Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@minewka a k tvojej prihode mam podobnu..mladsia dcera mala prirastenu uzdicku pod jazykom a ked sme s tym sli do nemocnice tak odpoved bola ze oni to mozu urobit len v narkoze..som si zaklopala na celo, isli sme k ORL obvodacke ktora zobrala obycajne noznicky a spravila cvak 😒
Takze bohvie co je za tym, viem ale napriklad ze poistovne maju podmienky ze pri danej diagnoze/vykone atd....to preplatia len ak clovek bude min. urcity cas hospitalizovany..to sa stalo aj nam, aj neskor aj susede s malym..chcela som odist s malou skor (vsetky vysetrenia mala urobene)...a museli sme tam ostat o den viac vlastne zbytocne lebo ze im to poistovna vobec nezaplati, ze mozeme odist skor ale musime to zacvakat zo svojho, tak som tam radsej ostala 🙄
jj, moja mamka tiez brigaduje, upratuje kancelarie... no ale je vela dochodcov, co uz manualne naozaj robit nemozu. pokial nemaju deti, co by im pomahali , tak su na tom biedne. 😒 svokra uz pracovat nemoze, lebo ma velmi vysoky tlak a niekde by asi skolabovala.
@denduska hm..nejak mi to nejde do hlavy, aby poisťovňa preplácala zbytočné výkony.
Nie je to tak - že narkózu a podobne preplatí len vtedy, ak je pacient hospitalizovaný napr min. 3 dni?
Myslíš, že obvoďáčke, ktorá nožničkami prestrihne - to nepreplatí? že neexistuje zdravotný výkon prestrihnutie uzdičky?
@minewka fakt neviem, vysvetlovali mi to ze poistovna plati nejaky pausal ci co..no fakt, ako, nerozumiem tomu, tak sa kludne necham poucit ak to niekto vysvetli.
Ale u nas neslo ani o narkozu vtedy s malou (tu uzdu mala mladsia)..ale hospitalizovane sme boli so starsou, mala otras mozgu, urobili jej vysetrenia ci nema krvacanie do mozgu (sono, ocne pozadie atd)..vsetko bolo ok ale ona to strasne zle znasala tam, tak ked sme mali vsetky vysledky tak som sa sla opytat ci nas nemozu pustit skor (jasne ze by som nesla, keby som nevedela naisto ze je ok)...tak ze nie, lebo musime tam byt min.48 hod od prijatia. To iste suseda s malym, on olizal nejaku avivaz ci co, a sa zlakla, samozrejme ze mu nic nebolo, ale tiez museli ostat tie 2 dni...a to medzitymito prihodami su vyse 2 roky a aj ine poistovne..tak naozaj neviem...ci to bolo specificke ze ide o deti? Lebo ze za dieta v ustavnej starostlivosti nezodpoveda rodic..neviem.
Myslim ze jej to normalne preplati, ved nam napisala spravu - dg...vykon... Neviem preco to nechceli urobit v nemocnici 😒
V prípade, že sa na jednom oddelení zhoduje deň prepustenia s dňom prijatia,
hospitalizácia nie je akceptovaná. Výnimkou je úmrtie poistenca.
Počet ošetr. dní/lôžkodní – počet ošetrovacích dní. Deň prijatia sa nepočíta. Jeden
ošetrovací deň sa počíta iba v prípade úmrtia poistenca do 24 hodín od prijatia do
zdravotníckeho zariadenia.
http://portal.statistics.sk/files/Sekcie/sek_20...
@sirinka výborné články...len si treba spomenúť, ktože to tak protestoval proti Zajacovi?
Inak - k tej hospitalizácii - ak by môjho manžela v štátnej nemocnici pri lokálnej anestéze ošetrili - ambulantne - nemocnica by za tento výkon nedostala zaplatené od poisťovne?
Lebo príklad Dendusky a môj sú trocha iné.
Poisťovňa by nepreplatila vyšetrenia denduskinej dcéry? Alebo ju hospitalizovali rýchlo - ešte pred vyšetreniami, ktoré by poukázali na to, či hospitalizácia nutná je alebo nie?
@minewka to su otazky na mna? to sa musis opytat na konkretnychmiestach....toto je len keby bolo keby...
preco tvojho mm nechceli, nemohli zoperovat ambulantne...
preco nedokazali denduskinej dcere prstrihnut uzdicku na pockanie....to asi su otazky na konkretnych ludi, ktori o tom rozhoduju...
a co sa tyka otrasu mozgu, tak tam je ta pozorovacia faza 48 hodin, kedy sa mozu dostavit pripadne komplikacie...ale neviem, ako to suvisi s platbou za hospitalizaciu...
