Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
andreah25, českých lekárov nemusí zaplatiť nikto? Pacientovi, kto mal naplánovanú operáciu a prišiel 30+30 km tam a nazad to kto preplatí? A ďalšie predoperačné vyšetrenia? A sanitky, ktoré prevážali z nemocnice do nemocnice? A zbytočné telefonáty? A pracovníčky infoliniek? A vytvorenie zmlúv, pracovné stretnutia...............To nechceš vidieť? A keď si myslíš, že je politika jednoduchá, opakujem: vytvor politický program, získaj sympatizantov, zafinancuj ale hlavne PRESAĎ tie Tvoje romantické predstavy o spravodlivosti.
""""o úplatkoch, to nie je príjem lekára - to je šedá ekonomika, s ktorou treba skoncovať a skoncovať sa s ňou dá tak, že konečne ľudia prestanú dávať úplatky!!! """" A koho príjem, ak nie lekára. to je? Podľa Tvojej "logiky" za úplatky možu pacienti-preto ich možu prijať. Bez slov. """" Riešenie krízy a teda celkovo aj štrajku je jednoduché, dať ľuďom zarobiť, ľudia budú míňať na spotrebu a služby, tým sa zvýši dopyt, stúpne výroba, vzniknú pracovné miesta, stúpa ekonomik""""Prepáč, toto je laické a populistické. Ak vieš ako na to, napíš. Lebo zvýšiť platy tým, že buď natlačíme ďalšie peniaze, je nezmysel. Rovnaký, ako zvýšiť VŠETKÝM platy /alebo LEN lekárom?/ z toho, že sa uberie neviem akým kľúčom z výstavby diaľníc, škol, z kultúry a ja neviem ešte z čoho. A ešte nezabudnime na dochodcov a mamičkám na materské. Daj si tú prácu, vynásob počet obyvateľov krát sumou, o ktorú chceš zvýšiť platy /ozaj, o koľko?/ aká Ti vyjde suma mesačne a ročne a potom sa možeme baviť o Tvojej "ekonomickej" predstave. Je hrozná!
@katja78 no ja som ako prvu vystudovala pedagogicku aj som to isty cas robila ale naozajto bolo slabo platene povolanie tak som si urobila este fei a s tym sa zivim a tato praca /ktora sa da robit aj z domu/ mi umoznuje pracovat aj pre neziskovku a veru pri tom neraz riskujem tak ako lekar nejake tie parazity a pod. nanestastie aj my sa stretavame s tym ze idu kvanta penazi niekam a v konecnom dosledku ani nepridu tam kde su urcene a tratia sa po ceste /ako je to v zdravotnictve/ ludia co robia v tejto oblasti su tak ako lekari platovo poddimenzovani a prepracovani ale co sa da robit kazdy robi co moze a ano vela veci sa nam nepaci ale neriesime to na ukor tych najbezbranejsich ale vzdy ked maju garantovane iste bezpecie
ale pravdou je ze toto by som si nemohla dovolit robit ak by som nemala svoju normalnu pracu ktora je primerane ohodnotena
@maznacik007 - to, že akútna zdravotná starostlivosť bola za ten kritický čas zabezpečená, je zásluha lekárov.
To, že bola zabezpečená jedine tá, je zodpovednosť vedenia zdravotníctva a vlády.
To, či skutočne boli PN zneužívané a v akej miere, či skôr neboli len fiktívne, v tejto chvíli nie je známe, ale vzhľadom k tomu, že nedošlo k ohrozeniu života a zdravia pacienta (doteraz nie je verejnosti známe), kladie túto otázku do roviny morálnej. A tam nemá dosah ani pacient, ani minister. Jedine Boh.
znova je na TA3live rokovanie o našej téme , teda Smer som nikdy nevolila,ale teraz hovoria rozumne .....
moj názor.lekári patria,patrili a budu patriť medzi bohatších ludi,aj ked im vláda nezvýši platy.poznám v mojej rodine človeka,ktorý už tolko zaplatil do vrecka lekárom,len aby sa dostal na OP ktorá bola nevyhnutná.
a ešte najnovší prípad.jednej mojej známej,jej dcérke vo veku 5 týž.pichli pri hospitalizácii,obyč.refluxu u dieťatka antibiotiká ktoré vobec nemala dostať.boli pred druhé dieťa.stalo sa to minulý týž.Za takúto prácu chcú vyššie platy..A čo ostatní ludia.nevykonávaju si snád svoju prácu dostatočne.kto zvýši im.????
