Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@lauritka Takže bábo raď. Ako som písal, to keby niekto vedel, nobelovka. Nie som ekonóm ani génius, ani politik. Čo však viem nielen ja, že sa nachádzame skor na dne ako v priemere. A že sa to v kapitalizme cyklicky opakuje. A logika mi v zlých časoch hovorí, že nie vtedy sa má rozdávať, ale uskromniť. Keine panik, ono sa to určite zlepší. Horšie je to, že nikto nevie kedy. S tým Nemeckom som to pochopil, ale ozaj sa kríza lepšie prekonáva bohatšiemu ako chudobnému. A to je náš prípad. Čo by som navrhoval? Skor čo nie. Nie PLOŠNÉMU zvyšovaniu platov, dochodkov a iných prídavkov. A nie obstarávaniu alá nástenkové tendre. A nevoliť politika či stranu, ktorý/ktorá toto dopustila. A v rodine? Podobne ako v štáte - znížiť spotrebu. Je to neľudské? Može to tak vypadať, ale opak by bol nerozumný. Z uvedených dovodov neschvaľujem platové požiadavky lekárov, lebo je to ako nebezpečný precedens pre iných.
@marian2011 ja by som navrhovala aby sa zacalo setrit od najvysich 😅 dalsia otazka je ale koho volit ?? kto nezneuzije moc ??? to je sci fi 😒 platove poziadavky splnene nebudu tak ci tak, aspon urcite nie take, ako ziadali..
ale potom aka bude motivacia pre lekarov tu este ostavat v takych podmienkach, teda nie len plat ale aj dodrziavanie ZP ?? pojdu prec... a novi absolventi tiez...
@minewka - keď niekto zneužije PN, a ZÁROVEŇ dôjde v priamom súvise s touto PN ku ohrozeniu života alebo zdravia, a toto zneužitie sa objektívne dokáže, tak prosím - vyvodzuj si záverov, koľko chceš, ale neprirovnávaj to ku krádeži, je to neadekvátne. Doteraz nebol zaznamenaný žiaden takýto prípad, tobôž nie zneužitie PN (ono jedno veľmi úzko nadväzuje na druhé), takže si tu len môžme točiť reči o zneužívaní PN. Lebo takisto nevieme dokázať, či tieto PN-ky neboli len fiktívne 🙄
@suem - prečítaj si vyššie, snáď pochopíš, že toto omieľanie zneužitia PN-iek je bezpredmetné, lebo nezapríčinilo žiadne ohrozenie zdravia ani života. Prúpovídky o stratách na národnom hospodárstve sa tuším dostali "do módy" 🙄 . Ja viem, že po slovensky je ospravedlňujem sa, ale niekedy nezaškodí trochu čechizmu, že jo 😅 😉
@lauritka Koho voliť? Od r. 1989 som volil vždy to menšie zlo. Preto zase bábo raď. A tomu, aby lekári neodchádzali sa nezabráni. Ani aby prichádzali z menej platených štátov. Toto všetko sa deje nielen u lekárov, ale aj v iných profesiách. Horšie je vytrhnúť korene, ak máte rodinu. Špičkového odborníka, nielen lekára, je dnes u nás nemožné špičkovo zaplatiť. Osobne som volil od 1989 KDH, SDKÚ, SAS. Aj tentoraz s určitosťou viem, koho voliť nebudem. Prosím, neber to ako predvolebnú kortešačku, nie som členom žiadnej politickej strany. A na výber mám z dvoch strán, ktorým sa momentálne smejú. Ale sú to ľudia, o ktorých nemám vedomosti, že kradli. A to je pre mňa podstatné. Myslím, že dodržiavanie ZP v zdravotníctve bude viac sledované a uplatňované, osobne s tým súhlasím. Myslím, že keď lekári odmietnu porušovať ZP, každý primár či riaditeľ si to rozmyslí.
@marian2011 rozumiem. tiez som volila sdku. ale teraz uz som na vazkach. no najlepsie sa asi vyjadria tu pritomni lekari, ci sa naozaj da odmietnut porusovanie ZP... 😕
@marian2011 a co si rozmysli? koho da do sluzby???
@marian2011 Ono nie je pravda, že by sme nemali výkonné hospodárstvo, čo by nie. Pravda je totiž tá, že síce sa tu veľmi často porovnávame s inými krajinami, hlavne v pozitívnom zmysle, nie v tom negatívnom.
