icon

Váš názor na štrajk lekárov

labaga
11. nov 2011

ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?

minewka
13. dec 2011

@sirinka už som tu písala - že dať výpoveď = obchodnícke jednanie..jasné, že výpoveď mali dať, nikde nevravím, že nie. Aj ja by som dala.

Ale už napríklad výnimočný stav riešiť inteligentnejšie , ako vymyslenou PNkou.

minewka
13. dec 2011

@monnaa hráme sa ako detičky v pieskovisku?

Ja nepíšem, že som lekár a že moje vzdelanie=lekárske vzdelanie.

Píšem, že niektoré veci viem posúdiť.
A hlavne - počas celej VŠ mám rôzne predmety - NIELEN embryolu. Samotná fyziola je už špecifické zameranie.

Btw - aj farmačku som mala... 😉

minewka
13. dec 2011

@effkaa 😀 😀 😀 😀 tak mohol by to tu niekto za mňa prevziať...som pod ťažkou ofenzívnou paľbou...

monnaa
13. dec 2011

@effkaa - no, s tými platmi je to tak, že to takto bolo prezentované médiami, akože išlo len o platy. Keby si dnes pozerala doobeda rokovanie parlamentu, tak by si videla, že jediné o čom sa tam rozprávalo bola transformácia nemocníc ! Toto bol kameň úrazu, prezident ju totiž len zastavil, ale stále nie je zrušená zákonom. LOZ malo aj návrhy riešení, ako možno v zdravotníctve ušetriť , tiež apelovali na platby poisťovní za diagnózu / nie za pacienta ako za kus /. Ale toto bolo pred verejnosťou zahmlené, stále sa hovorilo len o platoch. Nakoniec ale práve pri platoch urobilo LOZ kompromis , pôvodne mali byť 1 ,5-3 násobok PM v NH , v memorande sú ale omnoho nižšie !

monnaa
13. dec 2011

@minewka - no OK,keď sa už teda hráme 🙂 , čo konkrétne vieš z práce lekára posúdiť ?

lauritka
13. dec 2011

@effkaa suhlasim, pripustam, ze mohli urobit vaciu informacnu kampan o fungovanii nemocnic aj pre laikov, no a tiez mam pocit, ze poistovne sa nejak zamerne obchadzali ci uz na jednej alebo na druhej strane, cize z urcitej strany to naozaj cele vyzera ako silne spolitizovane, co na zaciatku mohlo byt ako dobry zamer, na konci sa to cele dokaslalo, teda som zvedava co bude dalej... Myslim, ze strajk ako taky vedeny " zodpovedne" je v poriadku. Ale zodpovedne z oboch stran.

sirinka
13. dec 2011

@minewka pozri, minister chcel natahovat cas...lekari nechceli, z pravneho hladiska teda zrejme nemali inu moznost, ako legalne do prace nenastupit...

gabuci
13. dec 2011

Trošku od veci:Včera som bola u obvodného a čuduj sa svet!Bola tam jedna mladá žena,prišla po mne do čakárne.Neznáma žena,každá sa na nu len dívala,však na dedine každá každú pozná.Išli sme spolu k sestričke aby nám dala kartotéky a mala som isť ja dnu k lekárovi do ordinácie.Sestrička pozdravila tu žensku a že vraj ohlási ju lekárovi,že je tu.Bola to nejaká dílerka.Čakala vonku medzi ľudmi,vraj od 1.decembra nemôže zaklopať,že prišla a tým vyrušovať lekárov.Jedine cez obednajšiu prestávku,alebo po skončení ordinácie.Ináč jej hrozí pokuta ale aj lekárovi,kto ju pustí dovnútra a tým pádom nestará sa o pacienta počas pracovnej doby.Predtým tá pani hovorila,že za jeden den stihla pobehať aj 8-10 lekárov,teraz ledva 4-5.A to zamestnávateľovi s určite po čase sa nebude páčiť./hrozí im pokuta až do 35 tisíc eur.no náš lekár tiež nemá obednajšiu prestávku,tak potom zavolal tu pani dovnutra,ale naštastie ani 10 minút nebola vnútri.Ináč to nechápem aký je to nový zákon,však 10 ordinácii sa nedá stihnuť cez obed.Najmä ked nie su na jednom mieste,však obed býva všade tak medzi 12-13 hodinou.Aj mi bolo dokonca ľuto tej ženskej,lebo ako hovorila bydlisko má 65 km od našej dediny,ráno hned nemohla,poobede zas už veľa nestihla,a pred stvrtou už mala byť doma/má maličkého v škôlke aj toho musí niekto vyzdvihnúť/.Pokiaľ mohla celý den vykonať tu svoju robotu,tak to mohla rozdeliť a v pohode stihnúť.Zas z druhej strany ked pacient načaká u lekára 1-2 hodiny,tak ani tomu nechýba aby došla nejaká dilerka a kvôli nej aby sa nedostal do ordinácie.Čo ešte nás pacientov čaká u lekára?Všade všetko sa vyvýja tak aby nikomu to nesedelo,ani lekárom ani nám...

