Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@maggie2 to viem, len som sa tu práve snažila vykresliť to, že pokiaľ budú pacienti tie úplatky dávať, dovtedy ich budú lekári brať. A je to trestné. za trestné som nepovažovala, ak PO skončení dajmetomu hospitalizácie dám sestričke kávu ako osobné poďakovanie za to, že sa o mňa príkladne starala, poprípade o člena mojej rodiny. To im podľa mňa spraví iba radosť a dá im energiu pokračovať vo svojej výbornej práci.
okrem toho ten lekár v tom odkaze odrobil ako pozerám 157,5 hodín (19 dní) a k tomu bol ešte i dva dni PN... zle to celé vidno. A okrem toho je to nástupný plat.
@pici ale vždycky lepšie než by nemal mať robotu vôbec. Ak sa mu nepáči, môže ísť robiť inšie, farmaceutického zástupcu, do zdravotníckych firiem, do politiky, môže začať podnikať v oblasti zdravotníctva a podobne. Každý absolvent má začiatky ťažké, to nepochybujem. Ja keď som v roku 1990 mala nástupný plat v prepočte na dnešné eurá tuším 45-55 eur/mesačne. Dnes tomu nerozumiem ako som mohla vtedy podotýkam SAMA vyžiť.
@pici
z úradu vlády:
Úplatok je vec alebo iné plnenie majetkovej či nemajetkovej povahy, na ktoré nie je právny nárok (§131 ods. 3 Trestného zákona). Úplatkom teda môže byť:
vec: hnuteľná (napr. peniaze, auto, šperk) alebo nehnuteľná ( napr. pozemok, byt, nebytový priestor);
plnenie majetkovej povahy (napr. oprava domu, prenajatie bytu za zvýhodnenú cenu);
plnenie nemajetkovej povahy (napr. pomoc pri doučovaní na prijímacie pohovory, prednostné vybavenie pasu alebo vodičského preukazu).
Na takúto vec či plnenie nie je právny nárok. Úplatok musí byť prijatý, žiadaný alebo daný si sľúbiť alebo sľúbený alebo poskytnutý v súvislosti s niektorým konkrétnym činom, ktorý patrí medzi trestné činy korupcie.
Za úplatok sa očakáva konanie porušujúce právne povinnosti konajúceho subjektu. Úplatkom teda nie je plnenie (na ktoré nie je inak právny nárok), za ktoré sa neočakáva konanie spočívajúce v porušovaní právnych povinností (napr. autor neformálne daruje svoju drahú knihu policajtovi, aby ho zaujal).
Presne ako sa tam píše...za úplatok sa očakáva dajaká výhoda. Ale keď ty odchádzaš napr z pôrodnice, donesieš sestričkám čokoládu, tak za to už neočakávaš nič a ani ti nič nemôžu dať, pretože ideš preč. To už nieje úplatok.
@mamabiba pozri nejdem sa hadat , rozumiem ako to ty myslis, ale ver ze keby niekto dokazoval ci to bol alebo nebol uplatok, cestu k tomu ze aj bonboniera uplatkom bola.. .chapes?
@maggie2 mags :D ale keby kazdy povedal ze moze ist robit aj nieco ine... kto by robil lekara? je to vysmech , nikto ma nepresvedci, takisto ako je vysmechom pomaly kazdeho cloveka vyplatna paska. to je ale ina tema, smutne je to v kazdej oblasti kde ludia nie su doceneny... ja sa len pytam, preco apelovat na to, ze ber alebo nehaj tak? chod robit nieco ine? nestudoval na to aby robil motaka pre farmafirmu... nie?
@mamabiba ale teraz uplne konkretny priklad. bola som v nemocke. sestrickam som dala bonbonieru kavu caje obom smenam ked som odchadzala.. bola som v nemocke o 8 mesiacov, boli tie iste sestricky, chovali sa milsie, lebo na dakovne nezabudlli... cize cakum prask, uplatene boli.. do buducna :D
@maggie2 keby kazdy sa na vsetko pozeral, ved si vedela do coho ides.. tak nikto nic neurobi, a v tejto krajine by neostalo ziveho cloveka. prestali by sa rodit deti. lebo si vsetky mamicky povedia ze naco mat deti, ked dostanes smiesnu matersku. tym padom by zavreli skolky, lebo by nikto do nich nechodil, a takto postupne by nikto vlastne nemal pracu , lebo by nemal pre koho robit, vyrabat... z pohladu " vedela si do coho ides"
napriklad ja ako ekonom ked nezarobim, napriek tomu ze mam vystudovane, mozem zmenit pracu , profesiu ked prinesie viac penazi... lenze nevykonavam tak dolezitu pracu ako lekar. nerobim z lekarov boha. ale kultivaciu si sama nedokazem zobrat, vysetrit sa sama nedokazem, vsetky diagnozy neovladam... preto si dovolim tvrdit ze su nenahraditelne profesie, medzi ktore lekar urcite patri.
uvediem priklad... nezmyselnosti.. policajt, bacchar si odkruti par rokov v base, ide do vysluhoveho dochodku, dostava velmi pekne prachy plus sa moze zamestnat cize berie dva platy... pytam sa... ci si viac cenime ludi, ktory zodpovedaju za hajzlov a vrahov, alebo ludi, ktori mozu raz v zivote rozhodnut o mojoim zdravi ?
silne mi to pripomina totalizmus : nechcite viac. vsetko co pocujete zvonku je zle, klamu vas, na zapade je to este horsie... . budte radi ze zijete 😀
@mandragora22 nedá mi, aby som nevstúpila do tejto debaty, mám muža, tiež lekár - chirurg s 2 atestáciami - na pracovnej zmluve základ 750 EUR bez služieb a riz. príplatkov, odrobené 30 rokov . Máme pôžičku a hypotéku asi ako každá rodina. Aby some mohli normálne fungovať, kedže ja som na materskej za mesiac musí urobiť 6-7 služieb, čo znamená 36 hodín v robote v kuse, to si asi neviete predstaviť, keď tu píšete o ľudoch, ktorí robia na zmeny. Denne si nosí prácu domov, doťahuje sa s pacientami a poisťovňami, nepíšem tu o tom, čo všetko v práci denne rieši. Jeho výplatná páska rovná sa páske manažéra, alebo pracovníka v banke apd. Lenže mesačne odrobené hodiny tu nejdem radšej písať. Tiež nejdem písať v akých podmienkach pracuje, ako vyzerá ich pracovné prostredie, všetko zastaralé, sociálny program žiadny. A skúste sa pozrieť na postavenie lekára v iných krajinách - všade sú braní ako špička spoločnosti - u nás žiaľ niekde dole. Toto bolo nemiestne porovnanie, že poznáte ľudí, ktorí robia na zmeny za 600 EUR v hrubom. Možno, keby bral tie úplatky ako to tu stále niekto zdôrazňuje, nemusel by makať na službách a boli by sme spolu častejšie ako rodina spolu.
tak prave ukazovali v spravach, ze ludia uz davaju inzeraty, ze ponukaju oblicku na predaj. 😨

http://www.cas.sk/clanok/210627/prvy-odvazny-uk...