icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

pici
14. nov 2011

@labaga ja hovorim o tom ze ked chcem podakujem.peniaze by potesili isto aj v parizi ci v usa

canama
14. nov 2011

@labaga tak ta popradska kava by v Parizi zabalena v igelitke bola goooood 😀

tinki
14. nov 2011

@zuzanka111 je mi jasné, že je rozdiel medzi lekárom a sestričkou. Ja som tu písala viac príspevkov, kde som aj uviedla, že si prácu lekárov vážim. Môj úvodný príspevok bol viacmenej písaný bez rozmýšľania. Je to taký prvý dojem, ktorý nadobnú pacienti, ktorí sú v nemocnici. To znamená ľudia z vonku, ktorí nemajú ani šajn o tom, ako to prebieha. A tiež som tu dala príspevok, kde som uviedla, že by sme nemuseli viesť takúto debatu, keby boli niektorí lekári (zväčša v nemocniciach) viac ústretoví. Ja osobne nemám problém s lekármi. Ide teda o ambulatných lekárov, treba tam síce dlhšie čakať, ale to považujem za dobré znamenie, pretože viem, že ten doktor sa pacientom dostatočne venuje. Ale zasa ma nahneval prístup lekárov v nemocnici, keď som bola hospitalizovaná ako tehotná, kde mi nič nechceli vysvetliť, aj keď som im kládla priame otázky, bola som za niektoré zosmiešňovaná alebo okríknutá. Bola som tehotná a tak som to znášala zle. Takisto keď som prišla na gynekolog.pohotovosť bola som doslova označená za hysterku a týždeň na to ma hospitalizovali kvôli predčasnému pôrodu.
Počas týždňa tam boli všetci lekári a aj to si myslím zbytočne. Jeden lekár mal na starosti 5 pacientiek a za celý týždeň si nevedel spomenúť ani na meno, nieto na diagnózu. Ak píšete, lekári, že musíte ťahať 24 alebo 48 hodinovky, jasné je to veľa, aj keby ste nič nerobili, len tam byť, je to samozrejme veľa. Voľno prečo nečerpáte? Veď každý praovný deň tam nemusia byť všetci, alebo hej? Neviem tak skús mi ozrejmiť čo robia lekári ak nemajú operačný deň, ani ambulanciu a všetci sú na lekárskej izbe? Nechcem byť nepriateľská, majte si najvyššie platy zo všetkých profesií, len sa nesprávajte ako bohovia. Len kvôli tomu vám ľudia nedoprajú vyššie platy.

Ešte niečo. Ja úplatky nedávam, ani mne nikto nič nedá, tak v tom nevidím dôvod.

mamabiba
14. nov 2011

@pici ver, že práve špičkový odborníci nečakajú úplatok 😉 . Preto sa stali špičkový, pretože to nieje ich povolanie ale život a poslanie. Väčšinou úplatky berú druhotriedny lekári, ktorý si o sebe myslia neviem čo a v živote neboli prizvaní ani k operácii slepého čreva. už vidím ako našemu odborníkovi, ktorý je prizvaný k dajakej operácii strkajú všimné do vačku 😀 😀 😀 . To berú iba týto, čo sa nikam nedostali. Ale zase ani tých nemôžeme hádzať do jedného vreca.Proste mám taký názor, že úplatok berú iba frustrovaní doktori, ktorí si tým musia dokázať, že sú potrební a bez nich by spadol celý svet, pritom ich odbornosť nesiaha ani po členky našim špičkovým odborníkom, ktorý by sa hanbili úplatok zobrať. Ešte bude musieť prejsť aspoň jedna generácia pacientov a lekárov aby to u nás vymizlo.
Píšem to trošku nadsadene, ale aj s tým mám skúsenosť. pri prvom pôrode sa ešte lekári a ani EPI nedali zaplatiť oficiálne. Ja som sa s jedným dohodla a aj na podaní EPI. Chcela som mu dať za ochotu...no on mi iba povedal, koľko stojí normálne EPI, pretože to nezakupuje nemocnica, ale anesteziológovia (EPI bolo u nás ešte len v plienkach), ale ze je na mne a mojom rozhodnutí, či sa s ním dohodnem, alebo nie. No pôrodník a ani pani anesteziologička si odo mňa nezobrali ani korunu. Bolo vidieť, že by to bolo pod ich úroveň. A bolo to v pôrodnici v BA 😉

