Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
@lauritka - jemine, normálne som rada, že tomu všetkému skoro nerozumiem, akurát chápem, že niekto má veľmi veľkú kôpku a drvivá väčšina sú (v porovnaní s prvou skupinou) žobráci. Jeden český analytik, či polyhistor, či kto to bol, vravel do telky takú zaujímavú a šokujúcu vec, že rodiny, ktoré vlastnia veľké svetové korporácie, majú tak obrovský majetok, že 1% z ich majetku by hravo zaplátalo dlh napríklad Českej republiky. 😲 😲 😲
@monnaa ešte raz:
Reagovala som tým (tou vetou) na argument - že to, že sa nič v tomto vypätí nestalo - nie je otázka šťastia - ale úsilia lekárov.
Ja si myslím - že to bola tak na 70% otázka šťastia - a na 30% úsilia lekárov. ..alebo hoci aj 50 na 50.aleto šťastie a pani šťastena - ako sa vyššie spomína - v tom mala prsty.
Ešte stále nechápeš? Babku z dediny môžete presviedčať o polobožstve lekárskeho stavu a povolania, ale mňa nie. Možno pre babku z dediny je zázrak, ak lekár vezme fonendoskop, popočúva ju a povie, že má zápal pľúc (poprípade si túto diagnózu potvrdí rtg snímkom - čo zase bude pre babku z dediny zázrak, že na tom snímku zápal vidí, ale pre mňa nie)
Lekár nie je Boh, nedokáže všetko, nie je to nejaká vloha, zázrakom objavená - sadne si v škole na zadok, naučí sa niektoré súvislosti, príčiny prečo čo a ako funguje, čo sa deje keď nefunguje, aké sú zhruba príznaky. Kopec vecí je čistá mäsiarčina.
Rovnako viem posúdiť, kedy lekár môže a kedy skutočne nemôže za nejakú komplikáciu, kedy ju očákavať mohol, kedy nemohol, atď. ( a rovnako dobre viem posúdiť náročnosť ich povolania, náročnosť správnej diagnostiky, náročnosť vedomostnú, náročnosť neustáleho vzdelávania sa)
Lepšie to už neviem vysvetliť.
"A čo zdravotníctvo? Z ministerstva vám odkázali, že máte dokázať, že rezort nie je zadlžený 800 miliónmi eur, ale len 350 miliónmi.
Pán Uhliarik to povedal pánu prezidentovi. Takže 500 miliónov nám chýba. Preto vymyslím zákon o ochrane nemocníc pred exekučným konaním, len nepoviem, za ako dlho
bude platiť. Urobí sa transformácia, po pol roku zákon na ochranu pred bankrotom zruším, nemocnice nebudú mať peniaze, vstúpi súkromný investor a sprivatizuje koncové nemocnice. Nekorektné je, že pán Uhliarik neprizná, že vy už potom nemáte kam ísť, lebo je to koncová nemocnica, teda posledná inštancia. "
citovane z tohto rozhovoru : http://zivot.lesk.cas.sk/clanok/9925/ekonom-pet...
@katja78 ver či never - ja tak, ako ty, verím tomu, čo viem a čo som sa naučila 😉
Ja tu montujem štatistiku pani náhody len pre to, že ty si stále presvedčená. že nič sa nestalo jedine a výnimočne a výhradne pre to, že lekári mali všetko pod palcom.
Pod palcom mali určite aj to, že sa nestala nejaká otrasná hromadná dopravná nehoda práve v blízkosti takej nemocnice, kde vyhlásili, že nie sú schopní prijímať akútne stavy - napríklad.
Ono je asi rozdiel - či sanitka má nemocnicu 10km, alebo 30km.
Lekári mali hlavne obrovské šťastie, že sa nič nestalo. Hrali vabank, rovnako, ako vláda. Obe strany mali šťastie. 🙂
@lauritka no fakt, svätá prosoto 😅
" Keď si pozriete známu Davisovu monografi u Supertrieda, zistíte, že asi 5 000 ľudí sveta na postoch šéfov vlád či vojensko-priemyselného komplexu určuje celý vývoj sveta. Ich vplyv je taký silný, že keď títo ľudia požiadali, aby Bush išiel do Iraku o rok neskôr, aby mohli poupratovať, počkal. Chcete ešte väčší dôkaz sily? Čiže bežný človek sa stáva len smietkou na pobreží pred cunami s výškou sto metrov..."
