Váš názor na štrajk lekárov
ostava 19 dní do casu ked lekarom uplynie výp.lehota. dotkne sa to aj detských nemocníc dfnsp ba hlavne, ako to skoncí??
co si myslíte navýšia platy lekárom v nemocniciach?
a este nieco by som pastla :
"Táto mediálna kampaň mala za ciel demoralizovať lekárov, aby nepokračovali v boji a aby vyvolali nenávisť ľudí voči lekárom. Dokonca sa uchýlili k osočovaniu lekárov, že čo vlastne chcú, keď zarábajú veľké peniaze, narozdiel od zvyšku zamestnancov. K tomuto by som napísal, že vláda im ponúkla síce asi o 300 eur väčšiu výplatu, no zabudli napísať, že toto zvýšenie by sa týkalo iba lekárov v nemocniciach, ktorých zriaďovateľom je štát. Lekári, ktorí pracujú v nemocniciach, ktorých zriaďovateľom je vyšší územný celok, by však zvýšenie nedostali, nakoľko samospráva by nemala na dofinancovanie týchto lekárov, ktorých je viac. Zvýšenie platu si určite zaslúžia, tak ako všetci občania Slovenska. No len lekári za to zvýšenie bojujú. Všetci ostatní sú radi, že majú prácu a žijú v biede a nechajú sa huckať proti lekárom na základe závisti, pudu, ktorý umelo vyvolávajú médiá. Aj my ostatní môžeme začať štrajkovať, no treba na to odvahu, ktorú momentálne ukázali iba lekári. "
@lauritka už som sa ťa tuším raz pýtala - aká je tvoja predstava, čo by sa stalo, resp. nastalo, ak by išli štrajkovať úplne všetci?
čo potom?
štrajkovali by hasiči, policajti, vodiči MHD, štrajkovali by drobný živnostníci - odmietli by dodávať, rozvážať, taxikári by štrajkovali, proste rad radom úplne všetci...?
Potraviny by sa rabovali, predajne rozbíjali, niekto by kľudne roztrepal ambulanciu lekára, ale policajt by neprišiel, lebo štrajkuje...decká by boli samé doma, alebo vonku, lebo by štrajkovali učitelia...všade smetie, lebo by štrajkovali smetiari...
vláda by ani nestíhala všetko všade zvyšovať.
ak by zvýšila a povedala by si - tak minimálna mzda bude 600eur v čistom - v tom momente by to položilo drvivú väčšinu malých a stredných podnikateľov, pretože na to, aby zaplatil zamestnancovi plat v čistom 600, musel by len pre neho zarobiť , nájsť zákazku, získať - aspoň za 800eur (to nevravím o ostatných nákladoch)..vzrástla by raketovo nezamestnanosť...atď...
Alebo ako si to predstavuješ - ako by to podľa teba prebiehalo, keby tato radikálne začali rad radom štrajkovať všetci?
@vejinka Ja Ti skutočne nerozumiem. To tých prví 3-4 lekári neboli profesionáli???To máme profíkov a neprofíkov?A ako ich rozoznáš? Nech si to teda nalepia ráno na čelo SOM alebo NIE som profík. To si dala lekárom za vysvedčenie. A to máš takú logiku, že keˇd pacient dá úplatok, lekár si to musí zobrať? To je na vine pacient? To by mala byť ich povinnosť 1. byť profík 2. nebrať úplatok. To by sme s takouto logikou mohli žiadať s úplatkom, aby niekoho niekto zabil. Je to pritiahnuté za vlasy, aj to sa stáva, ale takýto prípad je odsúdeniahodný.Ked najdem lekara profika, ziaden uplatok netreba. Neprajem Ti, aby Ti decko vazne ochorelo a nenasla si odbornika. Ale mozno si na toto este v zivote spomenies. Netvrdim, ze je to spravne. V mojom pripade som nechcel natahovat cas a hladat dalsich mozno 3-4 profikov. A možno zbytočne .
@minewka Samozrejme, toto je o tej ich zodpovednosti či nezodpovednosti a o egoizme LEN mne a hneď a toľkoto, lebo.... O takej, že ľudí ako alias to nasr. a povedal to z plného hrdla.