@maznacik007 Nie som ani lekár, ani právnik.
Čítala som si však celú ústavu a nikde nie je napísané, že lekári nemôžu štrajkovať - teda, čo nie je zakázané, je dovolené.
V stati, ktorú si sem uviedla, je uvedené, že je možné im právo na štrajk obmedziť - nie je písané zakázať. Obmedziť znamená, že môžeš, ale za istých podmienok. Vláda však štrajk nijako neobmedzila a ani im ho nezákazala. Obmedzený teda nebol z dôvodu, že to brali na ľahkú váhu, to však nie je problém lekárov.
Čiže žiaden vyhlásený štrajk zdravotníkov nie je nezákonný!!! Môže byť obmedzený istými podmienkami, čo sa v tomto prípade nestalo. A vrámci štrajku dali výpovede, takže výpovede neboli náhrada za štrajk.
@marian2011 Ja Ti musím uznať, skutočne vieš prekrúcať slová. Ale:
1) pacienti nemuseli byť prevážaný kade tade, a nemuseli sa točiť 60 km kvôli zrušenej operácií keby fungovala informovanosť, t.j. čo je lacnejšie -zavolať pacientovi nechoďte, lebo Vás nebudeme operovať, alebo však nech príde, pošleme ho domov? Dúfam, že vieš počítať, keď útočíš na moju matematiku 🙂
2)nemontuj tu pracovníčky infoliniek, keď sa preberá zdravotníctvo - a mimochodom telekomunikácie sú jedny z najziskovejších odvetví keď už sa bavíme o pracovníčkach infoliniek
3) Nepovedala som nič o tlačení peňazí. Peňazí je v ekonomike dosť, len sú nesprávne rozdelené. Presnejšie 95% bohatstva vlastní 5% obyvateľov. Takže ok, som laik a populista.
4) Tvoj návrh je zobrať peniaze z diaľníc, kultúry, školstva . . . .? Neviem, že by aj tieto časti hospodárstva vo veľkej časti fungovali správne. To však neznamená, že tam nie sú peniaze. Sú tam peniaze, dostatok peňazí, len zase neplynú tam kde majú.
5) Tvoja ekonomická predstava je tá, že všetkých obyvateľov štátu platí štát? Budem prekrúcať ako Ty.
6) Ja mám vytvoriť politickú stranu a ísť s návrhmi do vlády, a čo Ty. Aké sú Tvoje návrhy? Pracujeme za minimálne mzdy, nič nechcime navyše, ale vlastne chcime, odobrať ostatných občanom právo na to, aby sa mali lepšie? To je Tvoj politický cieľ? Kde sú Tvoje návrhy, mojich návrhov (podľa Teba laických a populistických) tu už niekoľko odznelo.
No poďme na to, som zvedavá. Keď sa aspoň v niečom zhodneme, vezmem Ťa do mojej 😀 strany
@andreah25 nie si objektívna.
1.) Lekári neboli na svojom pracovisku - a to aj tí, ktorí boli vo výpovednej lehote, či výpoveď stiahli!
Nerešpektovali výnimočný stav - ktorý tiež nemal trvať do nekonečna.
či boli doma na telefóne a či by boli bývali došli, keby sa niečo stalo - keby bolo keby, boli by sme v nebi.
V práci neboli.
2.) PNky boli falošné, bol to podvod. Ktorý podvod je morálnejší? Podvod s PNkou, či podvod vlády?
3.) Tak, ako má lekár slobodnú vôľu vyjadriť sa, tak , ako môže podať výpoveď (hoci hromadne organizovanú), rovnako sa predsa v morálnej a demokratickej spoločnosti môže poslanec slobodne rozhodnúť, či súhlasí s memorandom, alebo nesúhlasí. Alebo to tak nie je? Poslanec musí súhlasiť s premiérkou? Poslanec nemá právo vyjadriť svoj názor?