mamabiba
14. nov 2011

Ale vráťme sa k pôvodnej téme. Môj názor je, že lekári by si zaslúžili viac. Nesúhlasím s tým, ako je vedený štrajk a hlavne kým je vedený. nesúhlasím s vetou, načo je im viac, však aj tak majú dosť na úplatkoch. Prestańme dávať úplatky a začnime učiť lekárov, že musia špičkovo ošetriť pacienta aj bez nich. Som za to, aby poisťovne v nemocniciach prestali odzmluvňovať a zazmluvňovať oddelenia, ale takto by mali robiť s lekármi. Príklad...viacero ľudí zahlási poisťovni, že s týmto lekároma jeho výkonom,poprípade správaním nie sú spokojní, uviedli prečo...poisťovňa to prešetrí a pokiaľ sú sťažnosti oprávnené, oznámi vedeniu nemocnice, že za tohoto doktora im nebudú úkony preplácať. Takto sa bude mať aj nemocnica záujem zbaviť sa takýchto doktorov a nahradiť ich kvalitnejšími. Ale zase...to chce peniaze, čiže za kvalitných doktorov by poisťvne platili viac, za zlých by neplatili vôbec. Viem asi lietam dakde v oblakoch, ale stále iba rozprávame o tom prečo áno a prečo nie, ale nikto zatiaľ nedal žiadny návrh ako áno.

mandragora22
14. nov 2011

@mamabiba v poriadku, nic sa nedeje, len som bola poriadne zaskocena, pretoze som sa s tebou este v diskuske nestretla a zrazu taky utok. ale beriem, OK 😉

mamka78
14. nov 2011

@labaga no nevezmú,pretože zistili,že s menším počtom lekárov sa dá pracovať a nieje ohrozený chod pracoviska 😠 ,o kvalite nehovorím.A ke´d riaditeľ musí dať peniaze na zvýšenie platov,musí nejakých prepustiť,a ke´dže títo dali sami výpove´d,nepatrí im žiadne odstupné ☹ ,ekonomika nepustí.Čítala som na nete noviny s.m.e. a ver tomu,že každý riaditeľ takto uvažuje 😝

sirinka
14. nov 2011

to je krasne, ako beznym ludom vadi zvysovanie platu lekarov...ale ze ti pani politici sami sebe zvysuju, aj ked udajne nie su penaaaze a to uz su ludia spokojni, to nikto neprotestuje.... 😔

lauritka
14. nov 2011

@sirinka nezvysia si / ze vraj / hovorili v Ta3... lebo sa to az velmi mediazovalo..
otazne je, keby sa o tom nehovorilo verejne, ci by sa to naozaj nestalo- 🙂

sirinka
14. nov 2011

@lauritka hej, lebo to je cisty vysmech obycajnych ludi....

lauritka
14. nov 2011

@sirinka uz ich terajsie platy su vysmechom 🙄 lahko sa niekomu rokuje, ked nemusi pozerat, ci isiel chlieb hore alebo kolko stoji kuracie maso.

pici
14. nov 2011

@mamabiba myslim ze to mas skreslene. ten kto vezme vsimne alebo uplatok vobec nemusi byt druhotriedny doktor. prave naopak.. by si sa cudovala ze aj kapacity beru a tie ktore neberu asi maju dostatocny plat

stela01
14. nov 2011

@lauritka akurat je vypl. paska v novom case 493 € tak to je bieda ....si myslim 🙂

lauritka
14. nov 2011

@stela01 koho vyplatna paska ?? Fica ? 🙂

stela01
14. nov 2011

@lauritka mas dojem ze fico zaraba 493 € ? ?ehm

debata je o lekaroch ci sa mylim ?

denduska
14. nov 2011

@tinki opisem ti taky bezny den mm bez sluzby - pride rano na 7.15 - maju ranne sedenie, potom si musi prejst pacientov na svojich izbach, co bolo v noci aku mali liecbu..ci vobec ziju atd...spravi si vizitu sam alebo ak je velka vizita tak s celym ansamblom.....medzitym mu uz za dverami buchaju studenti, a keby to boli len obycajni slovenski ulievaci (to berte s humorom 😀 ), ale nie, to su Nori, ktori nikdy nemeskaju a chodia na cvika s i-padom kde maju postahovane najnovsie guideliny atd a este mm aj opravia ak im povie daco inac 😅 s nimi sa serka tri hodiny a medzitym si musi riesit svojich pacientov ak treba..potom okolo obeda ide na sal robit angiografie, skonci ako kedy, ale skor nez o pol stvrtej nikdy...a vacsinou prave vtedy sa este nanominuje monitorka klinickej studie a sedia nad karisblokmi aj do siestej...to je taky "lightny" den...k tomu este jeden dva akutnych infarktov, samozrejme konzilia na inych oddeleniach, prednaska na fakulte, co je mimo nemocnice...a tak. A to ich nie je vela, su vlastne traja, ktori robia bezne na sale a ked je na den aj 14 cisel, tak je to akurat dost. Ti ostatni nie su asistenti, takze robia to iste mimo tych studentov a prednasok.