@marian2011 nepochopil si ma. Profik v tomto pripade znamena clovek ktory nezoberie uplatok! A v globale vsetci su profici. To by som si nikdy nedovolila niekoho z lekarov oznacit za... A niekoho nie. Bez debaty. Ale v tvojom pripade by som inak riesila ten dany problem. Bud pohrozila inspekciou alebo hladala ineho v inom meste. Ale toto je celoplosny problem. Nesudim nikoho kto dal uplatok ale nesuhlasim s davanim uplatkov. Najprv nech vykonaju co maju a ak budem spokojny je na mne ci sa im podakujem inak ako verbalne. Chapes co tym myslim?
Ale prečo pri deťoch to je tiež forma úplatku (či pred, či po) - ale u lekárov - pred je úplatok, po je to odmena...je jedno, či si zvykne na úplatok, alebo na odmenu.
Mne sa jednoznačne páči systém možnosti si priplatiť za nadštandard - v rôznych formách, riadne, oficiálne, tak, aby z toho mala niečo aj nemocnica, aj lekár.
A inak - to si fakt vážne, úplne úprimne myslíš, že všetci lekári sú profíci? (tak som to pochopila z tvojho príspevku)
@vejinka ked mas chore dieta, ci svojho blizkeho a ty nevies o co ide a mas strach, aby neslo napr. o velmi zlu diagnozu, neriesis predsa, ci sa dostanes k "profikovi", alebo najdes "profika", ktory neberie uplatok...
ty si prajes, aby bolo tvoje dieta, muz, rodic v tych najlepsich (hlavne po odbornej stranke) rukach...
tam je ta zranitelnost pacienta, ked kona v emocnom strese tak, ze sa podujme ku kroku, s ktorym vo svojej podstate nesuhlasi...tak sa tu nehrajme na to, ze to len zly, skorumpovany pacient dava uplatok....
a mozno by si bola prekvapena, kolke skutocne lekarske kapacity (po odbornej stranke) uplatky beru
ano, dala som aj ja a neriesim teraz spytovanie svedomia, preco som tak urobila (bolo mi naznacene od ludi, ktori nas danemu Dr.posunuli, kolko sa asi patri dat...) a zobral bez mihnutia oka...pricom je funkcne na takej pozicii, ze bezny lekar o plate ktory dany clovek pobera ani nesniva....
teraz sa nestazujem, ani nereklamujem - len nezatvarajme oci pred tym, ze uplatky tu su...a asi aj budu
a prosim nie som panicka, ktora chcela mat prednostne vybavenie - o nic take tu neslo....v istej prelomovej situacii som chcela mat istotu, ze niekto bude vo velmi odbornych rukach....
este vacsi uplatkarsky problem je, ked si to lekar priamo zaziada - ci uz pre urychlenie v poradovniku na operaciu, alebo ine dovody
a vtedy tiez ziadnemu pacientovi nepojde v prvom rade o moralizaciu nasho zdravotnictva, ale o to, aby dostal bez problemov to, co potrebuje
@veve39 chapem a viem ze chyba je na oboch stranach .vinit paciemta ze sa boji o zivot blizkej osoby by bolo kratkozrake. Chyba je na oboch stranach. Tak ako vo vsetkom. A preto sa treba postavit a skoncovat s tymto lebo skutocne to moze prist do stadia ohrozenia zivota. Chybu v rannom veku urobia rodicia a potom to uz ide jedna basen. Len neviem ci sa vobec oplati bojovat proti uplatkom ked kazdy z nas si praje zdravie svoje alebo inych za "kazdu cenu"
@minewka ale to by muselo byt este pred celym humbukom uplne jednoznacne definovane co sa moze povazovat za nadstandard (a kolko za to mozem pytat) a co nie, inac sa to da hnat do uplnych krajnosti. Naco osteosyntezu, staci sadra, klinec je nadstandard; naco ultrazvuk tehotnej, staci palpacne urcit polohu plodu sono je nadstandard, naco koronarny stent za 3000 eur, staci aspirin pod jazyk, a ty tam v bezvedomi co rodinu nemas, z teba nam len dlhy ostanu, ty mozes kludne umriet, tebe netreba nadstandard atd atd... znie to divoko? mozno na prvy pohlad.