@sirinka áno, bola to otázka na teba - keďže si odpovedala na to, prečo musí byť hosp. 3 dni - pochopila som to tak, že aspoň 3 dni hospitalizácia - a potom poisťovňa uhradí zákrok.
A vôbec to nie je keby bolo keby.
Keď jeden lekár povie, že sa tá niečo zriešiť lokálne, a druhý lekár ti tvrdí, že je nutná celková narkóza - je to dosť opovážlivé. Celková narkóza prináša kopec rizík.
Tu je zase jedna z odpovedí, prečo sú nemocnice zadĺžené.
Ak poisťovňa zadá príkaz, že sa preplatí hospitalizácia až po 3 dňoch - malo to skôr slúžíť na to, aby si lekár skutočne rozmyslel, či tá hospitalizácia je nutná.
je správne dieťa rovno hospitalizovať - alebo najprv sa spravia určujúce vyšetrenie - následne vzhľadom na výsledky sa lekár rozhodne, či je hospitalizácia potrebná ?
Je správne niekoho švacnúť do celkovej narkózy - ak stačí lokálna anestéza?
Je správne zo systému takým spôsobom vyťahovať prachy a potom vyplakávať, že je napr. málo lôžok a niekto musí čakať na vyšetrenie?
Chcela som tým len povedať toľko, že poisťovňa nemocnici celkom určite preplatí aj ambulantný zákrok - len nemocnica za to dostane menej peňazí. Takto sa zbytočne míňajú výkony a materiál pre tých - u ktorých to nie je nutné - viď môj manžel - zbytočne by zabral lôžko, zbytočne by absolvoval sériu predoperačných vyšetrení - zbytočne by zabral miesto niekomu, kto to skutočne potrebuje.Nehovoriac o tom, koľko peňazí sa zo systému ušetrilo a opäť mohlo byť využitých na ťažšie diagnózy.
O tomto rozhoduje lekár (aj keď je pravda, že sú tlačení zo strany vedenia nemocníc - ale, proti tomuto neštrajkovali)
@minewka ty vies ako funguje financovanie nemocnic?
Financovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti sa deje platbou za takzv. lôžkodeň to znamená, že zdravotnícke zariadenie dostáva za určitý počet dní x určitá suma podľa typu oddelenia. V tejto platbe je zahrnutá úhrada na všetky náklady zdravotnej starostlkivosti vrátane liekov, služieb a zdravotníckeho materiálu. Nevýhoda tohto systému spočíva v tom, že na jednotlivom oddelení sa poskytuje zdravotná starostlivosť vo viacerých typoch ochorení. Napríklad niekoho príjmu na interné oddelenie s infarktom, iný tam príde napríklad s mozgovou príhodou. Je zjavné, že liečebné náklady môžu byť rozličné, čo však cena za lôžkodeň nemusí vždy plne zohľadniť a tak vznikajú takzvané výhodné diagnózy, ktorých liečba je plne krytá z platby a menej výhodné diagnózy, pri ktorých úhrada za lôžkodeň nepokrýva tieto náklady, alebo len v menšej miere. Vychádza sa z toho, že pri určitých výkonoch sa pri učitom počte táto suma spriemeruje a bude to stačiť. Nevýhody sú zjavné. Cena za výkon nie je určovaná podľa nákladnosti reálnej ale vykázanej. To znamená, že nemocnica má dve možnosti 1. vykazovať výkon, ktorý je lepšie platený ( aj keď nie je skutočne poskytnutý ) 2. nevýhodnejšie diagnózy presúvať inde. 3. týmto systémom sa stráca prehľad o realite to znemožňuje štandartné ekonomické plánovanie. Tu je potom reálne riziko, že nákladné diagnózy sa budú sústreďovať v nemocniciach, ktoré budú klásť nazvime to menší odpor, respektíve nemajú ich kam posunúť. Tie nemocnice, ktoré to dokážu budú v pluse.
tak si skus aj sama odpovedat, preco sa v nemocniciach deje to, co sa deje...
http://justice.blog.pravda.sk/2011/11/
@minewka zmeny vo financovani prichadzaju, ale velmi pomaly a neviem, ci uz aj u nas....
http://www.hpi.sk/hpi/sk/view/3981/odmenovanie-...
http://www.hpi.sk/hpi/sk/view/4084/drg-na-slove...