Takže, áno Nemci majú vyšší výkon hospodárstva, ale majú aj vyšší dlh verejnej správy.
Áno, ľudia tam zarobia viac, no majú aj vyššie dane a hlavne, keď je Slovák ochotný pracovať za 350 eur, prečo by mu mal dať zamestnávateľ viac (teraz nehovorím o štátnych zamestnancoch, ale súkromných, kde väčšina je hlavne zahraničných, a hlavne často práve Nemecko - čiže dobre sa žije na úkor iných, ale zase pravda, keby neboli Nemecké firmy, tak by možno ani nebolo práce, pretože Slováci - neurazte sa prosím nikto - nevedia podnikať)
Áno, v Nemecku je často lacnejšie ako u nás, no pokiaľ bude Slovák ochotný zaplatiť, čo si obchodník pýta, tak prečo by mal obchodník zlacňovať.
Takže neporovnávala by som nás ani z Nemeckom, a ani s Gréckom, čo tu dosť často znie.
A čo sa týka tých peňazí a ich krytia - prečo zrušili zlatý štandard? - pretože isté okruhy ľudí nemohli špekulovať tak ako sa špekuluje dnes. A áno, bolo by najlepšie zlikvidovať imaginárne peniaze, no iste by sa Ti nepáčilo, keby Ti zajtra ktosi škrtol peniaze na Tvoje životke, alebo na bežnom účte - to máš tiež imaginárne peniaze - ani to, čo máš v peňaženke nemá vlastne žiadnu hodnotu. Takže . . .
Inak som radšej diskusii, daj návrh na riešenie, dám ja návrh na riešenie. Zatiaľ je to celé len o osočovaní a pravdu povediac, to ma veľmi nebaví. A chytanie za slovíčka tiež nie je dobrá cesta v diskusii. 😀
@marian2011 A ešte som zabudla, výkonné hospodárstvo by sme mali ešte lepšie, keby sa všetko nerozkradlo. Zaujímavé, že čo sa predalo, tak odrazu sa tomu darí, prečo sa tomu nedarilo predtým?
" pokiaľ bude Slovák ochotný zaplatiť, čo si obchodník pýta, tak prečo by mal obchodník zlacňovať. " 😉 si trafila klinec po hlavicke.
@marian2011 Až teraz som si všimla, že si vlastne asi žena 😀 . Sorry, akosi som nepozrela na obrázok vedľa, ale len podľa nicku - dúfam, že som neurazila - sorry 🙂
@lauritka Je to tak, a kedysi mi to potvrdil jeden z mojich klientov, keď som sa ho pýtala na jeho výrobok, prečo je to u nás také drahé a v jeho krajine to stojí polovicu? Odpoveď som presne dostala takú, že predsa keď to dokáže predať za takú vysokú cenu, prečo by to tak nepredal - išiel by predsa sám proti sebe - a paradoxom je to, že práve tento dotyčný klient zamestnáva ľudí za minimálnu mzdu - takže . . . .
@andreah25
1) dôležitý dôvod je PNka, prečo nebol v práci. Riadne vypísaná. Ako by sa asi tak dala PNka spochybniť? Aké dôsledky sa vyvodia? Pokuta? Výpoveď?
3) U nás predsa všetko musí byť schválené parlamentom. Nemáme tu diktatúru. To bolo potrebné špeciálne o tom hovoriť? Okrem toho to viac krát v tlačovke odznelo, že sa to musí najprv schváliť.
4) Viackrát sa tu zvaľuje vina na vládu, že to neriešila. Pýtam sa, ako to mala riešiť, keď lekári sa chceli vrátiť späť? Ako mali nemocnice prijímať nových lekárov?
5) Nešaškuj tu s presnými číslami - samozrejme, že neviem to napísať presne a ty to veľmi dobre vieš - ale nebavíme sa tu o presnej sume, ale o tom, či škoda vznikla, alebo nie - a tá vznikne, ako pri hociakom štrajku všade na svete - ale tak čo ja viem - už len napr. inzercia na profesii sk niečo stojí, administratíva a papierovačky, preplatenie falošnej a neoprávnenej PNky (pričom jej neoprávnenosť tu nikto nikdy nezistí, vzhľadom na náš úžasný systém, ktorí tvoria práve lekári), duplicita opätovných predoperačných vyšetrení a opätovné preplatenie, atď...