V tomto bode sa zhoduje s tým, čo som písala, že som pozerla na českej TV 😨
@canama bohuzial s tym "obetovanim rodiny" je to presne take ako je tam uvedene a i ja som to uz tu pisala...nemal ma kto odviezt z porodnice, na poradne som musela ist so susedou, na sono klbikov sme ani neboli lebo prisiel infarkt, stedru veceru casto jedavam sama, na silvestra o polnoci uz davno sama spim, na meniny ktore mi pripadaju na sviatok som tiez sama atd atd...ja sa teraz nechcem stazovat, lebo ja som uz na to uplne zvyknuta 😅 ...len konstatujem, ze to tak je 😝 Tak co, mm chce robit tu pracu, tak ju robi..neposlem ho predsa teraz len kvoli tomu zametat ulice.
A zaujem o studium mediciny rapidne klesa..a co je horsie, velmi klesa uroven studentov a to mam z prvej ruky..a potom padaju u piatakov perly typu - kolega co je to anuria? To je ked pacient moci cez konecnik 😅 😅 😅
(pre neznalych terminologie pre istotu anus = konecnik, ale anuria = pacient vobec nemoci..tak ale musim uznat ze sa vynasiel, mna by to nenapadlo..akurat trochu mimo 😀 )
@minewka k tvojmu vzdelaniu, ktoré tu neustále spomínaš, aby si tu už nepísala nezmysly, neviem či si len dorábaš školu, alebo už máš VŠ hotovú, ale skús ešte 6 rokov medicíny a možno pár semestrov psychológie, aby si dokázala asertívne komunikovať. Mimochodom neviem čo doma s mužom zdravotníkom argumentuješ, ale väčšinou sa isté témy konzultujú. To len na okraj tvojej agresívnej forme komunikácie...
@sirinka no hej,aby počas ordinačných hodín ordinoval,vlastne nemá ani obednajšiu prestávku,ináč je zlatý,ústretový,osobne proti nemu nemám nič,ale k obvodnému na určitu hodinu sa nedá,tak ked cheš si dať len lieky vypísať čo pravidelne musíš,tak stále tam treba vysedávať a nie málo.Ked len hodinu tak si šťastný človek,väčšinou 2-3 hodiny.Ráno som tam išla o 9-ej a vyšla som z ordinácie 12:05.Dokopy bolo predo mnou 10 ľudí.ordinácia by sa mala začať od 8:00,no málokedy.A všade u každého lekára je preplnená čakáren,človek sa teší,ked končí a istý čas nemusí ísť.Osobne som rada,ked istý čas k nijakému nemusím,ked musím,tak podľa možnosti napr.u ortopéda si zaplatím 7 eur,no nie je to málo,vedela by som tie peniažky aj inde dávať,ale tam by trebalo nie 3,ale 5-6 hodín sedieť/modliť sa pri tom ,aby sa človek dotal dovnútra/.Z roboty sa toľko nedá,ked niekto ide na kontrolu,ked je niekto veľmi chorí,tak zas nevládne toľko len horko ťažko tam vydržať.No ja som si už zvykla na také veci,od malička u nášho obvodáka/ked som bola malá tka ešte neboli zvlášť detský lekári,chodilo sa k obvodnému,tam som sedela s mamičkou x hodín so zápalom mandlí medzi dospelými,potom ked som bola tehotná,tak som chodila na poradnu do nemocnice ,mala som tam gynekologičku/dobrú šikovnú len strašne veľa toho mala,tak som tam tiež sedávala hodiny,zbytočne mala ordinačné hodiny ked ju volali preč na operačnú sálu,k pôrodu,nie raz...,do dneska ju mám,lebo som spokojná s nou,len už nerobí v nemocnici.To som ti napísala len preto,aby si si nemyslela,že som netrpezlivá osoba,ktorej nič sa nepáči,len ma znepokojuje ten stav aký je teraz v zdravotníctve a nevyzerá to na to aby sa zlepšilo.Ani na tú dílerku som sa nehnevala,sedela vonku s nami,medzi chorými,pritom ked sa to tak berie,ona vlastne robila svoju prácu,mohla sa tam kľudne nakaziť ☹ A sestrička jej nevedela povedať nabuduce kedy má prísť,lebo vlastne nemajú prestávku vypísanú,spravia podľa seba ked už je tam menej ľudí...