A teraz uz po sluzbe ide aspon domov..predtym sice tiez mohli chodit domov, ale odratavali im to potom z platu 😝 nie plnu sumu ale nejake %..takze nikto domov nechodil pokial nemocnica nedostala za tento "system" pokutu.
Ozaj, nebolo to tu spominane este nieco - existuje totiz take carovne slovne spojenie - cakanie na pracu = cca 10 centov za hodinu sluzby - ako kde. A to uz naozaj vysmech je 🙄

sirinka
14. nov 2011

dalsia vec je, ze ludom vadi forma strajku...a kto z vas vie, ze hasici ziadaju zvysenie platov...ze statni zamestnanci dufaju, ze im prihodia...? pokial sa to nedotkne nikoho z nas, neriesime...asi si pockame, kym hasici odmietnu jazdit k poziarom a uradnicky nam prestanu vyplacat davky....a potom budeme frflat, ze nas beru za rukojemnikov...ale bohuzial, dovtedy si ich nikto nevsimne...slovenske odbory su nesmierne slabe...

lauritka
14. nov 2011

@stela01 robim si srandu 😀

ale terajsie ohodnetenie studovanych ludi je neadekvatne, to je fakt.

zuzanka111
14. nov 2011

@tinki Ja Ti neopíšem prácu na gynekológii, ale ARO. Ak sú v robote, v nemocnici je 15 operačných sál, takže väčšina tam z nich stojí na nohách (takmer pravidelne ani nemajú šancu ísť na obed, lebo chirurg sa dá vystriedať, ale árista nemá kým). Ďalšia časť maká na oddelení, kde leží 12 pacientov v životohrozujúcom stave a traja sú tzv. urgent, čiže lietajú po celom špitáli (17 poschodí) a dávajú anestézie na gynde, chodia resuscitovať, konzultujú + dvaja robia ambulanciu.... takže tam na inšpekčke cez deň nemáš šancu nikoho nájsť, lebo všetci makajú. (viem to, lebo som tam xy krát bola).
Presne to isté sa deje počas služieb, akurát, že sú v robote iba štyria a nie 25.
Nie som si vedomá, že by oddychovali. A čo robia vo voľne? Pracujú v druhej robote. LEbo za tieto lietačky dostanú trápnu almužnu.

sirinka
14. nov 2011

@zuzanka111 akurat si myslim, ze ani ten chirurg sa nemoze dat len tak pre nic za nic vystriedat...aspon u nas to tak urcite nefungovalo....

lauritka
14. nov 2011

@zuzanka111 zmany tahal v troch sluzbach ako lekar / uz je v Cechach /... nespal pomaly tri dni. vycerpany..a taky clovek ma potom zachranovat ludsky zivot, pracoval v zachranke. tiez si nemyslim, ze by sa nudili. kazdy berie co moze-
ide to potom zase na ukor pacienta, ze sa dostane k vycerpanemu lekarovi.... nedajboze to bude anesteziolog a nepreberie ho z narkozy 😕 😔

mamabiba
14. nov 2011

@pici je to aj o skúsenostiach. Ja som sa stretla s vypýtaním alebo lepšie povedané čakaním úplatku iba raz a bol to taký arogantný blbeček, no riešila som to sťažnosťou a bol pokoj. Akonáhle sme potrebovali vážnejšie vyšetrenie alebo operáciu, nikdy som sa u odborníka nestretla s úplatkárstvom. však som písala, že je to môj názor. Podľa mňa, kapacita je ten, kto má aj vzťahy aj so zahraničím a ten by si už dával pozor aby sa náhodou také dačo nedostalo von, pretože by okamžite jeho reputácia skončila. A ten ani úplatky brať nemusí, lebo je dostatočne finančne ohodnotený. Druhou odnožou sú lekári, ktorí sú ústretoví len po úplatku, čo sa šíri medzi ľu´dmi ďalej..ten je dobrý, ale treba ho zaplatiť...to podľa môjho názoru nieje kapacita ale iba obyčajný doktor, ktorý rozdeľuje pacientov na tých čo platia a tých čo neplatia.