4.) Ty ako zamestnávateľ, resp. vedenie nemocnice by si prijala nového lekára, ak vieš, že štrajkujúci lekári sa žiadajú vrátiť späť - na rovnaké pozície - a to aj napriek tomu, že im výpovedná lehota vypršala a sú nezamestnaní?
To všetci sme si rovní, alebo sú rovní a rovnejší?
5.) Jednoznačne súhlasím s tým, že lekári pri svojom štrajku škody narobili.
6.) To nie je len tak, niečo spustiť a potom sa dištancovať od následkov. Každý sme zodpovedný za svoje činy a to aj za všetky dôsledky, ktoré z našich činov vyplynú.
@katja78 "To, či skutočne boli PN zneužívané a v akej miere, či skôr neboli len fiktívne, v tejto chvíli nie je známe, ale vzhľadom k tomu, že nedošlo k ohrozeniu života a zdravia pacienta (doteraz nie je verejnosti známe), kladie túto otázku do roviny morálnej. A tam nemá dosah ani pacient, ani minister. Jedine Boh."
Ty nevieš rozlíšiť čo je morálne a čo nie je?
Jedine Boh?
Spoločnosť nevie trestať nemorálny skutok?
Jedine Boh?
Keď ma niekto okradne, ale nezbije ma, ani neohrozí moje zdravie - tak sa jeho krádež stavia do roviny morálnej - a tam má dosah jedine Boh??
Ale no taaaaaaaak...
@minewka
1)Pokiaľ nebol lekár na pracovisku počas plynúcej výpovednej lehoty alebo ten čo výpoveď stiahol, tak tam sú dôležité dôvody prečo tam nebol. Tzn. ak svojvoľne nebol na pracovisku, tak toto riešia pracovnoprávne vzťahy a voči takémuto lekárovi majú byť vyvodené dôsledky tak ako voči bežnému zamestnancovi.
Ak však neboli na pracovisku z dôvodu čerpania dovolenky počas výpovednej lehoty, tak je to v poriadku a je to štandardný postup v prípade zamestnanca, ktorý dal výpoveď, má veľa dovolenky a zamestnávateľ mu ju odmieta preplatiť, má teda nárok si ju vyčerpať. Takže za toto nemôžete trestať žiadneho lekára. Je to úplne bežné. Ak však platí to prvé, čo som uviedla, tak tam jednoznačne treba voči takým lekárom vyvodiť dôsledky.
2) či je morálnejšia falošná PN alebo klamstvo vlády - to nejdem posudzovať, pretože by to nedopadlo dobre.
3) samozrejme má poslanec právo na slobodnú voľbu, tu nejde o to, tu ide o tom, prečo to nebolo povedané, že to musí byť poslancami schválené? Pretože si len naťahujú čas a oblbujú ľudí. Iný dôvod v tom nevidím. Buď nech teda neakceptujú ich požiadavky, alebo dobre akceptujú, ale bez zbytočného naťahovania a robenia si blbcov z lekárov a taktiež v podstate z nás všetkých. Len o to mi ide.
4) tomu Tvojmu 4 bodu nerozumiem. Teda neviem ako myslíš to rovní a rovnejší v spojitosti s novým lekárom a s lekárom, čo sa chce vrátiť späť - prepáč, ale vôbec nechápem 🙂
5) aké škody presne lekári narobili, ako som tu už niekde písala, chcem presné čísla . . .
6) áno, sme zodpovední za svoje rozhodnutia a za následky z toho plynúce. Ale od akých následkov sa lekári dištancovali?
Nikto ste sa na to celé nepozreli z pohľadu, čo keby som ja v takej situácii a niekto by ma do niečoho nútil. Predstav si, že Teba ako zamestnanca by donútili byť v práci proti svojej vôli a po uplynutí výpovede. Ako by si pracovala? Plnohodnotne? Spokojne? Týmto Ti chcem naznačiť len to, že byť operovaná nahnevaným a donúteným lekárom do niečoho, neviem, asi nie.