@sirinka to s uzdickou som dostala odpoved ze oni to uz nemozu robit, lebo to tam nikto nevie (teda ze ta lekarka ktora to vie tam teraz dlho nie je...nepamatam si uz presne)..takze iba ak tak, ze malu uspia..neviem ci sa bali zaziva alebo co 😀 tak ale nevadi, isla som tam, kde to vedeli. A s tym "pozorovanim"..asi je jedno ci ma dieta otras mozgu alebo vypije avivaz alebo hocico, oni to asi beru ze pozorovanie je min. tych 48 hod., bez ohladu na pricinu.
jeden triezvy nazor .
" No ak ešte nejaký šikovný absolvent medicíny bude po takejto mediálnej dehonestácii hľadať prácu na Slovensku - tak tomu snáď neveríš.
No a keby si chcel čakať na nejakú novú generáciu vyškolených profíkov- tak to je cca 7-12 rokov v prípade ak by nejaká nová vlna mladíkov nabehla do špitálov.
Nech sa páči - želám trpezlivé čakanie. Pripomínam však - ak sa nebudú mať možnosť priučiť od majstrov medicíny- ktorí denne odchádzajú už niekoľko rokov z nemocníc. Tak to bude ťažké- budú sa učiť na chybách na pacientoch. Ono to bude veľmi bolestivé pre nás všetkých ktorí sa ocitneme v úlohe pacienta.... "
takze kriza zazehnana nie je - vlada nesplnila to co slubila.. no som napata, co bude dalej 😒
ach jo 😒
🙄 🙄 😢 😢 😢 😢 😢 😢 -nemám už slov na túto vládu 😢 😢 😒
mne to pripada take : " ja nic, ja muzikant" slubit ano, ale zrealizovat .... Uhliarik nemoze za hlasovanie poslancov... taky alibizmus..a to dopredu nevedeli ?? 😕 🙄
vlada si mysli ze ludia su blbi..lenze do kedy toto budeme trpiet od nich? donekonecna sa to neda...keby sa spamataju oni? ked im umrie niekto z rodiny??? veeeeelmi naivne 😢
vládne svine oklamali všetkých lekárov, no to je hanba, hlavne, že hneď po tejto reportáži sa dozvieme koľko si rozdelili na odmenách ☹ na grc... 😝
http://spravy.pravda.sk/ministerstvo-vnutra-dal...
tak to niekto vystihol 😀 :
" Modré šetrenie v praxi. Miklož a celá vládna svorka modrých pacientov mala neustále plné ústa o šetrení v médiach . zabudla len dodat že šetrit musí len a len občan ,a oni sú nato aby finančné prostriedky z daní občanov rozhadzovali a takto si kupovali svojich verných.a občan to rád zaplatí ked už raz bol taký hlúpy a slobodne si zvolil modrokomsomol do vlády. "
Najprv by mali /lekári či LOZ/ zaplatiť škody, ktoré sposobili štrajkom, potom sa baviť o ostatnom.
povedzme si otvorenie, tu ide o dve veci - platy a o to kto je vo vlade, kym tam bol fico tak sa nic nedialo (lekari boli spokojni, cele zdravotnictvo fungovalo na jednotku pacient sa mal ako v bavlnke) , a teraz ked su tu "modry" tak je tu vsetko zle, nebojte sa dockate sa, v marci tu bude super fico, ten vas spasi a da vam vsetko co chcete, len mi je luto toho kto to bude splacat...
kolar je urcite tiez proficovsky, ked doteraz bol ticho, aka nahoda, ze to prislo za "modrych" a hlavne teraz ked vlada nemoze ani poriadne o nicom rozhodnut...
ja som rada, ze to dala vlada do parlamentu, ved nech fico zahlasuje, za zvysenie platov lekarom, nech ukaze co si on mysli, ved on to bude na rok vyplacat, tak nech si to aj odklepne
skody ? 😕 woha 😅

@andreah25 ale veď ja píšem presne to isté - že mnoho dôchodcov polovicu z tých liekov ani nepotrebuje.
Súhlasím s tebou.
No a k dôchodcom - kto kde vraví, že ak niekto ide do dôchodku, musí prestať pracovať? To som sa snažila nepriamo naznačiť - dôchodok nie je koniec sveta...Existujú všakovaké brigády.
Môj otec má 65 rokov , je na dôchodku (ktorý nemá nijak slávny, myslím, že 300eur) a našiel si robotu - robí údržbára. Také "dievča pre všetko"...a je spokojný.