pici
14. nov 2011

@mamabiba a potom su take kapacity co vsimne neodmietnu :D

maggie2
14. nov 2011

@pici nielen pýtanie, ale i dávanie úplatkov je trestný čin

maggie2
14. nov 2011

@mamabiba bohužiaĺ , tak to nefunguje, že:.....brať úplatky nemusí...
..totiž kto je nenažraný pýta úplatky aj keď nemusí ....nehovoriac o trestnosti činu

tinki
14. nov 2011

@sirinka Politici sú kapitola sama o sebe. Tím by som naopak zobrala. Keď sa začal totiž spomínať ten štrajk, sama som hovorila, aby si politici dali o 200 e menej, určite by prežili a prispeli by k platu lekárom.

@zuzanka111
@denduska
takýto lekári, áno. Je ale rozdiel v akom meste, v akej nemocnici a na akom oddelení. Takže vieme kde je problém. V celom systéme zdravotníctva.
V podstate súhlasím s @mamabiba. Trebalo by to preriediť aby tí "ústretoví a usilovní" lekári nerobili ostatným reputáciu.

denduska
14. nov 2011

viete co sa stalo nam..teda mm..doniesol domov "uplatok" vo forme vina..normalne taska papierova a v nej flasa vina.....a ja som to vybrala a potom pozeram lepsie..pod flasou v tej taske bola absolutne premakanym sposobom nalepena "neviditelna" obalka a v nej sto eur...ludia su uplne ale uplne sialeni... normalne sme stali v kuchyni a pozerali na to ako telata bez slova...potom jej to vratil samozrejme.. (vino sme si nechali 😅 😅 😅 )
Kamaratka zas zazila babicku co prisla na operaciu,pripravena, uz naha, zakryta zelenou plachtou...predstavte si, babicka, so sivymi vlasmi v drdole...a zrazu vytahuje nejaku bankovku a mava nou doktorovi pred nosom....ved sla cez filter, kde ju dovtedy mala??? 😅 😅 😅 vynaliezavost nema hranic 😅

maggie2
14. nov 2011

@denduska to mi pripadá ako z toho českého komediálneho filmu, neviem si spomenúť na názov. Ale áno aj ľudia sú si na vine....ale v zásade bonboniéra a víno nie sú úplatok, to je trinkgeld 😀 (v naturáliách)

V boji proti úplatkárstvu ale skriminalizovali aj balíček kávy, viem že mnohí zamestnávateľovi musia podpísať, že sa zaväzujú neprevziať od pacienta nič, ani drobnosť, a to už je podĺa mňa trochu na hlavu, lebo bonboniéru a fľašu ( a navyše POTOM) naozaj nie je žiadny úplatok 😉

maggie2
14. nov 2011

@tinki čo tam robia? Idú im platené hodiny...Ak tam vôbec sú. Veď vieš ako to je....ráno po vizite sa to rozpŕchne, ešte tak pred obedom sa Ti pošťastí koho toho zazrieť, no a potom až do druhého dňa ich niet 😉

Najlepšie sú tzv. nočné služby...pozapisovaných lekárov aj trojmo ale nezoženieš ani jedného

zuzanka111
14. nov 2011

@tinki A ešte by som chcela podotknúť, že väčšina výpovedí je práve od anesteziológov... Presne pre toto. Takže ma dosť mrzí, ak si ľudia myslia, že bojujú tí, ktorí sú "nenažranci" a ešte chcú viac. Nie, bojujú práve tí, ktorí sú úplne na konci záujmu a majakú zo všetkých oddelení možno aj najviac. A každý vidí iba jednu vec: že pýtajú. Ale nikto sa nezamyslí nad tým, do akého šli rizika a že ho boli ochotní podstúpiť, aj keď možno prídu o prácu. Lebo v tomto systéme sa o nich nikto nezaujíma napriek xy snahám a tvária sa, akoby neexistovali. Preto mi pripadajú dosť smutné názory typu: čo by ešte chceli, veď majú dosť, majú autá, domy, úplatky... absolútne je to mimo realitu.