@andreah25,skúsim ešte raz. Českých lekárov kto zaplatí? Zriadenie a prevádzkovanie informačných liniek o stave v nemocniciach kto?/to sú tie infolinky, čo si nerozumela o aké ide/. Telefonáty, že nemajú chodiť na operáciu? Telefonáty pacientov o operáciách, právnikov na vyhotovenie nových pracovných zmlúv sú zadarmo? Telefonovanie z nemocnice do nemocnice, kde sú voľné miesta s lekárom plus dovoz a cesta nazad, to bolo zadarmo? Zvolanie a zasadania rady obrany štátu? Ďalšie predoperačné vyšetrenia? Zase výdaje, aj pre pacientov, lebo musia cestovať, dovolenkovať.Stresy najma pre starých ľudí a mamičky s deťmi. Stres aj pre lekárov, ktorí "neochoreli", to nie je škoda, aj keď nie materiálna? Stratený čas, stratené dovolenky.Zase nič? Zase nechápeš?
Píšeš: """Politika vôbec nie je ťažká vedná disciplína, práve naopak, nič jednoduchšie neexistuje.""" Skús to, dostaň sa do parlamentu. Znovu to isté, čo som písal od napísaní programu po jeho presadenie.
Píšeš: """Riešenie krízy a teda celkovo aj štrajku je jednoduché, dať ľuďom zarobiť, ľudia budú míňať na spotrebu a služby, tým sa zvýši dopyt...""" Toto nepresadzovali ani komunisti, a ani jedna z doterajších vlád, pretože to je ekonomická samovražda. Takto to nefunguje. Keby áno, urobili by to dávno nielen v Grécku, ale aj inde. Dá sa to krátkodobo. Napr. šrotovným či vytlačením inflačných peňazí. Prepáč, to si riadne prestrelila, to je ekonomický diletantizmus.Musím Ti len znovu napísať: Daj si tú prácu, vynásob počet obyvateľov krát sumou, o ktorú chceš zvýšiť platy, krát počet mesiacov a uvidíš, či je to reálna suma či cesta. Dochodcovia by potrebovali zvýšit od 0 do 300 EUR, mamičky - to Ti napíšu najlepšie oni, o lekároch vieme o koľko, učiteľov, spýtaj sa, spočítaj a potom si uvedomíš, čo si napísala.O odvetviach píšeš: """Sú tam peniaze, dostatok peňazí...""" Čo si ekonómka, že to vieš tak presne? Koľko je to """dostatok peňazí"""? Píšeš: ""Kde sú Tvoje návrhy.""" Keby mal niekto patent na vyriešenie problémov, dostal by Nobelovku a na svete by neexistovali krízy. Takže, ako nemáš Ty, nemám ani ja REÁLNY návrh, ako vyriešiť súčasnú krízu. A vzhľadom na to, že kríza trvá dlhšie a ešte bude, taký človek sa ešte nenarodil. Preto buď realistkou. Takže zase na začiatok, lekári síce pýtajú sčasti to, čo si zaslúžia, ale v nesprávnom čase, nesprávnou a veľmi nebezpečnou formou a v nereálnej veľkosti.
@andreah25 veď Ti to minewka celkom zrozumiteľne napísala: """ v morálnej a demokratickej spoločnosti môže poslanec slobodne rozhodnúť, či súhlasí s memorandom, alebo nesúhlasí.""" Navyše, je to ich povinnosť. Veď sme ich na to zvolili. To vás akosi zaskočilo? To neovládate naše zákony? A nikto Ťa nenúti, aby si pracovala v zdravotníctve. Ak sa Ti tam nepáči, odíď do zahraničia alebo do iného oboru. Dnes tak robí množstvo ľudí.
@katja78
1. nehovori sa "omluvam" ale ospravedlnujem
2. uz dobre 3 tyzdne stale dokola blaboces o pravach lekarov, len na vase povinnosti zabudas.
3. PN boli zneuzite, co nevylucilo ani LOZ.
@andreah25 Iba pripomienka: Cerpanie dovolenky nie je len na voli zamestnanca, musi s nou suhlasit zamestnavatel. Ci v nemocniciach nefunguju dovolenkove listky, ktore musi nadriadeny podpisat. Nevycerpana dovolenka sa pri ukonceni PP preplaca.