6.) Od čoho sa dištancovali - napríklad od právoplatnosti svojej výpovede. Prečo potrebovali mať zakotvené v memorande, že sa VŠETCI majú vrátiť na svoje miesta? Kde je opätovné výberové konanie? Kde je možnosť a voľná ruka zamestnávateľa napr sa zbaviť nemožného zamestnanca, resp. možnosť zamestnávateľa využiť a prijať ponúknutú výpoveď?
A keď je zemetrasenie a lekára prinútia k práci proti jeho vôli? Potom čo? Musím rešpektovať, že je unavený, nasratý, alebo čo ja viem čo?že musí robiť aj keď sa mu nechce?
Ak podal výpoveď - prečo po skončení štrajku potrebuje mať na papieri, že bude prijatý so všetkými poctami späť? Kde je nejaké "riziko podnikania"?
A ak boli lekári tak nespokojní a nútení pracovať nadčasy - vtedy ma neoperoval nahnevaný, unavený a frustrovaný chirurg?
Výnimočný stav by netrval donekonečna, ak na jednej strane operujem tým, že som v spoločnosti nenahraditeľný, ak si bez akejkoľvek pokory vezmem ako rukojemníka pacienta, aby som to dokázal a vymývam mu arogantne mozog, že mu to vlastne držím nôž pod krkom pre jeho dobro, potom musím očakávať, že sa vydieraná strana búri a bude sa snažiť všemožne zmierniť dôsledky tohto vydierania.
Lekári boli príčinou toho, že sa to dohnalo až do takého extrému a prijali sa extrémne opatrenia. Zvýšenie platov im odsúhlasili. AK by sa po 300ečkovo odsúhlasení sporili už len na právnom zabezpečení tohto navýšenia - to by menilo situáciu. Ale oni sa sporili hlavne o výške sumy.
Miesto veľkých očí si mali poriadne ošetriť svojich 300eur.
A mimochodom - ešte raz to napíšem, ja ako občan tohto štátu som proti zastaveniu transformácie nemocníc - a nechápem, ako môže 2000 ľudí hovoriť za 5 miliónov obyvateľov Slovenska. A ako môže hovoriť aj za mňa.
@minewka Takže:
1) overenie falošnej PN-ky by podľa mňa nemal byť taký problém - napr. aj mňa prišli skontrolovať zo sociálky či som skutočne doma na pn alebo nie, taktiež niekto mu tú pn-ku predsa vystavil a podpísal - zistím u dotyčného diagnózu - overím si ju, či je to skutočne tak. Beriem, že niektorí isto využili pn neprávom, no sú aj takí, čo skutočne, no médiá robia svoje. . . .
2) Asi bolo treba o tom hovoriť, pretože tak ako som to nevedela, tak to isto nevedeli ani lekári. A nie všetko sa schvaľuje parlamentom. Kedy sa parlamentom schvaľovali platy štátnych úradníkov? Neviem o tom. Ale dobre, budiš, neštandardná situácia = neštandardný postup. Mohli to však povedať narovinu: áno dohodneme sa na memorande, musí však ešte prejsť parlamentom. A ešte, keď od začiatku bolo jasné, že ho musí schváliť parlament, prečo s ním robili také ťahanice? - veď vedia predsa, že v parlamente neprejde, či?
3) Vždy sa dá prijať zamestnanec na dobu určitú, na zastupovanie a pod. Toto nie je výhovorka, že sa lekári chceli vrátiť späť a tak nemohli zamestnať nikoho iného.
4) škody nevznikli vinou lekára, ak vznikli tak vinou neschopnosti vedenia nemocnice a áno, aj neschopnosťou vlády, aj keď sa Ti to nepáči, je to tak, v tomto môj názor nezmeníš
5) od právoplatnosti výpovede sa nedištancovali samotní lekári, ale odbory - ako som povedala, celá kauza sa spolitizovala a s bežnými lekármi nemala už nič spoločné. A neviem o tom, že v memorande je podmienka návratu. Myslím, že to bola len dohoda vlády s LOZ. Ak sa mýlim tak sorry.
6) Samozrejme, že by lekár neodmietol prísť, keď dôjde k nejakej katastrofe. Takého ľahostajného lekára nepoznám. Je pravda, že isto by sa mu možno nechcelo, no nikdy by neodmietol. A preto porovnávať nanútenú prácu vyhlásením núdzového stavu s katastrofou mi príde pritiahnuté za vlasy.
7) Áno, núdzový stav by bol max. 90 dní. A čo potom, keby aj tak situáciu nevyriešili? Ďalší núdzový stav?