canama
13. dec 2011

@monnaa nie ze by som lekarom neverila, to nie, ale konkretne keby to bolo az take cierne ako pise spominany lekar, ja by som teda na jeho mieste svoju rodinu neobetovala pre povolanie. zivot je otazkou priorit. a dalsia vec, ak je dlhodobo skutocne taka kriticka situacia zamestnancov v zdravotnictve, potom nerozumiem tomu preco dramaticky neklesol zaujem o studium mediciny....pritom medicina je presne to povolanie, ktore sa tzv. dedi z generacie na generaciu, t.j. lekarke rodiny.

minewka
13. dec 2011

@monnaa myslím, že som to napísala stranu dozadu? Tuším si ti aj citovala 🙂

monnaa
13. dec 2011

@canama - keď ide človek na medicínu, vôbe nevie, čo ho po skončení v praxi čaká ( ak teda nemá v rodine lekárov a ver, je veľa takých !) . Najskôr je to tak, že maká od nevidím do nevidím , celý šťastný že sa môže niečo naučiť. Urobí si prvú atestáciu, potom druhú, niekto aj viac. Postupne ale prichádza / dosť často / syndróm vyhorenia, hlavne keď trávi lekár v nemocnici 300 hodín mesačne. Ak sú rodičia lekári, tak vačšinou majú súkromnú prax , ktorú potom dieťa študujúce za lekára môže perspektívne zdediť. Ale tento štrajk je o nemocničných lekároch, ambulantní štrajkovali len 1.12. symbolicky.
Ja som naopak počula / ale neviem to naisto /, že o štúdium medicíny jemenší záujem ako v minulosti......

monnaa
13. dec 2011

@minewka myslíš túto vetu ? : "viem aspoň trošičku trošku trošililililililinku posúdiť, čo lekár dokáže a čo nie..a čo sa môže stať a čo nemusí...a čo sú to akútne prípady...nečakané komplikácie..."

- ja by som chcela konkrétny prípad, ako čo vieš posúdiť ? že sa napríklad na základe RTG snímku rozhodol dať urobiť ešte CT pľúc, alebo že mal dať rovno ATB a kontrolu o týždeň ? to je len príklad čo ma rýchlo napadlo z praxe

sirinka
13. dec 2011

@gabuci "?Všade všetko sa vyvýja tak aby nikomu to nesedelo,ani lekárom ani nám...!" ja to nechapem...ved to tak ma byt, aby lekar pocas ordinacnych hodin ordinoval, nie? a preco by to nemalo vyhovovat jeho pacientom?

katja78
13. dec 2011

@canama - LF v BA prijíma každoročne približne cez 300 nových študentov. Max. počet bodov na prijímačkách je 800. Voľakedy, keď bol o medicínu vážny záujem, sa dolná hranica prijatého študenta pohybovala kdesi okolo 770, pričom nebola vôbec núdza o plný počet. Dnes je tá hranica hádaj kde? Okolo 500 bodov (a to mám informácie spred 3 rokov). Na medicínu sa už dávno nehlásia tí, ktorí na ňu úrovňou svojich vedomostí, aj majú. A bude to ešte biednejšie.