A pokial viem, nic nie je dohodnute, takisto ako vztah medzi nemocnicou ako a.s. a lekarskou fakultou - na to nikto nemysli? Ja som mala tu cest studovat v case vzniku VUSCH...jedneho dna sme prisli na kliniku cievnej chirurgie,tak ako uz predtym, akurat tam uz boli nove dvere a pekne nalepky a zvonime a prisla pani prof. F. nebudem menovat inak naozaj spickova chirurgicka, ze koho hladame...My ze pana doktora XY, mame s nim cvicenie. A ona na to - toto je uz sukromne pracovisko, radi vas privitame po promocii. Buch zavrela dvere a my sme tam stali ako telata. Pritom prave take pracovisko ma co ponuknut studentom, neviem ako to je dnes, ale dufam ze sa to odvtedy zmenilo.
Je tam jednoducho kopa veci, ktore treba osetrit este predtym a nikde som nezacula ze by sa o to niekto staral, len chytro chytro privatizujme...okrem toho dnes v tom rokovani zaznelo ze v tom navrhu zakona vobec nie je garantovana 100% ucast statu tak ako si to spominala.
a toto bolo fakt dobre - isli by sme operovat pacienta, operacia trva 5 hodin ale kyslik dostane len na 3 a pol hodiny 😀 😀 😀 jaj smiat sa ci plakat 😖 😖
@vejinka ved to, je to zle a nema to konca...ja som proti uplatkom a sama som ho v narocnej situacii dala (nie ja, ale muz - ja take neviem 😝 )
a to, ze ten clovek ho zobral bez mihnutia brvou ma utvrdilo v tom, ze to vlastne povazoval za standard....
priatelka pri otcovi s karcinomom zaludka dala fakt velke sumy v NOU - islo pritom o skvelych lekarov, vidime ich aj v mediach, spravili maximum - aj ked ho zial nezachranili...avsak obalky v case liecby ci operacie, aj onkolog aj chirurg, bez mihnutia brvou zobrali....
ako som uz pisala, obcas mam len taku okrajovu moznost porovnat zdravotnictvo v Rakusku - aj nemocnicnu skusenost som mala, manzel je tam zamestnany a zdravotne poisteny - tam by skutocne lekar mozno az zavolal policiu, ak by si zacala stengrovat s nejakou obalkou...najskor by dlho nechapal, co s nou chces....
a aj tam sa pacienti iste boja o svojich blizkych...len nemaju zakorenene, ze pre skutocne maximalne postaranie sa je potrebna obalka...
a neviem, ci tento stav pride niekedy aj k nam...
ja ked napisem, ze som tiez obalku dala, mozno podla niektorych nemam moralne pravo pisat o tom, ze uplatky u nas asi neskoncia
velmi by som chcela ale zazit ten pocit, odmietnutia obalky - vtedy by lekar predo mnou bol skutocne Pan Doktor...a uz pripravene peniaze by trebars tak ako sa tu pisalo vdacne poputovala ako sponzorstvo oddeleniu/nemocnici....
@vejinka čo pre teba znamená "za každú cenu"?
Myslím, že drvivá väčšina ľudí si úplatok platí len za normálny, slušný ľudský prístup.Väčšina ľudí nevie porovnať profesionálny prístup - ale ľudský áno. A to je smutné. Platí si za to, ako by lekár vlastne mal správať vždy. Ak ľudia ľudia majú takú veľkú potrebu robiť , je načase sa zamyslieť nad tým, či by nebolo vhodné začať niečo zo strany lekárov meniť. A zo strany pacientov - by bolo vhodné vyžadovať tento prístup bez úplatku...
A na toto mi asi niekto odpovie, že ak bude lekár dostatočne finančne ohodnotený, táto zmena nastane. čo si ja nemyslím - pretože každý máme osobnú hranicu "patričného ocenenia" niekde inde.
Položila som tu otázky, na ktoré ani jeden lekár neodpovedal. Prečo asi? Mňa fakt zaujíma predstava lekára, čo vyžaduje od pacienta, aké správanie, aké otázky, akú formu kladenia otázok, ako sami seba vnímajú vo vzťahu k pacientom, ako samých seba oceňujú (aký by bol pre nich adekvátny plat)
A v neposlednom rade - chybu robia rodičia aj v tom - ako sme to tu tiež videli, že dávajú aj odmeny.