@marian2011 Všetko čo píšeš, že kto to zaplatí, by nebolo potrebné riešiť, keby nebola podcenená situácia. Takže, nebolo by potrebné myslieť na to, kto to zaplatí. Chceš snáď povedať, že za všetko môžu lekári? Takže áno. Môžu aj za krízu aká dnes je, a nech teda žiadajú aj ostatní zvýšenie platov a kríza sa ešte prehĺbi ak im ich dajú.
Vieš ako vôbec vznikla kríza čo k nám prišla ešte v roku 2008? Nebolo to kvôli platom. Ani Grécko nezbankrotovalo kvôli platom. Kríza je tu pre špekulácie istého kruhu ľudí, kvôli vidine vysokého zisku ďalšieho kruhu istých ľudí, kvôli nenažranosti ďalšieho istého kruhu ľudí, kvôli zneužívaniu dier v zákonoch pri finančných machináciách a pod. Samozrejme všetko za účasti politikov štátov a ich vreciek, za účasti vrcholového manažmentu bánk, istých spoločností a za účasti finančných skupín ovplyvňujúcich svojim lobingom vládnuce strany a takto môžem pokračovať donekonečna . . . Takže platy nie sú problém. Šrotovné bola hovadina, samozrejme to pomohlo len krátkodobo - to súhlasím. No slušný plat je dlhodobá záležitosť, nie krátkodobá.
A čo iné pomôže ekonomike ak nie spotreba??? A čo iné pomôže spotrebe ak nie dostatočný príjem na túto spotrebu??? Som teda ekonomicky úplne mimo, čo už. 😢
@marian2011 Prepáč, neznalosť zákona ma neospravedlňuje.
Áno, zaskočilo ma to. Neboj, nabudúce sa to už nestane.
@suem s tým súhlasím, lenže viem podľa seba, že nechcú dovolenky preplácať, a tak je zamestnávateľ radšej, aby si ju zamestnanec vybral.
Ak by však nemocnica s dovolenkou lekára nesúhlasila, nemala mu ju dať. Prečo ju teda lekári mali?
Tam je v celom toľko zákulisných vecí, čo sa mi ani nedozvieme. A bohužiaľ, je to už veľmi spolitizované.
@andreah25 Ale nemocnica dovolenku nedala, lekari nahlasili, ze nepridu, lebo "si" cerpu dovolenku. Keby sa celej tejto situacie chytila sikovna pravnicka kancelaria, som si ista, ze by mnohi lekari neobisli tak dobre ako teraz. Vela veci sa "zabudlo", lebo podla memoranda sa maju vratit na svoje miesta. Neviem si vsak predstavit fungovanie s kolegom, od ktoreho mozem cakat, ze nepride jedno rano do prace a zahlasi , ze "si" berie dovolenku 2 tyzdne. To musi byt uplna slast 😖
@andreah25 Píšeš: """Prepáč, neznalosť zákona ma neospravedlňuje.
Áno, zaskočilo ma to. Neboj, nabudúce sa to už nestane."""Mňa pri tejto vete dosť zamrazilo!
Cítim z toho nevyslovenú hrozbu. To tiež hovorí o charaktere lekára. Aj z takýchto slov by si mala vziať vláda ponaučenie a pripraviť sa na to. Lebo vydieračom sa neustupuje, to platí na celom svete.
@andreah25 Tak si konečne nepriamo súhlasila, že škody vznikli, len si to nepriznala otvorene. Škoda. Ale veď ja s Tebou súhlasím, že,ako píšeš: """A čo iné pomôže ekonomike ak nie spotreba???""". Len musíš povedať aj B :
ak je to niečim kryté. Teda peniazmi. Nie tými virtuálnymi, ktorými stále operuješ. Reálnymi. Ak by bola štátna kasa plná a štát bez dlžob, bolo by NEZODPOVEDNÉ, aby vláda nepridala dochodcom, mamičkám na materskej, a ostatným. Ak je ale v kase málo a dlžob veľa, potom je nezodpovedné od lekárov, že toľko pýtajú. Keby všetci podmienili zvýšenie platov takým nezodpovedným a nebezpečným sposobom ako lekári, tak republika skrachuje. A v tomto prístupe vidím jednanie lekárov ako egoistické. Len nám! A po nás potopa.