monnaa
13. dec 2011

@gabuci - no ja osobne moc dílerov nemusím, je pravda, že často to ruší chod ambulancií . Ale na druhej strane mám kamarátku - dílerku, s 2 - malými deťmi, a tej mi je teraz tiež ľúto, ako to bude stíhať, asi len poobede .....Ale pre pacietov je to podľa mňa prínos, aspoň niečo z dieĺne tohto ministerstva 😝

lauritka
13. dec 2011

dalsia vec , co sa tu spominala, ze mnohi absolventi poskuluju o miestach v zahranici... 🙂

katja78
13. dec 2011

@monnaa @sirinka @gabuci - pointa nového zákona o lieku síce nie je v tomto obmedzení návštev farma-dílerov, ale aj toto ombedzenie je v zákone upravené tak, že díler môže prísť aj počas ordinačných hodín, ale nesmie si robiť reklamu 😅 môže napr. lekár ho pozvať za účelom farmakovigilancie (čo sa doteraz pri návštevách robievalo) - čiže ak lekár chce nahlásiť nežiadúci účinok lieku, alebo potrebuje nejaké odborné informácie. Ale o názvoch liekov, ba ani o účinných látkach tej predmetnej firmy - počas ordinačných hodín, ani fň - čo ak by náhodou mal na kabáte plošticu 🙄 Dosť choré, podľa mňa. Ale aký chaos je teraz pri predpisovaní liekov - sa spýtajte v lekárňach 🙄

katja78
13. dec 2011

@lauritka - nieže poškuľujú, normálne sa zamestnajú v zahraničí - z môjho ročníka takto odišla tretina hneď po promócii 🙄

marian2011
13. dec 2011

minewka, máš aj moju podporu v názoroch. Lenže keď diskutujúcim dochádzajú dokazy, to je potom ťažko. Ako napr. andreah25. Nelogicky tvrdiť, že nevznikli žiadne škody, tam je ozaj škoda debatovať. Koľkokrát tu odznelo, že ich požiadavky sú v tomto čase nebezpečný precedens. Že ich počínanie bolo nezodpovedné a nebezpečné. A aké návrhy či východiská? Tie som načrtol. Preto aj maznacik007 má pravdu, že je to viacmenej zbytočné. Už je to len slovný ping pong. Aj ja si myslím, že transformácia nemocníc je jednou z možností, ako pomocť zdravotníctvu. A tu je ďalší dokaz, že ich štrajkom vznikla škoda. Veď príprava transformácie stála pekné milióny! A lekári tie milióny spláchli do kanála. Myslím, že tu bolo povedané skoro všetko. Teda od laikov, lebo ja sa za odborníka nepovažujem. Ale keby ste chceli vedieť presnejšie čísla, dovody transformácie
a ekonomické údaje, pozvite si na to ekonómov odborníkov. Tu neide o to, kto bude víťaz nejakej slovnej prestrelky. Hoci mne sa zdá, že dievčatá to takto berú. Za každú cenu, aj keď napíšem blbosti a od veci, musím reagovať. Ešte k plošnému zvyšovaniu platov. Ak sa zvýši mzda, automaticky sa zvýši cena výrobku či služby. Polopatisticky, ak firma zvýši platy, može sa stať jej výrobok nepredajný.Takže to nebude mať efekt rozvoja ako uvádza andreah25, ale úplne opačný efekt. Okrem výdajov za zvýšenie miezd tu vznikne aj výdaj v podobe zvýšenej výplaty dochodkov. Preto sa zvýšené výplaty lekárov premietnu aj ako ďalšie odčerpanie zo štátnej kasy z tohoto titulu.

katja78
13. dec 2011

@marian2011 - no, pán prezident spláchol milióny, zabudol siii?

katja78
13. dec 2011

@marian2011 - fakt si neprerobíš tú ikonu? 😕

lauritka
13. dec 2011

jj 🙂 takze zaujem o studium mozno rapidne neklesne, ale rapidne klesne prilev novych sikovnych lekarov do nasich nemocnic... 😒

katja78
13. dec 2011

@lauritka - ja myslím, že oboje.

monnaa
13. dec 2011

@marian2011 - ty by si bral hodinovú mzdu 4 Eur /hodinu ( priemerne ) po toľkých rokoch štúdia a s takou zodpovednou profesiou ?