@veve39 no ved to toto je ten problem oprtoti ostatnym castiam statnej ci verejnej spravy ze tu zial ide o zivot a vecsinou aj o cas.. a hlave iny clovek ako laik kedze si nevie predstavit do akej mieri je dana situacia vazna vzdy k nej pristupuje s najvyssim nasadenim... to znamena ze s tou korupsiou zamiest na tejto pode bude omnoho tazsie... a preto si myslim ze v tomto pripade su viac na vine lekati ako pacienti a oni by si mali vo svojom rezorte poupratovat..
@denduska samozrejme, že by to muselo byť jednoznačne určené 🙄 🙄 🙄
Neargumentujme , ako sa nám momentálne hodí - raz sa dá, raz nedá. Samozrejme, že musí byť jasne určené čo je štandard a čo nadštandard (ako správne začali určovať aspoň poisťovne, keď už nik iný)
Pretože donedávna sa dával klinec tam, kde stačila sadra.
A od toho tu je lekár, aby sa trocha potrápil, zodpovedal a určil, kedy to stačí a kedy nie. A nie keď neviem, alebo sa mi to zisťovať nechce - švacnem klinec.
A na pani dr z VUSCH - ti mozem napísať, že predsa existujú aj dobrý, aj zlí (v správaní) - nehádžme všetko súkromné do jedného vreca.
Inak, môj švagor úplne normálne a bežne chodí do VUSCH ako študent na prax. asi sa to už zmenilo.
@minewka @minewka prepac ja som si tie otazky nevsimla. odpoviem kratko - ako sa ma spravat pacient - uctivo. Ako sa ma spravat lekar - tak isto uctivo. Nic viac. Ale je to tazke u mnohych na jednej aj druhej strane. Chcem vecer byt doma s detmi tak casto ako sa da. A plat chcem taky aby sme mohli aspon kazdy druhy rok v lete ist k moru (samozrejme ratam do toho spolocny prijem moj a manzelov).
Akoze ako sa mi to hodi? co sa mne ma hodit? navrh zakona je na svete a ziadne taketo opatrenia tam nie su, tak kedy ich tam chcu akoze dat??
@denduska to si odpovedala trochu alibisticky. čo znamená úctivo? ak s dr polemizujem - čo sa diagnózy týka (napr ako laik, čo si niečo prečíta z netu, čo mi povie kamoška, niečo v tej súvislosti sa pýtam) - je to úctivé alebo neúctivé?
Príklad: Mám PCO, dosť značné problémy, čo sa cyklu týka s tým spojené, inzulínovú rezistenciu - podľa odbornej literatúry (nie netu) - by som mala byť sledovaná ako rizikový pacient, čo sa cukrovky týka, rovnako aj na kardio.
V rámci tehotenstva som bola 2x na vyšetrení na kardio (ako riziková) - a keď som to spomenula dr, kardiologičke, tá absolútne nevedela, čo je to PCO (stručne som vysvetlila), a potom mi úplne fenomenálne povedala, že som tehotná, tak cysty nemám (čo je asi ako tvrdenie, že slnko je slnko)...
Ja osobne čakám od lekára, ak niečo nevie - že povie, že to nevie, povie, že si to skúsi pozrieť, pozve si ma na ďalší termín a dohodneme sa čo a ako. Je to nesprávne očakávanie? Neúctivé?
A to more - myslíš Bulharsko alebo Maledivy? 😀
nech sa páči, ak lekári začnú štrajkovať pre neúplný a nepresný zákon, čo sa vymedzenia nadštandardov týka, veľmi rada ich podporím. Rovnako veľmi rada podporím akúkoľvek konštruktívnu debatu o zmene systému. A teda budem očakávať, že lekári, ako jediní fundovaní, budú mať pripravené viaceré riešenia, čo sa problémov v zdravotníctve týka.