@monnaa práve tá dílerka hovorila,že nevie ako bude dalej,lebo po ordinácii nie každý lekár je tam ochotný zostať.Sôr stihne ešte nejakých odborníkov ako obvodákov, ale od 1-ho decembra už to vidí,že nie je to lepšie ani tak,za den je tak schopná spraviť polovičku toho,čo predtým,aj sa bojí,že takto firma nebude ju držať,ked aj tak výplatu určite dostane menej.To som citovala len čo ona vravela.U sestričky sme sa trocha poklebetili pokiaľ sme tam čakali,z jednej strany mi jej bolo ľuto,z druhej strany som sa bála,že dlho bude vnútri.No nebola.Aj v lekárni som už pochodila tak,že som tma skočila len pre Paralen,došla dílerka,išla dnu,pozbieralo sa nás tam skoro dvadsať,kým vyšla.Totiž na dedine v lekárni je len jedna osoba a nakoľko tam ju mala tak za ten čas nemohla obslúžiť.
@katja78 no ja neviem aký chaos je pri predpisovaní v lekárnach,ked som bola vyzdvihnuť v meste lieky tak tam pekne hladko išlo všetko.Síce už večer,ale pekne to fungovalo.Ja osobne som mala 2 druhy liekov,to som si všimla,že nie názov ale zloženie tam bolo písané ale po tom v zátvorke aj názov samotného lieku tak mi normálne vydali ten istý čo aj pred tým.Našťastie.
@canama Prečo neklesol záujem o štúdium medicíny? A pritom je stále nedostatok lekárov?
Asi nevieš o tom, že mnoho absolventov odchádza do zahraničia? Ďalej ako si spomenula - existujú lekárske rodiny - to sú ale vo väčšine súkromné lekárske rodiny, čiže absolvent v rodine pracuje hneď v súkromnej ordinácii. Z absolventov medicíny ide do nemocníc len zlomok - preto ich je neustále nedostatok.
@marian2011 Keď už hovoríš o tom, že transformácia už stála pekné milióny, presne to bolo 350mil. a boli poslané na účty nemocníc, aby si zaplatili svoje dlhy. Keď sa transformácia pozastavila, tak mali nemocnice tie peniaze vrátiť, takže o ako spláchnutí hovoríš. A čo sa týka dlhov, tak predsa majú dlhy najmä v sociálnej poisťovni, zdravotnej poisťovni - hlavne VšZP, energie. A pokiaľ viem, tak z toho mi vyplýva, že vlastne je štát dlžný samému sebe - teda štátu. Takže o akom spláchnutí hovoríš? Len sa presunuli peniaze z jedného účtu na druhý na potom na tretí.
A ešte k tým platom, netreba ich zvyšovať, stačí ak sa znížia ceny a každý bude spokojný aj so svojím platom. Keď to teda nejde z jednej strany, tak poďme na to zo strany druhej. Napr. benzín, keď boli koruny a mal stúpnuť o napr. 50 halierov, už sa robil humbuk, teraz sa v pohode dvihne o 50 centov a každý čuší, trošku sa posťažuje a nič sa nedeje. Zober si, že sme benzín kupovali cca za 30-35 korún, dnes ho máme v prepočte za cca 43 korún. Chleba sme kupovali za 20 korún, teraz je za 1,20 eur a viac. Takže celá zlá ekonomika nie je o slabých platoch ako takých, ale o zvyšujúcich sa cenách neskutočným tempom a pri stagnujúcich alebo dokonca klesajúcich platoch a likvidovaní slušnej životnej úrovne.