Inak to arogantné vymývanie mozgov robia médiá, nie lekári. Keby nebolo médií, možno by bežný občan ani nezistil, že v nemocnici je nejaký núdzový stav.
8) Ako to, že odsúhlasili navýšenie, keď v podstate ešte neodsúhlasili? Má snáď nejaký lekár dnes vyšší plat o 300 eur? Alebo má aspoň zmluvu platnú od nejakého dátumu, že bude mať tých 300 eur? Nemá, takže nič neodsúhlasili.
9) Ja nie som proti transformácii nemocníc, ja som proti tomu, ako špinavo sa to zase robí a za ďalšie, ak dôjde k transformácii, tak po cca 3 rokoch sa Ťa potom spýtam, koľko Ti to ubralo z peňaženky a či si stále spokojná s tým, že k transformácii došlo.
10) Nikto sa Ťa nepýta na to, či chceš napr. rodičovský len 190 eur, či si chceš priplácať za lieky, či si chceš platiť školné, či chceš platiť dane, či chceš platiť DPH, či chceš a koľko chceš platiť plyn a elektriku a vodu, či chceš cestovať autom, alebo kvôli drahému benzínu radšej busom. Prečo by sa Ťa mal niekto pýtať na transformáciu nemocníc?
@katja78 samozrejme, všetky PNky boli úplne opodstatnené. Ale no tak. Ešte nás o tom chvíľočku presviedčaj.
Veľmi dobre vieš, že to, či PNka bola oprávnená alebo nie, sa dá len veľmi ťažko dokázať. A rovnako veľmi dobre vieš, že tie PNky boli podvod. Ma skutočne zaujíma, prečo to otvorene nechceš priznať.
Môj príklad bol veľmi dobrý - mne je šuma fuk, či následom PNky dôjde k ohrozeniu niekoho zdravia - a celom isto dôjde - už len posunutie operácie môže nepriamo zhoršiť zdravotný stav - nijak to nemení fakt, že tie PNky boli podvod a zneužitie systému.
@katja78 hej, nemám ten pocit, bolo aj lepšie. Musím ale priznať, že @marian2011 ma dosť dostávala do úzkych - takže s ňou by som rada diskutovala formou návrh/protinávrh - a možno by z toho bola i politická strana, na ktorú tak tlačí 😀
mimochodom tiez mi to nie je jasne s tym memorandom, lebo je to v podstate podpisany blud, kedze ziadne zaruky nikomu nedali ?? takze dobre vedeli, ze to este musi schvalovat parlament ,?? ak ano, aky vyznam mali potom sluby a podpisy ked nemohli vediet, ci predlozene navrhy parlament schvali ablebo nie. 😕
Alebo im slubili, ze budu mat podporu v hlasovani ??
@minewka - ako keby si zastala v čase na dátume 1.12.2011 😅 dnes je práveže overovanie oprávnenosti PN-iek úplne bezpredmetné, či Ty alebo ja to zhodnotíme tak alebo onak, fakticky nedošlo k ohrozeniu života a zdravia občanov a to je to podstatné, stavy zhodnotené ako odkladné sa za pár dní či týždňov nezhoršia tak, žeby došlo k ohrozeniu zdravia alebo života...Keby aj PN-ky nepodal nikto, myslíš, žeby bolo správnejšie (zákonne správnejšie), aby lekári bez pracovnej zmluvy cítiaci sa vyvíjajúcou sa situáciou pod psa, šli do roboty, keď aj sedliackym rozumom je pochopiteľné, že núdzový stav bol vyhlásený protiústavne? Pre neschopnosť kompetentných komunikovať?
@andreah25
ale no taaaaaaaaaaaak...
1.) Ty nie si lekár a neštrajkuješ pre blaho svojich kolegov. Kontrolu zo sociálky si mala len pre to, či sedíš doma na zadku a dodržiavaš vychádzky. Určite ti nikto zo sociálky nemeral napr. teplotu.
Príklad - príde dr za kamošom dr - počuj, hrozne ma seklo ...dr odpovie..juuuj..fakt ťa hrozne seklo - nariadi kľud na ľôžku, suché teplo, predpíše dorsiflex, poprípade akože dá obstrek - pán dr pekne pôjde domov, o 2 dni zrazu seknutie prejde a bude všetko s kostolným poriadkom.
Ako by sa asi tak dalo dokázať, že to pravda nebola?
Alebo taká náhla migréna?
Vysoká teplota, kašeľ?