lauritka
13. dec 2011

@marian2011 kuk, ak mas viac casu. tu sa pouzivaju aj cisla, velmi triezve zhodnotenie celkovej ekonomickej situacie a dlhovej krizy,.

https://www.youtube.com/watch?v=cj8C1plsB08
monnaa
13. dec 2011

@katja78 - no teda, takže ako som to pochopila s tými dílermi, chvíľu bude akože ticho a potom sa všetko vráti do starých koľají, nie ? 🙂

minewka
13. dec 2011

@monnaa

"viem dosť dobre a na dosť dobrej odbornej úrovni posúdiť, čo lekár dokáže a čo nie, čo sa môže a nemôže skomplikovať" - napísala som toto. Čomu z toho nerozumieš?

lauritka
13. dec 2011

tak a komu sa nechce pozerat cele, tak niekolko bodov o ktorych ing. Stanek rozpraval. 🙂 ( ekonom )

Najzaujímavejšie sú asi tieto časti:

1.) Kríza neskončila a ďalšie minimálne obdobie trvanie krízy je 7-10 rokov.

2.) Prečo? Pretože po kríze hypotekárnej to bola banková kríza, po nej kríza zadlženosti obyvateľstva, po nej prišla dlhová kríza ktorú nedokážeme zvládnuť, ani v Európskej únii, ani v Spojených štátoch ani inde, po nej nasleduje kríza globálnej spotreby a následne kríza sociálnych otrasov a nezamstnanosti.

3.) Nikto nechce priznať, že príčinou súčasnej krízy je OBROVSKÁ PRIJÍMOVÁ POLARIZÁCIA.

4.) Pokial platí že 5 % populácie sa zmocní 90 % bohatstva krajiny nutne si musíte položiť otázku: Komu chcete vyrábať a kto bude tým spotrebiteľom? V tomto slova zmysle zatiaľ to vykrývali dlhy obyvateľstva.

5.) Zadlženie je obrovske, Angličania: 130 % HDP, Američania: 160 % HDP, Nemci: 90 % HDP. U nás (Česko a Slovensko) je to 20-25 % HDP, z tohto hladiska sme pre nich (rozumej banky) ešte zaujímaví.

6.) 78 % ľudí má podpriemernú mzdu, 36 % má mzdu na úrovni 460 Euro v hrubom.

7.) Svetová banka jasne ukázala, že 2. pilier nie je riešením penzíjneho problému.

8.) Zadlženosť slovenského zdravotníctva je 15 miliárd.

9.) Zadlženosť nemeckých municipalít je 496 miliárd Euro. Tieto problémy sa vôbec nespomínajú v stratégii Euro Plus, Euro 2020, a to je základ stratégie Európskej únie.

10.) Verejné financie NIE JE možné ozdraviť, takže to znamená škrtiť, škrtiť, škritiť.

a asi najdôležitejší bod:

11.) Všetci hovoria, že sa máme poskladať na nemecké, francúzske a anglické banky. Sú to presne tie isté banky, ktoré v roku 2009, v čase vrcholnej hospodárskej krízy a najväčších hospodárskych otrasov, po odpočítaní povinných rezerv, odložených prostriedkov podľa Bazileja II a zdanení mali čistý zisk vo výške 394 miliárd Euro. Ale oni su chudáci, my ich musíme zachraňovať...

12.) 440 mld Euro, 750 mld. Euro, 1 bilión, 1 bilión 200 tisíc, alebo 1,5 bilióna Euro... ale Gréci to nikdy nevrátia... a teraz tu máme už na programe ďalšie krajiny ako: Taliansko, Belgicko, Holndsko, Dánsko a ďalšie...

a toho všetkého vyvplýva: ceny energií porastú, na štrukturálne fondy sa nespoliehajte, domáca spotreba nebude existovať a každá krajina bude mať obrovské dlhy...

minewka
13. dec 2011

A na medicínu sa nehlási menej ľudí nie pre to, že nie je záujem, ale pre to, že sa rodí málo detí 😀

Všetky školy - základné, stredné a vysoké bojujú o každého študáka.

katja78
13. dec 2011

@monnaa - to nevie nikto, penta vraj má v teréne špiónov 🤐