@suem ohladne poskytnutia prvej pomoci
http://www.minv.sk/?co-robit-v-pripade-nehody
http://kurzprvejpomoci.sk/kurz-prvej-pomoci
@marian2011 nikde nie je statna kasa plna, kazda krajina ma dlhy. Nemecko dokonca 80% HDP, co som zachytila..
Ale je to chyba obcanov ?? Oni si volia zastupitelov, aby hospodarili v tejto krajine, Ale ak sa tu tolko rokov beztrestne kradne, lebo este aj tie sudy su podplatene, tak potom statna kasa sa nenaplni nikdy , ani z polovice. Obycajneho obcana daju na exekuciu kvoli nezaplateniu Dpmk. Milionove kauzy zostanu bez potrestania vinnikov a tahaju sa cele roky... Tak kde je spravodlivost ?? Nie je a ani nebude. Dalsia vec, ak budu ludia stale ticho, tak to zase len podnieti tych " hore" aby na nich uvalili este vacsie platby.
A v tom ma
@andreah25 pravdu, ak budu nizke mzdy, bude aj nizka spotrebna sila obyvatelstva. Cize vlastne si sami pod sebou pilia konar, zvysia dph, zvysia platby. Ludia uz nebudu kupovat vobec nic, okrem potravin, obchod bude stagnovat a zase to vsetko pojde este viac do minusu. 🙄 Uz nech sa konecne prestanu starat o statnu kasu a zacnu sa viac starat o obcanov. O ich dostojny zivot.
@marian2011 nie som lekár. Možno máš z mojich príspevkov ten pocit, no nie som. Som úplne z inej oblasti, ktorá s medicínou nemá nič dočinenia. 😀
@lauritka porovnávať Nemecko s nami je neobjektívne. My nemáme také výkonné hospodárstvo alebo ako to nazvať. Ale zvyšovať platy bez krytia je skutočne nezodpovedné. Je to podobný nezmysel, ako šrotovné. Len nie vo výrobkoch, ale v peniazoch.Keby to fungovalo, dávno by to urobili inde a bolo by po kríze. A kto by nechcel dostojnejší život s vačším príjmom? Ale takýmto smerom to skutočne neide.
@marian2011 porovnavat nemecko s nami je neobjektivne, ale sluzby ako v nemecku chceme vsetci aj tak...
@marian2011 tak ale co by si navrhoval ?? Ved nemozu donekonecna utahovat a platy budu furt rovnake ?? Ako to tu potom bude vyzerat?, V tomto som teda strasny pesimista, co sa tyka dalsieho prosperovania tohto statu. 😒
btw, Nemecko som uviedla len ako priklad, ze tiez hospodaria s dlhmi...

@andreah25 docitaj si prosim clanok ustavy c. 54 ktory hovori
Čl.54
Zákon môže sudcom a prokurátorom obmedziť právo na podnikanie a inú hospodársku činnosť a právo uvedené v čl. 29 ods. 2, zamestnancom štátnej správy a územnej samosprávy vo funkciách, ktoré určí aj právo uvedené v čl. 37 ods. 4, príslušníkom ozbrojených síl a ozbrojených zborov aj práva uvedené v čl. 27 a 28, pokiaľ súvisia s výkonom služby. Osobám v povolaniach, ktoré sú bezprostredne nevyhnutné na ochranu života a zdravia, môže zákon obmedziť právo na štrajk.
a teda jasne podla poslednej vety je vidiet ze ustava SR umoznuje dalej zakonom obmedzit pravo na strajk osobam v zdravotnictve .. hoci im ho predtym tebou citovany clanok ustavy 37 im nezakazoval
co sa tyka samotneho strajku tak jeho nalezitosti su uvedene v zakonne o kolketivnom vyjednavani blizsie paragraf 19 v pohode si to postuduj a urcite prides na to ze strajk vyhlaseny lekarmi kvoli naplneniu ich poziadaviek by bol nezakonny /koniec koncov toto si aj loz uvedomuje a preto pristupili k vypovediam nie ku strajku/
ale ja nie som pravnicka ale ak si lekarka tak loz si plati pravnu kancelariu tam sa treba obratit...
v kazdom pripade strajk zdravotnici nemozu vyhlasit resp. mozu ale bol by nezakonny