Ak toto chlape necítiš, tak si na tom asi platovo veľmi dobre a je Ti teda jedno či kúpiš mlieko za 50 centov alebo za 1 euro.
Ale dobre, neviem argumentovať, v ekonomike sa vôbec nevyznám. Áno, štát nemá na nič peniaze, jasné poďme všetci za hranice - veď tam je lepšie.
A áno, dnes je zlý čas na štrajkovanie ktorejkoľvek profesijnej oblasti - kedy sa teda môže štrajkovať? Ale vlastne nemôže sa, lebo každú jednu profesiu potrebujeme a teda nemôžu štrajkovať. To len ja, ak budem chcieť tak môžem, no ja nechcem, tak nemôžu ani ostatní.
Aspoň raz sa pozri do účtovníctva nejakej firmy zamestnávajúcej ľudí (nie drobného živnostníka) a potom mi povedz, či nie je možné buď zvýšiť mzdy, alebo zlacnieť výrobky, ktoré táto firma predáva. Ak mi aj potom povieš, že sa to nedá, ok, Tvoj názor zakceptujem.
@gabuci aj tak nechapem, preco sa ti zda divne, ze lekar sa ma pocas ordinacnych hodin venovat pacientom a nie dilerom?
pokial lekar nie je ochotny ostat tam po ordinacnych hodinach, tak asi nema zaujem...a ze sa dileri stazuju? ze su chudaci teraz? ze ako to maju stihnut? doteraz im nevadilo, ze zaberaju cas, ktory mal patrit pacientom, ale verim, ze si najdu sposoby, ako im obchody budu fungovat nadalej, ved ten zarobok, co maju, urcite stoji za nejaky kompromis
@katja78 ani ja som zatial nepostrehla nejake vacsie problemy v lekarnach... 😉
1.) školou a vzdelaním argumentujem len pre to, že tu neustále a donekonečna sa konfrontuje medicína ako škola, ako náročné štúdium , neustále sa tu konfrontuje to, že jediný, kto dokáže posúdiť prácu lekára je lekár.
Ja píšem, že sú aj iné vedné odbory, ktoré sú medicíne veľmi príbuzné.
2.) Manželom zdravotníkom - teraz už súkromníkom argumentujem vzhľadom na tvoju námietku, že ak nie som zdravotník, nemám o ničom šajn a mám držať hubu a krok.
3.) Nech sa páči, vyštuduj si aj ty nejakú výšku a možno pochopíš, že medina nie je jediné náročné štúdium a možno aj pochopíš, že existuje aj iný odbor, ktorého rozsah vedomostí je dostatočný na to, aby niektoré veci a argumenty zo strany lekárov vedel dostatočne relevantne a objektívne posúdiť.
4.)Budem rada, ak príkladom slušnej komunikácie budeš aj ty.
Bolo by načase, aby tu diskutujúce panie doktorky, resp. pani doktorové zmenili troška rétoriku, pretože je tu dosť vzdelaných ľudí, ktorým nemôžu vymývať mozog vznešenosťou a spásnosťou svojho povolania.
@minewka ja uplne chapem "tvoj ton" prispevkov, lebo toto iste sa stalo mne. Clovek sa tu snazi nieco povedat, nech sa ludia aspon trosku zamyslia, ale ked zacnes mat pravdu a im dojdu argumenty, zacnu hovorit o tvojom vzdelani a o bludoch, ktore vobec nie su gro toho o com tocis... normalka, klasika... aspon co sa tohto fora tyka.
A uvidis, najlepsie bude, ked o 10 stran neskor sa ta niekto opyta na nieco, co si uz odpovedala... teraz mi to pripada smiesne. Preto tu uz casto neprispievam, motali sme sa na 50 stranach dookola a mala som pocit, akoby tie moje prispevky nik ani necital, nik na ne normalne nereagoval, kazdy sa len navazal do cloveka z tej druhej skupiny...
No a to podstatne ti poslem do posty 😉

@minewka - ale o právo je stále väčší a väčší záujem 😅 dokonca súkromná vysoká škola práva sa popri štátnej v BA uživí 🙄