@minewka ani mm urcite nevie co je PCO, tiez je kardio 😅 😀 samozrejme ze by to tak malo byt, ze jednoducho poviem - neviem, zistim. Ale uz som zazila aj take ze pacient sa oboril ze akoze to lekar nevie, naco tam teda je a teraz on bude musiet znova chodit.. no...takze nikdy sa neda kazdemu zavdacit 😒
Maledivy co si! Deti by neobsedeli taky dlhy let 😀 😀 😀 Staci Chorvatsko v pohode vlastnym autom 😉
MINEWKA samozrejme, ak by vsetci naraz strajkovali, tak by to nedopadlo dobre. Ale aj tak neodsudzujem nikoho, kto sa rozhodne pre strajk, Ina forma tu uz zrejme ucinna nebude. peticie nepomozu.
Ako inac chces potom prinutit vladnych cinitelov, aby konecne zacali robit zakony priaznive pre siroku verejnost. Doteraz mi to pripada, ze si vsetko upravuju len pod svoj obraz.. Nevim naozaj co by pomohlo, aby to tu fungovalo hlavne pre obcanov a ich lepsiu zivotnu uroven.
Co sa taky podnikatelov, tak rozumiem, ze sa neda narast zvysit plat, ale tu nie je ani postupne priamoumerne zvysovanie platu voci cenam vyrobkov. Ak ludia nebudu mat na beznu spotrebu, tak podnikatel nic nepreda. Takze je to zacarovany kruh : "male mzdy = nizka spotreba" vyssia mzda = vyssie naklady a odvody"
takze sa tam budeme motat donekonecna, prave avizovali dalsie zvysenie plynu, elektriky, ludia stale viac a viac platia a stale je v celom systeme a kazdom odvetvi malo penazi. Cista magia... 🙂
@denduska áno, to je pravda, tak sme si pekne vysvetlili, čo by sa malo, nemalo...a čo teraz? (inak - ja som mojim príspevkom nemyslela to, že sa hnevám že niečo nevie - je mi to jasné a ani neočakávam nemožné, aby všetko vedel...len som napísala ako si to ja zo strany pacienta predstavujem...ale..ktorý dr to tak robí? asi minimum)
Ja by som už dieťa nejak donútila obsedieť taký dlhý let - ale to až keď budem veľká a bohatá 😀 a musím neja prekonať môj panický strach z lietania.
Ale Chorvátsko to istíííííííííí.
@vejinka Zase nerozumiem.Píšeš: si lenivy hladat profesionala lekara ktory nezobere uplatok""". To mám hľadať aj profesionála a zároveň takého,ktorý neberie úplatok? Ja som v prvom rade hľadal profíka. Až potom, keď mi to nevyšlo, som hľadal takého, kto by ju vyliečil. Píšeš: Profik v tomto pripade znamena clovek ktory nezoberie uplatok!""" Načo mi je taký profík, ktorý síce neberie úplatky, ale ani nevylieči moje dieťa??? Veď Ty delíš lekárov na tých, čo berú a neberú úplatky. A súčasne hovoríš, že VŠETCI sú profíci. Asi nie, keď to nedokázali. Dokedy som to mal skúšať? Poprosím Ťa, napíš mi zoznam profíkov. Alebo lepšie neprofíkov, aby som dlho nehľadal. Ja som ich rozdelil podľa skúsenosti na tých čo nevedeli a toho, čo vyliečil. Ja delím lekárov na tých čo to dokážu a nedokážu. Ja tiež nie som za úplatky, ale nielen v mojom prípade to bolo riešením. Myslím, že veve39 to vysvetlila veľmi dobre, preto sa už nebudem k tomuto vyjadrovať.
už aby boli Vianoce 😅 🙄

@vejinka Zaujímavý názor.
Mňa po prečítaní príspevku od marian napadlo, že prečo 3 lekári nevedeli, a 4 vedel?
Nemalo by to byť tak - ako sa tu prezentuje, že drvivá väčšina lekárov je veľmi dobrých až výborných - že by to mali vedieť všetci, alebo aspoň 2ja?
Mňa pri príspevku prvé napadlo, že ak by mu bol pomohol prvý lekár, úplatok by nedal.
Teba zase hneď napadlo, že na vine je len on, načo dával úplatok, mal chodiť od lekára k lekárovi...
Prečo je to tak? 😨
A k tým deťom - máš svätú pravdu..ale...podľa tunajších názorov si dala len odmenu za "poslušnosť"... 😨