bojim ci mi banka schvali hypoteku za taky peniaz aky zarabam. ci si myslis ze budem mat bazen a vilu??
volila som, volila som podrbanu SDKU, prislo mi to ako najmensie zlo. volila som zle, priznavam, ale aspon som volit bola.
@czechzuzanaba trochu pochybujem, lebo chaos bol poriadny, aj tie operacie odlozene, poznam aj z mojho okolia ako mnohi koli lekarom trpeli, no uz je po vsetkom a konecne aj oni spokojni a my teraz tiez🙂nechat ludi napospas nebolo od nich zodpovedne

@odrik 😀 😀 😀
To mi nejak pripomnelo vcerejsi vyrok me dcerky..
Snidala a rikala, ze se provda za chleba s Nutellou 😉