2.) Ja osobne viem, že všetko schvaľuje parlament...ako by to inak fungovalo? že Radičová ráno vstane a povie si: "Hmmm....rozhodla som sa, že zvýšim plat lekárom o 500,-EUR - šibne sa čarovným prútikom a je to?Alebo to povedzme aj napíše na papier, že ja, Iveta Radičová som sa sama z vlastne vôle rozhodla, že zvýšim platy lekárom (hasičom, učiteľom, atď) o 500,EUR - staň sa vôľa moja?
A nemyslím si, že to niekto vie, či to prejde, či nie. Už teraz je to otázka predvolebného boja.
Z memoranda LOZ:
2.1 Vláda Slovenskej republiky sa zaväzuje najneskôr do 31.12.2012, zabezpečiť prijatie takých legislatívnych a organizačných opatrení, aby sa najneskôr do konca roka 2013 reálne v praxi uplatňoval klasifikačný systém spolu so stanovením výšky úhrady za jednotlivé výkony poskytnutej zdravotnej starostlivosti v súlade so zákonom č. 18/1996 Z. z. o cenách.
Ak ide o legislatívne zmeny - tak všetko ide cez parlament.
3.1 Vláda poverí ministra zdravotníctva aby prostredníctvom poslancov Národnej rady SR najneskôr do 16.12.2011 predložil na schválenie Národnej rade Slovenskej republiky návrh novelizácie zákona č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti v znení zmien a doplnkov, ktorým navrhne zrušenie § 84 až 91 zákona. Vláda SR za zaväzuje nerealizovať predmetné ustanovenia zákona, teda nerealizovať zmenu štátnych organizácií poskytujúcich zdravotnú starostlivosť na akciové spoločnosti až do rozhodnutia NR SR o vyššie uvedenom návrhu. Vláda uvedený návrh zákona bezodkladne predloží v skrátenom legislatívnom konaní alebo poslaneckým návrhom novely zákona prostredníctvom nepriamej novely, tak aby bol schválený najneskôr do 16.12.2011.
"aby predložil na schválenie Národnej rade"
Nejak nerozumiem, ako to nevedeli, keď vzhľadom na ich vlastné memorandum o tom píšu.
3.) To je skutočne veľmi ekonomické opatrenie mať prijatých 2 ľudí, kde stačí jeden. čo tak nech ten, kto výpoveď dal, pekne čaká napr. rok - kým uplynie tá doba určitá?
4. )Ja si myslím, že vznikla AJ zo strany lekárov (ale nielen)
5.)MEMORANDUM LOZ:Zabezpečenie prijatia všetkých lekárov, ktorí podali výpoveď 5.1 Vláda sa zaväzuje uložiť riaditeľom zdravotníckych zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, aby v záujme obnovenia stability systému poskytovania zdravotnej starostlivosti súhlasili so späťvzatím výpovede z pracovného pomeru všetkých lekárov, ktorí podali výpoveď a požiadajú o späťvzatie výpovede, a to so zachovaním ich pracovného zaradenia pred podaním výpovede. 5.2 Vláda sa zaväzuje vyzvať všetkých zriaďovateľov zdravotníckych organizácii, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, aby v záujme stability systému poskytovania zdravotnej starostlivosti uložili štatutárnym orgánom zdravotníckych zariadení, aby súhlasili so späťvzatím výpovede z pracovného pomeru všetkých lekárov, ktorí podali výpoveď a výpoveď zoberú späť a to so zachovaním ich pracovného zaradenia pred podaním výpovede.
6.) Otázka nebola, či by prišiel alebo nie - ale smerovalo to k tvojmu - že by ma operoval z donútenia a naštvaný.
7.) A ak mi zamietnu operáciu - a zdôvodnia mi to štrajkom, aby si by som na ten núdzový stav prišla aj sama, bez médií.
8.) Aké majú podpísané lekári pracovné zmluvy? čo v nich je? Je tam aj presné platové ohodnotenie: Ta dostali alebo nedostali to zvýšenie?
9.) OK, opýtaj sa. Myslím, že mi to vezme rovnako, ako u súkromného, či neštátneho lekára. Ale opýtaj sa ma prosím, ako som spokojná s prístupom a službami, vybavením a prístrojmi.
10.) Nikto sa ma to nepýta - ale sama si aspoň určujem smer, ktorým chcem kráčať tým, koho volím. A nevolím odborárskych bossov.

http://www.jetotak.sk/editorial/vzbura-lekarov-...